Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+106
Splićanin
Tomislav
stiglic77
Nenad
Jack Sparrow
PetarMakce
Ši-Pemma
mali mate
Vele
ToniST
IvoR
gramofon
toni mostar
DAMIAN
aquila
kostaskopje
Mica Vasic
emirgrdelin
zelandur
Goran Cvetanoski-Coko
Ticar5
Ive Labin
skopski maestro
zmajcom
neznalica
valter
Mozaik
Darko
zako
damir64
dva grdelina
bizar
jigor
angelo
Vrbanja
zijada
toni ilići
euzebio
vrabac
klapa-sinj
riberi
Starac_Mostarac
echeberija
refa95
pavao
BOSKO
Senior
grdelin-omiš
batke
baltic
mirzet
vlado
zoranV
crv
Renato.M
toni69
ERVINO
komiza
pippo
koce
trava
kekic123
evmolp
zoran ptice pjevice
Alen
tefik1
Carduel
zlaja11
MARIN
kreso
ivanu
plafonko
malinois
windbag
krepat ma ne molat
Miljenko
antonio
dragec
Dule
krele
ssarava1
krnjolac
zvrcko sen
PESTI
franeperuzovic
japirko1
sestoperac
bocka
kemo89
Zvrcko
Sina BL
lord189
ikayke
Fago
žalacST
saso78
Merlo
seadriver
steva318
DjordjeVet
Dean
vansal
Lazar
Branimir
xyz
ticar
110 posters

parenje i uzgoj grdelina

krnjolac
    krnjolac

Broj postova : 791
    Registration date : 16.03.2009

parenje i uzgoj grdelina - Page 26 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

Postaj by krnjolac pet 18 lip - 13:50

jel inače kod njih normalno da ne zalegnu odma na prva jaja?ili neće uopće zaleći kad nije do sada?povremeno je vidim da legne na kratko,ali većinom stoji na rubu gnijezda.
    PESTI
    PESTI

Broj postova : 1419
    Registration date : 11.03.2009

Postaj by PESTI pet 18 lip - 14:30

krnjolac je napisao/la:jel inače kod njih normalno da ne zalegnu odma na prva jaja?ili neće uopće zaleći kad nije do sada?povremeno je vidim da legne na kratko,ali većinom stoji na rubu gnijezda.

Krnjolac ,moje grdelinke koje nose najviše jaja (6), ulaze iz početka povremeno u gnjezdo , ali ne legnu dok ne snesu i posljednje jaje.
    Najdraža mi je jedna kojoj ne diram jaja jer ionako je mužijak pregradjen pa nemože on uraditi štetu a za nju znam da je pouzdana(koliko je to moguće). Very Happy ,Otprilike na treće jaje preko većeg djela dana legne u gnjezdo na jaja , a noču ne.
    Tako radi 3-4 dana , danju leži a noći ne .Najzanimljivije je to što nije nikad ništa propalo i svi mladi izadju isti dan.Kad mladi izadju to je nova bitka Very Happy .
    U početku sam mislio , danju ih grije i čak se vidi plodnost , sve če propasti zato što nije preko noći legla .Tvrdim da jaje na takav način ,,vegitira ,,i grdelinka odgodi termin izlaska mladih iz razloga što ne legne preko noći u gnjezdo , a na kraju svi izadju isti dan.
    Nemoj puno uznemiravati ženku , prepusti njoj njezin posao , ako ide -ide , a ako ne onda ga j--i ,večinom nema problema po pitanju ležanja na jajima , problemi počnu izlaženjem mladih.
    krnjolac
    krnjolac

Postaj by krnjolac sub 19 lip - 13:12

Danas izostalo treće jaje,a ona još samo čuva jaja i nije zalegla u nijedno gnijezdo.sve mi se čini da će ova dva morat pod dadilju(koju ja nemam trenutno)...
    MARIN
    MARIN

Broj postova : 2096
    Registration date : 17.11.2008

Postaj by MARIN sub 19 lip - 15:28

krnjolac je napisao/la:Danas izostalo treće jaje,a ona još samo čuva jaja i nije zalegla u nijedno gnijezdo.sve mi se čini da će ova dva morat pod dadilju(koju ja nemam trenutno)...

Malo strpljenja molim!
    krnjolac
    krnjolac

Postaj by krnjolac sub 19 lip - 19:29

Ma strpljivo sam ja,ali evo upravo novo sranje!jedno jaje je izbacila iz gnijezda i naravno razbila ga!sad mi je krivo šta ih nisam odma vadio,ali nisam je tija puno remetit.Drugo sam sad stavija u brasno pa ćemo vidit dalje....
    bocka
    bocka

Broj postova : 1656
    Registration date : 23.11.2008

Postaj by bocka sub 19 lip - 19:32

Krnjolac nemoj jaja stavljatu u brašno to je velika greška.

Pozdrav Bocka
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Broj postova : 1872
    Registration date : 28.10.2008

Postaj by lord189 sub 19 lip - 22:07

krnjolac je napisao/la:Ma strpljivo sam ja,ali evo upravo novo sranje!jedno jaje je izbacila iz gnijezda i naravno razbila ga!sad mi je krivo šta ih nisam odma vadio,ali nisam je tija puno remetit.Drugo sam sad stavija u brasno pa ćemo vidit dalje....

nemoj u brašno stavi malo spize u neku posudicu pa onda stavi jaja ili nešto mekano
    krnjolac
    krnjolac

Postaj by krnjolac pon 21 lip - 9:42

bocka je napisao/la:Krnjolac nemoj jaja stavljatu u brašno to je velika greška.

Pozdrav Bocka

bocka,u rubrici odlaganje i čuvanje jaja na trećoj stranici si i sam naveo da čuvaš jaja u brašnu,pa me zanima što te nakon toga navelo da zaključiš da je to velika greška?
    bocka
    bocka

Broj postova : 1656
    Registration date : 23.11.2008

Postaj by bocka pon 21 lip - 12:44

E to je ono što čovek mora celog života da uči.
    Ja sam oduvek jaja stavljao u brašno jer su me tako učili stariji ptičari, međutim ovi mladi ptičari objasnili su mi da je luspa od jajeta porozna i da se sve te nevidljive rupice mogu se zapušiti pogotovo ako dođe do malo vlage u brašno tada jaje biče kao betonirano.
    U tom slučaju kada treba pile da otvori ljuspu od jajeta tada biče to nemoguče, pa pile ostaje zadušeno u svojoj ljuspi.
    Ove sezone jaja polažem na jedan izbušeni sunđer odnosno u jednoj kutii specijalno pregrađenu sa natpisima od kojeg para su jaja.
    To sam video sa interneta i vrlo je funkcionalno.

Pozdrav Bocka
    krnjolac
    krnjolac

Postaj by krnjolac pon 21 lip - 13:05

zahvaljujem na objašnjenju,ima logike.pozdrav! Wink
    Carduel
    Carduel

Broj postova : 1278
    Registration date : 29.07.2009

parenje i uzgoj grdelina - Page 26 Empty Mladi štiglići - gnijezdo no. 2

Postaj by Carduel uto 6 srp - 19:12

Blesavost godine! Ne mogu a da ovo ne napišem! Kao što i sami vidite ovu konstrukciju, nezgodna je za rukovanje i kontrolu mladih (ptice se uzmemiruju previše) odlučio sam samoinicijativno (nekad je dobro sebe ne poslušati Very Happy ali ovaj put fortuna je na mojoj strani) i prebacio sam mlade u kanarinsko gnijezdo kao na slici prve kovade.

2. kovada

parenje i uzgoj grdelina - Page 26 Mladi_stiglici_2

1. kovada

parenje i uzgoj grdelina - Page 26 P6070316

Što je još zanimljivije gnijezdo sam premjestio na drugu stranu volijere i zamaskirao. Ženka je nekoliko puta dolazila na staro mjesto i tražila mlade ali pošto je vidjela da ih nema počela je letjeti po volijeri i našla ih je. Nakon pregleda gnijezda na njihovo traženje počela ih je hraniti. Sada normalno (nakon uzimanja hrane) ide odmah na tu novu poziciju i hrani mlade. Mladi su stari 8 dana.

NAPOMENA: Ne pokušavajte ovo kod kuće! Very Happy

Zadnja promjena: Carduel; uto 13 srp - 1:20; ukupno mijenjano 1 put.
    Renato.M
    Renato.M

Broj postova : 1494
    Registration date : 14.12.2009

Postaj by Renato.M uto 6 srp - 19:42

Blago tebi da imaš takav "PROBLEM"
    Gost
    Gost

Postaj by Gost uto 6 srp - 20:01

proteine za bodybildere ,ne mogu vjerovati!!!!!!kritika se ne odnosi osobno na Carduela nego općenito !!!

još malo pa će se organizirati borbe gardelina !!!!čudo .čudo i gotovo !!!!

ps. bez opomena molim !!!
    pozdrav !!!

crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Postaj by crv uto 6 srp - 20:58

zgrgas3 je napisao/la:

proteine za bodybildere ,ne mogu vjerovati!!!!!!kritika se ne odnosi osobno na Carduela nego općenito !!!

ps. bez opomena molim !!!
    pozdrav !!!

Sad će tebi Crv objasnit Wink Pročitaj pod ,,Soda bikarbona'' post br. 6 .Preporučam pozornost i maksimalnu koncentraciju Idea
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 7 srp - 1:50

Sad će tebi Crv objasnit Wink Pročitaj pod ,,Soda bikarbona'' post br. 6 .Preporučam pozornost i maksimalnu koncentraciju Idea [/quote]
    ---------------------------------AKO slučajno niste zadovoljni s ponuđenim OBIJAŠNJENJEM,a pošto sam JA napisao post br.6.ja ću biti toliko slobodan da dam dodatno obijašnjenje, naravno SAMO ako insistirate.
    -Glede "proteina za bodybildere"( da dobro ste pročitali) isti podatak sam : oteo, literarna krađa,prisvojenje tuđeg autorstva,izdanje tuđeg teksta pod svojim imenom ... iz Biltena organizacije sudija Saveza organizacija za zaštitu i odgoj ptica Srbije i Crne Gore, AVI FAUNA.
    -Unaprijed vas upozoravam ("te preporučam pozornost i maksimalnu koncentraciju") da će moje OBIJAŠNJENJE, biti malo duže, pisat ću vam o probavljivim proteinima-bjelančevinama,biljnim bjelančevinama(sojino brašno,lucerkino brašno),životinjskim bjelančevinama(mesno brašno, veoma pogodno jer ne sadrži samonelu)bjelančevinastim jezgrama(koje sadrže dobro uravnotežene sve esencijalne aminokiseline)....u tome ,zapravo i leži glavna TAJNA( rekao bi Carduel, a ja kažem 3%) UZGOJA DOMESTIFICIRANIH ČEŠLJUGARA.
    -Samo pitajte ,molim vas ,stojim na raspolaganju.Skromno mislim!!!čudo.čudo i gotovo!!!, da nema čuda samo treba više čitati što drugi već rade.
    p.s.
    Nedavno sam ZoranuV spomenuo muzički koncert za pse na visokoj frekfenciji, navedeno možete naći( GOOGLE):High frequency concert for dog.
    crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Postaj by crv sri 7 srp - 2:02

bizar.zg je napisao/la:

Sad će tebi Crv objasnit Wink Pročitaj pod ,,Soda bikarbona'' post br. 6 .Preporučam pozornost i maksimalnu koncentraciju Idea
    ---------------------------------AKO slučajno niste zadovoljni s ponuđenim OBIJAŠNJENJEM,a pošto sam JA napisao post br.6.ja ću biti toliko slobodan da dam dodatno obijašnjenje, naravno SAMO ako insistirate.
    -Glede "proteina za bodybildere"( da dobro ste pročitali) isti podatak sam : oteo, literarna krađa,prisvojenje tuđeg autorstva,izdanje tuđeg teksta pod svojim imenom ... iz Biltena organizacije sudija Saveza organizacija za zaštitu i odgoj ptica Srbije i Crne Gore, AVI FAUNA.
    -Unaprijed vas upozoravam ("te preporučam pozornost i maksimalnu koncentraciju") da će moje OBIJAŠNJENJE, biti malo duže, pisat ću vam o probavljivim proteinima-bjelančevinama,biljnim bjelančevinama(sojino brašno,lucerkino brašno),životinjskim bjelančevinama(mesno brašno, veoma pogodno jer ne sadrži samonelu)bjelančevinastim jezgrama(koje sadrže dobro uravnotežene sve esencijalne aminokiseline)....u tome ,zapravo i leži glavna TAJNA( rekao bi Carduel, a ja kažem 3%) UZGOJA DOMESTIFICIRANIH ČEŠLJUGARA.
    -Samo pitajte ,molim vas ,stojim na raspolaganju.Skromno mislim!!!čudo.čudo i gotovo!!!, da nema čuda samo treba više čitati što drugi već rade.
    p.s.
    Nedavno sam ZoranuV spomenuo muzički koncert za pse na visokoj frekfenciji, navedeno možete naći( GOOGLE):High frequency concert for dog.[/quote]
    I šta vam se čini od koncerta?Onako - objektivno? cat
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel sri 7 srp - 2:25

zgrgas3 je napisao/la:
    ps. bez opomena molim !!! pozdrav !!!

Pozdrav zgrgas3!

istina da je za ne povjerovat ali tako ti je! Very Happy Određeni omjer ugljikohidrata, masti, bjelančevina (proteina),... mora se dati ptici za normalan razvoj. E sad ako se ima vremena pa "naganjat" bube po prirodi i brati biljke (listovi, njihovo sjeme) koje ptice jedu onda dobro, ali ako radiš od 8 - 16 ili više sati, imaš doma ženu Very Happy i djecu, ubitačnu punicu koja te ubije "čistom spikom" teško da će se imati vremena za sve to pa se to nastoji kompenzirati korištenjem svega i svačega. Na jednom video clipu mi se učinilo da se u smjesu za ručno othranjivanje štiglića stavlja riblja konzerva s povrćem! Ni to me ne čudi jer riba je bogata omega 3 masnim kiselinama. U njihovom nedostatku mogu se pojaviti poremećaji u pamćenju pjesme mladih štiglića bilo očakove pjesme bilo sa CD-a, razni problemi s kožom, alergije i na kraju napomenuo bi depresije kroz koje ptica prolazi a koje su uzrokovane raznim vanjskim podražajima.

Meni je jasno da nijedan štiglić u prirodi nikad nije jeo petit keks, kuhano jaje i štošta drugoga ali vremena nalažu nešto drugo pa se uzgajivači prilagođavaju. Evo bit ću slobodan pa navesti da otkad se CeDe jajčana pojavila na tržištu drastično se smanjio broj uzgajivača koji kuhaju jaja i daju ih pticama. Puno je zgodnije dati iz vrećice nego se zezat s kuhanjem, guljenjem, rendanjem, itd...

Vidiš ova ti uopće nije blesava: borba grdelina! Siguran sam da ljubitelji pjeva po ovoj ili onoj tradiciji, u slučaju neispunjenja svog pjevnog cilja, mogli bi preći u ovu kategoriju pa jednog dana organizirati GRDELIN ULTIMATE FIGHT jer i tu se može prilično zaraditi.

Pozzz
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel sri 7 srp - 2:33

crv je napisao/la:I šta vam se čini od koncerta?Onako - objektivno? cat

Evo jednog linka:

Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel sri 7 srp - 2:47

bizar.zg je napisao/la:u tome ,zapravo i leži glavna TAJNA( rekao bi Carduel, a ja kažem 3%) UZGOJA DOMESTIFICIRANIH ČEŠLJUGARA.

Bilo bi mi drago ako ostatak od 97% TAJNE UZGOJA DOMESTIFICIRANIH ČEŠLJUGARA nisu "ljestvice" u h mol-u.

Pozzz
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 7 srp - 10:45

Odgovor, ZGRGAS3, ...!!! čudo, čudo i gotovo!!!, mislim da to nije čudo, to je već "stara stvar", ali ako želiš stvarno vidjeti prava ČUDA,molim te otiđi na teme:
    1).POSJET ENVERU ALIDŽANOVIĆ-u, moraš to doći vidjeti....
    2).FARMA PTICA SPLIT, kod Brane Krstulovića ćeš vidjeti ionizatore, pročišćivače zraka za ptice, kakve nemaju neke bolnice za plućne bolesnike...
    -Kad sam već spomenuo Branka Krstulovića, slušao sam ga osobno u Zg ( trke automobila) prije tri godine, kad se htio početi baviti s majorima češljugarima, kao osnov mu je bio zadatak da napravi posebnu izoliranu (hladnjaču) prostoriju-sobu s konstantnim hlađenjem, ...... to je ( kako je netko već napisao) ZNANJE+LJUBAV+PTICE=PROFESIONALIZAM ( čuđenje)
    -Carduel, već tri dana pripremam jedan post za tebe, vezano za "riblju kost"( te se smijem što su ti sve napisali), samo još pregledavam što je sve napisano...
    Skromno mislim (barem od ovog što je već napisano-viđeno-ponuđeno na forumu), sve vezano SAMO za češljugare pjesme da si na najboljem putu, da ćeš imati najbolje-najprije rezultate... neka se samo drugi čude, neka "riblje kosti"i proteina...
    Pošto si iz Hercegovine,ne mogu da ne spomenem, da tako su se čudili (rugali, pravili viceve) prvim mobitelima, mislili su da je to samo za Hercegovce...a danas svatko ima mobitel...
    p.s.
    Pregledavajući stare postove, otkrio sam da ti na neka (mojom greškom-previdom) nisam odgovorio, te se ovim putem ispričavam. Pozzz
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel sri 7 srp - 12:30

bizar.zg je napisao/la:Odgovor, ZGRGAS3, ...!!! čudo, čudo i gotovo!!!, mislim da to nije čudo, to je već "stara stvar", ali ako želiš stvarno vidjeti prava ČUDA,molim te otiđi na teme:
    1).POSJET ENVERU ALIDŽANOVIĆ-u, moraš to doći vidjeti....
    2).FARMA PTICA SPLIT, kod Brane Krstulovića ćeš vidjeti ionizatore, pročišćivače zraka za ptice, kakve nemaju neke bolnice za plućne bolesnike...
    -Kad sam već spomenuo Branka Krstulovića, slušao sam ga osobno u Zg ( trke automobila) prije tri godine, kad se htio početi baviti s majorima češljugarima, kao osnov mu je bio zadatak da napravi posebnu izoliranu (hladnjaču) prostoriju-sobu s konstantnim hlađenjem, ...... to je ( kako je netko već napisao) ZNANJE+LJUBAV+PTICE=PROFESIONALIZAM ( čuđenje)
    -Carduel, već tri dana pripremam jedan post za tebe, vezano za "riblju kost"( te se smijem što su ti sve napisali), samo još pregledavam što je sve napisano...
    Skromno mislim (barem od ovog što je već napisano-viđeno-ponuđeno na forumu), sve vezano SAMO za češljugare pjesme da si na najboljem putu, da ćeš imati najbolje-najprije rezultate... neka se samo drugi čude, neka "riblje kosti"i proteina...
    Pošto si iz Hercegovine,ne mogu da ne spomenem, da tako su se čudili (rugali, pravili viceve) prvim mobitelima, mislili su da je to samo za Hercegovce...a danas svatko ima mobitel...
    p.s.
    Pregledavajući stare postove, otkrio sam da ti na neka (mojom greškom-previdom) nisam odgovorio, te se ovim putem ispričavam. Pozzz

Pozdrav bizar.zg,

u tebi sam otkrio osobu koja bi mogla poslužiti kao uzor mnogima na forumu u bavljenju ovih divnim hobijem. Vidljivo je da ti grdelini nisu "ptice" nego PASION i vidljivo je da nisi sebičan čovjek i da rado podijeliš informacije sa nama. Svaka čast na tome!

Što se mene tiče, realist sam i "riblja kost" je pokrenuta da svi možemo vidjeti "digitalna slova" pa da ne bi došlo do toga moja ptica "pjeva" ovo ili ono. Ona je pokrenuta u cilju serviranja istine a znam da se mnogima neće svidjeti jer ... znaš i sam. :-)

Moram dodati i jednu sitnicu za kraj a to je rezultati koje spominješ. Istina je da svatko voli da ima kvalitetne ptice ali vjeruj mi da nije bilo ptica nikad ne bi upoznao sve ove ljude i ovim putem ih pozdravljam (oni će se već prepoznati). Šta će mi sve ptice ovog svijeta ako ne mogu s čovjekom sjest i u ugodnom društvu popiti po jednu. Ništa nije vrijedno dobrog druženja, hm... pogotovo ako je dobro žensko. :-)

Pozzz

zoranV
    zoranV

Broj postova : 2908
    Registration date : 26.12.2009

Postaj by zoranV sri 7 srp - 13:39

Ja sam na ovom forumu upoznao dosta dobrih ljudi,ma šta dobrih-EXTRA DOBRIH,a nekad pomislim -kud ih upozna,jer sam se zbog njih udebljao 10 kg.E ,da je samo piće bio bih presretan.Morat ćemo se dogovoriti da ,kad se budemo nalazili,da jedemo samo salate Very Happy Very Happy Very Happy .

P.S. Mala šala,draga mi je pjesma,dragi su mi grdelini,ali su mi najdraži ljudi koje sam upoznao.Znam da u svakom gradu imam nekog sa kim mogu popiti kavu(a o janjetini neću niti pričati),i to je čar ovog hobija.
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel sri 7 srp - 13:44

zoranV je napisao/la:Ja sam na ovom forumu upoznao dosta dobrih ljudi,ma šta dobrih-EXTRA DOBRIH,a nekad pomislim -kud ih upozna,jer sam se zbog njih udebljao 10 kg.E ,da je samo piće bio bih presretan.Morat ćemo se dogovoriti da ,kad se budemo nalazili,da jedemo samo salate Very Happy Very Happy Very Happy .

Oprostite na off topic, ali može za muku proći i salata od hobotnice. cheers
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 8 srp - 20:29

Moram dodati i jednu sitnicu za kraj a to je rezultati koje spominješ. Istina je da svatko voli da ima kvalitetne ptice ali vjeruj mi da nije bilo ptica nikad ne bi upoznao sve ove ljude i ovim putem ih pozdravljam (oni će se već prepoznati). Šta će mi sve ptice ovog svijeta ako ne mogu s čovjekom sjest i u ugodnom društvu popiti po jednu. Ništa nije vrijedno dobrog druženja, hm... pogotovo ako je dobro žensko. :-)
    ---------------------------Odgovor -------------------
    -SLAŽEM se da ništa nije vrijedno dobrog druženja, zato i jesmo na forumu. Kulturan svijet (čitaj Englezi, prvi počeli ...) su tu situaciju riješili na način da su osnovali klubove, gdje nije svakom dozvoljen ulaz...probrano društvo se dobro druži.
    Htio sam reći, nemoj se obazirat na razne upadice sa strane(najgore ih boli ako ih ignoriraš),put u raj je veoma uzak i ravan(znaš kako je Crvenkapica skrenula...) drži svoj put, na pravom si putu.... pozzz
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 8 srp - 20:57

bog!!

moram napisati par riječi u vezi posjeta ovom ili onom uzgajivaču da bi se vidilo što je što i kako se drže ptice !!!! ja sam tu školu Ptičju osnovnu pa čak i nešto više od osnovne završia prije nekih 25 -30 godina kad nije bilo ni Cd-a, ribljih kostiju i svih današnjih umotvorina !!!!da ne bi ispalo kako sam ja protiv napretka i što boljih uvjeta držanja ptica ni govora ja sam izričito protiv negiranja prirodnog izbora i škole pjesme gardelina ,verduna ,itd. ne mogu da se otmem dojmu da su svi ti proteini ,antibiotici i druge likarije dvosjekli mač ,a to ističem jer mi se nekako čini da nema baš puno starih gardelina na forumu !!!! moram spomenuti gardelina mog prijatelja koji je živija dugih i punih 13 godina .eto toliko i nadam se da se nitko neće naći prozvan zbog ovih par riječi !!!!!
    I za kraj malo pustite ptice da NAS uče slušati !!!!!

pozdrav !!!

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: pet 22 stu - 23:25.