Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+106
Splićanin
Tomislav
stiglic77
Nenad
Jack Sparrow
PetarMakce
Ši-Pemma
mali mate
Vele
ToniST
IvoR
gramofon
toni mostar
DAMIAN
aquila
kostaskopje
Mica Vasic
emirgrdelin
zelandur
Goran Cvetanoski-Coko
Ticar5
Ive Labin
skopski maestro
zmajcom
neznalica
valter
Mozaik
Darko
zako
damir64
dva grdelina
bizar
jigor
angelo
Vrbanja
zijada
toni ilići
euzebio
vrabac
klapa-sinj
riberi
Starac_Mostarac
echeberija
refa95
pavao
BOSKO
Senior
grdelin-omiš
batke
baltic
mirzet
vlado
zoranV
crv
Renato.M
toni69
ERVINO
komiza
pippo
koce
trava
kekic123
evmolp
zoran ptice pjevice
Alen
tefik1
Carduel
zlaja11
MARIN
kreso
ivanu
plafonko
malinois
windbag
krepat ma ne molat
Miljenko
antonio
dragec
Dule
krele
ssarava1
krnjolac
zvrcko sen
PESTI
franeperuzovic
japirko1
sestoperac
bocka
kemo89
Zvrcko
Sina BL
lord189
ikayke
Fago
žalacST
saso78
Merlo
seadriver
steva318
DjordjeVet
Dean
vansal
Lazar
Branimir
xyz
ticar
110 posters

parenje i uzgoj grdelina

ERVINO
    ERVINO

Broj postova : 628
    Registration date : 02.12.2009

parenje i uzgoj grdelina - Page 25 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

Postaj by ERVINO uto 8 lip - 16:58

EUMOx je napisao/la:
    kekic123 je napisao/la:Slažem se sa Pestijem prsten 3,0 je velik , za gardeline je prsten 2,8 zavisno od podvrste. Mislim da je rano prstenovati ptice 4 dan , grdelini se prstenuju 6 , 7 dan a ja sam svoje prstenovao 8 dan . Malo teze ali islo je . Posto nisam bio prisutan i nisam ih mogao prstenovati ranije ispalo je tako kako jeste . 5 komada prstenovanih grdelina , mislim da sam ugrabio zadnji voz , postavicu i slike .

onda ti i pesti trebate doci kod mene i 5ti dan nabaciti prsten mojim ticima,posebno 2,8mm Cool mada 5ti dan nemate sanse ni 3mm ali eto...

manje podvrste moze 2,8mm i moze 5-6-7dmi dan,ako su slabo hranjeni i slabo napreduju,ima ljudi koji majorima stavljaju 2,8mm,onda prstenuju 3ci dan navece, kekicu ti sam vidis razliku jer pises da si uspio 8smi dan prstenovati,a kodmene nema sanse ni 5ti sa 3mm ...

i ljudi moji... 2,8mm i 3mm, dvije desete milimetra,mikroskopska razlika Cool
    EUMOx ,pozdrav prijatelju ako želiš izlagati češljugare moraju imati propisan prsten u Hrvatskoj je to 2,7 tolerira se za podvrstu majore 2,8 sve ostalo je nebitno dali ga prstenuješ 4,5 ili 7 dan...radi se o tome da prsten 3,0 bez problema navučeš na "ulovljenog "gardelina...
    PESTI
    PESTI

Broj postova : 1419
    Registration date : 11.03.2009

Postaj by PESTI uto 8 lip - 17:00

Veeelika je razlika prstenovati grdelina sa 3,0 i 2,7 .
    3,0 se može pojedinim malim grdelinima staviti i 25 dan , a istoj ptici u isto vrijeme 2,7 nemože.
    Naravno da je važno kako su mladi uhranjeni ali 3,0 je VELIKI za 4 dan i največim majorima.
    Stavi sliku eumox , ionako ih prstenuješ , da ne putujemo po ovoj vručini .Svi znamo kako izgleda mladi grdelin od 4 dana.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost uto 8 lip - 19:22

Pitam se,zasto ja ponekad nebih nesto i slagao,iz razloga da se slozimo lakse (?) , pa da kazem,stavljam 2,8mm i to 6ti 7dmi dan,a ne kao sto sam lijepo i iskreno napisao. Neznam nista o malim grdelinima,nisam ih imao u ruci preko 20 godina. ERVINO, 3mm, 4ti dan, ide knap ,jedva, vec 5ti > nikako ... (ovo vazi za vecinu,a ima i izuzetaka)
    kekic123

Broj postova : 24
    Registration date : 17.09.2009

Postaj by kekic123 sri 9 lip - 15:04

parenje i uzgoj grdelina - Page 25 S6001506

ovo je bilo prije 2 godine i pogledaj uzrast ptice koja je tek prstenovana a imam i jos slika pa cu postaviti na forumu ..
    kekic123

Postaj by kekic123 sri 9 lip - 15:14

parenje i uzgoj grdelina - Page 25 S6001509

Napravicu i slike od ove sezone pa cu postaviti pa cete vidjeti kako ptice su normalne i nisu zaostale ..
    kekic123

Postaj by kekic123 sri 9 lip - 15:24

parenje i uzgoj grdelina - Page 25 S6001511.th

parenje i uzgoj grdelina - Page 25 S6001507.th

parenje i uzgoj grdelina - Page 25 S6001508.th

Prstenovi 2.8 prstenovani sa 7/8 dana starosti sto se vidi i po velicini ptica , optimalno za prstenovanje 5/6 dan .
    kekic123

Postaj by kekic123 sri 9 lip - 15:40

Da nebi pricali u prazno i ubjedjivali se pogledajte i ovaj video , neznam kako drugacije da dokazem svoje tvrdnje , obratite paznju na starost ptice . Nemislim nikoga da vrijedjam i ubjedjujem nego iznosim svoja iskustva ...
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 9 lip - 15:59

Kekicu,da neispadne da se nerazumijemo,ja i ti smo razmjenili nekoliko privatnih poruka u vezi uzgoja...

E sad, samo reci jel ti to prstenujes carduelis carduelis,ili carduelis majore ? Vidim tvoj prst i ruku,i vidim velicinu ptica,ali bolje da to ti sam kazes o kojoj vrsti/podvrsti se radi. Ja npr. u vecini slucajeva mogu da zaboravim prstenovanje ako mi prodje cetvrti i udjem dublje u peti.
    kekic123

Postaj by kekic123 čet 10 lip - 12:30

Ovo sto vidis na slikama i video snimcima su carduelis carduelis , nemam ja Majora i sa njima nemam iskustva ..
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 10 lip - 14:52

To je to Kekicu, zbog toga je doslo do nesuglasica, neradi se o istom kalibru ptica.
    Doduse,imas pogotovo po Njemackoj naci manje ptice a nazivaju ih majori,jesu nesto malo veci od c.c. ali pravi majori su puno robustniji. Neki kazu da su nekad davno ljudi po Njemackoj umjesali c.c. sa majorom pa dobili neke minijaturne majore koji nepripradaju ni tamo ni ovamo,neznam, samo znam da je tesko vidjeti dobrog majora ako isti nevuce liniju iz Belgije. Holandija ima takodjer dobre majore,ali tamo rade puno sa podmetanjem pod kanarinke itd..pa onda mi pokvare cajf da ih pominjem u pozitivnom smislu,a ima izuzetaka.

PS. da nesto dodam,ovo za podmetanje pod kanarinke nevazi za uzgajivace poput mog prijatelja Zoran_ptice_pjevice,
    jer ja njega shvatam i objasnio je vec kako i zasto, dok ovi gore koje sam pomenuo rade to da bi proizveli vecu kolicinu i uvalili talijanskim svercerima.
    krnjolac
    krnjolac

Broj postova : 791
    Registration date : 16.03.2009

Postaj by krnjolac pon 14 lip - 0:37

Nije mi jasno kako to ide sa podmetanjima pod kanarinku,jer sam se sam uvjerio da one odustaju od lezanja nakon petnaestak dana ako ništa ne izađe.kako natjerati kanarinku ako treba ležati duže,jer ko može isprogramirati da se poklope njeni dani lezanja sa fazom inkubacije jaja?
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pon 14 lip - 0:59

krnjolac je napisao/la:Nije mi jasno kako to ide sa podmetanjima pod kanarinku,jer sam se sam uvjerio da one odustaju od lezanja nakon petnaestak dana ako ništa ne izađe.kako natjerati kanarinku ako treba ležati duže,jer ko može isprogramirati da se poklope njeni dani lezanja sa fazom inkubacije jaja?

Da Krnjolac,kad su jaja prazna ptica osjeti da nema svrhe lezati,ali cim u njima pocne zivot ptica osjeca desavanja u
    samom jajetu. Ako vec nisi zadovoljan zenkama grdelina,nadji neku srodnu divlju pticu koja hrani hranom zivotinjskog porjekla tj. koja to jede i njome hrani mlade, kanarinka nije bas idealna za grdelina , da jeste bilo bi namnozenih grdelina puno vise i nebi bili na cjeni ko sto jesu. Ja cu ako uspijem,nabaviti mexicke gimple,bar nekoliko,da vidim kako ce ici,a cuo sam da jedu insekte ko lude,i to je potrebno u ishreni mladih grdelina.
    krnjolac
    krnjolac

Postaj by krnjolac pon 14 lip - 9:12

ne eumo,ova kanarinka je bila na punim podmetnutim jajima nakon šta je ležala na svojim praznim,i trebalo je da leži jedno 5-6 dana dulje,ali ona se digla tačno petnaesti dan i sve propalo.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pon 14 lip - 10:11

Kada snese svoja,ti odmah podmetni ta koja zelis, ima sigurno i kanarinki koje se dignu i nece da leze,ali vecina treba da bude uredu,ipak su to udomacene ptice vec 500 godina u uzgoju. U tom tvom primjeru trebala je da ostane lezati,posto je morala osjetiti odkucaje srca u jajima...ali eto desilo se tako
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pon 14 lip - 15:55

Lijepe ptice !!!

samo bih očekivao za gardelina od 7 god. dosta bijelije noge !!

samo moje mišljenje ,ništa drugo !!ptice su odlične !!!

sretno
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pon 14 lip - 17:40

Carduel je napisao/la:
    kekic123 je napisao/la:Slažem se sa Pestijem prsten 3,0 je velik , za gardeline je prsten 2,8 zavisno od podvrste. Mislim da je rano prstenovati ptice 4 dan , grdelini se prstenuju 6 , 7 dan a ja sam svoje prstenovao 8 dan . Malo teze ali islo je . Posto nisam bio prisutan i nisam ih mogao prstenovati ranije ispalo je tako kako jeste . 5 komada prstenovanih grdelina , mislim da sam ugrabio zadnji voz , postavicu i slike .

Pozdrav svima, evo pošto je još na friško da napišem svoje iskustvo u svezi prstenovanja mladih grdelina (c.c.balcanica) koju uzgajam. Kao što i znate koristi se prsten od 2,7mm. Moji tići su se izlegli 1.6. a prstenovao sam ih 7.6. tj. jučer. Po svom mišljenju bolje bi bilo da sam prstenovao dan ranije (6.6.) jer mi se pojavila situacija da sam jedva uspio navući prsten jednom mladom, dva su išla normalno a jedan je prerastao i ostao je bez prstena. Ako brojimo kao prvi dan 2.6. onda sam prstenovao tiće 5 dan i već je bilo kasno za jednoga. Slažem se s EUMOx-om da sve ovisi od toga kako ženka hrani mlade i kako napreduju. Mislim da je to jedino mjerilo. Ako netko prstenuje 7 dan onda tu se javio poremećaj u hranjenju a paralelno tome i napretku mladih.

Prosao mi ovaj post,i tek sada ga vidim. To je to Carduel,uvjerio si se kod balcanice,a tek zamisli majore,ne one
    "rekla kazala,majore" nego ciste i kakvi treba da budu! Cool
    Carduel
    Carduel

Broj postova : 1278
    Registration date : 29.07.2009

Postaj by Carduel pon 14 lip - 21:22

EUMOx je napisao/la:
    Carduel je napisao/la:

Pozdrav svima, evo pošto je još na friško da napišem svoje iskustvo u svezi prstenovanja mladih grdelina (c.c.balcanica) koju uzgajam. Kao što i znate koristi se prsten od 2,7mm. Moji tići su se izlegli 1.6. a prstenovao sam ih 7.6. tj. jučer. Po svom mišljenju bolje bi bilo da sam prstenovao dan ranije (6.6.) jer mi se pojavila situacija da sam jedva uspio navući prsten jednom mladom, dva su išla normalno a jedan je prerastao i ostao je bez prstena. Ako brojimo kao prvi dan 2.6. onda sam prstenovao tiće 5 dan i već je bilo kasno za jednoga. Slažem se s EUMOx-om da sve ovisi od toga kako ženka hrani mlade i kako napreduju. Mislim da je to jedino mjerilo. Ako netko prstenuje 7 dan onda tu se javio poremećaj u hranjenju a paralelno tome i napretku mladih.

Prosao mi ovaj post,i tek sada ga vidim. To je to Carduel,uvjerio si se kod balcanice,a tek zamisli majore,ne one
    "rekla kazala,majore" nego ciste i kakvi treba da budu! Cool

Naravno, balcanica je manja ptica od C.C-a a tek od majora. Ako se oni (moje iskustvo) prstenuju 5 dan (uvjet: normalna ishrana i napredovanje) onda je normalno da major ide prije.
    krnjolac
    krnjolac

Postaj by krnjolac uto 15 lip - 1:54

Danas mi se dogodilo nešto nevjerovatno!odlučio sam odvojiti grdelina od kanarinke i tri bastardica,i staviti ga sa grdelinkom koja je danima sa drugim grdelinom bez rezultata.i onda nešto nevjerovatno,čim sam ubacio grdelina u parilicu ona mu se namjestila i on je zaskocio ispred mene!problem je sto grdelinka nosi jaja po podu,pa sam stavio piljevine da ga bar probam spasiti,ali onaj prizor me oduševio!inače,to je ovaj sa avatara.
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar uto 15 lip - 4:27

krnjolac je napisao/la:Danas mi se dogodilo nešto nevjerovatno!odlučio sam odvojiti grdelina od kanarinke i tri bastardica,i staviti ga sa grdelinkom koja je danima sa drugim grdelinom bez rezultata.i onda nešto nevjerovatno,čim sam ubacio grdelina u parilicu ona mu se namjestila i on je zaskocio ispred mene!problem je sto grdelinka nosi jaja po podu,pa sam stavio piljevine da ga bar probam spasiti,ali onaj prizor me oduševio!inače,to je ovaj sa avatara.

to nije ništa čudno,ona je po pjevu odabrala njega i njega je samo čekala.aj sa srićom da ovaj put nosi jaja u gnijezdo.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost uto 15 lip - 8:47

krnjolac je napisao/la:Danas mi se dogodilo nešto nevjerovatno!odlučio sam odvojiti grdelina od kanarinke i tri bastardica,i staviti ga sa grdelinkom koja je danima sa drugim grdelinom bez rezultata.i onda nešto nevjerovatno,čim sam ubacio grdelina u parilicu ona mu se namjestila i on je zaskocio ispred mene!problem je sto grdelinka nosi jaja po podu,pa sam stavio piljevine da ga bar probam spasiti,ali onaj prizor me oduševio!inače,to je ovaj sa avatara.

krnjolac,sjecas se da sam ti to predlagao da probas ima mjesec, a to za piljevinu ,neide piljevina niti vjerujem da ce ona leci na pod i snjeti jaje, nego sa setaljke, tu onda spustas setaljke skroz nisko,ispod stavljas gumirani materijal, nesto slicno onome sto se inace stavlja ispod akvarijuma da drzi balans, ili otidji u prodavnicu gradjevinskog materijala i vidi tamo nesto za izolaciju,da je nekih 7mm debelo i poput meke gume,to iskruzi i stavi na pod,i ujutro pokupis jaje po jaje ako bude na podu.
    krnjolac
    krnjolac

Postaj by krnjolac uto 15 lip - 9:18

ticar je napisao/la:

to nije ništa čudno,ona je po pjevu odabrala njega i njega je samo čekala.aj sa srićom da ovaj put nosi jaja u gnijezdo.

nije toliko čudno to,nego da su se parili praktički ispred mene i to pet sekundi nakon šta sam ga lovio rukom po drugoj parilici nekoliko minuta!

EUMO,stavio sam debeli sloj piljevine u listićima koja se koristi za glodavce,trebala bi ublažiti pad,a šta se tiće grdelina,vratio sam joj onog sa kojim je bila od 12. mjeseca i ništa se nije dogodilo,a čim sam ga stavio sa kanarinkom izbacili su tri plodna jaja.znači probao sam nekoliko kombinacija sa tri grdelina,grdelinkom i kanarinkom,i sad znam da mi samo jedan pari,ali kako je to i daleko najbolji kojeg imam super sam zadovoljan!jedino mi ostaje problem neuredne grdelinke(nadam se da ću i to riješiti,crv mi je već ponudio rješenje).
    kekic123

parenje i uzgoj grdelina - Page 25 Empty Parenje

Postaj by kekic123 sri 16 lip - 12:31

Krnjolac , nije to nista strasno . Probaj da postavis vise gnijezda na razna mjesta i da malo bolje zastitis mjesta gdje se nalaze gnijezda . Probaj da ubacis umjetno , nesto kao umjetna novogodisnja jelka . Rastavis je i grancice umjetne jelke ubacis i malo bolje kamufliras gnijezda . Grdelinka ti je nesigurna i zato to radi ..
    krnjolac
    krnjolac

Postaj by krnjolac pet 18 lip - 9:34

NOVI PROBLEM-grdelinka mi je jučer izlegla jaje u jedno gnijezdo,a danas u drugo,a još nije zalegla u nijedno.šta da radim?sigurno su oplođena jer sam vidio da se pare.
    bocka
    bocka

Broj postova : 1656
    Registration date : 23.11.2008

Postaj by bocka pet 18 lip - 10:37

Vrlo lako, na kraju gde zalegne tu stavljaš sva jaja.
    Dotle podmečuj veštačka jaja.

Pozdrav Bocka
    Carduel
    Carduel

Broj postova : 1278
    Registration date : 29.07.2009

Postaj by Carduel pet 18 lip - 13:40

krnjolac je napisao/la:NOVI PROBLEM-grdelinka mi je jučer izlegla jaje u jedno gnijezdo,a danas u drugo,a još nije zalegla u nijedno.šta da radim?sigurno su oplođena jer sam vidio da se pare.

Meni se to jednom desilo pa sam imao 10 komada (po 5 u svakom) pošto nije znala koliko je gdje snijela. Very Happy
    Ovo je puno bolja metoda za proizvodnju jaja nego da sam joj pokupio sve iz gnijezda pa je opet pustio za nekoliko dana u drugu kovadu. Ovdje nema gubitka na vremenu. Very Happy

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: pet 22 stu - 23:55.