+106
Splićanin
Tomislav
stiglic77
Nenad
Jack Sparrow
PetarMakce
Ši-Pemma
mali mate
Vele
ToniST
IvoR
gramofon
toni mostar
DAMIAN
aquila
kostaskopje
Mica Vasic
emirgrdelin
zelandur
Goran Cvetanoski-Coko
Ticar5
Ive Labin
skopski maestro
zmajcom
neznalica
valter
Mozaik
Darko
zako
damir64
dva grdelina
bizar
jigor
angelo
Vrbanja
zijada
toni ilići
euzebio
vrabac
klapa-sinj
riberi
Starac_Mostarac
echeberija
refa95
pavao
BOSKO
Senior
grdelin-omiš
batke
baltic
mirzet
vlado
zoranV
crv
Renato.M
toni69
ERVINO
komiza
pippo
koce
trava
kekic123
evmolp
zoran ptice pjevice
Alen
tefik1
Carduel
zlaja11
MARIN
kreso
ivanu
plafonko
malinois
windbag
krepat ma ne molat
Miljenko
antonio
dragec
Dule
krele
ssarava1
krnjolac
zvrcko sen
PESTI
franeperuzovic
japirko1
sestoperac
bocka
kemo89
Zvrcko
Sina BL
lord189
ikayke
Fago
žalacST
saso78
Merlo
seadriver
steva318
DjordjeVet
Dean
vansal
Lazar
Branimir
xyz
ticar
110 posters
parenje i uzgoj grdelina
saso78- Broj postova : 771
Registration date : 20.07.2008
- Post n°51
Re: parenje i uzgoj grdelina
ОК...
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°52
Ajde da pokusamo
najprije originalni site a onda ja prevodim )
http://www.webalice.it/francomonopoli/
znaci skuhamo 1 jaje
zakuhamo 2,5 dcl mlijeka čim mljeko počne kuhati dodamo u njega jednu veliku žlicu jabučnog octa tada mljeko prestane kuhati i za pustimo 3 sec da opet počne kuhati i maknemo sa vatre te procijedimo ono šta ostane je čista caseina dobro je procijedmo...
pomiješamo jaje (bijelo i žuto) sa caseinom plus dodamo 60 gr krušnih mrvica mrvicu šećera u prahu i možemo dodati neke vitamine u prahu sve to zamiješamo i hola
ovako napravljeni pastoncin možemo držati u frižideru do 3 dana
sa ovim pastonom hrani puno poznatih uzgajivaća po italiji, ja sam osobno jako zadovoljan sa njim pokušajte imate na linku koi sam stavio slike pa če vam možda biti jasnije ili jednostavno pitajte
najprije originalni site a onda ja prevodim )
http://www.webalice.it/francomonopoli/
znaci skuhamo 1 jaje
zakuhamo 2,5 dcl mlijeka čim mljeko počne kuhati dodamo u njega jednu veliku žlicu jabučnog octa tada mljeko prestane kuhati i za pustimo 3 sec da opet počne kuhati i maknemo sa vatre te procijedimo ono šta ostane je čista caseina dobro je procijedmo...
pomiješamo jaje (bijelo i žuto) sa caseinom plus dodamo 60 gr krušnih mrvica mrvicu šećera u prahu i možemo dodati neke vitamine u prahu sve to zamiješamo i hola
ovako napravljeni pastoncin možemo držati u frižideru do 3 dana
sa ovim pastonom hrani puno poznatih uzgajivaća po italiji, ja sam osobno jako zadovoljan sa njim pokušajte imate na linku koi sam stavio slike pa če vam možda biti jasnije ili jednostavno pitajte
žalacST- Broj postova : 263
Registration date : 20.09.2008
- Post n°53
to je samo za grdeline ili?
- Post n°54
Ma nije...svi jedu 10 puta radije nego kupovnu hranu, ja ove godine nisam potrošio kilo gotove hrane ...
steva318- Broj postova : 286
Registration date : 09.06.2008
- Post n°55
Dean je napisao/la:
Nesto mi nije jasno...kad skuvas mleko i dodas sirce, kako se to procedi?
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
- Post n°56
steva318 je napisao/la:Dean je napisao/la:
Nesto mi nije jasno...kad skuvas mleko i dodas sirce, kako se to procedi?
pa kroz sito za čaj.ili zavoj.
- Post n°57
Ok ja sam shvatio samo jos nesto...
Caseina isto je sto i caseinat ?Caseinat ima u prahu koristi se u prehanbenu industriji,samo dali je to isto?
Molim objasnite mi krisnih mrvica i mrvicu šećera u prahu? Sta je mrvica?
Caseina isto je sto i caseinat ?Caseinat ima u prahu koristi se u prehanbenu industriji,samo dali je to isto?
- Post n°58
Ma razumem ja kroz cega ga on procediti, ali nije mi jasno zasto se procedjuje mleko i sirce, sta to oni sadrze da bi to ostalo na situ ili zavoju?
DjordjeVet- Broj postova : 448
Registration date : 11.06.2008
- Post n°59
kad skuvas mlijeko i dodas sirce, mlijeko ce se zgrusati i kad budes ciejdio ostace na situ ili zavoju...znaci, nastace sir...steva318 je napisao/la:Ma razumem ja kroz cega ga on procediti, ali nije mi jasno zasto se procedjuje mleko i sirce, sta to oni sadrze da bi to ostalo na situ ili zavoju?
- Post n°60
da, kazein je to....saso78 je napisao/la:Ok ja sam shvatio samo jos nesto...
krusne mrvice ili prezle dobijes kad hljeb dobro osusen sameljes....umjesto njih mozes da koristis mljeveni keks (ja koristim mljevenu plazmu)...
mrvica je izraz za malu kolicinu, a u slucaju pojma krusna mrvica oznacava nesto samljeveno...
- Post n°61
Ok...
Hvala,za nesto treba mi i prevod...
Hvala,za nesto treba mi i prevod...
- Post n°62
DjordjeVet je napisao/la:kad skuvas mlijeko i dodas sirce, mlijeko ce se zgrusati i kad budes ciejdio ostace na situ ili zavoju...znaci, nastace sir...steva318 je napisao/la:Ma razumem ja kroz cega ga on procediti, ali nije mi jasno zasto se procedjuje mleko i sirce, sta to oni sadrze da bi to ostalo na situ ili zavoju?
Aha, znaci to je u pitanju. Hvala Djordje.
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
- Post n°63
steva318 je napisao/la:Ma razumem ja kroz cega ga on procediti, ali nije mi jasno zasto se procedjuje mleko i sirce, sta to oni sadrze da bi to ostalo na situ ili zavoju?
a steva brate mili kad u kipuće mlijeko dodamo sirće ili jabučni ocat ili vinsku kvasinu dobijemo KRAVLJI SIR, .
ZNAČI KAD MLIJEKO ZAKUVA,doda se kvasina,i pusti da još minutu kuva i mješamo i dobijemo sir.
u taj sir staviš rendana jaja krušne mrvice iako ih ja ne stavljam,malo vitamina i iiii,obavezno ako ih kanarinka hrani esb-a,samo malo koliko stane između prstiju.i to dok ne počmu sami jesti.
i obavezno malo soli,jer je sol nužna u prehrani.
- Post n°64
A otkud sam znao, nikad nisam to radio. Eto sad znam!
- Post n°65
Ovde svi po malo ucimo,razmenujuci iskustva.
- Post n°66
E, nije me bilo par dana, ali evo ticar je sve lijepo objasnio
- Post n°67
Uzgoj grdelina
Postavljam ovu temu jer bolje uzgajati nego loviti.nekako uzgajani grdelini meni su mnogo draziji,ima i ljepota i u lovu volim loviti umereno ali uzgojani u kafezu meni su draziji vise im se radujem.Ajmo da pocnemo iz pocetka kako i gde nabaviti,kako smestiti,kako polako spremiti za paranje,ishrana stvaranje ambijen itd...
Gost- Gost
- Post n°68
Evo,ja sam u nabavci mužjaka(ženki nažalost nema) i krenuo bi druge godine sa uzgojem pa me zanima ova tema.Jedva čekam da me ikayke zove.Pišite i o mutacijama majora....Saso
Fago- Broj postova : 704
Registration date : 16.10.2008
- Post n°69
Ja sam pokušao prošle godine sa normalima, ali dalje od razbijenih jaja nisam došao. Nemam mjesta da širim uzgoj pa sam ih se riješio (ali jednog dana ), al me strašno zanima...
Ajmo Deane, udri po tipkovnici!
Ajmo Deane, udri po tipkovnici!
- Post n°70
ha teško je ovako može se 100 stranica napisat a opet sve ne spomenuti...
Po meni je prva stvar nabaviti uzgojene primjerke, (barem ženke, ako se već ne može muške)...nemam sad vremena moram gibati ali razradit čemo ovu temu ...
Po meni je prva stvar nabaviti uzgojene primjerke, (barem ženke, ako se već ne može muške)...nemam sad vremena moram gibati ali razradit čemo ovu temu ...
- Post n°71
Dean je napisao/la:ha teško je ovako može se 100 stranica napisat a opet sve ne spomenuti...
Pa i vise od 100 stranica ako treba,kad je cesljugar u pitanje
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°72
Drago mi je da se ovaj forum okrece uzgoju... ja sam ove godine uzgojio mlade cesljugare... ali moram priznat da nije bilo lagano... ali ne zalim se...
1. Uvjeti: Znaci po mogucnostio velike letarke (najbolje na otvorenom),ali igra i zatvoren prostor ukoliko se ispune neki osnovi zahtjevi... svjetlost, prostor , hrana.Ja imam vanjske gajbe 100x50x50 i vidio sam da dok se prostor ne obezbjedi da je uzgoj i vise nego kompliciran. Poceo sam sa prstenovanom zenkom i ulovljnenim muzjakom koji je bio 2 god u gajbi... i bilo je drz nedaj... ali sve je to relativno, citao sam mnogo clanaka da su uzgajatelji imali vise uspjeha sa divljim cesljugarima, dok neki imaju samo neuspjehe dok se ne nabave domestificirani, a ni to nije onda sigurno.
2.Hrana i priprema za rasplod.... u tu bi se dalo pisati i pisati... po mogucnosti koristiti specijliziranu hranu za majore, vitamine i posebno pripravke sa dodatkom e-vitamina, ako ste u mogucnosti brati divlje trave sto cesljugari jedu u prirodi, pinkies crve ili mravlja jaja ili crve brasnare , a moze i sve zajedno.... puno zelenja, maslacak(cvjet i list), radic, riga, misjakinja... itd.
3. Moramo i vidjeti dali je par kompatibilan.... treba ptice promatrat... stalno imati kontakt sa njima.... je cim ste vise sa pticama uspjeh ce biti bolji....
toliko za sada... Tu je Dean koji je poceo majore uzgajat... i njegovo iskustvo je dragocjeno...
Pozdrav!
1. Uvjeti: Znaci po mogucnostio velike letarke (najbolje na otvorenom),ali igra i zatvoren prostor ukoliko se ispune neki osnovi zahtjevi... svjetlost, prostor , hrana.Ja imam vanjske gajbe 100x50x50 i vidio sam da dok se prostor ne obezbjedi da je uzgoj i vise nego kompliciran. Poceo sam sa prstenovanom zenkom i ulovljnenim muzjakom koji je bio 2 god u gajbi... i bilo je drz nedaj... ali sve je to relativno, citao sam mnogo clanaka da su uzgajatelji imali vise uspjeha sa divljim cesljugarima, dok neki imaju samo neuspjehe dok se ne nabave domestificirani, a ni to nije onda sigurno.
2.Hrana i priprema za rasplod.... u tu bi se dalo pisati i pisati... po mogucnosti koristiti specijliziranu hranu za majore, vitamine i posebno pripravke sa dodatkom e-vitamina, ako ste u mogucnosti brati divlje trave sto cesljugari jedu u prirodi, pinkies crve ili mravlja jaja ili crve brasnare , a moze i sve zajedno.... puno zelenja, maslacak(cvjet i list), radic, riga, misjakinja... itd.
3. Moramo i vidjeti dali je par kompatibilan.... treba ptice promatrat... stalno imati kontakt sa njima.... je cim ste vise sa pticama uspjeh ce biti bolji....
toliko za sada... Tu je Dean koji je poceo majore uzgajat... i njegovo iskustvo je dragocjeno...
Pozdrav!
- Post n°73
postoji jos jedna tema o ovome, pa pogledajte malo i tamo...
u toj temi je tekst koji sam pisao za Zov prosle godine...svakako da nije savrsen,ali moze posluziti za diskusiju, da vidimo sta to moze bolje...
u toj temi je tekst koji sam pisao za Zov prosle godine...svakako da nije savrsen,ali moze posluziti za diskusiju, da vidimo sta to moze bolje...
- Post n°74
Milane za vakve uslove kakvi sto imas kako vidim na slici ja mogu da sanjam...
Pa mislim ono najvaznije u uzgoju cesljugara ti ispunujes...
Moras sada da pratis cesljugare koj muzjak se dopada kojoj zenki i ja mislim da sanse su 99%.Ostaje ishrana ikayke je dobro napisao sta treba o ishrani nadam se da ce napisati i detalnije...Kakvu jajcanu smesu,koliko crve brasnara,koliko i dali uopste vitamin E,ako ga nema u hrani itd...
Pa mislim ono najvaznije u uzgoju cesljugara ti ispunujes...
Moras sada da pratis cesljugare koj muzjak se dopada kojoj zenki i ja mislim da sanse su 99%.Ostaje ishrana ikayke je dobro napisao sta treba o ishrani nadam se da ce napisati i detalnije...Kakvu jajcanu smesu,koliko crve brasnara,koliko i dali uopste vitamin E,ako ga nema u hrani itd...
Zadnja promjena: saso78; uto 21 lis - 13:13; ukupno mijenjano 1 put.
xyz- Broj postova : 2232
- Post n°75
Prekrasne ti krune (maske) imaju štiglići!
Mene zanima jedna stvar, šta je i meni bio problem kod baštardiranja, i Fago to navodi kao problem kod divljih ptica.
Razbijanje jaja...
I češljugar i faganel su mi razbili jaja. Kanarinka nije 100%.
Zašto?
Zna li tko, i kako navesti mužjaka da ne razbija jaja?
Osim vađenja svako jutro u zoru tek snešenog jaja, ne vidim nažalost drugog načina..
A kako tek kad češljugarka razbija svoja jaja?
Jel tu moguće išta učiniti..
Mene zanima jedna stvar, šta je i meni bio problem kod baštardiranja, i Fago to navodi kao problem kod divljih ptica.
Razbijanje jaja...
I češljugar i faganel su mi razbili jaja. Kanarinka nije 100%.
Zašto?
Zna li tko, i kako navesti mužjaka da ne razbija jaja?
Osim vađenja svako jutro u zoru tek snešenog jaja, ne vidim nažalost drugog načina..
A kako tek kad češljugarka razbija svoja jaja?
Jel tu moguće išta učiniti..