Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin


  parenje i uzgoj grdelina

  vansal
  vansal

  Broj postova : 120
  Age : 44
  Location : MOSTAR
  Registration date : 04.08.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by vansal sub 16 kol - 12:43

  Lazare, dimenzije kaveza su OK.
  U kavez nema potrebe da stavljas nikakve biljke. Gnijezda postavljaj sa prednje strane kaveza i mjesto (najbolje lijevi i desni gornji ugao sa prednje strane kaveza) zamaskiraj sa vanjske strane granama bora (najbolje sa umjetnim granama jelke a mogu i puzavice umjetne, ja koristim umjetnu jelku i puzavicu je prave grane od bora se suse a vjestacke ti mogu trajati godinama).
  Gnijezda stavljaj uvijek 2 komada u suprotne uglove tako da zenka moze odabrati ono naj prikladnije i Stiglici za gnijezdo u kavezu traze naj osvjetljeniji dio, zato gnijezda postavljaj sa prednje strane.
  Muzijaka mozes staviti vec pocetkom godine, ako se tvoji kavezi mogu pregraditi stavi ga u jednu polovinu onda poslije cca. 2 mjeseca izvadi pregradu i daj mu cio kavez.
  Prije stavljanja muzijaka zamaskiraj mjesta predvidjena za gnijezda ali njih ne stavljaj.
  U proljece kad muzijak bude spreman ubaci mu zenku koju si datad drzao u jednom kavezu sa ostalim zenkama.
  E onda prati ponasanje para sta ce se desavati.
  Dali ces pariti vani ili u zatvorenom prostoru?
  Lazar
  Lazar

  Broj postova : 118
  Age : 33
  Registration date : 06.08.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by Lazar sub 16 kol - 13:41

  u zatvorenom prostoru, bolje mi je zbog klime, ima prirodne svetlosti itd
  Dean
  Dean

  Broj postova : 1847
  Age : 46
  Location : Pula
  Registration date : 19.08.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by Dean uto 19 kol - 23:29

  Pozdrav Vansal Wink

  milan-pi....ukoliko je ptica izležena u npr.maju sasvim se uredno pari i prve godine, problem je što je dosta teško grdelina (ulovljenog) natjerati da se pari prije 5 og mjeseca, kako to misliš da bi trebalo da ptice za vreme parenja trebaju da budu zajedno , pa i kanarinci bi trebali biti zajedno ako se misle pariti Laughing šalim se, ali kad ženka legne na 4 jaje muškog se izvadi i nema problema ženka leži dalje i sama othrani mlade nema straha od razbijanja jaja ni maltretiranja ženke od strane mužjaka, kakvu ti imaš praksu ?
  avatar
  xyz

  Broj postova : 2232
  Age : 1930
  Registration date : 09.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by xyz pet 22 kol - 10:48

  Ja ću dogodine vadit mužjake, imao sam katastrofalnih iskustava ove sezone sa prokljucavanjem jaja.. Mad
  Dean
  Dean

  Broj postova : 1847
  Age : 46
  Location : Pula
  Registration date : 19.08.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by Dean pet 22 kol - 16:04

  Po meni je (u kavezima 120 x 40 x40) glupo riskirati i puštati mužjaka sa ženkom dok leži na jajima, Kad se mladi izlegu i imaju 10 ak dana onda se vrati mužjaka kod ženke i par dana ga se prati dali če smetati ili če biti od koristi, ukoliko je problematičan odvojit ga dok se mladi ne osamostale. Kanarince i ja ukoliko imam dovoljno mužjaka puštam cijelo vrijeme zajedno... ali svako ima svoje sisteme, utječe tu još puno faktora...bitno je da rade SmileSmileSmile
  DjordjeVet
  DjordjeVet

  Broj postova : 448
  Age : 40
  Location : Banjaluka
  Registration date : 11.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by DjordjeVet ned 24 kol - 20:58

  ovaj tekst sam pisao za Zov, izašao je negdje proljetos...komentari su bili pozitivni...
  vjerovatno je da je mogao biti i bolji...ako imate neke sugestije, slobodno ih dajte....

  UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU

  Štiglic je jedna od ptica koje se našim prostorima najčešće čuvaju u kavezu.Neki ih drže samo zbog pjesme, neki zbog bastardiranja, ali je jako malo onih koji ih razmnožavaju u kavezu.Za razliku od naših, odgajivači u svijetu ih legu već decenijama.Odgojene su i mnoge mutacije, o kojima je bilo riječi u prethodnim brojevima.
  Postavlja se pitanje, zašto razmnožavati štiglice u kavezu?Kao prvo, to je izazov za odgajivače i ljubitelje ovih ptica; drugo, ptice izležene u kavezu su mnogo pogodnije za dalje razmnožavanje i rad od uhvaćenih i treće, takve ptice mnogo više pjevaju u toku godine.
  Ovaj tekst je namijenjen onima koji žele da pokušaju da dobiju mlade od svojih parova.
  Za početak, treba biti siguran u razlikovanje polova ovih ptica.Mužjak štiglica je krupniji, ima crne brkove u korijenu kljuna, rub crvene maske prelazi gornji rub oka i pregib na krilu je crne boje.Ženka je sitnija, crvena maska ne prelazi rub oka, pregib krila je sivo-zelene ili smeđe boje, brkovi su sivobijeli.Ako uzmemo u obzir i pjesmu mužjaka, razlikovanje polova ne bi trebalo da predstavlja veći problem.
  Za parenje treba odabrati ptice koje su već duže kod nas, koje su zdrave, mirne i sa kvalitetnim perjem, koje je znak dobre kondicije.
  U zimskom periodu, ptice držimo zajedno, u volijeri zaštićenoj od atmosferskih uticaja, a već tada se mogu primijetiti znakovi naklonosti kod pojedinih parova.Krajem zime, početkom marta, krećemo sa pripremom za parenje.Prvo odvajamo mužjake u kaveze za parenje (što veće, to bolje) i počinjemo da ih spremamo.Za mužjake to predstavlja zauzimanje teritorije na koju će kasnije doći ženka.Pored sjemenske hrane pojačane konopljom i nigerom, dajemo im dosta zeleniša (maslačak u listu i poluzrelom cvijetu, koji jako stimulativno djeluju u pripremi za parenje), voće, povrće i smjesu sa jajima.Mineralne materije u vidu sipine kosti i pijeska, takođe, moraju da budu pristupačne pticama svo vrijeme.Zeleniš dajemo svaki dan (list i cvijet maslačka naizmjenično), a smjesu sa jajima tri puta nedeljno.Ženkama isto tako dajemo zeleniš, a smjesu sa jajima dva puta nedeljno.Krajem marta spajamo parove i nastavljamo sa pripremom.Početkom aprila, hranu pojačavamo sa klijalim sjemenom nigera i konoplje uz maslačak i smjesu sa jajima, koje dajemo svaki dan. Par puta nedeljno dajemo neki multivitaminski preparat, rastvoren u vodi.Ako je moguće, pticama treba davati lisne vaši i crve brašnare da bi se navikle da ih uzimaju (pošto su važni u ishrani mladih).Lisne vaši je moguće naći na voćkama ili ružama, a ptice ih rado uzimaju.
  Polovinom aprila postavljamo gnijezdo.Koristimo pleteno gnijezdo za kanarince, koje postavljamo u ugao kaveza i kamufliramo ga zelenilom da bi ptice stekle osjećaj sigurnosti ( najbolje je koristiti plastično zelenilo).Od materijala za izgradnju gnijezda pticama ponudimo mahovinu, suvu travu, jutena i kokosova vlakna, vatu, životinjske dlake i slično.
  Sa produžavanjem dnevne svjetlosti, ptice počinju da se interesuju jedna za drugu i za gnijezdo."Ljubljenje" kljunovima je jedan od važnih znakova zainteresovanosti za parenje.Od datog materijala, ptice će napraviti gnijezdo.Sama izgradnja gnijezda može potrajati, ali treba biti strpljiv.Veoma je važno da su ptice na mirnom mjestu, gdje ih ništa ne ometa u udvaranju i izgradnji gnijezda.Kada počne nošenje jaja, posebnu pažnju treba obratiti na ponašanje mužjaka jer su skloni razbijanju jaja, a po potrebi ga treba odvojiti od ženke i puštati ujutru i uveče da bi jaja bila oplođena.U slučaju da odvajamo mužjaka, važno je da ostane u vizuelnom kontaktu sa ženkom, bilo preko pokretne pregrade u kavezu za parenje ili da ga okačimo u drugom kavezu na kavez za parenje.U protivnom, može se desiti da ženka neće da leži na jajima ili da ih razbija.Ako se to desi, jaja treba podmetnuti pod kanarinku da dovrši inkubaciju i othrani mlade.Ženke štiglica nose 4-5 jaja i na njima leže 13-14 dana.
  Ishrana mladih štiglica je slična ishrani mladih kanarinaca, s tim što treba dodavati lisne vaši, mravlja jaja ili crve brašnare (zbog toga je važno da roditelji budu naviknuti da ih uzimaju).Klijalo sjeme, zeleniš i mineralne materije su takođe veoma važni u ovom periodu.Ako želimo da prstenujemo mlade ptice, to treba uraditi u uzrastu od 5-6 dana i nekoliko dana paziti da roditelji ne diraju prstenje.Ako smo mužjaka držali odvojenog, možemo ga vratiti ženki kada prstenujemo mlade, da bi joj pomogao u hranjenju.Mladi štiglici rastu brzo i izleću iz gnijezda ranije u odnosu na kanarince, ali ih roditelji hrane duže (do starosti od mjesec dana, pa i više).
  Ukoliko štiglice razmnožavamo u većoj volijeri, mlade možemo ostaviti sa roditeljima koji se spremaju za novo leglo.Kada ženka legne na nova jaja, mužjak sam nastavlja da hrani mlade dok se potpuno ne osamostale.Mlade koji su se osamostalili odvajamo u poseban kavez ili volijeru.Treba im posvetiti posebnu pažnju, pošto su dosta osjetljivi.Ishrana treba da bude što raznovrsnija, higijena besprijekorna (preporučljivo je postaviti rešetke na dno kaveza da ptice ne dolaze u dodir sa izmetom), a povremeno preventivno davati neki od kokcidiostatika (recimo ESB 30).U starosti od tri mjeseca mlade ptice počinju da se mitare i dobijaju boju odraslih ptica, kada sa sigurnošću možemo razlikovati polove.
  Ovako odgojene ptice su mnogo pitomije, predstavljaju odličan uzgojni materijal za dalje razmnožavanje ili bastardiranje, a takođe je moguće i školovati ih po sistemu opisanom u jednom od prethodnih brojeva.
  Iskustva u razmnožavanju štiglica se mogu primijeniti i na druge vrste naših zeba, pošto su im reproduktivni ciklusi dosta slični.
  avatar
  xyz

  Broj postova : 2232
  Age : 1930
  Registration date : 09.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by xyz uto 26 kol - 13:18

  Da, to sam već čitao na svijetu ljubimaca, ali sastav je stvarno savršen! cheers
  ticar
  ticar
  Moderator
  Moderator

  Broj postova : 2908
  Age : 36
  Location : Zadar
  Registration date : 09.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by ticar ned 7 ruj - 2:40

  evo ja sam več pri sredini svog novog projekta,dvije vanjske parilice za grdeline
  dimenzije 110,80,60.
  kad uhvatim vremena ću slikati pa da vidimo što mislite.
  e napravio sam i novu volijeru za crvene kanarince.
  avatar
  Gost
  Gost

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by Gost čet 11 ruj - 11:20

  Samo da vas pitam jel dajete vasim divljim pticama grit i koliko ako ga dajete???
  Smile
  steva318
  steva318

  Broj postova : 286
  Age : 39
  Location : Beograd
  Registration date : 09.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by steva318 čet 11 ruj - 12:36

  Ja dajem.Stoji im u posebnoj hranilici stalno na raspolaganju , pa uzimaju po potrebi.
  seadriver
  seadriver
  Moderator
  Moderator

  Broj postova : 919
  Age : 42
  Location : Split
  Registration date : 14.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by seadriver sub 27 ruj - 20:05

  Ticar, cime hraniti mlade grdeline i kako i koliko ih tretirati ESB3?
  ticar
  ticar
  Moderator
  Moderator

  Broj postova : 2908
  Age : 36
  Location : Zadar
  Registration date : 09.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by ticar ned 28 ruj - 3:09

  seadriver je napisao/la:Ticar, cime hraniti mlade grdeline i kako i koliko ih tretirati ESB3?

  zavisi jel misliš na ruke ih hraniti ili kako.

  ako će ih hraniti grdelin onda daješ što više maslačka.list cvijet i sjeme.
  crvi brašnari,standard sjeme,jajčana kupovna sa dodatkom spiruline i bajama i oraha u maloj količini,nigera u izobilju,pa i konoplje da imaju dosta i klijane hrane svaki dan.salate mrkve , jabuke svakih par dana.

  esb-se daje od 5-og dana starosti do 10 dana starosti putem kuhanih jaja,iako ja dajem fuvicin a kasnije kad ptica napuni mjesec dana onda dam esb pet dana,u litru ipo vode jedan gram i poslije toga vitamin k još 3 dana,putem ampula konakion.10 kapi u poilicu.

  ponoviti esb za 3 mjeseca.i prije početka pripreme za parenje.
  avatar
  Gost
  Gost

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by Gost ned 28 ruj - 19:06

  Pozdrav !!!

  ...Tićar prijatelju što se tiče konakiona tih 10 kapi na koju količinu vode staviš?
  ticar
  ticar
  Moderator
  Moderator

  Broj postova : 2908
  Age : 36
  Location : Zadar
  Registration date : 09.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by ticar ned 28 ruj - 19:09

  Božo je napisao/la:Pozdrav !!!

  ...Tićar prijatelju što se tiče konakiona tih 10 kapi na koju količinu vode staviš?

  na poilicu običnu malu.
  Merlo
  Merlo

  Broj postova : 426
  Age : 55
  Location : D
  Registration date : 22.08.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by Merlo ned 28 ruj - 20:40

  Uf ja mojima nisam ama bas nista dava i dosada su zivi,zdravi i debeli hehe
  ja bi onda reka vise srice nego pameti.Za sljedecu godinu sam nabavio Fuvicin i Geomicin jos samo tribam Esb3 i nekoliko grdelina pa sta bog da.
  ticar
  ticar
  Moderator
  Moderator

  Broj postova : 2908
  Age : 36
  Location : Zadar
  Registration date : 09.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by ticar ned 28 ruj - 21:14

  Merlo je napisao/la:Uf ja mojima nisam ama bas nista dava i dosada su zivi,zdravi i debeli hehe
  ja bi onda reka vise srice nego pameti.Za sljedecu godinu sam nabavio Fuvicin i Geomicin jos samo tribam Esb3 i nekoliko grdelina pa sta bog da.

  meni sve ženke zdrave a muški me malo zajebavaju.
  seadriver
  seadriver
  Moderator
  Moderator

  Broj postova : 919
  Age : 42
  Location : Split
  Registration date : 14.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by seadriver ned 28 ruj - 23:42

  Kako mislis da te zajebavaju, sta im je?
  ticar
  ticar
  Moderator
  Moderator

  Broj postova : 2908
  Age : 36
  Location : Zadar
  Registration date : 09.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by ticar pon 29 ruj - 6:30

  seadriver je napisao/la:Kako mislis da te zajebavaju, sta im je?

  a izgleda da ih sušica hvata,ali sam jednog vratio skoro iz mrtvih, sad je dobro i udeblja se i dobro izgleda još samo 2 i biće dobro.
  avatar
  xyz

  Broj postova : 2232
  Age : 1930
  Registration date : 09.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by xyz pon 29 ruj - 8:12

  To je ono kad im prsa dođu špicasta kao žilet.. Sad

  Grozno, uvjek sam mrzio tu bolest.

  Da se ne ureknem, od kad držim malo tića (do 10) i dobro ih čistim i hranim, ne pojavljuje se..
  avatar
  xyz

  Broj postova : 2232
  Age : 1930
  Registration date : 09.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by xyz pon 29 ruj - 15:47

  Moj mladi isto ni pera od crvene maske.

  Dobio je smeđe grudi, sad u zadnje vrijeme i leđa.

  Opusti se, kad zapravo zahladi obući će se.
  Dean
  Dean

  Broj postova : 1847
  Age : 46
  Location : Pula
  Registration date : 19.08.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by Dean uto 30 ruj - 23:03

  Ja sam mlade hranio sa klijanim sjemenom, + smrznuti grašak + malo brašneni crvi + jajcana hrana domace proizvodnje, po receptu jednog talijana super je ako nekog zanima mogu staviti ali ima i na netu nije neka tajna Smile grit i sipina kost stalno u kavezu, od divljih trava maslačak, divlja cikorija i razne vrste čička koga zanima mogu potražiti latinske nazive, od sjemena bazna GREG - major + starter + škajola + perila + chia + bella di note, jabuka svaka 2-3 dana ASB 30% ništa, i nikakvi ljekovi ništa, sve ptice su skoro potpuno promjenile perje mladima fali još 10ak dana a stari su se presvukli
  saso78
  saso78

  Broj postova : 771
  Age : 42
  Location : Makedonija
  Registration date : 20.07.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by saso78 sri 1 lis - 0:13

  Mene iskreno zanima ta domaca jajcana smesa ako mozes stavije.

  I od ovo sto si napisao + i higijena ako je dobra nema sanse za bolesti.

  I zato imas zdrave ptice.
  avatar
  xyz

  Broj postova : 2232
  Age : 1930
  Registration date : 09.06.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by xyz sri 1 lis - 9:00

  Deane svaka čast, pravo si im ugodio.

  Ja dajem običnu mješanu sa malo pojačanim nigerom, svaki dan listić salate i to je to.

  Obući će se on, dobit će krunu, makar ja čekao do Nove godine Laughing

  Al bitno je da odlično verša - uči pjevat.

  Sitna je štiglica, ali puna žestine.

  Domaća, iz Dalmatinske zagore.
  saso78
  saso78

  Broj postova : 771
  Age : 42
  Location : Makedonija
  Registration date : 20.07.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by saso78 sri 1 lis - 17:59

  Sitna je štiglica, ali puna žestine.  E to je to oni su najvatreni. Very Happy
  Dean
  Dean

  Broj postova : 1847
  Age : 46
  Location : Pula
  Registration date : 19.08.2008

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by Dean sri 1 lis - 23:53

  Saso recept saljem sutra sad sam sa neke feste pa nisam bas za objasnjenja cheers cheers

  Sponsored content

  parenje i uzgoj grdelina - Page 2 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: sri 12 svi - 23:32.