+42
bocka
trevor
Mutacije Danilo
mo-zimovka
Hrvoje omis
zoran ptice pjevice
mipticar
novaksin
evmolp
carduelismo
Carduel
Merlo
mutacija
ERVINO
faganel
armin71
crv
dzemal_sa
Miljenko
PESTI
kreso
tefik1
Dalibor
dr.nenad86
Boban NA
malinois
lord189
krnjolac
Dax BG
milos0205
seadriver
zvrcko sen
žalacST
sestoperac
DjordjeVet
Fago
ikayke
Zvrcko
Dean
steva318
ticar
saso78
46 posters
Kokcidioza ESB 3
Dax BG- Broj postova : 331
Registration date : 15.04.2009
- Post n°101
Prevencija
Da druze sestak. Korisim ESB3 za prevenciju kod mladih ptica najvise.
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°102
Re: Kokcidioza ESB 3
Dax BG je napisao/la:Kokcidioza je najveci neprijatelj stiglica. Svaki stiglic je kliconosa a aktivira se putem nehigijenskog drzanja, stresa, neprimjenjivanbja karantina prilikom unosa novih ptica u maticno jato. Licno sam probao mnogo preparat i u zadnjih nekoliko godina se drzim ESB3 kao preventive kod mladih najvise, a za lijecenje koristim dobri stari SULFADIMIDIN! Za koriscenje bilo kog preparata za prevenciju i suzbijanje KOKCIDIJE je potrebno znati da se ona hrani svime iz pticjeg organizma a ponajvise B vitaminom u raznim oblicima. Dajem ga na sledeci nacin:
-3 dana zaredom SULF.
-2 dana AD3e (vodeni rastvor)
-5 dana SULF.
Svaki novi ciklus zamjena kaveza koji mora biti potpuno dezinfikovan. Svakog dana hrana u cistoj hranilici i pojilica moras imati vise na raspolaganju jer kokcidija ugiba na suvom poslije 48 sati. Znaci peres pojilicu poslije svake upotrebe, a dajes vodu svezu sa SULF-om na 4 sata u cistoj pojilici. Voda!!!! Mora biti flasirana ili 100% prokuvana pa filtrirana (koristim ruski bokal sa aktivnim ugljenom "AQUAFOR"). (100% znaci kljucala minimum 10 minuta)
Znam da je bolno i uzima puno vremena ali otkad sam tako poceo raditi nisam izgubio N I J E D N U pticu ! Koristio sam dosta stranih foruma i iskustava drugih ali najvise u se i u svoje kljuse. Prije 9 godina sam izgubio svoga mjezimca, zbog prljave vode u kombinaciji sa SULF-om. Jos jedna stvar, u toku lijecenja ptica, hrana, voda, i stapici za stajanje su u kavezu i nista drugo. Na podu papir i resetkom odvojen prilaz ptice izmetu.
pozzz Dax
Kad pominjes sulfadimidin ,preciziraj 18 posto ili 32 postotni
Malo mi pretjerivamo sa svim tim terapijama.
Kako si siguran da je u pitanju salmoneloza ,kokcidioza ili nesto drugo?
izmet ptice treba poslati na analizu i onda kad si siguran treba djelovat sa odredenom terapijom.
Sto se tice AD3E vitamina izmedu 2 tretmana sulfadimidina,sasvim pogresno.Strucnjaci su upravo potvrdili suprotno.U tom periodu bas treba dati B vitamine
- Post n°103
Kod davanja sulfadimidina Na 18 postotnog treba znati
prva 3 dana udarna doza
3 dana B vitamini
3 do 5 dana prateca(pola)doza
Ovaj se preparat skoro vise i ne koristi ima boljih
Koliko god da unisti sve negativno u crijevnoj flori pokazao se kao jako agresivan prema pozitivnim bakterijama.Potreban je dug oporavak nakon terapije.Koristi se jos za ljecenje zivine
prva 3 dana udarna doza
3 dana B vitamini
3 do 5 dana prateca(pola)doza
Ovaj se preparat skoro vise i ne koristi ima boljih
Koliko god da unisti sve negativno u crijevnoj flori pokazao se kao jako agresivan prema pozitivnim bakterijama.Potreban je dug oporavak nakon terapije.Koristi se jos za ljecenje zivine
- Post n°104
Aco slazem se sa tvojom teorijom i znam da ima mnogo novijih i boljih preparata. Kako znam... imam "osecaj za filing kao Dragana Mirkovic". Ja to radim sa onom jacom verzijom. Drago mi je sto su stracnjaci dokazali kontra, dok sam ih slusao ja gubio ptice.
- Post n°105
Kokcidioza
Jos bih dodao da sam ranije koristio sve isto sem AD3E kapi, a namesto njih "zivimicin" koji je komplex "B" vitamina. Izlecim Ptice ali se uvek vraca kokcidija na najmanji moguci "ZEZ". Otkada sam uradio konsultaciju sa drugom koji je biolog i isto hobista, malo sam izmenio sistem i sada dajem ovako.
- Post n°106
zivimicin???Koliko me sjecanje sluzi on je antibiotik sirokog spektra obogacen vitaminima.Ako je tako misljenja sam da ga nebi bilo pametno dati iza sulfadimidina natrija.To je agresivna terapija posebno za grdeline.Mozemo mi na ovim stranicama izmjenit misljenja(sta je super),ali trebamo smanjit na minimum tretiranje ptica kemijom.Ne bavim se uzgojem faune i ogradivam se al imam svoje misljenje STO MANJE KEMIJE bolja ptica i svakako zdravija.Od ljecene ptice nema nista.Pricam iskljucivo na osnovu mojih iskustava .
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°107
Svi ovi proizvodi se mogu kupiti u HR. I slulfadimidin 32% i AD3E su proizvodi od VETERINE i ima i u svakoj veterinarskoj ambulanti a moze se i naci u PetShopu!
Sulafadimidin se nastoji izbjegavati ukoliko zelimo u rasplod sa pticama...
zamjene Baycox, ESB3, Coxi+, Cosumix+120...itd
Sulafadimidin se nastoji izbjegavati ukoliko zelimo u rasplod sa pticama...
zamjene Baycox, ESB3, Coxi+, Cosumix+120...itd
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°108
Dax BG je napisao/la:Jos bih dodao da sam ranije koristio sve isto sem AD3E kapi, a namesto njih "zivimicin" koji je komplex "B" vitamina. Izlecim Ptice ali se uvek vraca kokcidija na najmanji moguci "ZEZ". Otkada sam uradio konsultaciju sa drugom koji je biolog i isto hobista, malo sam izmenio sistem i sada dajem ovako.
koliko ja znam poslije esb-a se daje vitamin K i A kompleks drugih vitamina.
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°109
Potpisivam ovo što malino kaže
ajme nama kad se ptica razboli ......to je najmanje tri četri mjeseca ozbilnjog tretiranja i opet nisi siguran .....
ali nikad se takav peh ne događa sa pticom kojoj ima zamjena ....znači mač sa dvostrukom oštricom.....
ajme nama kad se ptica razboli ......to je najmanje tri četri mjeseca ozbilnjog tretiranja i opet nisi siguran .....
ali nikad se takav peh ne događa sa pticom kojoj ima zamjena ....znači mač sa dvostrukom oštricom.....
- Post n°111
Ako ptica ima proljev to ne znaci da je bolesna.nekad se i nama dese isti problemi pa ne posezemo za ljekovima.Daj joj aktivni ugljen ,smanji voce i povrce ,malo manje uljanih sjemena.
Boban NA- Broj postova : 324
Registration date : 19.04.2009
- Post n°112
Pored vog sto je naveo Malinois, a radi se o poremecaju stomaka kod ptica koji zelimo da regulisemo bez lekova, ako je to naravno moguce, mogu se davati i razni tipovi zeolita, ali samo namenjeni kao dodatak za ishranu sitnih zivotinja. Oni su slicno kao i navedeni aktivni ugalj izuzetni apsorbenti, te upijaju otrovne materije koje su uvek prisutne kada su u pitanju poremecaji stomaka. Slicno dejstvo imaju i razni tipovi glina preko kojih se izbacuju upijeni toksini iz organizma, ali opet napominjem moraju biti namenjene i oznacene kao one koje sluze kao dodatak ishrani, moguce je cak i za coveka jer ih kao takvih ima u prodavnicama zdrave hrane ali treba primeniti srazmeru prema tezini ptica.
- Post n°113
Prevencija
Licno sam pristalica prevencije i kao takav radim sljedece:
-gledam da mi je pod kaveza odvojen resetkom od tacne;
-preventivna davanja (svaki dan) grita za ptice(mljeveni,sitni) i aktivnog uglja;
-redovno menjanje posudica za davanje hrane, vode i ostalog-barem jednom sedmicno;
-menjam stapice za stajanje jednom nedeljno;
Ovo sve radim da bih sprecio a ne lecio, jer kako Zvrcko rece to je onda muka par meseci+je tica izgubljena za tu godinu i za parenje i pjesmu.
Jos nesto, moj jako dobar prijatelj (bratimimo se vec 20-ak godina) mi je otkrio prirodni antibiotik. Uzeti trulez iz panja (po mogucstvu bjelogorice zbog etericnih ulja cetinara koji smetaju probavi) naravno ne previse i staviti u kesu pa cuvati u donjoj ladici frizidera (da bi ostalo konstantno vlazno) i davati na otprike dve nedelje dok su ptice u jatu. Imao sam kanarinku koja mi je izvodila mlade bastarde dve godine i samo na kraju sezone se malo napuhala i slabo se kretala, bila nevesela cudnog izmeta. Kada sam to donio kuci i pored svega uveravanja sa njegove strane bio sam skeptican i nisam joj dao odmah(iako je bolovala vec dva meseca) Vec nakon dva dana. Mislio sam u medjuvremenu, joj kako ce kanarinka znati sta je to i kako cu je natjerati da to pojede. Cim sam provukao posudicu za minerale u kojoj je to bilo kroz zice kaveza, zalegla je u istom momentu na to kao da joj je zadnje. Ljudi imao sam potpuno zdravu pticu bez davanja dodatnih sredstava za desetak dana i pario je jos dve godine.
Moj drugi prijatelj mi je isto otvorio oci vezano za drugu stvar, a to je ciscenje kaveza u doba dok imaju mlade i leze na jajima. Znamo da je nezgodno pomjerati bilo sta jer su mnogo plahoviti i moze se desti da napuste gnezdo. Zato ja cistim otprilike na dve nedelje (samo zamenim novinu u tacni do koje ptica nema pristup) a svakog dana kada hranim ptice, poprskam pod kaveza fajtalicom u kojoj rastvorim "CHICO" preparat za dezinfekciju flasica za bebe. Ptica posle i kada leti po kavezu ne moze da dize prasinu u meri u kojoj je dizala ranije, a i ta prasina nije vise opasna u meri kojoj je bila ranije.
-preventivna davanja (svaki dan) grita za ptice(mljeveni,sitni) i aktivnog uglja;
-redovno menjanje posudica za davanje hrane, vode i ostalog-barem jednom sedmicno;
Ovo sve radim da bih sprecio a ne lecio, jer kako Zvrcko rece to je onda muka par meseci+je tica izgubljena za tu godinu i za parenje i pjesmu.
Jos nesto, moj jako dobar prijatelj (bratimimo se vec 20-ak godina) mi je otkrio prirodni antibiotik. Uzeti trulez iz panja (po mogucstvu bjelogorice zbog etericnih ulja cetinara koji smetaju probavi) naravno ne previse i staviti u kesu pa cuvati u donjoj ladici frizidera (da bi ostalo konstantno vlazno) i davati na otprike dve nedelje dok su ptice u jatu. Imao sam kanarinku koja mi je izvodila mlade bastarde dve godine i samo na kraju sezone se malo napuhala i slabo se kretala, bila nevesela cudnog izmeta. Kada sam to donio kuci i pored svega uveravanja sa njegove strane bio sam skeptican i nisam joj dao odmah(iako je bolovala vec dva meseca) Vec nakon dva dana. Mislio sam u medjuvremenu, joj kako ce kanarinka znati sta je to i kako cu je natjerati da to pojede. Cim sam provukao posudicu za minerale u kojoj je to bilo kroz zice kaveza, zalegla je u istom momentu na to kao da joj je zadnje. Ljudi imao sam potpuno zdravu pticu bez davanja dodatnih sredstava za desetak dana i pario je jos dve godine.
Moj drugi prijatelj mi je isto otvorio oci vezano za drugu stvar, a to je ciscenje kaveza u doba dok imaju mlade i leze na jajima. Znamo da je nezgodno pomjerati bilo sta jer su mnogo plahoviti i moze se desti da napuste gnezdo. Zato ja cistim otprilike na dve nedelje (samo zamenim novinu u tacni do koje ptica nema pristup) a svakog dana kada hranim ptice, poprskam pod kaveza fajtalicom u kojoj rastvorim "CHICO" preparat za dezinfekciju flasica za bebe. Ptica posle i kada leti po kavezu ne moze da dize prasinu u meri u kojoj je dizala ranije, a i ta prasina nije vise opasna u meri kojoj je bila ranije.
- Post n°114
Dax BG je napisao/la:Licno sam pristalica prevencije i kao takav radim sljedece:
pozzzz dax
sve sto si ti napisao je ok al vjeruj da je nepotrebno.
na primjer :ja imam 250 ptica,kad bih sve ovo radio dan bi trebao trajati 48 sati
ne trebamo izmisljati toplu vodu,svaka pretjerana paznja i ljubav ne donosi bas uvjek dobar rezultat.
kazes prasina? nema pticarnice bez prasine
ptica koja se drzi pod staklenim zvonom nije ptica
kad se dotaknemo ove teme ,bitno je da prevencija i ljecenje nisu isto
citajuci sve ovo ispada
ako dajemo preventivno pticama( NESTO) damo manje
ako ljecimo damo vise tog NESTO
u cemu je razlika izmedu prevencije i ljecenja????
sta mi ljudi koristimo kao prevenciju?
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°115
ma normalno da treba biti čisto ali kad bi se ja drža toga što kaže malinois nebi nigdi ni bija nego kod tica.ja koliko ih imam i zaboravim kme vodu dati a ne minjati poilice i hranilice svaki dan
dr.nenad86- Broj postova : 756
Registration date : 22.04.2009
- Post n°116
Delim misljenje malinoisa, mislim da se suvise upotrebljava hemija u lecenju i odgajanju ptica sto po mom misljenju jeste dobro u izuzetnim situacijama ali ne uvek. Po meni mnogo je bolje pticu prirodno odgajiti jer ipak mislim da su te ptice mnogo vitalnije, zdavije i sposobnije za priplod..... BAR JA TAKO MISLIM..........
Dalibor- Broj postova : 115
Registration date : 10.04.2009
- Post n°117
Koliko me citanje dobro sluzi a mislim da me sluzi, Dax ni jednog momenta nije pretjerao jer sve sto je naveo kao potrebno ce nam mozda uzeti malo vise vremena ali jednog dana u sedmici. Svaka njegova prevencije je navedena na sedmicnoj bazi ako ne i na dvonedjeljnoj a ne na dnevnoj tako da uzivati u pticama smjestenim u malom kavezu sa govnima do preckice kako se nekada radilo i nije neko uzivanje. Svi smo se odusevili i pohvalili Fagove slike odgajivacnice koja je izuzetno cista kao i kavezi.
Zatim prskanje kaveza i izmeta u kavezima sa Chico dezinfekcionim sredstvom je osnovna stvar u odgajivacnicama kod Italijana jer u mnogim slucajevima se prevencija moze sprovesti ali lijecenje i ne bas. Zamislite sebe da imate samo i jedan par satinet gardelina koji ste papreno platili ili nesto jos skuplje a kamo li veci broj takvih ptica i dali biste onda ptice drzali u losim uslovima. Uvijek ce biti prasine u odgajivacnici pa sta je tesko ubiti klice i spore raznih zaraznih bolesti koje se sire prasinom a razvijaju se u izmetu ptice. Svi komentari imaju svoju tezinu ali ne gajimo svi iste ptice. Ja sam kao sto mozda znate lud za faganelama koje sam hvatao kao djete non stop a sada ovdje kosta par 2500$. Pa ukoliko mi ne pomogne moj kolega sa kasetom faganela kao sto rece ja cu ih na kraju morat kupit. Cisto sumljam da cu se ophoditi prema njima sa nepaznjom. Pozdrav
Zatim prskanje kaveza i izmeta u kavezima sa Chico dezinfekcionim sredstvom je osnovna stvar u odgajivacnicama kod Italijana jer u mnogim slucajevima se prevencija moze sprovesti ali lijecenje i ne bas. Zamislite sebe da imate samo i jedan par satinet gardelina koji ste papreno platili ili nesto jos skuplje a kamo li veci broj takvih ptica i dali biste onda ptice drzali u losim uslovima. Uvijek ce biti prasine u odgajivacnici pa sta je tesko ubiti klice i spore raznih zaraznih bolesti koje se sire prasinom a razvijaju se u izmetu ptice. Svi komentari imaju svoju tezinu ali ne gajimo svi iste ptice. Ja sam kao sto mozda znate lud za faganelama koje sam hvatao kao djete non stop a sada ovdje kosta par 2500$. Pa ukoliko mi ne pomogne moj kolega sa kasetom faganela kao sto rece ja cu ih na kraju morat kupit. Cisto sumljam da cu se ophoditi prema njima sa nepaznjom. Pozdrav
- Post n°118
Ne ophodimo se mi nepaznjom prema nasim pticama u svakom slucaju ali jedna stvar je zanimljiva a to je da ne treba pretjerivat.Postivam Talijane i njihov uzgoj.mi pratimo sve to na internetu a neki imaju priliku i otici,medutim to su u vecini slucajeva ljudi koji imaju farme ptica i od toga zive kod njih ne postoji termin PRIRODNA SELEKCIJA ,kupimo ptice od njih koje su ovisnici o ljekovima i ostalim medikamentima i kad ih damo na NORMALAN nacin ishrane desi se najgore.To ne znaci da mi nase tpice trebamo drogirati!!!
Treba vise iznositi svoja iskustva a ne procitana na internetu!!!!
Treba vise iznositi svoja iskustva a ne procitana na internetu!!!!
Dalibor- Broj postova : 115
Registration date : 10.04.2009
- Post n°119
Potpuno se slazem za ljekove i preparate i znam za probleme sa kojima se susrecu ljudi kupujuci italijanske ptice, ali ja sam govorio o higijeni i o tome da je Dax napisao nesto minimalno i osnovno, jer je higijena sastavni dio preventive. Sa higijenom mozemo puno toga sprijeciti. Takodje se slazem da treba govoriti o licnim iskustvima jer svasta ima po internetu ali isto tako ljudi koji imaju malo vise vremena od mene su sigurno pronasli nesto interesantno sto mozda ja nikada ne bih a zelim da i to vidim cujem ili procitam. U svakom slucaju sto vise kvalitetnih stvari svakako bolje za sve nas.
- Post n°120
Slazem se .Ti si daxov odvjetnik ???
Dalibore pozdravi Milicu a ja cu joj reci da ti zabrani internet
Dalibore pozdravi Milicu a ja cu joj reci da ti zabrani internet
- Post n°121
Moje iskustvo "ne veliko" ali sam isprobao sve i svasta, ali mi se najbolje pokazalo da ptice koje se tretiraju preterano uvek su slabije od ovih drugih. pokusavam sa sto manje hemije da izvodim i uzgajam ptice........ i za sada mi ide ok za razliku od prethodnih godina kada sam im davao sve i svasta i uvek je bilo traljavo. ne znam da li je do toga ali znam da mi bolje ide sada.
- Post n°122
Interesuje me da li je neko probao leciti ptice od kokcidioze : gentamicinom za humanu upotrebu, uz dodatak vitaminskih preparata i mleka. procitao sam da to uspesno resava probleme s kokcidiozom pa me interesuje da li je neko imao iskustva s tim ?
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°123
svakako čim je mlijeko u pitanju ja sam skeptik ..........
znači nus produkt kokcidioze je proljev ..... i ukoliko ga zaustavimo na vrijeme velika je vjerovatnoća da će ptica preživit .......mlijeko dapače
puno dobrih rezultata u lječenju ptica imali smo davanjen sumameda od Plive humani
znači nus produkt kokcidioze je proljev ..... i ukoliko ga zaustavimo na vrijeme velika je vjerovatnoća da će ptica preživit .......mlijeko dapače
puno dobrih rezultata u lječenju ptica imali smo davanjen sumameda od Plive humani
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°124
jedino što pomaže protiv kokcidioze...i to samo ako se koristi na vrijeme ja bycox...sve ostalo su puste priče...
- Post n°125
Hvala na savetima, procitao sam to u jednom casopisu pa me interesuje da li neko ima iskustva s tim.