SADA OZBILJNO, JA SAM SIGURAN DA KANARIJA OSEČA KADA U JAJETU JE ZAČETO PILE, ALI KAKO DALI NA OSNOVU VIBRACIJE ILI NEŠTO DRUGO NEZNAM.
POZDRAV
Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin
bocka je napisao/la:ŠESTOPERAC,
SADA OZBILJNO, JA SAM SIGURAN DA KANARIJA OSEČA KADA U JAJETU JE ZAČETO PILE, ALI KAKO DALI NA OSNOVU VIBRACIJE ILI NEŠTO DRUGO NEZNAM.
POZDRAV
bocka je napisao/la:EVO KONKRETAN SLUČAJ KOD MENE I TO PRE NEDELJU DANA, KADA SAM UZEO DA PROVERIM DALI SU JAJA PLODNA, NEHOTICE KADA SAM VRAČAO JAJA U SEDALO DVOJE JAJA SU SE UDARILA I NAPUKLA.
SUTRA DAN TA ISTA JAJA NASO SAM IH NA PODU A VEČ SU BILA ZAČETA.
OD TOG DANA KANARIJA VRLO ČESTO JE IZLAZILA IZ SEDALA I JEDVA JE ČEKALA DA ZAMENIM VODU DA BI USTALA ILI KADA BI STAVLJAO HRANU U HRANILICU.
DANAS KADA JE DEFINITIVNO USTALA DA NE LEŽI NA JAJIMA UZEO SAM DA PROVERIM ŠTA SE DESILO, PILAD ZAČETI U OSTALA DVA JAJETA ALI OSTALI SU NEDORAZVIJENI VEROVATNO OHLAĐENI.
MORAM VAM KAZATI DA TO JE BILA DRUGA TURA A U PRVOJ TURI REZULTAT I ODGOJ KANARIJE BIO JE ODLIČAN.
JOŠ JEDNA ČINJENICA, KANARIJA KADA IMA PLODNA JAJA ONDA VRLO ČESTO KLJUNOM LEŽEČI NA NJIH OKREČE IH TOKOM CELOG DANA.
bocka je napisao/la:ŠESTOPERAC,TVOJ POST POTSEČA ME NA JEDNU STARU POSLOVICU,
AKO SUPRUGA ŽELI SAZNATI DALI SI DOŠO SA ŠVALERACIJE ONDA TREBA DA TI STAVI JAJA U LAVORČE S VODOM, E AKO SU JAJA PUNA ONDA IDU DOLE AKO SU ISPRAŽNJENA I IDU GORE ONDA SI NAJEBO.
ETO MALO ZAJEBANCIJE OD VETERANA.
PESTI je napisao/la:Ja sam u 80 tim počeo kanarinke baštardibati i kako nisam imao znanje kad ženka snese prvo jaje , koliko leži ...itd..pročitao sam u jednoj staroj knjizi postupak sa jajima koje ženka snese..prvo jaje ne diramo dok ženka ne snese drugo ,,,,,kad snese drugo vadimo prvo ..tako i kad snese treče vadimo drugo..................poslije bi je nasadio na četvrto ..znači vratio jaja koja je ranije snjela....tako sam radio u mojim početcima i uspješno bi mladi izlazili....
Dakle jaje bi bilo pod ženkom 24 sata.........mislim da se kniga zvala KANARINCI I ŠUMSKE PJEVAČICE ....od BORA VASIĆ.....tako nekako.....
ticar je napisao/la:
ako je prva tura jaja se i nemoraju vaditi.
PESTI je napisao/la:Ja sam u 80 tim počeo kanarinke baštardibati i kako nisam imao znanje kad ženka snese prvo jaje , koliko leži ...itd..pročitao sam u jednoj staroj knjizi postupak sa jajima koje ženka snese..prvo jaje ne diramo dok ženka ne snese drugo ,,,,,kad snese drugo vadimo prvo ..tako i kad snese treče vadimo drugo..................poslije bi je nasadio na četvrto ..znači vratio jaja koja je ranije snjela....tako sam radio u mojim početcima i uspješno bi mladi izlazili....
Dakle jaje bi bilo pod ženkom 24 sata.........mislim da se kniga zvala KANARINCI I ŠUMSKE PJEVAČICE ....od BORA VASIĆ.....tako nekako.....
Dean je napisao/la:PESTI je napisao/la:Ja sam u 80 tim počeo kanarinke baštardibati i kako nisam imao znanje kad ženka snese prvo jaje , koliko leži ...itd..pročitao sam u jednoj staroj knjizi postupak sa jajima koje ženka snese..prvo jaje ne diramo dok ženka ne snese drugo ,,,,,kad snese drugo vadimo prvo ..tako i kad snese treče vadimo drugo..................poslije bi je nasadio na četvrto ..znači vratio jaja koja je ranije snjela....tako sam radio u mojim početcima i uspješno bi mladi izlazili....
i meni je ta knjiga uz ZOV bila biblija dugo godina...još je imam na polici
Dean je napisao/la:mene zanima nešto drugo...koliko je dovoljno da ženka leži na jajima da zametak krene...tj. dali je ako ujutro ohanem malo duže cca 10 h, kasno za vaditi jaja...
Siskin je napisao/la:ticar je napisao/la:
ako je prva tura jaja se i nemoraju vaditi.
Zašto se onda moraju vaditi kod druge ture?
CUBA je napisao/la:Dean je napisao/la:PESTI je napisao/la:Ja sam u 80 tim počeo kanarinke baštardibati i kako nisam imao znanje kad ženka snese prvo jaje , koliko leži ...itd..pročitao sam u jednoj staroj knjizi postupak sa jajima koje ženka snese..prvo jaje ne diramo dok ženka ne snese drugo ,,,,,kad snese drugo vadimo prvo ..tako i kad snese treče vadimo drugo..................poslije bi je nasadio na četvrto ..znači vratio jaja koja je ranije snjela....tako sam radio u mojim početcima i uspješno bi mladi izlazili....
i meni je ta knjiga uz ZOV bila biblija dugo godina...još je imam na polici
Strašna knjiga imala je čak i jelovnik za ptice po danima i obrocima. Nadasve stručna i poučna. Knjiga za 21 stoljeće.
Renato ne trudi se tražiti ja je imam pa ću ti je iskopirati i poslati poštomRenato.M je napisao/la:Pa evo išao sam potražiti tu knjigu. Nisam je našao. Pa kako sam mogao izgubiti nešto tako dobro? Možda negdije nađem pa opet kupim.
sgobin je napisao/la:Renato ne trudi se tražiti ja je imam pa ću ti je iskopirati i poslati poštomRenato.M je napisao/la:Pa evo išao sam potražiti tu knjigu. Nisam je našao. Pa kako sam mogao izgubiti nešto tako dobro? Možda negdije nađem pa opet kupim.