kanarinaka 15 dana sjedi na jajima i nažalost nema ništa, te joj planiram danas ukloniti gnijezdo.
Interesira me kada mogu vratiti gnijezdo i krenuti sa "drugom" turom i kada da joj pustim mužjaka?
Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin
works je napisao/la:Molim za savjet,
kanarinaka 15 dana sjedi na jajima i nažalost nema ništa, te joj planiram danas ukloniti gnijezdo.
Interesira me kada mogu vratiti gnijezdo i krenuti sa "drugom" turom i kada da joj pustim mužjaka?
Mozaik je napisao/la:
Jeli ptić bio živ uopće? Možda je ionako uginuo jer se nije mogao izvaliti, tako da i nije neka katastrofa..
Inače može se desit da se izvale i 16 dan, ovisi kako je ležala i koliko je stupnjeva u prostoriji..
Dule je napisao/la:Ovako ljudi moji.Četrnaesti dan popodne ako se ne primijećuje da je jaje napuklo to jest nije probijeno jaja stavljam uposudu s mlakom vodom ipustim ih da plivaju minutu dvije.ako su tići u jajima živi periodično će se jaja uvodi pomicati.To se itekako dobro vidi.Ako se ne miču, tići u jajima su uginuli ili su jaja neoplođena.A to namakanje će ujedno pomoći da tići lakše probiju ljusku ida se izlegu jer će ljuska biti mekša.
napisano ti je sve 14 dan stavlja ih u vodu i gleda dali se jaja mrdaju u vodiworks je napisao/la:
Dule,
koji inače dan jaja stavljaš u vodu da ljuska omekša tj. da se ptići lakše izvale i koji može biti razlog da tići u jajima uginu?
čajka je napisao/la:napisano ti je sve 14 dan stavlja ih u vodu i gleda dali se jaja mrdaju u vodi
PESTI je napisao/la:Jaja se moraju mrdati u mlakoj vodi ako je tić živ .
Dan prije nego tić izađe, može se primjetiti ,,mrvica,, na jaju.To je zapravo rupica kroz koju diše i onaj mladi koji ne probuši takvu rupicu ne može disati i ,,otvoriti jaje,,pa se uguši unutar jaja.
works je napisao/la:
Mislio sam da Dule kao i neki tićari možda 11 ili 12 dan stavljaju jaja u vodu da omekšaju ljusku, a ako i nako 14 dana se ne izvale, ponovi namakanje opet.
Točno.Jaja stavljam u vodu dva tri dana prije izleganja ako sumnjam u ispravnost jaja.Ako jaja imaju poroznu ljusku iznutra se osuše i lakša su te više isplivaju na površinu.Ispravno jaje bude uronjeno u vodu više od dvije trećine.Dali jaja mrdaju u vodi vidi se već i deseti dan.works je napisao/la:
Mislio sam da Dule kao i neki tićari možda 11 ili 12 dan stavljaju jaja u vodu da omekšaju ljusku, a ako i nako 14 dana se ne izvale, ponovi namakanje opet.
Mozaik je napisao/la:
Ne, najbolje bi bilo 10,12 i 14. dan poškropit sva jaja u gnijezdu mlakom vodom da se ljuska omekša, ako su plodna naravno ,
ova metoda "plutajućih jaja" se koristi da se vidi ima li života u njima, ja ih znam prislonit na uho i vrlo brzo se čuje krckanje ako je ptić živ..
crv je napisao/la:
Meni je prije par dana jedan naš kolega forumaš priznao da on LIŽE JAJA
crv je napisao/la:
Meni je prije par dana jedan naš kolega forumaš priznao da on LIŽE JAJA
komiža je napisao/la:Danas sam gledao jaja od jedne mi kanarinke,inaće 3 komada.Danas 8 dan leži. Gledam onako,lagano prema suncu i vidim da su dva plodna. Ovo neplodno se odma skuži jer je prozirno i vidi se žumanjak. Ova dva plodna se vidi da su puni,crvenkasti unutra,ali nešto mi nije jasno,a to sam prvi put vidio danas. Dok sam držao jaje između prstiju primjetio sam da tekučina unutra se miće. Kako nagnem jaje tako se miće. Jeli to normalno ili znaći da je prodro zrak unutra pa se zato miće ? Pozdrav...
ticar je napisao/la:
to znaći da nediraš jaja. budeš li puno dira nema ništa od njh.ako su plodna ostavi i nediraj
Neću ih dirat,ali jesi ti kad ovo primjetio kod "svojih " jaja ?ticar je napisao/la:
to znaći da nediraš jaja. budeš li puno dira nema ništa od njh.ako su plodna ostavi i nediraj