by sgobin ned 18 srp - 9:13
Moje osobno iskustvo držanja ptica u volijeri se svodi na slijedeće:
Prednosti:
za nahranit i napojit ptice ,te samo čišćenje volijere oduzima daleko manje vremena nego kavezi.također nuđenje kupatila se svodi na jedan široki podložak za pitar koji ptice obožavaju pogotovo u ovom ljetmom periodu
Utrošak hrane mi je manji u volijeri nego kad ih hranim pojedinačno jer je najvećim djelom pojedu (aktivnost ptice je veća).
Mane:
najveća mana volijere mi se pokazalo što se u istom prostoru prostoru nalazi veći broj ptica te se redovito događa ono čupanje perja jedni drugima što mi je najgore za uzgoj mozaik kanarinaca (velika letna pera u fazi karotiniranja).Razmišljanje da im nešto fali u prehrani mi nije pilo vodu jer su imali sve ,od minerala ,vitamina, zelenja, meke i sjemenja a i dalje bi se čupkali. kako spriječit nisam još otkrio a pokušavam s raznim konopčićima za ćupkanje, većinom imaju zasebne stajalice ali ni to ne pomaže jer se nađu skupa na hranilici ili kupatilu.Ako netko ima kakvo rješenje rado ću ga primjenit
Poneki uzgajivači prakticiraju način da privikavaju pticu na izložbenu krletku tako što na žici volijere ostave otvor kolika su vrata na krletci koju kače na to mjesto s vanjske strane volijere.U nju se pticama postavi posuda s mekom hranom i eto ga za kratko vrijeme ptica s guštom i bez stresa ulazi u nju.
Pozdrav.