+47
mali maša
waterslager bitola
pezo
korkut
Carduel
Vasko-MK
vlado
nedeljkovg
sestoperac
mutacija
riberi
sgobin
MIROSLAV 79
grujo
budisic
Merlo
Sina BL
Dax BG
IvoR
dr.nenad86
carduelismo
waterslager
pippo
sasaznas
evmolp
bocka
faganel
twins
saso78
PESTI
ikayke
Dalibor
seadriver
kreso
klokkende
Miljenko
Boban NA
vlada nish
MARIN
Branimir
ticar
Lazar
Fago
zvrcko sen
Dean
xyz
malinois
51 posters
malino kanarinci
Branimir- Broj postova : 1968
Registration date : 12.06.2008
- Post n°51
Re: malino kanarinci
Pozdrav Malinois nije te bilo neko vrijeme, fale savjeti! Ec da ja imam uvijete i ja bi ih drža baš si me zainteresira mislim da nema čovijeka koji ne bi! Baš sam jućer čita o njima u jednoj od Batuda!
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°52
pozzzz Branimire.Sezona parenja ptica zavrsila ali lito krenulo i pocinje druga sezona parenja . .Ma nisu malinoi toliko zahtjevne ptice za drzanje i ne traze neke bas specijalne uvjete.
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°53
evo slucajno naletio pa malo komentirajte ove pjevace
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
- Post n°54
Meni je ovo pjevanje umiljato i ljepo.... prepoznajem nešto od tura koje sam slušao na videu ali nisam siguran koliko minimalno puta treba ponoviti npr (klok klok ili slično) da bi taj dio bio vrhunski ?
Čini mi se da je jedan iz kolekcije malo otišao u žestinu prema ostalima (na kraju videa), .....
Ja sam samo jednom u živo slušao malinoa jer veoma malo ljudi u mom kraju drži kanarince pjesme što je šteta ......moja preporuka mladjim uzgajivačima je da se uhvate malo ovog posla jer kad ih jednom nabave i čuju pjev neče ih se tako lako rješavati kao kanarince u mutacijama.....jednu godinu uzgajate satinete pa dogodine pomješate sa opalima i nikad kanarinca boje.....
Volio bih da PRAVI MEŠTRI ovog posla naprave kratko sudjenje ovih ptica onako da i tu malo uho okrenem u pravom smjeru.......
Čini mi se da je jedan iz kolekcije malo otišao u žestinu prema ostalima (na kraju videa), .....
Ja sam samo jednom u živo slušao malinoa jer veoma malo ljudi u mom kraju drži kanarince pjesme što je šteta ......moja preporuka mladjim uzgajivačima je da se uhvate malo ovog posla jer kad ih jednom nabave i čuju pjev neče ih se tako lako rješavati kao kanarince u mutacijama.....jednu godinu uzgajate satinete pa dogodine pomješate sa opalima i nikad kanarinca boje.....
Volio bih da PRAVI MEŠTRI ovog posla naprave kratko sudjenje ovih ptica onako da i tu malo uho okrenem u pravom smjeru.......
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°55
PESTI je napisao/la:Meni je ovo pjevanje umiljato i ljepo.... prepoznajem nešto od tura koje sam slušao na videu ali nisam siguran koliko minimalno puta treba ponoviti npr (klok klok ili slično) da bi taj dio bio vrhunski ?
Pa bas zato sam i stavio da imamo neki start za komentiranje i ravnanje... jer se u pjevace i pjesmu razumijem ko (cenzura), ali tu smo da pitamo i naucimo
- Post n°56
Pozdrav ekipa .Ika hvala na postavljenoj snimci.Dobro je da si postavio snimak ,poslusao sam ga nekoliko puta i evo komentara.
uhhhh
lijepe ptice
Zanimljivo je za ove ptice da pjevaju sve sem tura tipicnih za malino kanarince.Slusajuci komentare ljudi koji su prisutni na slusanju nasmijao sam se bas pravo.
Ove ptice su potpuno bezlicne i konfuzne.Klokota definitivno nema,bolende nema,rolende ne definiran,flauta je klok.Stalton minimum.Naj vise su u belenu belrolu fluitrolu a to imaju svi malinoi.
Vodene ture kod malino kanarinaca su jako bitne(klokot,bolende,rolende),ime im govori to,vaterslagers(vodeni pjevac),na primjer klokot je udar plus voda,ove ptice imaju neki udar mada je i on los a prisustvo vode nemaju.
Lagane za ocjeniti,ispod prosjeka.trudio sam se ne biti strog u komentaru
uhhhh
lijepe ptice
Zanimljivo je za ove ptice da pjevaju sve sem tura tipicnih za malino kanarince.Slusajuci komentare ljudi koji su prisutni na slusanju nasmijao sam se bas pravo.
Ove ptice su potpuno bezlicne i konfuzne.Klokota definitivno nema,bolende nema,rolende ne definiran,flauta je klok.Stalton minimum.Naj vise su u belenu belrolu fluitrolu a to imaju svi malinoi.
Vodene ture kod malino kanarinaca su jako bitne(klokot,bolende,rolende),ime im govori to,vaterslagers(vodeni pjevac),na primjer klokot je udar plus voda,ove ptice imaju neki udar mada je i on los a prisustvo vode nemaju.
Lagane za ocjeniti,ispod prosjeka.trudio sam se ne biti strog u komentaru
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°57
- Post n°58
ovo je vec nesto
Ptica ima sve ture.Vodene ture ima sve 3.Klokot joj je najlosija strana ,daje ga rijetko(vise je u klok flauti) i prebrz je,bolende i rolende ima.
knor dobar
stalton prosjek,ima ga ali nista specijalno
flaute odlicne
belen odlican
belrol nije los
fluitrol ima
tjoken /tjokrol ima
Ovakvoj ptici bih sigurno upisao i bodove za utisak(dojam)
Konkurentna je ali ne u jakoj konkurenciji
hvala ticar
Ptica ima sve ture.Vodene ture ima sve 3.Klokot joj je najlosija strana ,daje ga rijetko(vise je u klok flauti) i prebrz je,bolende i rolende ima.
knor dobar
stalton prosjek,ima ga ali nista specijalno
flaute odlicne
belen odlican
belrol nije los
fluitrol ima
tjoken /tjokrol ima
Ovakvoj ptici bih sigurno upisao i bodove za utisak(dojam)
Konkurentna je ali ne u jakoj konkurenciji
hvala ticar
saso78- Broj postova : 771
Registration date : 20.07.2008
- Post n°59
Evo pjesma malinoa sa objasnenje.
- Post n°60
saso78,ovu snimku sam bas trazio za postavit,preduhitrio si me
kad sam ovo prvi put slusao iznenadio sam se da je ulozena tolika energija za napravit ovakav komentar ,a izabrati pticu koja nema sve ture
Nema bolende a to je vodena tura i tipicna tura za malino kanarinca.
Klokot ima i daje ga na 2 nacina ,bolje ispjevavanje klokota je kad pocne s njim a kad ga ubaci unutar pjesme ubrza ga i generalno losije ispjeva
Flauta(fluiten) odlicna ,veze 2 vrhunske flaute u 1 ispjevavanje i to zvuci odlicno,treba je nagraditi bodovima za tu turu
fluitenrol ima ali pocne ga ok ali ga zavrsi usiljeno i gubi sarm u toj turi
staltonen (metalni zvuci) dosta dobar ,jednom je cak promjenio intonaciju u staltonu.
Ptica nije konkurentna samim cinom sto nema sve ture
kad sam ovo prvi put slusao iznenadio sam se da je ulozena tolika energija za napravit ovakav komentar ,a izabrati pticu koja nema sve ture
Nema bolende a to je vodena tura i tipicna tura za malino kanarinca.
Klokot ima i daje ga na 2 nacina ,bolje ispjevavanje klokota je kad pocne s njim a kad ga ubaci unutar pjesme ubrza ga i generalno losije ispjeva
Flauta(fluiten) odlicna ,veze 2 vrhunske flaute u 1 ispjevavanje i to zvuci odlicno,treba je nagraditi bodovima za tu turu
fluitenrol ima ali pocne ga ok ali ga zavrsi usiljeno i gubi sarm u toj turi
staltonen (metalni zvuci) dosta dobar ,jednom je cak promjenio intonaciju u staltonu.
Ptica nije konkurentna samim cinom sto nema sve ture
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°61
ovi su majstori
- Post n°62
samo cu prvog komentirat,ove cu sutra.
ptica je imala 120 bodova ali IMALA,ptica je bila u mraku spremana za natjecanja i vjerujem da je davala te bodove .
Ovo je neki amater u pitanju ,ne snima se ptica koja nije u natjecateljskoj kondiciji i u isto vrijeme se napise 120 bodova.
Ovo je ptica koja je nekvalitetno odmracena(nije postupno odmracena)skracuje ture,leti sa ture na turu,par puta je nosno pjevala(negativni bodovi)tjokenrol pocne ok ali ga digne(nema sarma),medutim ko ima iskustva moze zakljuciti da je ovo bila dobra ptica.
usporedba sa kanarincima boje:
posalje se ptica na Svjetsko i osvoji 1. mjesto.onda je doneses doma pustis u volijeru sa 50 drugih (biju se,cupaju perje,prljave itd)nakon mjesec dana je izvadis i slikas kao svjetskog prvaka .On je to bio ali vise nije
ptica je imala 120 bodova ali IMALA,ptica je bila u mraku spremana za natjecanja i vjerujem da je davala te bodove .
Ovo je neki amater u pitanju ,ne snima se ptica koja nije u natjecateljskoj kondiciji i u isto vrijeme se napise 120 bodova.
Ovo je ptica koja je nekvalitetno odmracena(nije postupno odmracena)skracuje ture,leti sa ture na turu,par puta je nosno pjevala(negativni bodovi)tjokenrol pocne ok ali ga digne(nema sarma),medutim ko ima iskustva moze zakljuciti da je ovo bila dobra ptica.
usporedba sa kanarincima boje:
posalje se ptica na Svjetsko i osvoji 1. mjesto.onda je doneses doma pustis u volijeru sa 50 drugih (biju se,cupaju perje,prljave itd)nakon mjesec dana je izvadis i slikas kao svjetskog prvaka .On je to bio ali vise nije
- Post n°63
Meni je zaista pjev malino kanarinaca lijep i zanimljiv a koliko primječujem pojedine ptice imaju veoma bogat repertoar ....Ja sam po pitanju pjeva malinoa totalno amater pa nemogu povezati nazive i ono što ptica ispjeva što se vjerovatno dogadja nekima kad ja govorim o pjesmi grdelina.....kroz tekstove se spominje NOSNO PJEVANJE ....koji je to dio na videu u sec. ?
Malinois , naveo si odličnu usporedbu sa kanarincima boje jer sa pticom pjeva treba RADITI , a ne ostaviti kao predmet i očekivati da kad se nama hoče ajde mali pivaj ....
Malinois , naveo si odličnu usporedbu sa kanarincima boje jer sa pticom pjeva treba RADITI , a ne ostaviti kao predmet i očekivati da kad se nama hoče ajde mali pivaj ....
- Post n°64
pozzz PESTI ptica malo nosno pjeva u flauti (fluiten) SI SI ,to je bas nepozeljna flauta ali se ne kaznjava sem ako je daje uz to kroz nos i previse ostro ,37,38 sekunda ,1,11 minuta,kratko traje i kvari pjesmuPESTI je napisao/la:Meni je zaista pjev malino kanarinaca lijep i zanimljiv a koliko primječujem pojedine ptice imaju veoma bogat repertoar ....Ja sam po pitanju pjeva malinoa totalno amater pa nemogu povezati nazive i ono što ptica ispjeva što se vjerovatno dogadja nekima kad ja govorim o pjesmi grdelina.....kroz tekstove se spominje NOSNO PJEVANJE ....koji je to dio na videu u sec. ?
- Post n°65
Druga snimka kolekcija ,teska za komentirat,slabo se cuje.ticar je napisao/la:
ovi su majstori
treca snimka ,ptica ne pjeva niti minimum bodova,nekoliko tura daje ali nista sto bi trebala pjevat.uzgaivace upravo bune ovakve snimke,pa svako moze snimit svoju pticu i napisat 123 boda.
- Post n°66
Meni bi takve stvari tj. krive ture promakle ...ne bi ih sigurno primjetio da mi nije pokazan pravac gdje slušati ali morao sam i nekoliko puta prevrtiti snimku da to legne u uho ...
Očito je da u mom slučaju fali oko 1000 sati slušanja malino kanarinaca da mozak zapamti čiste ture i prijelaze izmedju njih...
Isti slučaj mi je i sa moja tri mužijaka timbrada koji zaista meni lijepo pjevaju ali što bi struka rekla za njih to je nešto sigurno drugačije od onoga što se meni svidja.....
Očito je da u mom slučaju fali oko 1000 sati slušanja malino kanarinaca da mozak zapamti čiste ture i prijelaze izmedju njih...
Isti slučaj mi je i sa moja tri mužijaka timbrada koji zaista meni lijepo pjevaju ali što bi struka rekla za njih to je nešto sigurno drugačije od onoga što se meni svidja.....
Boban NA- Broj postova : 324
Registration date : 19.04.2009
- Post n°67
Komentarisacu sve ptice i neke komentare date na njihovo pevanje. Prva grupa ptica veoma losa, beli ne valjaju nista, medju tim losim izdvaja se donja leva ptica u prvoj grupi zuta, ona ima rollende doduse slab, metalni zvuci za mene ispod svakog minimuma. Ptica 53 b 35 dobro spremna, peva citavu pesmu turu koju najbolje otpevava po meni je rolende, klokot jako brzo peva, bolende ispod proseka. Ostale ture slazem se sa malinoisem, tjokenroll los, ja sam vec napisao da volim spor tjoken koji ova ptica nema, ima jedna lepa belen (zvona). Meni se kod nje ne svidja jedna flauta na 1 min i 10 sek i na 1 min, 48, sek, i 1 min 58 sek, mada je to moj licni stav i ukus, nije pogresna. Ima i lepu flautu ali je nije otpevala punom snagom. Po mome ptica na oko 100 poena ili koji iznad. Ptica koju je postavio Saso 78, u potpunosti se slazem s malinoisom, kad pocinje klokotom to je bolje , mada je i taj klokot po meni brzi daleko od pozeljnog za mene, onaj drugi u sredini peva prebrzo i krati ga.. Rolende daleko slabiji od predhodne ptice. Metalni zvuk samo prosecan. Kod vezanih flauta prva odlicna, meni se druga ne dopada, opet licni ukus. Ima u pesmi i jedna ostrija flauta, ne jako izrazita , ne bi donela negativnost na ocenjivanju. Tjokenrol jako jako slab, tjok nema. Meni se ne svidja neraznovrsna je, neke ture vrti stalno, neke retko peva kao te vezane flaute na recimo 5 min 46’. Ptica od 120 poena grcka, krati pesmu, ima dobar glas, kada je spremna dace sigurno klokot koji je solidan, a i druge dve vodene ture spremna mislim da bi ih pevala daleko bolje. Ona pomenuta ostra flauta cesta kod vecine malinoa, tacno je da ima nosnog prizvuka u njoj. Tjokenrol vrlo slab, a za mene pozeljni tjok spori nema. Ima belen(zvona) sa varijacijom koja su i sad dobra, a sigurno su zvucala jako dobro kad je ptica bila u treningu. Nekad u drugom delu varijacije ne otpeva idealno. Kolekcija 441, cudi me i ne verujem, da imaju i 100 poena nize ne bi me cudilo.. Metalni zvuci veoma veoma slabi. Koliko se moze cuti ima solidnih bolendea, u jednom navratu doduse slabo se cuje jedan solidniji klok, ali ipak u celini brzo pevaju vodu, plitko i nerazgovetno za spremne ptice. Vise i to mnogo vise vrte manje vredne ture od vodenih , u toku citavog peva jedna ptica je otpevala lep spori tjoken. U celini jako neubedljiv pev, bezlican, za mene nije lep. Ono sto je najlepse u malinoa slabo se cuje kod njih, plitke su, upisana oceana enormno visoka za ove ptice po meni, mozda je tako bilo ali ono sto cujem to ne pokazuje. Zadnja ptica verovatno nije otpevala sve, kratko je i vreme, ptica jeste tiha ali za mene plitka, nema dubinu da bi voda koju peva(a ima vodenih tura) licila na ono sto je zaista prelepo kod malinoa. Neki odgajivaci vole ovakve tihe ptice i ona ima flautu koja se zavrsava na “I” ali je nikad nece povisiti, to su jednostavno takve ptice, plitke, tise, nikad nece dati vrhunsku vodu, samo moze solidnu, niti metalni zvuk da bude pravi.Tjokenrol peva samo u nekom po meni najnizem nivou, tjok nema. Nijedna od postavljenih ptica nije izvukla lep knor pa onda vrhunski spori klokende, sto je po meni najlepse.
- Post n°68
- Post n°69
TANKA JE OVO SVIRKABoban NA je napisao/la:https://www.youtube.com/watch?v=TKG8XViQi5o
Vjerujem da sam ove ptice ocjenjivao.Nekoliko godina ocjenjivam ptice od ovog vlasnika i uvijek nezadovoljstvo .U Sloveniji i Italiji ove ptice i slicne njima su na ocjenjivanju.
Vidi se Bobane da volis tjoken .Upravo im je to najjaca strana.
Gornja ptica ajmo reci i nije toliko losa ali donja je lijepa ,posto nema lose ptice .
Gornja ptica
ima neki klok ALI ono sto bi trebao biti odlican klok ptica ne ubacuje vodu u osnovni udar. pjeva tjok,klok pa flauta klok.To naravno na ocjenu ne utjece ali ovakve ptice su opasnost u jatu,osnovno ispjevavanje im je klok flautiranje a kloka malo.
Tjok i tjokenrol imaju ok,mada je tjok bolje odraden,stalton dosta dobar ti-lung
bolende krene ok ali ga osusi(zargonski receno),rolende na ovoj snimci cak ne mogu tvrditi da ima ,cuje se taj ritam ali za vodu nisam siguran(slabo se cuje).Fluiten(flauta )je dobra.Knora nema ,pjeva hor .
Donja ptica
A ne znam sta za nju rec sem lagana za ocjeniti.Ima tjok i tjokenrol,ima staltonen(metalni zvuci )fluiten(flauta) ALI ima i nesto sto nebi trebala imati RIIIET a to je negativna tura ,nije ga jos usilila ali hoce .Ja bih je kaznio 1 bod ali kolega koji je ljen komentirat(kllokende) upisao bi mozda i 2 boda negativna .Klokota nema,bolende upitan,rolende isto.
A sta reci drugo nego ,ptice su ljepe ,krupne, aktivne .Za neiskusne suce jako opasne za ocjenit ,upravo je problem sto one stvarno udar i ritam vodenih tura imaju ali prisustvo vode slabo ili nikako.
- Post n°70
Samo zbog tjokena sam ih stavio da se uoci razlika izmedju njega i tjokenrola, predhodne ptice to nemaju
twins- Broj postova : 44
Registration date : 13.02.2009
- Post n°71
Uzivam dok citam. uz ovakve strucne komentare mnogo je lakse nama koji se puno ne razumemo u pesmu malinoa da shvatimo sustinu.eh da je vise ovakvih medju odgajivacima slavujara gde bi nam bio kraj..
bravo majstori
bravo majstori
Branimir- Broj postova : 1968
Registration date : 12.06.2008
- Post n°72
Treba tu puno sati slušanja da sve uđe u uho! Ali dobro je kad su tu majstori od zanata!
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°73
malinois ajde molim te stavi link od neke "jako dobre" ptice pa da pokusamo cuti razlike...
- Post n°74
Da bar ima,sve sam ih preslusao puno puta.Gledajuci i slusajuci raspolozive snimke na youtube vidi se da ima toga dosta medutim sve je to od nekolicine uzgaivaca.Ne zelim nikoga vrijedat a jos manje necije ptice ali nema nista toliko dobro.
Evo dajem obecanje kad krene natjecateljska sezona snimit cu odreden broj dobrih ptica i postavit na forum.
Evo dajem obecanje kad krene natjecateljska sezona snimit cu odreden broj dobrih ptica i postavit na forum.
MARIN- Broj postova : 2096
Registration date : 17.11.2008
- Post n°75
MOJA ISKUSTVA SA MALINOIS WATERSLAGER KANARINCIMA
Kao što sam već ranije napisao želja bi mi bila da se broj uzgajivača ovih fantastičnih ptica kod nas poveća i natjecanja učine zanimljivijim.Mislim da nas ima malo prvenstveno zbog nedostatka pravih informacija.Zato je ovaj Forum idealno mjesto da po tom pitanju probamo nešto napravit.Svi koji vole pjev u ovim kanarincima mogu pronaći sebe.Uzgajao sam mnoge vrste kanarinaca (boja,stas)i sa svima postizao vrhunske rezultate,ali vjerujte mi to je "šala mala"naspram stvaranja jata vrhunskih pjevača.Tu je potrebno još više uloženog truda,vremena i znanja za ostvariti visoke ciljeve.Kod stasa i boje potrebno je pravilno sastaviti parove,sačuvati im perje,pravilno obojati ipripremiti za natjecanja(naviknuti na izložbene kaveze i prisustvo nepoznatih ljudi) i raditi pravilnu selekciju.Pravi rad sa pjevačima tu tek započinje.Potrebno je i imati nekoliko odvojenih prostora(da se ne mogu čuti),pa i to dodatno komplicira stvar.Ti prostori ne moraju biti veliki ,ali ih mora biti nekoliko.
Opisat ću Vam kako ja radim i kako mislim da bi bilo idealno,a svak to može prilagoditi uvjetima kojima on raspolaže.Ukoliko neko ima neka drukčija iskustva molim neka ih iznese,nisam ni ja popio svu pamet ovoga svita.
Od Nove Godine počinjem sa pripremom mužjaka,za parenje.Postupno im produžujem dan i pomalo pojačavam hranu ,pri tom pazeći da mi se ne udebljaju.Ženke su u posebnom prostoru(kod nas u Dalmaciji najbolje negdje vani),gdje ne mogu čuti mužjake.One su na prirodnom režimu dana i noći,te nešto "tanje"ishrane"uglavnom škajola.Polovinom drugog mjeseca,kad su muški već u punoj formi unosimo ženke u prostor,u kojem će se pariti.Prvih nekoliko dana bit će pomalo pospane,zbog znatno dužeg dana,ali vrlo brzo se priviknu.Nakon desetak dana obično već počmu sa svijanjem gnijezda.Parenja su strogo ciljana,pa ako neko ne uspije ponavljam.Manjim dijelom radim i probna parenja(miješam različite krvne linije),u nadi da ću dobiti nešto novo i kvalitetno.Evidenciju (rodovnike)treba strogo,precizno voditi,jer ako nam se nešto pomiješa u velikim smo problemima.Ako neka ženka neće da hrani,pa mlade treba podmetnut pod drugu,koja ima mlade,u problemu smo da nam se ne pomiješaju,jer Malinoi su svi žuti.Neko vrijeme sam koristio flomaster,ali je kolega (Malinois)došao na bolju ideju.Mlade ošišamo(ono paperje na glavi),pa ih je veoma lako za raspoznat.Sa sezonom reprodukcije nastojim završiti do početka šestog mjeseca,jer za Malinoe nije bitno samo da se dobro obuku(do početka natjecateljske sezone),već da budu istrenirani i u punoj pjesmi.
Još dok su u gnijezdu nastojim ih popisati,tko je muško a tko žensko,jer kasnije to ide teže.Muški su nešto intezivnije žuto obojeni,pa se može na taj način ,u jednom večem postotku odrediti spol.Za one za koje nismo sasvim sigurni moramo ih pratiti ,dok ne propjevaju.
Imam nekoliko čibuna 120x40x40 u koje stavljam mlade ,nakon što ih odvojim od majke.Tu borave ,dok se u potpunosti ne osamostale.Usput pratim one granične slučajeve(što ne znam jeli muško)hoće li propjevati.Ženke potom idu vani ,a mladi muški u poseban prostor sa učiteljima.Najbolje je da ptice koje smo namjenili za učitelje ne parimo tu godinu,i da nisu nikako slušali ženke,jer kad padnu u ljubavni zanos kvare pjesmu.Tu oni borave ,dok se u potpunosti ne izmitare i nauče osnove pjesme.
U 9.om mjesecu idu u male čibe.Ja ih slažem u grupama(kolekcijama)po 4 jedan navrh drugog.Prvih 10 dana između njih nema pregrada,a nakon toga dolaze pregrade od šperploče.U sredinu idu učitelji,kao kod grdelina,a sa strane učenici.Postepeno ih zamračujem.Svaki dan ih odmračujem,po nekoliko puta i pratim njihovu veršu.One bolje primičem učiteljima,a one druge odmičem.Ukoliko bi čuo neku težu grešku ,takvog odmah odstranjujem iz prostorije.
Sa iznošenjem na stol(treniranje)počimam jedno 20 dana prije prvog takmičenja.To je obično polovinom 11.og,pa sve dok traje takmičarska sezona.Treba ih iznijeti makar jednom dnevno,a dok nisu u punoj formi i po nekoliko puta.Ako imate 10 kolekcija ,a jedno vađenje traje minimum 20 minuta,lako je izračunati koliko nam vremena treba.Međutim kad steknete malo iskustva to ide lakše.Nisu svi jednako kvalitetni,te kad ih dobro preslušam izaberete one bolje,a ostale odmračite i ne trenirate više.Iznose se iz prostorije,tako da ostanu samo oni sa kojim radite.Ja jedne stavim kod sina u njegovu sobu ,druge pored žene u kuhinju ili dnevnu sobu,a treće ja preslušavam.Tako istovremeno treniram 3 kolekcije.Dok slušam sve zapisujem,ne bi li uočio da li nekom nešto fali.Te kojima nešto fali više ne treniram,jer nisu za vrhunske rezultate,a sve ispod toga mene ne zanima.Naročito pazim da mi se ne uvuče neka negativna tura,pa da ne "otrujem"čitavo jato.Tako ih preslušavajući nastojim sklopiti kolekcije sličnog pjeva ,kako bi bile što harmoničnije.Jako je bitno da je prilikom širenja neko prisutan pored ptica,jer se na taj način privikavaju da pjevaju i ispred nepoznatih ljudi .Kad mi neko navrati u tom periodu ,ja odmah vadim ptice ,bez obzira da li dotičnog zanimaju ili ne.Iskoristim ga za trening.Ukoliko ne nosite naočale ipak ih stavite na nos za vrijeme treninga,čitajte novine,vrtite stranice,jer večina sudaca nosi naočale i mrda sa ocjenskim listama ,pa neka ptice budu i na to spremne.Hvata me smijeh,kako je MALINOISU baba trenirala tiće.Posjeo bi staru koja je plela,a ispred nje iznosio ptice.Dotle je on iznosio druge ili radio što je već imao.Dobro je i da se ptice naviknu na transport.Zato ih često potrpam u transportere i vozim autom do kolege tičara na slušanje.Isto tako on dolazi do mene.Na ovaj način pripremajući ptice ne može nam se dogoditi da u onih 20 do 30 minuta koliko ptica provede ispred suca na stolu ne pokaže sve što zna.
I sama takmičenja mnogo su zanimljivija ,nego sa drugim pticama.Uzgajivači uglavnom sami donose ptice na takmičenje.Tako imaju priliku da se bolje upoznaju i razmijene iskustva.U nas u Hrvatskoj ne bude puno takmičara ,pa svi mogu prisustvovati ocjenjivanju.To je naročito dobro za one manje iskusne da poslušaju dosta ptica i čuju sučev komentar. Tako se najbolje uči.Tamo gdje je puno uzgajivača prisutno to nije moguće.Ali i to ima svoje draži .Lani sam kao gost prisustvovao takmičenju u Velikom Gradištu(Srbija).Primili su me kao cara,te čak vodili na prijem kod gradonačelnika,pa im se i ovim putem od srca zahvaljujem.Tamo takmičenje malo drukčije izgleda,zbog puno večeg broja ptica i uzgajivača.Sve se odigrava u jednoj privatnoj kući(kafana).Tu su svi prisutni ,a ocjenjivanje se prati na ekranu ,tako da su svi u mogučnosti pratiti što su ptice ispjevale.Nema zbog toga kasnijih sumnji u nekakve namještaljke.A zafrkancija je samo takva.Ture pića dolaze sa svih strana,a padaju i oklade u pečeno prase ili tele.Nadam se otići i ove godine ,ali ovaj put kao takmičar.Zadnjeg dana svi prisustvuju slušanju nagrađenih ptica ,a nakon toga podjela nagrada i završno slavlje sa pečenim gudicama ,cajkom imuzikom.Opći urnebes.
Baveći se ovim pticama stekao sam mnoštvo prijatelja ,diljem Evrope,i svugdje sam dobrodošao,jer malinoaši su posebna sorta.
Pridružite nam se nečete požaliti!
Kao što sam već ranije napisao želja bi mi bila da se broj uzgajivača ovih fantastičnih ptica kod nas poveća i natjecanja učine zanimljivijim.Mislim da nas ima malo prvenstveno zbog nedostatka pravih informacija.Zato je ovaj Forum idealno mjesto da po tom pitanju probamo nešto napravit.Svi koji vole pjev u ovim kanarincima mogu pronaći sebe.Uzgajao sam mnoge vrste kanarinaca (boja,stas)i sa svima postizao vrhunske rezultate,ali vjerujte mi to je "šala mala"naspram stvaranja jata vrhunskih pjevača.Tu je potrebno još više uloženog truda,vremena i znanja za ostvariti visoke ciljeve.Kod stasa i boje potrebno je pravilno sastaviti parove,sačuvati im perje,pravilno obojati ipripremiti za natjecanja(naviknuti na izložbene kaveze i prisustvo nepoznatih ljudi) i raditi pravilnu selekciju.Pravi rad sa pjevačima tu tek započinje.Potrebno je i imati nekoliko odvojenih prostora(da se ne mogu čuti),pa i to dodatno komplicira stvar.Ti prostori ne moraju biti veliki ,ali ih mora biti nekoliko.
Opisat ću Vam kako ja radim i kako mislim da bi bilo idealno,a svak to može prilagoditi uvjetima kojima on raspolaže.Ukoliko neko ima neka drukčija iskustva molim neka ih iznese,nisam ni ja popio svu pamet ovoga svita.
Od Nove Godine počinjem sa pripremom mužjaka,za parenje.Postupno im produžujem dan i pomalo pojačavam hranu ,pri tom pazeći da mi se ne udebljaju.Ženke su u posebnom prostoru(kod nas u Dalmaciji najbolje negdje vani),gdje ne mogu čuti mužjake.One su na prirodnom režimu dana i noći,te nešto "tanje"ishrane"uglavnom škajola.Polovinom drugog mjeseca,kad su muški već u punoj formi unosimo ženke u prostor,u kojem će se pariti.Prvih nekoliko dana bit će pomalo pospane,zbog znatno dužeg dana,ali vrlo brzo se priviknu.Nakon desetak dana obično već počmu sa svijanjem gnijezda.Parenja su strogo ciljana,pa ako neko ne uspije ponavljam.Manjim dijelom radim i probna parenja(miješam različite krvne linije),u nadi da ću dobiti nešto novo i kvalitetno.Evidenciju (rodovnike)treba strogo,precizno voditi,jer ako nam se nešto pomiješa u velikim smo problemima.Ako neka ženka neće da hrani,pa mlade treba podmetnut pod drugu,koja ima mlade,u problemu smo da nam se ne pomiješaju,jer Malinoi su svi žuti.Neko vrijeme sam koristio flomaster,ali je kolega (Malinois)došao na bolju ideju.Mlade ošišamo(ono paperje na glavi),pa ih je veoma lako za raspoznat.Sa sezonom reprodukcije nastojim završiti do početka šestog mjeseca,jer za Malinoe nije bitno samo da se dobro obuku(do početka natjecateljske sezone),već da budu istrenirani i u punoj pjesmi.
Još dok su u gnijezdu nastojim ih popisati,tko je muško a tko žensko,jer kasnije to ide teže.Muški su nešto intezivnije žuto obojeni,pa se može na taj način ,u jednom večem postotku odrediti spol.Za one za koje nismo sasvim sigurni moramo ih pratiti ,dok ne propjevaju.
Imam nekoliko čibuna 120x40x40 u koje stavljam mlade ,nakon što ih odvojim od majke.Tu borave ,dok se u potpunosti ne osamostale.Usput pratim one granične slučajeve(što ne znam jeli muško)hoće li propjevati.Ženke potom idu vani ,a mladi muški u poseban prostor sa učiteljima.Najbolje je da ptice koje smo namjenili za učitelje ne parimo tu godinu,i da nisu nikako slušali ženke,jer kad padnu u ljubavni zanos kvare pjesmu.Tu oni borave ,dok se u potpunosti ne izmitare i nauče osnove pjesme.
U 9.om mjesecu idu u male čibe.Ja ih slažem u grupama(kolekcijama)po 4 jedan navrh drugog.Prvih 10 dana između njih nema pregrada,a nakon toga dolaze pregrade od šperploče.U sredinu idu učitelji,kao kod grdelina,a sa strane učenici.Postepeno ih zamračujem.Svaki dan ih odmračujem,po nekoliko puta i pratim njihovu veršu.One bolje primičem učiteljima,a one druge odmičem.Ukoliko bi čuo neku težu grešku ,takvog odmah odstranjujem iz prostorije.
Sa iznošenjem na stol(treniranje)počimam jedno 20 dana prije prvog takmičenja.To je obično polovinom 11.og,pa sve dok traje takmičarska sezona.Treba ih iznijeti makar jednom dnevno,a dok nisu u punoj formi i po nekoliko puta.Ako imate 10 kolekcija ,a jedno vađenje traje minimum 20 minuta,lako je izračunati koliko nam vremena treba.Međutim kad steknete malo iskustva to ide lakše.Nisu svi jednako kvalitetni,te kad ih dobro preslušam izaberete one bolje,a ostale odmračite i ne trenirate više.Iznose se iz prostorije,tako da ostanu samo oni sa kojim radite.Ja jedne stavim kod sina u njegovu sobu ,druge pored žene u kuhinju ili dnevnu sobu,a treće ja preslušavam.Tako istovremeno treniram 3 kolekcije.Dok slušam sve zapisujem,ne bi li uočio da li nekom nešto fali.Te kojima nešto fali više ne treniram,jer nisu za vrhunske rezultate,a sve ispod toga mene ne zanima.Naročito pazim da mi se ne uvuče neka negativna tura,pa da ne "otrujem"čitavo jato.Tako ih preslušavajući nastojim sklopiti kolekcije sličnog pjeva ,kako bi bile što harmoničnije.Jako je bitno da je prilikom širenja neko prisutan pored ptica,jer se na taj način privikavaju da pjevaju i ispred nepoznatih ljudi .Kad mi neko navrati u tom periodu ,ja odmah vadim ptice ,bez obzira da li dotičnog zanimaju ili ne.Iskoristim ga za trening.Ukoliko ne nosite naočale ipak ih stavite na nos za vrijeme treninga,čitajte novine,vrtite stranice,jer večina sudaca nosi naočale i mrda sa ocjenskim listama ,pa neka ptice budu i na to spremne.Hvata me smijeh,kako je MALINOISU baba trenirala tiće.Posjeo bi staru koja je plela,a ispred nje iznosio ptice.Dotle je on iznosio druge ili radio što je već imao.Dobro je i da se ptice naviknu na transport.Zato ih često potrpam u transportere i vozim autom do kolege tičara na slušanje.Isto tako on dolazi do mene.Na ovaj način pripremajući ptice ne može nam se dogoditi da u onih 20 do 30 minuta koliko ptica provede ispred suca na stolu ne pokaže sve što zna.
I sama takmičenja mnogo su zanimljivija ,nego sa drugim pticama.Uzgajivači uglavnom sami donose ptice na takmičenje.Tako imaju priliku da se bolje upoznaju i razmijene iskustva.U nas u Hrvatskoj ne bude puno takmičara ,pa svi mogu prisustvovati ocjenjivanju.To je naročito dobro za one manje iskusne da poslušaju dosta ptica i čuju sučev komentar. Tako se najbolje uči.Tamo gdje je puno uzgajivača prisutno to nije moguće.Ali i to ima svoje draži .Lani sam kao gost prisustvovao takmičenju u Velikom Gradištu(Srbija).Primili su me kao cara,te čak vodili na prijem kod gradonačelnika,pa im se i ovim putem od srca zahvaljujem.Tamo takmičenje malo drukčije izgleda,zbog puno večeg broja ptica i uzgajivača.Sve se odigrava u jednoj privatnoj kući(kafana).Tu su svi prisutni ,a ocjenjivanje se prati na ekranu ,tako da su svi u mogučnosti pratiti što su ptice ispjevale.Nema zbog toga kasnijih sumnji u nekakve namještaljke.A zafrkancija je samo takva.Ture pića dolaze sa svih strana,a padaju i oklade u pečeno prase ili tele.Nadam se otići i ove godine ,ali ovaj put kao takmičar.Zadnjeg dana svi prisustvuju slušanju nagrađenih ptica ,a nakon toga podjela nagrada i završno slavlje sa pečenim gudicama ,cajkom imuzikom.Opći urnebes.
Baveći se ovim pticama stekao sam mnoštvo prijatelja ,diljem Evrope,i svugdje sam dobrodošao,jer malinoaši su posebna sorta.
Pridružite nam se nečete požaliti!