by Boban NA uto 12 svi - 22:09
Neki moji stavovi u vezi peva malinoa i pojedinih tura, ali bez da navodim ture sa samoglasnicima i suglasnicima, kako je to pravilno i sta je najjpozeljnije , neka to dopune ako misle da je potrebno sudije za ovu rasu, ja mislim da jeste a ima ih i to odlicnih……
Krecem sa klokotom(necu pisati flamanske nazive tura, mada je to pozeljno), koji je najvrednija tura, za mene je vrhunski ako ga ptica peva sto sporije, sto dublje, naravno sto vodenije, sa jasnim razmakom izmedju svakog sloga i sa vise puta ponivljenim slogom pri pevu(mislim da ne valja kad klok udare 1,2,3 puta pa druga tura). Jos nesto najvise volim kad malino krene sa knorom, punim slova “r” pa sledi klokot, ali to je moj ukus.
Brbot za mene izuzetno lepa tura, mora biti pljuskav, naravno brzeg tempa od klokota, dubok . Uzuzetno dobar brbot bolje zvuci od slabunjavog klokota. Ja ne trece mesto stavljam flautu iako nju pevaju mnoge rase kanarinaca pesme, ali ako je ona sa primesom “vode”, odnosno slova “l” u sredinti ture, onda je izuzetno lepa i takve upravo cesto izvode malinoi(flui, blui i sl). Po mom ukusu su veoma, veoma spore flaute sa visestrukim ponavljanjem sloga, a cenim kad I ptica ima vise lepih flauta. Inace ponekad vrhunske ptice pored dobrih imaju i po neku ostriju flautu, koja mozda para uho, ako nije preostra to nas ne treba brinuti jer se ocenjuje najbolja, ako preferiramo ka takmicenju.
Na cetvro mesto ja stavljam zubor, ali ako je pun vode, ako ima previse “suvog” kotrljanja lici na donekle obicnu rol turu kanarinaca i onda mi se to ne svidja. Za razliku od predhodnih tura zubor mora biti mnogo brzi, spor zubor je nepozeljan, ali opet ponavljam sa mnogo zvukova vode. Iako tako ne ide po vrednosti bodova sledeca tura koja mi se jako dopada je cokot , preferiram ka onom sporom cokotu, laganom i ponovljenom vise puta. Tjokkenrol ili kruzni cokot koji potpada pod istu turu i dobija se jedno poentiranje za to, meni nesto posebno nije znacajan, mada vecina takmicarskih, dobrih ptica ima oba.
Mnoge ce ovo iznenaditi ali po meni sledeca tura su zvona, ali ne ona “klasicna” koja se mogu cuti samo u drugom tonu i dubini i kod kanarinaca boje, vec zvona sa varijacijama koja su duboka i sporija. Laici poneka zvona na nacin kako ih izvode malinoi to ne prepoznaju i ne svrstavaju u zvona, iako ona to jesu, mnogi cak misle da se radi o nekakvoj turi cak i sa vodom, to su zvona koja se zavrsavaju samoglasnicima. Mozda je ovo i tako jer sam proizveo jednu pticu koja je imala bas takva zvona, izuzetna cesto ih je pevala, svako ko ih je cuo bio je odusevljen tom turom, a inace i moje maticne ptice imale su vrhunska zvona kako za uho tako i po ocenama, mada su imale i ona koja ja uslovno nazivam “obicnim”.
Sada stavljam metalni zvuk koji i visoko ocenjen meni nekad nije bas idealan, ali to je licno moj ukus. Ja sam u visegodisnjem gajenju malinoa samo jednu svoju belu pticu smatrao vrhunskom u izvodjenju metalnog zvuka, a ona ga je naucila sa kasete koju sam dodatno samo jedne sezone pustao uz ucitelje mladima, inace sa pesmom nekog belgijskog prvaka iz osamdesetih godina. Pored njega pevala je jos tri metalna zvuka i svu bili dobri. Nijedna druga ptica to nije pevala, ali napominjem da je ova ptica dobijena iz nekih kombinacija dok su sve ostale mlade ptice bile ciste linije koju sam dugo cuvao i koje su pevale metalne zvuke kao i ocevi, dedovi, solidno ocenjivani(tada sa 5, znaci 15 po novom na izlozbama u Evropi) ali meni ne posebno lepi. Opet napominjem da pravi takmicari ne trebaju tako rezonovati, to je samo stvar mog ukusa. Ostale “manje” vazne ture u ovom prvom delu necu komentarisati, ali napominjem da su itekako vazne za takmicarske ptice jer dobre ocene kod malinoa nema ako izostane ma i jedna pozeljna tura, tu nema zavaravanja, pa maker vrhunski otpevala najvrednije ture.
Sada vidim da na forumu ima vise ljudi koji su vrhunski poznavaoci, odgajivaci, malinoa, a vidim ima i ljudi koji si poceli sa ovim prekrasnim pevacima, pa sam zato izneo neke svoje stavove koje sam sebi urezao kao dugogodisnji, ali vec vise godina bivsi, odgajivac malinoa.
Zadnja promjena: Boban NA; uto 12 svi - 23:43; ukupno mijenjano 1 put.