Svi mi ptičari pa i bivši lovci imamo svoja iskustva i zapažanja.
Od predatora jastreb, svraka ili svračak hvataju ptice kanđama u kafezu ubijaju pticu unutar kafeza i odnose je izvan žice vani.
Sova takođe kanđama hvata pticu kida joj glavu i obavezno pojede joj srce i ostavlja pticu unutar kafeza.
Odavno negde sam pročitao da sova preko noči oseča otkucaj srca kod ptice na dvadesetak metara, dobro bi bilo da se ovaj podatak potvrdi.
Ptica Sojka je najgora ptica i velika štetočina u prirodi, ne samo što hvata male ptice i koristi kao hranu nego je i jednostavno ubica, jede sve šta ima u gnjezdo a kad se najede jednostavno ubija mlade i baca sve van gnjezda. Retko kada dolazi i napada ptice u kafezu ali samo uh ubija i bježi jer je jako intelegentna grabljivica i retko se može uloviti ili ubiti.
Domača i lepo odgojena mačka skoro i ne napada ptice u kafezu, pa ako i na to se reši to je iz čiste radoznalosti da se poigra sa plenom nego li da joj plen posluži kao hranu.
Mačke lutalice oni su najgori jer love i napadaju ptice isključivo zbog hrane, njihov napad počinje odmah posle sumraka odnosno u noč i rano pre zore.
Za tamanjenje mačaka imam doktorat
, koliko god ih biješ nikad nemaš mira od njih, uvjek dolaze te lutalice.
Naj opasna je kuna, to je neviđeni lovac i intelegentna zver, po nekad zna iskopati zemlju i provuči če se kroz najmanju rupu, zna i žicu raskidati je ako je tanka ili savitljiva.
Kad ona uspe da uđe i volieru onda ne ostavlja ništo živo, sve ptice ili kokoši po ubija i jednu po jednu iznosi odnosno nosi u svoje duvlo.
Imaju jednu veliku slabost što su veoma lakomi i uvjek se vračaju po ostatka plena.
Zato trebate ih sačekati ili im postaviti novi plen kao mamac pa ih ubiti ili uhvatiti stapicom.
Eh ja ga preterah, dosta je pisanja, neču više da zamaram.
Oprostite mi.