Evo da ja kažem par riječi iz svog iskustva,a nadam se da će se većina složiti sa mnom.
Kao prvo,grdelin se treba dobro pripremiti ,da bi mogao da pari.Dešava se da grdelin sa crnim kljunom (malo crnim) oplodi jaja,a isto tako grdelin sa skroz bijelim kljunom zna dati neplodna jaja.Šta želim reći,kljun je mjerilo spolne aktivnosti,ali ne svaki put.Po meni je više bitno da se grdelin dobro pripremi.JA sam do sada to radio tako da sam grdeline stavio u parilice i produžavao im dan (do 14 i po sati),grijao prostoriju između 12 i 15 stupnjeva,davao im klijavo sjeme,vitamin E,ferti vit,kuhana jaja,maslačak( na početku list,a kasnije sjeme maslačka) i kad bi se ptice dovoljno dobro digle,onda bi unio kanarinke u tu istu prostoriju i držao ih sve skupa u jednoj letilici i krenuo sa pripremom ,kao i grdeline i za desetak dana bi ih stavljao u parove i onda bi krenula reprodukcija.
A sad idem malo drugačije (od ove godine).Grdeline ću staviti u ćibe (male kaveze) i davati im hranu kao i prije (kako sam gore naveo),sve će biti isto,samo što ću ih ovu godinu iznositi vani (širiti ih),i kad vidim da su dovoljno se digli,tek onda ću ih ubaciti u parilice i onda krenuti sa kanarinkama.Ovo ću raditi zato što mislim da će mi se grdelini puno brže dignuti i ući u formu za parenje.
Ja mislim da je jako bitan i sam grdelin,jer svaki je drugačiji,tako da moraš znati kako sa kojim raditi.Ja sam prošlu godinu krenuo sa 8 grdelina u parenje,a samo 4 su parila.
Često čujem da ljudi kažu ,svaki mora pariti.Ja se sa tim ne slažem, tj. naravno da mora,ali se mora potrefiti dosta čimbenika.Tako da se desi da nekom ne odgovara nešto i zbog toga ne ide u par.Ovu godinu idem sa tri u parenje (pošto mi je Bili krenuo sa pjevanjem,vjerovatno zato što je prošlu godinu pario i postao oćak,pa stoji ona KAD GRDELIN OPARI ,TAD SJEDNE NA PJESMU,ja se nadam da sam ja imao tu sreću)i svaki od njih trojice će dobiti po 4 kanarinke,koje će pariti bez problema(isprobano lani).
Sve što vas zanima pitajte.Prošlu godinu sam izlegao šezdesetak bastarda i mislim da mi to ide.
P.S. Spreman sam svima otkriti sve,pitajte,zovite,pišite