Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+59
ToniST
vjekon
Tome
emirgrdelin
zhika
žutovoljka
vjeko
Merlo
ziko
seadriver
emar
babura
skopski maestro
tomi.st
Border
DjordjeVet
zmajcom
riberi
ssarava1
ERVINO
sestoperac
gramofon
euzebio
danijelvr
dragutin rajnović
damir64
turbozd
komiza
toni mostar
Edi
Rasko
DREZGA
Miljenko
BOSKO
ticar
ikayke
topaz
malinois
baltic
zijada
angelo
echeberija
zvrcko sen
crv
vlada nish
vlado
krnjolac
sgobin
bocka
Vrbanja
MARIN
refa95
PESTI
zoranV
mipticar
kreso
Vasko-MK
zoran ptice pjevice
Carduel
63 posters

Carduel - moji ljubimci

crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Carduel - moji ljubimci - Page 5 Empty Re: Carduel - moji ljubimci

Postaj by crv sub 2 srp - 14:32

Carduel , ti znaš čime se ja zabavljam u vezi češljugara , pa bih te zamolio da , ako se siječaš koje su ti ptice prve napuštale gnijezdo , kažeš kojega su bile spola .

Kako je mal uzorak promatranih (i zelendura ) nije mi pouzdana statistika . Za sada oko 75 % ptića koji su prvi napustili gnijezdo , bile su ženkice .
    Ovo sam bilježio , jer po tvrdnjama starih tičara i uzgajivača i ,,nabavljača'' , 100 % prve izlaze ženke.Muški su kukavice Very Happy i obično se kada nisu navikli na prisutnost ljudi , zbijaju i zgure dublje u gnijezdo , čak se i zavuku ispod hrabrijih sestara Suspect Možda ih muški i jednostavno izguraju? Uglavnom one budu prve na rubu gnijezda ( najčešće).
    Muški , izgleda i dulje od oca traže hranu .
    echeberija
    echeberija

Broj postova : 209
    Registration date : 07.06.2009

Postaj by echeberija sub 2 srp - 15:00

To za muski glava dole, zenksi gore ja iz skromnog iskuistva nisam video ni kod kanarina ni kod bastarda. A u mom prvom gnezdu je zenkica prva napustila gnezdo sa 14 dana, kasnije i prva pocela spretno da leti dok su ostali i dalje bauljali u vazduhu. Zanimljiva teorija ...
    pozdrav
    Carduel
    Carduel

Broj postova : 1278
    Registration date : 29.07.2009

Postaj by Carduel sub 2 srp - 15:11

crv je napisao/la:
    Carduel , ti znaš čime se ja zabavljam u vezi češljugara , pa bih te zamolio da , ako se siječaš koje su ti ptice prve napuštale gnijezdo , kažeš kojega su bile spola .

Kako je mal uzorak promatranih (i zelendura ) nije mi pouzdana statistika . Za sada oko 75 % ptića koji su prvi napustili gnijezdo , bile su ženkice .
    Ovo sam bilježio , jer po tvrdnjama starih tičara i uzgajivača i ,,nabavljača'' , 100 % prve izlaze ženke.Muški su kukavice Very Happy i obično se kada nisu navikli na prisutnost ljudi , zbijaju i zgure dublje u gnijezdo , čak se i zavuku ispod hrabrijih sestara Suspect Možda ih muški i jednostavno izguraju? Uglavnom one budu prve na rubu gnijezda ( najčešće).
    Muški , izgleda i dulje od oca traže hranu .

Zanimljivosti su ti uvijek u glavi! Very Happy Iskren da ti budem nisam to pratio jer nije baš ni zgodno u volijeri lovit malce pa gledati tko, šta i kako. Vjerujem da tu ima istine jer bar kod kanarinaca je to tako a vjerujem da je i kod štiglića. Znaš u čemu je problem u vezi ovog gnijezda? Very Happy Po ovoj teoriji onda su mi svi mladi ženke jer su svi na rubu gnijezda ima dva dana. Very Happy

Iz prvog gnijezda imam jednom muškog tića koji i sa 50 dana još uvijek cibuče na roditelje iako ga oni ignoriraju a on se samostalno hrani ima sigurno 3 tjedna.
    crv
    crv

Postaj by crv sub 2 srp - 15:18

Ljudi moji , naučimo što više o njima da bi ih ZNALI voljeti! cheers I love you Svaki detaljčić je važan.

study
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel sub 2 srp - 15:43

angelo je napisao/la:

Ima se nešto....odma da ti kažem da san "skoro sve karte bacija" na svoj uzgoj.Tu je kvalitet.Tribaju poletit svaki dan.A ni onaj drugi "uzgoj" nisan baš zaboravija.Dapače.To mi je u srcu.Ali,kako već unatrag nekoliko godina vidim,kvaliteta je tu ,u volijeri.A pogotovo kod ovog drugog "uzgoja",selekcija mora bit navrime...i nemilosrdna...
    Ništa...kvantitativno....već ...kvalitativno........
    Toliko...

pozzz Vinko

Svaka čast Vinko! Samo naprid! Dodao bi još samo jednu stvar a to je da je bitan kvantitet od kvaliteta da bi se dobio extra kvalitet. Very Happy
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel sub 2 srp - 15:47

crv je napisao/la:
    Ljudi moji , naučimo što više o njima da bi ih ZNALI voljeti! cheers I love you Svaki detaljčić je važan.

study

Ajd Crve kad si navalija evo ti jedan detalj za tvoju arhivu. Većinu vremena, kad miruju, štiglići provode na lijevoj nozi dok im je desna skupljena pod perjem. Very Happy

Oće li valjat!? Very Happy lol!
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 2 srp - 16:12

crv je napisao/la:

study

U detaljima se krije đava! Twisted Evil
    crv
    crv

Postaj by crv sub 2 srp - 20:35

markoxp je napisao/la:

U detaljima se krije đava! Twisted Evil

Markane , jesi li ti svoga ,,đavla'' ikako skrio u ,,detalj''? Suspect

Carduel , to sa nogama - već proučeno study Nevjerovatno je važno na kojoj nozi je prsten Idea Kod letača simetrija ima veliku važnost. tongue
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel sub 2 srp - 20:38

idemo dalje...pošto imam lijepo mišljenje o gosp. Crv-u poradi njegove statistike potrudio sam se rasturiti volijeru nebi li uspio uloviti prvog mladog koji je izletio iz gnijezda. Very Happy Uglavnom ovaj ptić je prvi napustio gnijezdo ali isto tako se kasnije vratio opet u gnijezdo. Ne znam da li se to računa? Very Happy

Trebalo bi proširiti statistiku sa sljedećim stavkama:

- tko je prvi izletio iz gnijezda?
    - tko je prvi izletio iz gnijezda i vratio se kasnije u gnijezdo? lol!

Slika 1. James Bond 007 (Prvoizletjeli ptić s brojem 007) Very Happy

Carduel - moji ljubimci - Page 5 Carduel_mladi_2_2011_1

Ajmo se sad malo uozbiljiti! Very Happy

Ukoliko se pažljivije pogleda desna nožica mladog na slici može se primjetiti dosta dugačak srednji prst a to bi ukazivalo da se radi o mužjaku (nije dobro za statistiku). Druga stvar koja upada u oči je boja samih noga. Kod uzgojenih štiglića je svijetla (kod ovog malca na mjestima ima i melanina) a u prirodi crna. Postavlja se pitanje zašto je to ovako? Isto tako zanimljiv je detalj da uzgojni parovi štiglića u volijeri ili parilicama ne gube točke na završetcima krila a u prirodi se ovo redovno dešava. Da li je možda netko uspio naći odgovor na ovo pitanje?

POooZ
    crv
    crv

Postaj by crv ned 3 srp - 4:54

Carduel - moji ljubimci - Page 5 Desniprofil

I da se svi sa Foruma skupimo , premalen je to uzorak za donošenje zaključaka sa sigurnošću . Važno je da sam ja Carduelu ,,pustio bubu u uho'' Very Happy , pa će od sada pratiti ove detalje . Meni bi bez takvog promatranja i bilježenja puka reprodukcija bila dosadna.I kada bi eventualno statistika bila pouzdana , uvijek bi žudio za iznimkama Very Happy
    Moje ptice , recimo , tijekom usiljavanja gube točke na krilima ili im se smanjuju.

To je posljedica djelovanja hormona . Što je konkretno ,,okidač'' koji potiče taj proces - ne znam . Vjerovatno se treba poklopiti više faktora . Možda ovisi i o podvrsti ili starosti ptice . Možda je to jednostavno njeno individualno obilježje , jer ne postoje dvije iste ptice .
    Inače kod zebovki , promjena boje bez mitarenja je pred parenje priprema za snubljenje . Obično kod mužjaka jače izražena , ali i tu ima izuzetaka kada su,, 100% -ni mužjaci''- snijeli jaja. Twisted Evil

Dakle ,,dugi srednjak '' bi tebao biti muškić? A noge su tamnije jer živi vani gdje je izložen sunčevu svijetlu. sunny

Tvoja ženka koja radi besprijekorno je dobrano istočkana po leđima . A opet ima masu primjera gdje je mužjak ,,napunio sva jaja a kljun mu nije pobijelio...
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel pon 4 srp - 13:21

idemo dalje.... evo danas je malcima 18 dan i svi su uredno napustili gnijezdo. Ateriranje je prošlo bez ikakvih problema. Very Happy Statistika je malo ubrzala proces izlaska iz gnijezda. Very Happy

Slika 1. Mladac

Carduel - moji ljubimci - Page 5 Carduel_04_07_2011
    vlada nish
    vlada nish

Broj postova : 155
    Registration date : 09.05.2009

Postaj by vlada nish pon 4 srp - 14:01

Ovaj će biti intelektualac , ima zamišljen pogled. Question Idea
    baltic
    baltic

Broj postova : 779
    Registration date : 22.08.2009

Postaj by baltic pon 4 srp - 16:51

Carduel cestitam ti na dobrom uzgoju lijepi su ti mladci .

Ovoga mladca sam zapazio na prvoj slici kada si pravio razliku sa starijom generacijom .
    Zelim ti dobar uspjeh u daljnjem radu.
    poz.
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel pon 4 srp - 17:05

baltic je napisao/la:Carduel cestitam ti na dobrom uzgoju lijepi su ti mladci .

Ovoga mladca sam zapazio na prvoj slici kada si pravio razliku sa starijom generacijom .
    Zelim ti dobar uspjeh u daljnjem radu.
    poz.

Hvala Balta! Dobre želje uvijek su dobrodošle. To je pozitivna energija koja se prenosi i na ptice. Very Happy Na kraju ćemo saznati tko je to mislio od srca a tko nije! Very Happy lol!

Nadam se da će biti još štošta za pokazati ove godine. Very Happy Nego prijatelji moji, ajmo zasučimo rukave svi odreda i pomalo pređimo na uzgoj. Ovo je neopisiv osjećaj! Puno ljepši od prirodnog uzgoja kad je sve na gotovo. Hvala vam svima i sve najbolje! Very Happy
    baltic
    baltic

Broj postova : 779
    Registration date : 22.08.2009

Postaj by baltic pon 4 srp - 17:11

Carduel evo kao na iglama sam a tek zenka lezi 4-ti dan Smile
    Imali smo mali problema ja neiskusan i zenki je prvo gnjezdo Smile Vidjecemo kako ce ici dalje ako bude sve odradila nece se vise zvati Doli Basta nego PRINCEZA Smile
    Ps. Nazvao sam je Doli jer je htjela sve moje muzijake i pokazivala interes heheh Smile
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel pon 4 srp - 17:17

Baltic je napisao/la:Carduel evo kao na iglama sam a tek zenka lezi 4-ti dan.
    Imali smo mali problema ja neiskusan i zenki je prvo gnjezdo. Vidjecemo kako ce ici dalje ako bude sve odradila nece se vise zvati Doli Basta nego PRINCEZA Smile
    Ps. Nazvao sam je Doli jer je htjela sve moje muzijake i pokazivala interes heheh

Svaka čast Balta! Biće to dobra princeza. Very Happy
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel pon 4 srp - 21:18

idemo dalje... evo još nekoliko fotografija na kojima se mogu vidjeti mladi iz dva gnijezda, neki su se i sakrili u kineskoj vrbi koja se pokazala odličnom iako su mi boje sumnjive. Very Happy

Slika 1. Mladi iz prvog gnijezda su na šipkama dok se malci više drže u krajevima

Carduel - moji ljubimci - Page 5 Carduel_04_07_2011_2

Slika 2. Malac iz drugog gnijezda

Carduel - moji ljubimci - Page 5 Carduel_04_07_2011_3

Slika 3. Malac u vrbi

Carduel - moji ljubimci - Page 5 Carduel_04_07_2011_4

POooZ
    vlada nish
    vlada nish

Broj postova : 155
    Registration date : 09.05.2009

Postaj by vlada nish pon 4 srp - 22:01

Prelepo !!! Exclamation
    malinois
    malinois

Broj postova : 1594
    Registration date : 19.03.2009

Postaj by malinois pon 4 srp - 22:07

Bravo carduel cheers cheers

Nema me dugo na forumu ,stisle obaveze a nisam ni ocekivao neka zbivanja u ovom periodu KAD ONO................BRAVO.

Eto me ovih dana na babine Very Happy .Nadam se da neces biti u biciklistickim pohodima affraid
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel pon 4 srp - 23:32

malinois je napisao/la:Bravo carduel cheers cheers

Nema me dugo na forumu ,stisle obaveze a nisam ni ocekivao neka zbivanja u ovom periodu KAD ONO................BRAVO.

Eto me ovih dana na babine Very Happy .Nadam se da neces biti u biciklistickim pohodima affraid

Hvala Malinoise, ispuhat ću gume taj dan da mi slučajno ne padne na pamet da se negdje odvozam!

lol!
    topaz
    topaz

Broj postova : 504
    Registration date : 09.06.2009

Postaj by topaz uto 5 srp - 0:19

extra ptići cheers
    crv
    crv

Postaj by crv uto 5 srp - 0:24

,, Mladi iz prvog gnijezda su na šipkama dok se malci više drže u krajevima.'' cheers cyclops Prati se! Zapaža se! Neka , neka... king

Ovo valja pribilježiti. study
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel uto 5 srp - 0:39

crv je napisao/la: ,, Mladi iz prvog gnijezda su na šipkama dok se malci više drže u krajevima.'' cheers cyclops Prati se! Zapaža se! Neka , neka... king

Ovo valja pribilježiti. study

Ma uvijek se ćirne koji put da se vidi šta se dešava u volijeri. Very Happy

Evo već kad o tome pričamo primjetio sam jednu razliku između mladih iz prvog i drugog gnijezda a to je odabir mjesta za spavanje. Mladi iz prvog gnijezda bi se grupirali na šipci i to negdje oko sredine dok jedan dio mladih iz drugog gnijezda odabire umjetnu vrbu iz koje ne izlaze a drugi dio spava na sredini šipke.

Druga stvar je razlika u sposobnosti leta sa 15, 16 i 17 dana ovisno kad izađu iz gnijezda. Najviše problema imaju oni mladi koji najranije napuste gnijezdo, razumljivo jer krila nisu razvijena u toj mjeri. Razlika od dan, dva je dosta velika za mlade u ovoj dobi.
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel uto 5 srp - 16:38

idemo dalje... evo, u prolazu sam danas zabilježio kako malac od 19 dana samostalno pije vodu iz posude. Very Happy Znam da im roditelju daju vodu putem hrane ali nisam imao predstave kada počinju samostalno piti vodu. Danas je i toj nepoznanici došao kraj jer sam ga uspio vidjeti i uloviti foto aparatom. Very Happy Crve, bilježiš li ti ovo tamo? lol!

Slika 1. Malac na vodi

Carduel - moji ljubimci - Page 5 Carduel_05_07_2011

POooZ
    PESTI
    PESTI

Broj postova : 1419
    Registration date : 11.03.2009

Postaj by PESTI uto 5 srp - 17:08

Pozz Carduel!
    Tema ti je prva liga,odlično i otvoreno pišeš o svemu što se dogadja ,iz dana u dan.Tako je najteže voditi temu i zbog toga mi je veoma drago čitati je i pratiti ,a vidim da su i ostali ljubitelji prirodnog uzgoja oduševljeni.

Samo naprid , želim ti još koju kovadu i ljepi nastavak teme!

cheers

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: pet 22 stu - 12:59.