lord189 je napisao/la:crv je napisao/la:Jeli glavati?
ima u glavicama i ribani
Jeli glavati taj između dva pršuta ?
Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin
lord189 je napisao/la:crv je napisao/la:Jeli glavati?
ima u glavicama i ribani
Rasko je napisao/la:Da li moze Bor da se dobije iz reznica???
NAVI je napisao/la:Pozdrav crve,
jesili broba sa pinjolom
crv je napisao/la:Rasko je napisao/la:Da li moze Bor da se dobije iz reznica???
Do sada (a kažu da je to jedina) sam vidio samo jednu vrstu koja se regenerira nakon pilanja , dakle iz starog korijena. Iz reznice se ne ožiljava. Koliko je Novih godina i B
ožića prošlo , pa valjda bi jedan uspio, da je moguče ?
crv je napisao/la:
Bizar , Batke koji je ponosni vlasnik zlanih odličja za ulje ti može potvrditi da kod mene več sedamnaest godina svake godine ujednačeno rađaju. Ne koristm umjtno gnojivo ni pesticide ni herbicide ni folijalnu prihranu. Maslinici(imam dva) su zasijani djetelinom lucernom koju kosim.
Postoji stara Grčka poslovica ,stara tisuće godina : ,,Tko čeka kišu - moli boga da maslina rodi.
Tko gnoji maslinu - moli maslinu da rodi. Tko obrezuje maslinu - tjera je da rodi! ''
Škare u ruke , elekt. kabela raznih boja i reži i obilježavaj. S vremenom skužiš sistem ,,rotacije'' , kako nerodna grančica postaje polurodna pa rodna pa - rez . Kad se jednom uštosiš to ide i oscilacije u rodu ne nastaju.
Dakle to su te tri famozne godine faze odrastanja grane koje redovitom rezidbom izbjegnemo.
Rasko je napisao/la:Bizar da li mozes malo da pojasnis ono sa vrbom
batke je napisao/la:crv je napisao/la:Rasko je napisao/la:Da li moze Bor da se dobije iz reznica???
Do sada (a kažu da je to jedina) sam vidio samo jednu vrstu koja se regenerira nakon pilanja , dakle iz starog korijena. Iz reznice se ne ožiljava. Koliko je Novih godina i B
ožića prošlo , pa valjda bi jedan uspio, da je moguče ?
sva srića da se bor nemože omladit
bizar je napisao/la:crv je napisao/la:
Bizar , Batke koji je ponosni vlasnik zlanih odličja za ulje ti može potvrditi da kod mene več sedamnaest godina svake godine ujednačeno rađaju. Ne koristm umjtno gnojivo ni pesticide ni herbicide ni folijalnu prihranu. Maslinici(imam dva) su zasijani djetelinom lucernom koju kosim.
Postoji stara Grčka poslovica ,stara tisuće godina : ,,Tko čeka kišu - moli boga da maslina rodi.
Tko gnoji maslinu - moli maslinu da rodi. Tko obrezuje maslinu - tjera je da rodi! ''
Škare u ruke , elekt. kabela raznih boja i reži i obilježavaj. S vremenom skužiš sistem ,,rotacije'' , kako nerodna grančica postaje polurodna pa rodna pa - rez . Kad se jednom uštosiš to ide i oscilacije u rodu ne nastaju.
Dakle to su te tri famozne godine faze odrastanja grane koje redovitom rezidbom izbjegnemo.
BRAVO , sve si rekao, maslinu treba svake godine: okopati, zaliti,podrezati, zagnjojiti... dati joj sve što joj treba i svake godine rodi.
A mi smo pametni, ne radimo ništa i rezultati su (ponavljam stari preko 60.godina) prosječno rodi svako 3-4 godinu ( a u Španjolaca svaku godinu).
Još jedna situacija, maslina se počinje brati 10-11 mjesec normalno, a na Lastovu (i još nekim selima po otocima) u veljači-februaru slijedeće godine, ali na način da puste da same otpadnu, pa se masline pokupe po podu. Sad možete samo zamisliti kakva je kvaliteta ulja maslina ubranih na taj način, kad se zna da maslina ubrana treba isti dan ići u uljaru. Pozzz
bizar je napisao/la:
Mogu ti obijasniti, a isto se ispričavam jer nisam odmah odgovorio,( više sam po drugim forumima, a trenutačno , vezano za ovaj forum ,jedino sam otvorio ovu temu, moram nešto raditi, nemam ,volje ni vremena za druge teme...)pa kaže ovako.
Ja sam htio ožiliti smokve, pa sam malo surfao po internetu i našao djevojku u Australiji koja to radi s vrbom, malo se zainteresirao i našao da je vrba prirodni izvor akusina, ili hormona za rast i zakorjenjivanje.
Na primjer, uzmeš vazu-staklenku uliješ vodu te staviš (smokvu, fikus, što već hoćeš ...mislim na grančicu)a pored obavezno stavi grančicu od vrbe. Uskoro ćeš vidjeti da prvo vrba pušta malo korijenje, pa dosta vremena poslije tvoja izabrana grančica... u svakom slučaju stavljaj lišće, koru...od vrbe s kojom na primjer možeš i zalivati cvijeće. Da ne pilam puno, imaš sve na internetu.
Ako otvoriš you tube, naćićeš (djevojka iz Australije) video od 8.minuta : How to grow figs from cuttings(prevedeno:kako ožiliti smokvu iz reznice).
Da se malo pohvalim, meni je do sada 100% uspjeh, što i nije neki problem kad je smokva, bambus, šipak.... u pitanju, ali me veseli za početak. Pozzz
Siskin je napisao/la:bizar je napisao/la:
Mogu ti obijasniti, a isto se ispričavam jer nisam odmah odgovorio,( više sam po drugim forumima, a trenutačno , vezano za ovaj forum ,jedino sam otvorio ovu temu, moram nešto raditi, nemam ,volje ni vremena za druge teme...)pa kaže ovako.
Ja sam htio ožiliti smokve, pa sam malo surfao po internetu i našao djevojku u Australiji koja to radi s vrbom, malo se zainteresirao i našao da je vrba prirodni izvor akusina, ili hormona za rast i zakorjenjivanje.
Na primjer, uzmeš vazu-staklenku uliješ vodu te staviš (smokvu, fikus, što već hoćeš ...mislim na grančicu)a pored obavezno stavi grančicu od vrbe. Uskoro ćeš vidjeti da prvo vrba pušta malo korijenje, pa dosta vremena poslije tvoja izabrana grančica... u svakom slučaju stavljaj lišće, koru...od vrbe s kojom na primjer možeš i zalivati cvijeće. Da ne pilam puno, imaš sve na internetu.
Ako otvoriš you tube, naćićeš (djevojka iz Australije) video od 8.minuta : How to grow figs from cuttings(prevedeno:kako ožiliti smokvu iz reznice).
Da se malo pohvalim, meni je do sada 100% uspjeh, što i nije neki problem kad je smokva, bambus, šipak.... u pitanju, ali me veseli za početak. Pozzz
Bizar, pošto ovo sa vrbom i smokvom kod nas niko ne radi interesuje me kada se to radi - u kojem mjesecu da pokušam?
batke je napisao/la:maslina rađa svako 3-4 godine jer se nije znalo drugaćije
bizar je napisao/la:batke je napisao/la:maslina rađa svako 3-4 godine jer se nije znalo drugaćije
Ovo je veoma opasna rečenica-izjava.
Kažeš nije se znalo drugačije. OK, što je bilo, bilo je a šta sada kada znamo drugačije????Hoćemo li po starom?
Po meni bi bilo normalno uzeti znanja ponuđena, iskoristiti ih, prilagoditi sebi, svojim potrebama, i to je to.
Ali kad navedeno počmeš primjenjivati onda te prozovu GMO, polutičar, početnik....... ako si primjetio ja sam povukao paralelu između voćarstva-tičije.
Zar nije grijeh-besmisao ne upotrijebiti nova znanja,iskustva, tehnike u voćarstvu ili pticama ili u bilo čemu.
Namjerno sam povukao paralelu između voćarstva i ptica, jer je neshvatljivo koliko imaju zajedničkog.
--Primjer, na Španjolskom forumu piše da kad "uzgojiš" (rekao bi Malinois) ptice u 10-11. mjesecu(iz prirode), trebaš ptice odmah tretirati Front Line-om protiv parazita, trebaš dati vitaminski tretman, trebaš dati sredstva protiv stresa.....
A onda naiđem na DRIN= tekuće mineralno gnjojivo, poboljšava, stimulira, rezultate metabolizma u procesu sinteze...stimulira klijanje...Prirodni fiziološki biostimulator,učinkvit kod svih stresnih situacija (tuča, suša, bolest,klijanje...)
Sve navedeno se odnosi na BILJKE u tekstu pod nazivom:Kako oporaviti nasade nakon stresnih situacija?
Rezime: Što je prije bilo treba zaboraviti(vrijeme ne možemo vratiti unazad), treba nova znanja-tehnologije upotrijebiti (tko ne prihvati,u pticama, biljkama, u svemu, vrijeme će ga "pregaziti"). Pozzzzz
ps
Pošto sam spomenuo "zabranjenu "temu, naveo bih da se nisam nikad pozitivno-ljepo izjasnio-izrazio ZA želandu, niti istu prakticiram, NE lovim ptice u preletu (da me moderatori-administratori, krivo ne shvate, opet ne baniraju) Pozzz
bizar je napisao/la:batke je napisao/la:maslina rađa svako 3-4 godine jer se nije znalo drugaćije
Ovo je veoma opasna rečenica-izjava.
Kažeš nije se znalo drugačije. OK, što je bilo, bilo je a šta sada kada znamo drugačije????Hoćemo li po starom?
Po meni bi bilo normalno uzeti znanja ponuđena, iskoristiti ih, prilagoditi sebi, svojim potrebama, i to je to.
Ali kad navedeno počmeš primjenjivati onda te prozovu GMO, polutičar, početnik....... ako si primjetio ja sam povukao paralelu između voćarstva-tičije.
Zar nije grijeh-besmisao ne upotrijebiti nova znanja,iskustva, tehnike u voćarstvu ili pticama ili u bilo čemu.
Namjerno sam povukao paralelu između voćarstva i ptica, jer je neshvatljivo koliko imaju zajedničkog.
--Primjer, na Španjolskom forumu piše da kad "uzgojiš" (rekao bi Malinois) ptice u 10-11. mjesecu(iz prirode), trebaš ptice odmah tretirati Front Line-om protiv parazita, trebaš dati vitaminski tretman, trebaš dati sredstva protiv stresa.....
A onda naiđem na DRIN= tekuće mineralno gnjojivo, poboljšava, stimulira, rezultate metabolizma u procesu sinteze...stimulira klijanje...Prirodni fiziološki biostimulator,učinkvit kod svih stresnih situacija (tuča, suša, bolest,klijanje...)
Sve navedeno se odnosi na BILJKE u tekstu pod nazivom:Kako oporaviti nasade nakon stresnih situacija?
Rezime: Što je prije bilo treba zaboraviti(vrijeme ne možemo vratiti unazad), treba nova znanja-tehnologije upotrijebiti (tko ne prihvati,u pticama, biljkama, u svemu, vrijeme će ga "pregaziti"). Pozzzzz
ps
Pošto sam spomenuo "zabranjenu "temu, naveo bih da se nisam nikad pozitivno-ljepo izjasnio-izrazio ZA želandu, niti istu prakticiram, NE lovim ptice u preletu (da me moderatori-administratori, krivo ne shvate, opet ne baniraju) Pozzz
U pravu si kod nas je ,,škrto'' vodom i zbog toga sam upozorio na prve godine života da treba biti oprezan .Ali kad kažem da smokva traži vodu - ona to doslovno radi .Zabilježeni su slučajevi gdje je korijen ,,putovao i do 60 m '' .Ili da je kroz pukotinu od 1 mm prodrla žilom u cijev odvoda kanalizacije i potpuno je začepila masom tankih žilica . Znam i za smokvu koja doslovno raste na izvoru . Obgrlila ga je i često se mora dio nje otklanjat da bi se došlo do vode. Smokva koja dugo godina stagnira rastom jednostavno nije imala sreće. A one stare velike prastare su našle ono što su tražile. Vjeruj mi.( U večini slučaja to bude septička jama )grdelin-omiš je napisao/la:crve nebi se baš složio sa tobom da smokva traži dosta vode ipak ovi naš kraj je izrazito škrt sa vodom a smokve više nego dobro rastu i rađaju...... ispravi me ako nisan u pravu
Poznate su naše smokve što rastu na liticama,tuće je jugo i bura a one nedaju se maknit.Smokva nosi naš dišpet,tradiciju...,slićna je nama grdelinašima!!crv je napisao/la:U pravu si kod nas je ,,škrto'' vodom i zbog toga sam upozorio na prve godine života da treba biti oprezan .Ali kad kažem da smokva traži vodu - ona to doslovno radi .Zabilježeni su slučajevi gdje je korijen ,,putovao i do 60 m '' .Ili da je kroz pukotinu od 1 mm prodrla žilom u cijev odvoda kanalizacije i potpuno je začepila masom tankih žilica . Znam i za smokvu koja doslovno raste na izvoru . Obgrlila ga je i često se mora dio nje otklanjat da bi se došlo do vode. Smokva koja dugo godina stagnira rastom jednostavno nije imala sreće. A one stare velike prastare su našle ono što su tražile. Vjeruj mi.( U večini slučaja to bude septička jama )grdelin-omiš je napisao/la:crve nebi se baš složio sa tobom da smokva traži dosta vode ipak ovi naš kraj je izrazito škrt sa vodom a smokve više nego dobro rastu i rađaju...... ispravi me ako nisan u pravu
grdelin-omiš je napisao/la:crve nebi se baš složio sa tobom da smokva traži dosta vode ipak ovi naš kraj je izrazito škrt sa vodom a smokve više nego dobro rastu i rađaju...... ispravi me ako nisan u pravu