-Ja do sada o ovoj temi nisam pisao, ali ako vi "raspalite" imate moju podršku, pratit ću Vas koliko mogu, s guštom, ću pratit PRAVU ekipu.
-Bit će mi zadovoljstvo da se pridružim(Petsi, ZoranV,Crv, EumoX,......Many...).Neka se vidi raskoš.
Pozzzzzzz
Ajmo malo za zagrijavanje, (meni nije problem, vezano za ovu temu staviti 20.-ak tekstova)... ovo je o kanarincima ali se mnoge stvari mogu primjeniti i za grdeline.
PRIPREMA I UVJETI ZA RAZMNOŽAVANJE KANARINACA
-Zimski period je veoma važan. Ako su ptice čuvane zimi u hladnim prostorijama ( od 4-8 stupnjeva), moraju biti adekvatno hranjene, zrnasta hrana uz povremeno dodavanje suncokreta,jaja, proklijalog sjemena,jabuka i mrkve. Minerali i pjesak i sipina kost su obvezni dodatak hrani.
Ptice moraju biti utegnute, potpuno zdrave, a nikako narogušene-napuhane,da imamo utisak da im je hladno.
Zbog toga povremeno uhvatimo po koju pticu i provjerimo njeno zdravstveno stanje. Stomak ptice provjeriti, treba da je crven(boje mljevenog mesa)***OVO se ne odnosi na grdeline*** ali nije strašno i ako kanarinac ima malo sala.
pravilno uhranjena ptica može imati i malo sala bočno od trtice.
Mužjeke i ženke koji nisu napunili deset mjeseci ne pripremati za razmnožavanje.
Za parenje se prvo pripremaju mužjaci,najmanje tri tjedna prije ženki i to ovako:
- prvi dan rendano jaje
-drugi dan rendano jaje
- treći dan jabuka
-četvrti dan rendano jaje sa keksom(plazma,petit...)
-peti dan proklijalo sjeme (niger,uljana repica...)
-šesti dan rendano jaje sa plavim makom
-sedmi dan izrendana mrkva
-Kad su mužjaci spremni- intenzivnije pjevaju....ženke ubacujemo same u kavez sa gnijezdom ili u kavez sa mužjacima u zavisnisti od načina parenja- na skok ili u paru. Od tada nastavljamo da ih hranimo, kao i mužjake- jačom hranom.
Izuzetno važna stvar na koju trebamo obratiti pažnju je sama prostorija u kojoj se nalaze ptice. temperatura, svjetlo i vlažnost zraka također su relativne stvari.
Temperatura treba da je ujednačena, sa dozvoljenim varijacijama od nekoliko stupnjeva. VJERUJTE ptica će se pariti i na 8.stupnjeva i ženka će normalno ležati na jajima, ali svaki veliki pad temperature će joj smetati, kao i jajima na kojima leži.
SVJETLOST u prostoriji je važna , najbolje je da uzgajivačnica ima dnevno svjetlo, sa normalnom dužinom dana . U takvim prostorijama najbolje je početi sa parenjem u veljači ili očujku, kada se polako povećava dnevna svjetlost.
Oni koji pokušavaju da razmnožavaju , svoje ptice još u zimskom periodu treba još u zimskom periodu da ih navikavaju na 13 - 14 sati umjetne svjetlosti, što se postiže paljenjem sijalica sat prije sumraka.
Najbolje je da uzgajivačnica osvjetljena oko 14 sati dnevno (do 21.sat).
Vlažnost zraka treba da je 70%.Ako prostoriju grijemo, treba obratiti pažnju na vlažnost (jer suh zrak ispod 45%) može da prouzrokuje mitarenje...
ptice koje se mitare, nikako se ne smiju pariti, jednostavno nisu u mogućnosti da oplode ženku, jer koriste energiju za promjenu perja.Bilo je slučajeva da ptice uginu.
Vjerujte, neplodnih ženki nema.Možda jedna na 1000.
Kada početi s parenjem kanarinaca: parenje kanarinaca pjesme počinje već u 12.mjesecu, a parenje kanarinaca boje (uz produženje svjetlosti) u 2.-3. mjesecu- ili ŠTO KASNIJE bolje, reklo bi se prirodnije.
------------------------ UFFF crka sam, znači ovo je za kanarince, ovo je za početnike, ovo je abeceda ili osnov osnova.
- Netko je rekao da je ovaj forum najjači na području EX yu, pa ćemo to i dokazati-opravdati.
Pozzzzz, ima još 19.ovakvih tekstova, a ovaj je napisao A.Jovanović, AviFauna br.6, 2001.godine.