koce je napisao/la:OK.bizar,ti si skroz lud,ali ti moram priznat da si veliki motivator,da te nema tribalo bi te izmislit,častim te kavom čim te vidim.Da nešto razjasnimo,dosta forumaša spominje da se standardi vuku po onome što se ima doma.To nema veze s vezom.Godinama mi splitski tičari gojimo,širimo tiče i družimo se.Kad je vrime o širenja,svi smo po livadama,komentiramo,raspravljamo itd.Nakon par dana širenja več se znalo ko je izbacija najbolje grdeline.Uvik je bilo svađanja,što je normalno,ali se bez standarda znalo sve.Stvari se sad mijenjaju,idemo naprid ka isve drugo,radimo standard,koji će svi poštovati.Ali moramo poštovati i tradiciju po kojoj je ovo sve nastalo.Ovdje se proziva par ljudi među kojima sam i sam,međutim ja svaki dan kontaktiram sa svojim prijateljima tičarima i prenosim zajedničke stavove,i tako već godinama.Znači ovo nije samo moje mišljenje već mišljenje velike grupe splitskih tičara.Ajmo na standard.Kad splitski tičar ide kod nekog slušati grdeline.Što mislite što prvo čeka i čuje?ZIJADU!Zijada se čeka,ako zijada prođe tada se slušaju pletiva.Zato ne mogu podnit da pletiva budu važnija od zijade.BATUDA je kruna pivanja grdelina,a kruna batude je ZIJADA.Večinom smo se složili o važnosti batude,grdelin mora tuč batude na natjecanju,što više to bolje.Čista batude bez nastavka i ikakvih popratnih nedopuštenih špondi.Tada ostaju pletvo i zijada,zijada mora nositi najviše bodova jer:je najteža,jer je nema,jer je u deficitu,jer je skoro izumrla i jer je zavšetak jedne cjeline (batude),jer ukrašava tu batudu,uljepšava je,dolazi kao šlag na tortu,a isto tako ako nevalja sve pokvari,i pletiva i batudu i grdelina i opči dojam i nas ubije u pojam.Ja ču se potruditi napraviti nekakave prijedloge standarda,na ovim temeljima što smo do sada zaključili.
Koce, necu ti se petljat u posal (oko prijedloga za standard, ne daj se i napisi nesto, mnogi ce te podrzati,..), ali bi puka da ne zapitam:
Ako se sutra pojave (nekim slucajem) grdelini s dobrim zijama a izgube na kvaliteti pletiva (Pesti je napomenuo da dobra pletiva ne padaju s neba dok je Marin naznacio da mladi puno lakse i brze uce pletiva nego ziju, Marin je ovdje mislio na mlade grdeline iz prirode, i mislio je na unjula i dvostruka pletiva), da li cemo mijenjati STANDARD da bi ga prilagodili onom sto je U DEFICITU u datom momentu???