[quote="bizar.zg"]
baltic je napisao/la:
- Molim, Koce i ostali forumaši-moderatori, dogovorili smo se (jučer čitam sastanak Kosor-Pahor, su se DOGOVORILI da će se DOGOVORIT-nema politike)da ćemo počet "peglat" STANDARD, sad Vam postavljam PITANJE hoćemo li se prebaciti na DjordjeVet-standard-sama riječ govori, ili ostajemo ovdije???
Pripremio sam "PRIJEDLOG STANDARDA" Ivan Ćubelić,; Željko Selak,;
Standard za štigliće pesme-Blaško Dimitrijević,Leskovac;
Codigo de canto-Španjolski standard....
-PONAVLJAM počet ćemo samo (predložio DjordjeVet)napravit dogovor što ptica NE treba pijevati(šporka verša,cjacjanje,strilavanje,nastavak pijeva nakon zijade,ostali negativni pijevovi...),.Mislim skromno da je i to previše za početak-prvi korak. Pozzzz školi.******** Marine, di si? vratiiiii seeeee
I ja se slažen da bi tribalo poradit na tom standardu.Šta se mene tiče, ja "svoj" standard iman(moj je prestrog),i uvik se njega držim,a koliko znan,"teoretski" ,u priči ,tu smo svi negdi.U pričama nema tu nekih razlika.Razlike počinju kad se počinju ocjenjivat,"moje" i "tvoje" tice.Većina tičara (koju ja poznajem),imaju uvo za tuđe tice,a kad se radi o njegovim ticama-odjednom "izgube" uvo.
Kako je pesti dobro reka,zašto svi znaju šta triba montirat,kad se stavlja po mobitelima,onda svi znaju šta valja a šta nevalja.Svi mi to znamo koji smo malo duže u tome.
Ima san čut(Marin mi reka),da makedonski standard nije loš,da njihovo poimanje nije puno drukčije od našeg,a postoji i diskvalifikacija(šta je normalno).Ako je to tako,šta se mene tiče ja bi ga prepisa.Jer bolji ikakav standard nego nikakav.
Iz njihovih postova je vidljivo da su tu negdi:ja bi predložija Marina,Kocu i Pestija(ono šta se Marin i Koce ne "slažu oko zija",to za ovo nije bitno),jer između ostalog su i ljudi od autoriteta,a mi ostali ćemo pomalo pomoći.
Volija bi da se sa tim krene već jednom,jer više mi je ovo ovako dopizdilo.
Meni za moju ticu nije problem reći da nevalja i šta nevalja,da neman "ništa"(iako bude nešto,ali nevalja),ali mi je teško slušat priče od nekih koji se hvale sa ticama ,a tice budu katastrofa,gore od mojih "nevaljalih",a to sve uglavnom zahvaljujući toj prokletoj ziji,a šta tica po uru vrimena sere,i jednom- dvaput spomene u ziju,to kao-nema veze.
Donešenjem standarda,mislim da bi toga bilo manje ,a s vremenom bi i nestalo.
A o problemu "nebatudanja" da i ne govorim.Samo zija je postala važna.
I meni je ,što bolja to bolje,da me ne bi netko krivo razumija,ali čistoća pjeva mora bit na prvom mistu. Samo za primjer:meni uz čistoću,i zija mora dobro, "dobro uć u uvo",dužinom ,bojom,izvedbom ,uglavnom uz čistoću pisme ne smi bit loša zija,da bi tu ticu moga uopće držat,ispod toga ne mogu reć da iman dobru ticu,a niti je mogu ispod toga držat duže vrime(izraženo u danima,haahah).Uglavnom,zija i točka.
Nitko tici ne more zabranit i da nastavi,ali takva ne more bit po standardu(ako to učestalo radi,ili nedaj bože stalno);to ja onako po svome.
Budući da svi mi to otprilike znamo,mislim da donošenje standarda ne bi smija bit neki problem, ako bi se tu par ljudi od autoriteta,uhvatilo sa tim ukoštac.
Zadnja promjena: VINKO; pon 2 kol - 15:52; ukupno mijenjano 1 put.