+38
emirgrdelin
pippo
Marko Zagreb
trevor
budisic
grujo
faganel
janejanevski
skopski slavejar
skopski maestro
bondza12
echeberija
MARIN
ajret
klokkende
MilanNish
alann
bocka
mipticar
prco999
Dalibor
dr.nenad86
DjordjeVet
PESTI
Boban NA
malinois
sestoperac
Said_the_great
zvrcko sen
bembo
vladan bg
twins
andiok
Dean
steva318
saso78
ticar
xyz
42 posters
kanarinac slavujar
prco999- Broj postova : 38
Registration date : 09.08.2009
- Post n°151
Re: kanarinac slavujar
SLAVUJARI! MOLIM VAS GOSPODO IZ SRBIJE DA MI ODVOVORITE NA PAR PITANJA. NIGDJE U TEKSTU NE STOJI KAKO STE DOBILI I STABILIZOVALI VRSTU. BILO BIH JAKO POZELJNO DA TO MALO OPSIRNIJE OBJASNITE.AKO KORISTIMO NAZIV SLAVUJAR ONDA BIH LOGICNO BILO DA SAM KANARINAC IMITIRA DETALJNO SLAVUJA STO NISAM UOCIO IZ VASIH ZVUCNIH ZAPISA .NAIME PJESMA JE U KONTINUITETU UZ USPOREDBU NA SLAVUJA A ISTO TAKO SE NE SLAZEM POJAM TURE JER SLAVUJ NE PJEVA U TURAMA VEC U STROFAMA . KAKO I NA KOJI STE NACIN VRIJEDNOVALI PJEV SLAVUJA TJ KOLIKO STRUCNIH LJUDI JE PRESLUSAVALO SLAVUJA I SLOZILO SE SA NAJ JACIM SROFAMA I ZASTO ? NASAO SAM 1 ZANIMLJIV VIDEO ZAPIS I TURSKE PA MOLIM POGLEDAJTE NJIHOVO GLEDISTE I NACIN ISPJEVAVANJA ODSKOLOVANOG KANARINCA SLAVUJARA:https://www.youtube.com/watch?v=9RBpcLfVgA8&feature=channel_page SRDACAN POZDRAV .DRAGAN. L.. PRCO !
- Post n°152
https://www.youtube.com/watch?v=5xw695_ezKU&feature=related TURSKI SLAVUJAR !
Gost- Gost
- Post n°153
Iako se u njih ne razumjem,cini mi se da je ovaj kvalitetan
- Post n°154
https://www.youtube.com/watch?v=E4lAs6MHd84&feature=related TURSKI SLAVUJAR NO.2
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°155
e ovo je reći kanarinac sa slavujevom pismom.
mipticar- Broj postova : 844
Registration date : 01.05.2009
- Post n°156
Puno sam godina u toku postanka? i priznavanja kanarinca pjeva slavujar.Još uvijek ništa od priznavanja COM - org.Razgovarao sam sa vašim sudijama: Borom Dimitrijevičem i Draganom i Draganom Iličem ,kao i sa vašim predsjednikom saveza Slobodanom Kuličem . koji baš nisu davali akcent na priznavanje ovih spomenutih ptica s obzirom da tim pticama po COM. standardu još dosta treba ,kao napr. da se pjesma slavujara ne nasljeđuje genetski te je nemoguče uzgojiti pticu sa nasljednim osobinama ovog pjeva.
Pozdrav i puno uspjeha !
Pozdrav i puno uspjeha !
twins- Broj postova : 44
Registration date : 13.02.2009
- Post n°157
prco999 je napisao/la:SLAVUJARI! MOLIM VAS GOSPODO IZ SRBIJE DA MI ODVOVORITE NA PAR PITANJA. NIGDJE U TEKSTU NE STOJI KAKO STE DOBILI I STABILIZOVALI VRSTU. BILO BIH JAKO POZELJNO DA TO MALO OPSIRNIJE OBJASNITE.AKO KORISTIMO NAZIV SLAVUJAR ONDA BIH LOGICNO BILO DA SAM KANARINAC IMITIRA DETALJNO SLAVUJA STO NISAM UOCIO IZ VASIH ZVUCNIH ZAPISA .NAIME PJESMA JE U KONTINUITETU UZ USPOREDBU NA SLAVUJA A ISTO TAKO SE NE SLAZEM POJAM TURE JER SLAVUJ NE PJEVA U TURAMA VEC U STROFAMA . KAKO I NA KOJI STE NACIN VRIJEDNOVALI PJEV SLAVUJA TJ KOLIKO STRUCNIH LJUDI JE PRESLUSAVALO SLAVUJA I SLOZILO SE SA NAJ JACIM SROFAMA I ZASTO ? NASAO SAM 1 ZANIMLJIV VIDEO ZAPIS I TURSKE PA MOLIM POGLEDAJTE NJIHOVO GLEDISTE I NACIN ISPJEVAVANJA ODSKOLOVANOG KANARINCA SLAVUJARA:https://www.youtube.com/watch?v=9RBpcLfVgA8&feature=channel_page SRDACAN POZDRAV .DRAGAN. L.. PRCO !
Evo druze pokusacu ja da ti odgovorim...
Kanarinac Srpski pevac-slavujar se stvarao dugi niz godina, a nastao je ukrstanjem nekoliko rasa pre svega nasih autohtonih ptica pod nazivom Triler koji su pareni sa Malinoima. Dodavani su i Nemacki sa cubom a verovatno i roleri. Ostrom selekcijom-koja traje pedesetak godina- odgajivaci su dosli do stabilnih ptica tj. ptica koje lako uce zadato. Znaci to je ptica nametnute pesme. Svih ovih godina koliko se ptica razvijala usavrsavan je i nacin skolovanja mladih ptica. Mi pticu zovemo Slavujar ali on sem-za nas-najlepsih delova pesme slavuja peva i ture kosa, drozda, vuge, seve senice itd. Sumska pesma moglo bi se reci. tacno je da kanarinac verno imitira ono sto je slusao ali ipak ne peva u strofama kao slavuj vec u kontinuitetu kao i svaki drugi kanarinac. Da napomenem da pesma naseg slavujara samo lici na pesmu slavuja posto su ti delovi pesme slavuja "obradjeni" tj. usporeni i prilagodjeni kanarincu. Vrednovanje pesme kanarinaca a ne slavuja je vrseno godinama a uobliceno i stavljeno na ocensku listu na prvoj skupstini odgajivaca ptica ove rase. Kazem rase posto je Srpski pevac-slavujar priznat kao rasa u maticnoj zemlji a priznavanje od strane COM.a ce pretpostavljam ici jako tesko ali bar se krenulo sa mrtve tacke.
Ovi Turski slavujari su vidi se dobre i kvalitetne ptice ali skroz drugaciji od nasih tako da na nekom ovdasnjem takmicenju nebi imali sta da traze.
Boban NA- Broj postova : 324
Registration date : 19.04.2009
- Post n°158
Ono sto ste stavili kao zapis pesme- prvi(prco 999) je pev marokanskog slavujara ili flawte kako je oni zovu i moram priznati da se i meni pev tih ptica svidja ali on daleko vise lici pevu malinoa - flautastih tura i imaju turu tjoken ( cokot) tura malinoa koja je takodje moglo bi se reci iz peva slavuja i jos po neku opet slavujsku turou. Te ptice su glasnije, duze drze turu od srpskih slavujara i bas razlicite od njih. Pregledao sam jos snimaka turskih slavujara ima dopadljivih pevaca, a onaj drugi koji ste postavili za mene ne valja nista, cak mislim da ptica ima turu koja je capka ili priblizna njoj. Inace i ostali kanarinci pesme su vekovima selekcionisani na neki pev koji ima je nametan, pa kada je to postalo i genetski nasledno priznati su kao rasa. Srpski slavujari su daleko od priznanja ali vec je postignuto da ptice izuzetno dobro prihvataju pojedine delove iz pesme slavuja i drugih odabranih divljih ptica, mogu da ih reprodukuju, ne dizu glas, a kada bi odgoj slavujara bio masovniji napredak bi bio brzi, ali sve ide sporo zbog malog broja pravih selekcionara ove rase. Dobar srpski slavujar je ptica izuzetne pesme, medjutim rad sa njima iziskuje vreme, umesnost , sluh, strpljenje. U Srbiji vec postoji nekoliko zvanicnih sudija za ocenjivanje peva slavujara, odrzavaju se takmicenja i kako rece Twins krenulo se sa mrtva tacke, a ja bih rekao da su nacinjeni i prvi koraci koji ce mozda nekad u buducnosti dovesti do priznavanja rase.
bocka- Broj postova : 1656
Registration date : 23.11.2008
- Post n°159
ZAMOLIO BI KOLEGE IZ SRBIJE KOJI SU NAJBOLJE UPUČENI O SLAVUJARIMA DA PITAM ZA SLEDEČE: JA SAM PROŠLE GODINE UZEO JEDAN PAR ŽUTO ZELENIH SLAVUJARA I IZVEO SAM PILIČE OD NJIH. POŠTO SAM LJUBITELJ MEKOKLUNACA ODNOSNO PASIONIRAN ODGAJIVAČ SLAVUJA INTERESUJE ME DALI ČE SLAVUJARI KANARINCI POPRIMITI I IMITIRATI SLAVUJSKU PESMU. SADA KADA SE SVE PTICE MITARE JA NA CD-u PUSTAM SLAVUJARSKE PESME ZA MOJE MLADE SLAVUJE KOJE TREBAJU PROPEVATI ZA MESEC DANA.
ŠTA MOGU OČEKIVATI OD PESME SLAVUJARA KANARINCE ?
UNAPRED ZAHVALJUJEM NA ODGOVORU
ŠTA MOGU OČEKIVATI OD PESME SLAVUJARA KANARINCE ?
UNAPRED ZAHVALJUJEM NA ODGOVORU
- Post n°160
Aki slusaju kvalitetan Cd i od dobrih su roditelja sigurno ce poprimiti pesmu koju uce- makar nesto, ali ne bi trebalo da cuju kanarince klasicnog peva nikako, znaci dok uce izolacija i cd.
bocka- Broj postova : 1656
Registration date : 23.11.2008
- Post n°161
BOBANE SVATIO SAM TE, ALI SKORO JE NEMOGUČE DA IH IZOLUJEM JER NEMAM TAKVIH USLOVA PA SIGURAN SAM DA ČE IPAK PESMA OD OSTALIH KANARINACA DA SLUŠAJU.
IPAK SADA SKORO DA NIJEDNA PTICA MI NE PEVA ZBOG MITARENJA PA SAMO SE ČUJE TA PESMA OD SLAVUJSKOG CD-a.
IPAK SADA SKORO DA NIJEDNA PTICA MI NE PEVA ZBOG MITARENJA PA SAMO SE ČUJE TA PESMA OD SLAVUJSKOG CD-a.
- Post n°162
Slavujari se ne drze u principu s ostalim kanarincima i pticama, samo oni i ko se opredeli za njih ozbiljno drzi samo njih to su pravila ako se zeli stvarno dobar slavujar.
alann- Broj postova : 90
Registration date : 15.04.2009
- Post n°163
Znači li to da drugim vrstama kanarinaca ne možeš nametnuti pjesmu osim slavujarima.Boban NA je napisao/la:Aki slusaju kvalitetan Cd i od dobrih su roditelja sigurno ce poprimiti pesmu koju uce- makar nesto, ali ne bi trebalo da cuju kanarince klasicnog peva nikako, znaci dok uce izolacija i cd.
- Post n°164
Ne znaci ali recimo kanarinci boje nikad nece tako dobro reprodukovati pev slavuja iako ga slusaju, slavujari se vec preko 50 godina selekcionisu da mogu dobro reprodukovati pozeljan pev kojim se uce.
- Post n°165
Jako dugo se vrsi selekcija pa zato slavujari lakse nego druge vrste kanarinaca uce nametnuti im pev
- Post n°166
BILO BIH JAKO LIJEPO DA SNIMITE PAR VIDEO ZAPISA TE DA USPOREDIMO TACNO KAKVI SU SLAVUJARI VIRTROUZI TE DA SE CUJE I VIDI NJIHOVA PLEMENITOST I VRIJEDNOST .KAKO KAZETE DA SA OVAJ TURSKI SLAVUJAR NEBIH IMAO SANSE ODNA JA OCEKUJEM DA OSTANEM FASCINIRAN. SRDACAN POZDRAV !PRCO...
- Post n°167
Nismo se izgleda najbolje razumeli prco
na takmicenju kod nas turski slavujar nebi imao sanse ne zato sto je losiji vec zbog toga sto je drugaciji, isto kao sto bi vrhunski splitski stiglic lose prosao u leskovcu a leskovacki u splitu naprimer
usporedbe radi pokusacu da postavim snimak neke moje ptice tek da se vidi razlika. posto su ukusi razliciti nebih vukao paralelu koji je bolji
na takmicenju kod nas turski slavujar nebi imao sanse ne zato sto je losiji vec zbog toga sto je drugaciji, isto kao sto bi vrhunski splitski stiglic lose prosao u leskovcu a leskovacki u splitu naprimer
usporedbe radi pokusacu da postavim snimak neke moje ptice tek da se vidi razlika. posto su ukusi razliciti nebih vukao paralelu koji je bolji
- Post n°168
POZDRAV TWINS! NE BIH DA ME POGRESNO SHVATIS ALI IMA 1 IZREKA .TREBAS POZNAVATI MUZIKU DA BIH UZIVAO U NJOJ I NJEZINOJ VRIJEDNOSTI.ZAMOLIO BIH TE DA SADA OPISES DETALJNO RAZLIKE IZMEDU TURSKOG I SRPSKOG SLAVUJARA .GDJE JE TAJ KAMEN SPOTICANJA ? UVIJEK IMA ILI DOBAR ILI LOS PROBLEM JE PREVODZENJE ZASTO ? IZ 10 RAZLICIH RAZMISLJANJA I POREDZENJA VADI SE DEFINICIJA .SRDACAN POZDRAV!PRCO999
- Post n°169
POZDRAV SVIMA NA FORUMU EVO JEDAN MOJ PRIVATNI ZVUCNI ZAPIS OD MENE ZA VAS CUJTE I PROKOMENTARISITE O SLAVUJEVOM PJEVU . SRDACAN POZDRAV PRCO ! http://rapidshare.com/files/268330612/slavuj_dragan_obrada_2006cd.mp3 | 3453 KB
- Post n°170
prco999 je napisao/la:POZDRAV TWINS! NE BIH DA ME POGRESNO SHVATIS ALI IMA 1 IZREKA .TREBAS POZNAVATI MUZIKU DA BIH UZIVAO U NJOJ I NJEZINOJ VRIJEDNOSTI.ZAMOLIO BIH TE DA SADA OPISES DETALJNO RAZLIKE IZMEDU TURSKOG I SRPSKOG SLAVUJARA .GDJE JE TAJ KAMEN SPOTICANJA ? UVIJEK IMA ILI DOBAR ILI LOS PROBLEM JE PREVODZENJE ZASTO ? IZ 10 RAZLICIH RAZMISLJANJA I POREDZENJA VADI SE DEFINICIJA .SRDACAN POZDRAV!PRCO999
Dobra ova izreka vezana za muziku. Ali ko se razume u klasiku i uziva u njoj mozda nije expert za rock n' roll ili jazz. razliciti pravci razliciti ukusi itd...
elem, osnovna razlika izmedju turskog slavujara i ovog naseg je taj sto turci skoluju ptice na izvornu slavujevu pesmu dok je kod nas ta pesma poprilicno modifikovana usporena pre svega. sem toga turski peva iskljucivo pesmu od slavuja a ovaj drugi kao sto sam vec napomenuo i ture drugih ptica...nabrajao sam vec, pa cak i oglasavane prepelice i kreketanje zaba naprimer. znaci samo im je isto ime, slavujarma ih zovemo i vise slicnosti gotovo da i nema
mada je vise puta postavljano evo jos jednom ture sa ocenske liste za srpskog pevaca-slavujara, dobre ptice ovo prilicno verno reprodukuju a priznaces da cak i ne lici na pesmu turskog slavujara
http://www.slavujar.com/pages/pesma.php
do ovakve pesme se doslo decenijskim "usavrsavanjem" i prilagodjavanjem tog peva kanarincu bas zbog pokusaja da nesto i genetski nasledi dok ce turski slavujar uvek biti samo bleda kopija slavuja-pokusaj da se od zabe napravi princ-
MilanNish- Broj postova : 47
Registration date : 20.05.2009
- Post n°171
Neverovatno zanimljiva tema, redovno je pratim i ako neznam nista o slavujarima osim toga da je jedan, na zalost, pokojni moj rodjak cuvao iskljucivo njih nekih 20 godina.
Samo nastavite.... POZDRAV!!!
Samo nastavite.... POZDRAV!!!
- Post n°172
Opet napominjem ovde ima mesanja u prikazanim zapisima marokanskih flawta pevaca i turskih slavujara. Marokanski pevaci su po video zapisima dosta definisanije i ptice kod kojih je zacrtana pesma prisutna gotovo kod svih ptica koje prikazuju i pesma je dosta slicna kod svih ptica, dok turski slavujari nemaju jednolicnu pesmu i izmedju ptica koje sam slusao na video zapisima ima drasticnih razlika. Dobar srpski slavujar ima pev koji je raznovrsniji i lepsi od onog koje prikazuju trazene ture jer je jos u ocenskoj listi ostavljen prostor da ptica ima i nepredvidjenih tura koje su kvalitetne, znaci postoji obavezni i neobavezni deo u pevu.
- Post n°173
Pozdrav koje su to kvalitetne ture i zasto su kvalitetne ture posto vidim da u ocjenivackoj listi nisu prikazane negativne ture a ponemute su. Pod 2 kako se zove gospodin koji je usavrsavao ocjenivacku listu i koliko je dosad preslusao slavuja u svom zivotu da bih izvdojio fantasticne strofe posto ste usporavali pjev do te mjere da je postao deformisan jednostavno poslusajte snimak koji sam postavio pa sami procjenite kvalitetu . Srdacan pozdrav !
- Post n°174
Neznam zasto ali cini mi se da ne citas pazljivo moje postove a pokusao sam da objasnim
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naslov: Re: kanarinac slavujar pet 13 vel - 15:40
--------------------------------------------------------------------------------
Kanarinac srpski pevac- slavujar ne peva izvornu pesmu slavuja.on peva najlepse delove slavujeve pesme prilagodjene sebi tj. malo usporene. isto tako u njegovoj pesmi ima i najlepsih delova pesme drugih ptica.kos, seva, vuga, drozd, senica itd itd. pesma nije nasledna medjutim kanarinci ove rase vrlo lako uce tu pesmu. to su brojni odgajivaci postigli dugogodisnjim radom i selekcijom
Naslov: Re: kanarinac slavujar pon 23 vel - 14:22
--------------------------------------------------------------------------------
Ovo je "bukvar" za srpskog pevaca-slavujara. za takmicenje ovo je dovoljno mada moze i da se doda nesto po sopstvenom ukusu. ovakav cd se besplatno deli vec 5-6 godina. glas pa tura, da bi svi znali o cemu se radi
Da bi se što kvalitetnije i brže radilo na stvaranju ove nove rase osnovana je Sekcija kanarinaca pesme "Srpski pevać - Slavujar" pri Savezu organizacija za zaštitu i odgoj ptica Jugoslavije, danas Srpska ornitološka federacija SOF, 24.06.2000. godine u Kruševcu. Danas imamo radni standard za ovu rasu u stvaranju koji propisuje kako određene fonotipske osobine tako i samu pesmu ovih ptica.
Pesma Slavujara podeljena je u 2 dela: obavezni i slobodni deo. U obaveznom delu nalaze se 26 tura (melodija), i koje potiču od pesme slavuja podeljenih u 4 kategorija (teške, poluteške, srednje i lake). Slobodnim turama pripadaju ostale melodije slavujeve pesme koje nisu u obaveznom delu kao i ture drugih ptica pevačica, prvenstveno ture ševe, kosa, drozda i dr. Pravilo je da u ukupnom zbiru poena odnos tura iz obaveznog dela i tura iz slobodnog dela bude 70 prema 30 procenata (slobodni deo ne sme preći 30%).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
kao sto je vec receno obavezne ture poticu od slavuja-niko nigde nije rekao da su to fantasticne strofe slavujevog peva
Na prvoj skupstini odgajivaca 24.06.2000.gde su se sastali predstavnici odgajivaca ove rase iz desetak gradova glasanjem je utvrdjeno sta staviti na ocensku listu. stvarno neznam koliko su slavuja preslusali svi ti ljudi ali pretpostavljam dovoljno da mogu da naprave kvalitetnu ocensku listu po kojoj se evo vec desetak godina skoluju ptice. prirodno je da ima i onih kojima se ovo ne svidja te pokusavaju da skoluju svoje ptice na neki drugi nacin i sa nekim drugim pevom, sto da ne, pa bar je u ovom nasem hobiju sve dozvoljeno
Naslov: Re: kanarinac slavujar pet 13 vel - 15:40
Kanarinac srpski pevac- slavujar ne peva izvornu pesmu slavuja.on peva najlepse delove slavujeve pesme prilagodjene sebi tj. malo usporene. isto tako u njegovoj pesmi ima i najlepsih delova pesme drugih ptica.kos, seva, vuga, drozd, senica itd itd. pesma nije nasledna medjutim kanarinci ove rase vrlo lako uce tu pesmu. to su brojni odgajivaci postigli dugogodisnjim radom i selekcijom
Naslov: Re: kanarinac slavujar pon 23 vel - 14:22
Ovo je "bukvar" za srpskog pevaca-slavujara. za takmicenje ovo je dovoljno mada moze i da se doda nesto po sopstvenom ukusu. ovakav cd se besplatno deli vec 5-6 godina. glas pa tura, da bi svi znali o cemu se radi
Da bi se što kvalitetnije i brže radilo na stvaranju ove nove rase osnovana je Sekcija kanarinaca pesme "Srpski pevać - Slavujar" pri Savezu organizacija za zaštitu i odgoj ptica Jugoslavije, danas Srpska ornitološka federacija SOF, 24.06.2000. godine u Kruševcu. Danas imamo radni standard za ovu rasu u stvaranju koji propisuje kako određene fonotipske osobine tako i samu pesmu ovih ptica.
Pesma Slavujara podeljena je u 2 dela: obavezni i slobodni deo. U obaveznom delu nalaze se 26 tura (melodija), i koje potiču od pesme slavuja podeljenih u 4 kategorija (teške, poluteške, srednje i lake). Slobodnim turama pripadaju ostale melodije slavujeve pesme koje nisu u obaveznom delu kao i ture drugih ptica pevačica, prvenstveno ture ševe, kosa, drozda i dr. Pravilo je da u ukupnom zbiru poena odnos tura iz obaveznog dela i tura iz slobodnog dela bude 70 prema 30 procenata (slobodni deo ne sme preći 30%).
kao sto je vec receno obavezne ture poticu od slavuja-niko nigde nije rekao da su to fantasticne strofe slavujevog peva
Na prvoj skupstini odgajivaca 24.06.2000.gde su se sastali predstavnici odgajivaca ove rase iz desetak gradova glasanjem je utvrdjeno sta staviti na ocensku listu. stvarno neznam koliko su slavuja preslusali svi ti ljudi ali pretpostavljam dovoljno da mogu da naprave kvalitetnu ocensku listu po kojoj se evo vec desetak godina skoluju ptice. prirodno je da ima i onih kojima se ovo ne svidja te pokusavaju da skoluju svoje ptice na neki drugi nacin i sa nekim drugim pevom, sto da ne, pa bar je u ovom nasem hobiju sve dozvoljeno
- Post n°175
Pozdrav Twins !Zamolio bih te da mi samo objasnis o slavujskim turama i podjeli pjesme slavuja podeljenih u 4 kategorija (teške, poluteške, srednje i lake) znaci izdvoji svaku kategoriju i objasni vrijednost svake ture zasto ? .Srdacan pozdrav Prco !