bilo bi mi izuzetno drago ako sam bar malo uspeo da pojasnim
pozz
Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin
malinois je napisao/la:Pozdrav pjevaci
Pjev je uvjek zanimljiva tema
Kad pricamo o kanarincima nametnutog pjeva konkretno o slavujarima treba jednu stvar da razgranicimo a to je da SLAVUJ nema standardiziran pjev.Njegov pjev ovisi o podrucju u kome obitava.Sam slavuj uci i reproducira pjesmu drugih ptica.Kod kanarinaca slavujara je zanimljivo upravo to da njihov repertoar moze biti raznolik i moze se mjenjati ,naravno popracen standardom(radnim).Svi kanarinci pjeva su nastali nametanjem pjeva i dugogodisnjom selekcijom postali su to sto jesu.
Kada govorimo o kvalitetu, odnosno o podeli tura u cetiri kvalitetne kategorije moramo imati u vidu jednu stvar koja se namece na samom pocetku: ovde je rec o radnom standardu i radnoj verziji ocenske liste. Standard je inace ziva materija, promenljiva i to ne samo kod kanarinaca pesme, vec i kod svih ostalih zivotinja koje se odgajaju kao kucni ljubimci. Neko je vec rekao da je osnova za razvrstavanje tura po kvalitetnim kategorijama bila sposobnost da ptice prihvate nametnute ture, i to je sigurno u pravu, ali materija je veoma kompleksna i bas zato sto je rec o jos uvek nestandardizovanoj ptici nije iskljuceno da su pojedine ture potcenjene ili neke precenjene, ali to ce pokazati vreme. Sto se tice usporavanja pesme tu se vec delimicno zadire i u stvar ukusa, a o ukusima se ne raspravlja. Lepo je rekao Malinois, odnosno podsetio auditorijum da su sve priznate rase pevaca nastale nametanjem pesme. Mozda je najbolji primer za to roler kanarinac, rasa pevaca sa najduzom istorijiom i rasa kod koje se pesma genetski nasledjuje sa oko 98% ( prema nekim expertima i preko 98%). Ture koje emituje roler kanarinac se nemogu cuti kod drugi pevaca, a ako se vratimo u istoriju videcemo da su marljivi Nemci svoje ptice skolovali raznoraznim mehanickim napravama koje su emitovale u najmanju ruku cudne zvuke za to vreme. Prema tome ako se nekome svidja usporena pesma slavuja, drozda, kosa ili bilo koje druge ptice pa zasto da ne. I da, jednu sam stvar ispustio da napomenem na samom pocetku, oficijeli naziv rase u radu je Srpski pevac-slavujar, s tim sto je pridev slavujar zadrzan radi kontinuiteta s prethodnim periodom, odnosno sa periodom pocetka nametanja pesme slavuja kanarincima u Srbiji. I jos jedna jako bitna stvar kad pominjem taj kontinuitet, tehnika kojom sada raspolazemo i ona od pre pedeset i vise godina sa kojom su pioniri odgoja radili ne da nije porediva nego je sada na nivou udaljenom za svetlosnu godinu u odnosu na taj period.prco999 je napisao/la:Pozdrav koje su to kvalitetne ture i zasto su kvalitetne ture posto vidim da u ocjenivackoj listi nisu prikazane negativne ture a ponemute su. Pod 2 kako se zove gospodin koji je usavrsavao ocjenivacku listu i koliko je dosad preslusao slavuja u svom zivotu da bih izvdojio fantasticne strofe posto ste usporavali pjev do te mjere da je postao deformisan jednostavno poslusajte snimak koji sam postavio pa sami procjenite kvalitetu . Srdacan pozdrav !
dr.nenad86 je napisao/la:Da lepo je to opisano, i mislim ako cemo do dobrog slavujara da se kriterijumi nesmeju sniziti, tako se samo moze unaprediti odgoj kod svih odgajivaca, i samo mala ispravka sto se tice tog cetvrtoplasiranog kanarinca, nije mogo on da bude na pobednickom postolju nego drugoplasirani kanarinac se popeo na pobednickom postolju, treca plasirani je bio drugi a cetvrti je zauzeo trece mesto........ POZDRAV