Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+38
emirgrdelin
pippo
Marko Zagreb
trevor
budisic
grujo
faganel
janejanevski
skopski slavejar
skopski maestro
bondza12
echeberija
MARIN
ajret
klokkende
MilanNish
alann
bocka
mipticar
prco999
Dalibor
dr.nenad86
DjordjeVet
PESTI
Boban NA
malinois
sestoperac
Said_the_great
zvrcko sen
bembo
vladan bg
twins
andiok
Dean
steva318
saso78
ticar
xyz
42 posters

kanarinac slavujar

xyz

Broj postova : 2232
    Registration date : 09.06.2008

kanarinac slavujar - Page 6 Empty Re: kanarinac slavujar

Postaj by xyz uto 21 tra - 19:03

Boban NA

Broj postova : 324
    Registration date : 19.04.2009

Postaj by Boban NA uto 21 tra - 19:22

Twins je tacno opisao koje su pozeljne ture za slavujara, kako se ocenjuju, a mozete ih i cuti, dok sami odgajivaci biraju po zelji dodatne ture koje ne moraju biti samo od slavuja, mogu recimo i od sumske seve. Tek na osnovu toga se "komponuje" i pravi Cd za skolovanje. Onakav direktni pev koji je dao Drazen kada ga izvodi slavuju zvuci dobro ali neke od tih tura kanarinci lako mogu krivo otpevati i eto problema, a upravo na ovom snimku ih ima.Treba biti majstor da bi pravilno izabrao ono sto od peva slavuja nudis mladim slavujarima, odnosno izabrati ture koje su pozeljne po ocenskoj listi, lepe za uvo slobodno izabrane ali i one koje kanarinci nece krivo nauciti i eventualno pretvoriti u feler. Stvar je dakle na izgled komplikovana ali ko udje u sustinu i ima strpljenja, naravno dobre ptice, dobice izuzetne pevace. Jos neke stvari u vezi pocetnog istorijata rase pisacu drugom prilikom.
    PESTI
    PESTI

Broj postova : 1419
    Registration date : 11.03.2009

Postaj by PESTI uto 21 tra - 19:40

Ja po cili dan slušam GRDELINE i ovo je bio praznik za uši .....neznam što bi slavujari odvojili kao ture koje su DOBRE ili LOŠE ..........vjerovatno ima tura koje jedino slavuj može otpjevati pa ih zovu NEPOŽELJNE iz razloga što kanarinci slavujari NEMOGU ........
    malinois
    malinois

Broj postova : 1594
    Registration date : 19.03.2009

Postaj by malinois uto 21 tra - 19:51

Nisam strucnjak za tu vrstu ptica ali mi je tema jako zanimljiva a uza sve svida mi se pjesma.
    Sve ture koje su ponudene u trenutnoj fazi standardizacije su odlicne.Misljenja sam da bi selektivno trebali smanjiti broj tura koliko je to moguce iz razloga lakse standardizacije.
    Kanarinac slavujar je trenutno ptica sa nametnutom pjesmom,kazem trenutno iz razloga sto se to dugogodisnjim radom moze promjeniti.Kanarinac malino je u pocetku stvaranja standarda pjesme isto tako bio ptica sa nametnutom pjesmom ali dugogodisnjim radom postao je ptica sa genetski stabilnom pjesmom.
    Svi kanarinci pjeva nasljede jedan dio pjesme a drugi se doradi utjecajem sredine(ucitelji kanarinci).Koliki je postotak nasljeden a koliki nametnut ovisi o jedinki.
    Jos jedna stvar me malo buni a to je :Vlasnici slavujara pustaju CD ili bilo sta drugo pticama da slusaju,medutim trebalo bi se malo pozabaviti koliku frekvenciju ptica cuje a koliku ima CD zapis.
    Posto i sam uzgajam kanarince pjeva ,tvrdim da je svakako bolje da mlade ptice slusaju ucitelja pticu.
    Uzgoj slavujara je vec dosta napredovao i uzgaivaci imaju sigurno dobre ucitelje kanarince i trebali bi ih razmjenjivati a ne ljubomorno cuvati i kriti.Samo zajednickim radom postici ce se pravi cilj.
    Boban NA

Postaj by Boban NA uto 21 tra - 20:03

Da neke ture koje u pevu slavuja zvuce dobro u interpretaciji kada ih "krivo" nauce mladi slavujari ili ih ne mogu idealno oponasati mogu za uvo biti neidealne, a takvih tura ima sigurno.
    saso78
    saso78

Broj postova : 771
    Registration date : 20.07.2008

Postaj by saso78 uto 21 tra - 20:03

http://ul.to/if4gsl

Evo Kanarinac slavujar kako treba pjevati.
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar uto 21 tra - 20:14

saso78 je napisao/la:http://ul.to/if4gsl

ovo meni zvuči kao u nekoj džngli,

meni je to nekako pre kreštavo.
    malinois
    malinois

Postaj by malinois uto 21 tra - 20:20

ticar je napisao/la:

ovo meni zvuči kao u nekoj džngli,

meni je to nekako pre kreštavo.
    Very Happy Very Happy Very Happy

Mojim Neretvanima u ovoj pismi bi se najvise svidile zabe ali u PIJATU
    PESTI
    PESTI

Broj postova : 1419
    Registration date : 11.03.2009

Postaj by PESTI uto 21 tra - 20:25

MALINOIS govri dobro za živu pticu kao učitelja ..kroz svoj ptičarski staž odredjenim pticama nametnuo pjev druge vrste .....npr..kanarinac boje uči batudu od grdelina bolje od bilo koje baštarde (ha ha kad bi lord vidio kako sam lovio grdeline na kanarinca pao bi u nesvist) .....grdelin opet može pivati kanarinca i to gotovo 95% koliko sam ja uspio ....dogodine sam istog za vrijeme mitarenja stisnuo sa grdelinima i okrenuo pivanje na grdelina ali ostalo je oko10% kanarinca .......itd ..
    tako vjerovatno i slavujar da ga uči živa ptica skidao bi slavuja mnogo kvalitetnije nego kakav cd.....rad sa cd je specifičan ha ha javite se malo batudaši i vi znate razne trikove sa cd-om
    malinois
    malinois

Postaj by malinois uto 21 tra - 21:01

Ako se ne varam grdelin cuje frekvenciju oko 30 000 hz a covjek oko 18 000 hz.Samim tim uredaji su prilagodeni covjeku i skolovanje istim ne daje uvijek dobar rezultat.
    Za kanarine nisam siguran.Slusajuci ljude koji traze pjev grdelina ,cini mi se da skoluju bastardu CD om a onda istu koriste za skolovanje grdelina (iz kljuna u kljun)
    Volio bih da uzgaivaci slavujara malo pomognu ako znaju ovu problematiku
    DjordjeVet
    DjordjeVet

Broj postova : 448
    Registration date : 11.06.2008

Postaj by DjordjeVet uto 21 tra - 21:47

Saso, izvini, ali meni ovo zvuci kao skripanje stiropora od staklo...mnooogo krestavo za moj ukus...

kakvi su onda oni sto ne pjevaju kako treba ako je ovo ono sto se trazi...

p.s. nisam strucnjak za kanarince, al mi se ovo ne svidja... lol!
    saso78
    saso78

Postaj by saso78 sri 22 tra - 0:22

Eto to je pjesma slavujara kolika vam se ne dopada ta je...
    I na onu web stranu za slavujar su slicne te iste glasove.
    Dok nekome se ne dopada neki uzivaju.
    saso78
    saso78

Postaj by saso78 sri 22 tra - 0:24

http://www.slavujar.com/pages/pesma.php
    Evo stranice pa usporedite.
    twins
    twins

Broj postova : 44
    Registration date : 13.02.2009

Postaj by twins čet 23 tra - 10:40

malinois je napisao/la:Ako se ne varam grdelin cuje frekvenciju oko 30 000 hz a covjek oko 18 000 hz.Samim tim uredaji su prilagodeni covjeku i skolovanje istim ne daje uvijek dobar rezultat.
    Za kanarine nisam siguran.Slusajuci ljude koji traze pjev grdelina ,cini mi se da skoluju bastardu CD om a onda istu koriste za skolovanje grdelina (iz kljuna u kljun)
    Volio bih da uzgaivaci slavujara malo pomognu ako znaju ovu problematiku

Veruj mi da svi ozbiljni odgajivaci slavujare skoluju iskljucivo na cd ili kasetu. to iz razloga sto nijedan ucitelj nema dovoljno sirok repertoar a sem toga skoro svi imaju po neku turu koju forsiraju a neke ne pevaju idealno. kod dobrih odgajivaca koji na cd stave 30-40 tura "svi pevaju sve" tj ptice u proseku pevaju dvadesetak tura ali nemaju sve isti repertoar pa se moze cuti svaka tura sa cd-a. posto ptice odlicno savladaju zadato i frekvencija im odgovara tako da mislim da se niko ne bavi ozbiljnije tim problemom
    malinois
    malinois

Postaj by malinois čet 23 tra - 13:04

Hvala twins

Pitao sam iz razloga sta kod malino kanarinaca je situacija ovakva:
    Ako im pustas neku traku,cd ili bilo sta drugo ptice skinu pjesmu fonetski skoro identicno ALI ta pjesma je gruba stura,nema sarma kao neka skripanja.Ptica skolovana na taj nacin kod nasih ptica nije takmicarska(nije konkurentna).Svaki sudac je prepozna i ne dozivi je ozbiljno.Kod slavujara je znaci druga prica
    Boban NA

Postaj by Boban NA čet 23 tra - 18:04

Jedno moje staro iskustvo pri skolovanju malinoa. Pticama sam samo jedne godine pored prisustva sada se ne secam dva ili tri ucitelja linije koji su bili i mladi, dodatno pustao traku s pesmom nekog svetskog prvaka iz Belgije. Te godine sam prvi put dobio mlade od jedne bele zenke koja je bila dobivena iz kombinacije slavujar beli x malino, pa vracanih vise puta na malinoe, naravno ne iz mog odgoja, a inace ja sam je upario sa odlicnim mojim malino muzjakom. Samo su dva mlada bela muzjak od nje poprimila neke ture sa kasete, recimo metalne zvuke, neke flaute koje nisu bile istovetne kao u mojih ptica, dok su moji mladi malinoi pevali iskljucivo pesmu oceva, dedova, odnosno muzjaka koje su slusali i od kojih poticu, a nista sa kasete.
    Boban NA

Postaj by Boban NA pet 24 tra - 18:01

Nesto o istorijatu srpskih slavujara

Pedeseteih godina dvadestog veka u jugoistocnoj Srbiji nekoliko entuzijasta poceli su pokusavati da svojim kanarincima nametnuti pev slavuja. Neki su cak u periodu kad slavuj peva svoje mlade muzjake odnosili kavezima u prirodu da bi slusali pev slavuja u prolece. Inace skolovanja su isla tako sto su s mukom uz pomoc ,tada jedinog sredstva, magnetofona trakasa snimali pesmu slavuja preciscavali je i birali ture presnimavanjem s jednog na drugi magnetofon.Najteze je bilo snimiti pesmu slavuja u prirodi jer takvi magnetofoni su bili ugavnom na struju napona 220V, pa su s mukom pronalazili retke magnetofone koji su mogli raditi na baterije ili su razvlacili kablove gde je to bilo moguce , odnosno ako ima slavuja u blizini naselja. Pioniri u ovom poslu bili su Aleksandar Didic i Borivoje Bidzic iz Vlasotinca, Jovan Jovanovic Sunder iz Vranja i Dragan Petrovic iz Beograda. Didic i Bidzic su imali najvise uspeha u skolovanju ptica i najbolje pevace u tom periodu, dok se Jovanovic vise bavio selekcijom ptica koje mogu da prihvate pesmu slavuja, poboljsanjem njihovog izgleda, kao i ukrstanjima sa drugim rasama kanarinaca pesme radi poboljsanja glasovnih mogucnosti. Bio je cuven po predivnim, krupnim cubastim pticama, nerocito belim i plavo belim, a takvih po izgledu danas slavujara nazalost nema. Prva osnova za stvaranje srpskih slavujara bili su tzv. trileri ili zvonasi, to su bile ptice solidnog ali brzog kanarinskog peva uglavnom zute, bele i sarene. Korisceni su i nemacki cubasti kanarinci ali ne izlozbenog tipa i sredjenih boja vec sareni i najcesce zuti i beli sa melaninskim, mramorastim cubama. Birane su stalno ptice koje najbolje prihvataju pev slavuja imaju tisi glas, a u cilju poboljsanja tih osobina kada su izmedju sedamdesetih i osamdesetih bili dostupni malinoi ukrstaju ih sa njima ne u velikij meri, ali to znatno poboljsava dubinu glasa i povecava mogucnost za otpevavanje komlikovanih slavujskih tura, pa pocinje se i sa ubacivanjem turama sumske seve. U jos manjoj meri ubacivani su i nemacki roleri radi smanjenja glasnosti i dobijanja dubine peva au tome je jedan od pionira opet bio Jonan Jovanovic, a u kasnijem periodu tim pravcem je isao i cuveni neurohirurg iz Nisa Buda , prezime sam zaboravio, koji je imao fantasticne slavujare po izgledu i dubini glasa slicne rolerima iskljucivo zuto zelene, pokoji plavo beli, koje sam licno slusao na jednom drzavnom sampionatu u Beogradu kada sam se takmicio sa svoji malinoima oko devedesetih godina ne secam se sad tacno. Sve pocetne ptice od kojih su stvarani slavujari su bili bez ikakvog faktora crvene boje i taj trend je zadrzan do danas. Kanarinci slavujari su tmperamentne, zivahne ptice, duge 14-16cm, odlicni roditelji. Dok pevaju telo drze pod uglom od 45 stepeni.
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 1607
    Registration date : 08.12.2008

Postaj by zvrcko sen pet 24 tra - 18:24

sva čast bobane imaš volje , ljubavi i energije.... ipak ovo moram na miru pretrest....
    malinois
    malinois

Postaj by malinois pet 24 tra - 18:56

Hvala Bobane na istorijatu srpskih slavujara.
    Covjek dok cita sve ovo stvarno vidi da su ti ljudi imali veliku volju i zelju da se ta rasa kanarinca ustali i prosiri.
    Zelja mi je da sadasnji uzgaivaci slavujara istraju u tome .
    Steta bi bilo ne ispuniti cilj ljudi koji su to poceli.Ako su oni mogli vuci kablove u sumu i snimati slavuje onda sadasnjim uzgaivacima nista nebi trbalo biti problem.
    dr.nenad86
    dr.nenad86

Broj postova : 756
    Registration date : 22.04.2009

Postaj by dr.nenad86 pet 24 tra - 19:04

Slavujari su u usponu u poslednjih godina u Srbiji ove godine smo dobili troicu sudija za kanartince sa nametnutom pesmom"srpski slavujar".. A bice ih jos naravno do skoro su bili van saveza i od skoro su se aktivirali i mislim da su na dobrom putu. pozzzz
    Boban NA

Postaj by Boban NA pet 24 tra - 19:48

Ravoj rase zadnjih godina u jakom je zamahu a o tome bi vise mogli reci danasnji vrhunski odgajivaci i takmicari sa slavujarima(a ima ih medju clanovima ovog foruma), a tome je doprinela bolja organizovanost, uspostavljanje sistema ocenjivanja, standardizacija pesme i osmisljavanje ocenske liste, bolja i jeftina tehnika za pravljenje pesmi i sl. Centri danasnjeg odgoja su Krusevac, Beograd, Jagodina sa okolnim gradovima kao sto su Cuprija i Paracin, Nis, Leskovac, ima ih u Subotici. Ipak o sadasnjem stanju razvoja slavujara ima sigurno mnogo boljih poznavaoca od mene jer ne pratim to aktivno.
    malinois
    malinois

Postaj by malinois pet 24 tra - 21:16

Znam da ih ima na forumu,pokusao sam ih malo isprovocirat da se ukljuce vise u raspravu ali TVRD su orah Very Happy
    andiok
    andiok

Broj postova : 31
    Registration date : 17.11.2008

Postaj by andiok pon 27 tra - 22:28

The best teaching slavujar song.
    hope u like it.

http://rapidshare.com/files/226458129/Slavujar_Teacher_andiok.mp3
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator