Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+10
brabus
malinois
zvrcko sen
Dean
Boban NA
PESTI
Fago
carduelismo
mutacija
seadriver
14 posters

razlika satine-lutino grdelin

Gost
    Gost

razlika satine-lutino grdelin - Page 4 Empty Re: razlika satine-lutino grdelin

Postaj by Gost sub 9 sij - 17:23

BobanNA, upravu si,malo je teze odrediti tacno u cemu se radi kod Miljenkovog primjera,medjutim takvih ili slicnih mutacija najvise je proslo kroz moje parilice,jer je to jedna od meni najljepsih nijansi kod grdelina (ledja boje pjeska,bjela prsa), ovo kod Miljenka moze biti eumo/ahat pastel, moze cak biti i sam "svjetliji" ahat jer i toga sam vidjao, ali nemoj iskljucivati ni eumo nosioca lutina , ja ga nemogu iskljuciti i trebalo bi mi vise slika. Za tipicnog eumo nosioca satineta falilo bi mu jos zutila na prsima pa sam tu skeptican,ali svakavih kvaliteta postoji...

Ove slike koje si gore postavio (ispod zutog) za mene je to Lutino i nista vise,crte su isprane i satineta mozemo iskljuciti, u najgorem slucaju ovo moze biti "skart" satinet,znaci deformisan satinet koji vise lici na lutina nego na satineta,to se izbaciju iz uzgoja,jer los satinet i podsjeca na Lutina.

Dobro ste svi odgovorili,ono jeste Isabelpastel.

Zvrcko,sto se kaze : da se neko iz mase nebi uzalud radovao i pomislio da smo u nekoj zavadi,da kazemo da smo se razumjeli na PM i da je sve u najboljem redu. Da se jos malo nasalimo, ubuduce,usmjeravam znanje "puhanjem" na podlogu mutacije Wink

Deane,prelistaj moje postove,pa vidi na koliko mjesta spominjem mog "prijatelja" Deana,
    prema tome nema prepucavanja.

Ako sam slucajno nehtijuci uvrijedio bilo koga ili se neko tako osjecao,ovim putem se izvinjavam. Ubuduce vise smajlica nebi bilo lose,da se sve uzima malo opustenije a ne odmah za zlo.

Zadnja promjena: EUMOx; sub 9 sij - 18:22; ukupno mijenjano 1 put.
    Boban NA

Broj postova : 324
    Registration date : 19.04.2009

Postaj by Boban NA sub 9 sij - 18:03

Kada bi toj zadnjoj ptici ubacili kombinaciju sa zutom do homozigotne, mislim na zuto, preko recimo onakvih predhodnih zutih satinea, kako bi onda nazvali tu mutaciju, pitanje za sve koji su ucestvovali u ovom razgovoru. Znam odgovor ce biti zuta lutino, a da li je to ispravno ja se pitam ili mozda tek onda samo lutino???

Kod svih vrsta lutino je ovo, neka se pogleda pa izbrise, nije valjda samo kod cesljugara to razlicito

[IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img246/84/45inolutinotirkiz.jpg][/IMG] [IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img246/45inolutinotirkiz.jpg/1/w452.png][/IMG]

[IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img695/4178/magelanlutino77z.jpg][/IMG] [IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img695/magelanlutino77z.jpg/1/w378.png][/IMG]

razlika satine-lutino grdelin - Page 4 Lutinor razlika satine-lutino grdelin - Page 4 W640
    Fago

Broj postova : 704
    Registration date : 16.10.2008

Postaj by Fago sub 9 sij - 18:31

Slažem se Bobane NA i po meni bi to bio pravi lutino.
    A po svemu što si nam prezentirao ovdje, očito se radi na tom planu.

Pozdrav,
    Boban NA

Postaj by Boban NA sub 9 sij - 19:03

Fago ja to nigde nisam naso da je tako jednostavno to je neka moja vizija iz svega sto sam nalazio i pratio o mutacijama cesljugara.
    ERVINO
    ERVINO

Broj postova : 628
    Registration date : 02.12.2009

Postaj by ERVINO sub 9 sij - 20:16

EUMOx prijatelju citiram samo dio tvog zadnjeg posta:
    Ove slike koje si postavio(ispod žutog) za mene je to lutino i ništa više,crte su isprane i satineta možemo isključiti,u najgorem slučaju ovo može biti "škart" satinet,znači deformisan satinet koji više liči na lutina nego na satineta....
    Dakle najprije tvrdiš da je to lutino i ništa više a odmah zatim misliš da bi to ipak mogao biti "škart" satinet,mislim da si na tragu mog mišljenja da su neke ptice dobivene međusobnim parenjem više mutacija teške za determinaciju.Moje je mišljenje da ptica na slikama samo uzgajivač može točno determinirati ako zna što je i kako parenokroz dvije prethodne generacije.Mislim da su te ptice ipak satineti pomiješani sa još nekom mutacijom...
    Dule
    Dule

Broj postova : 340
    Registration date : 24.03.2009

Postaj by Dule sub 9 sij - 21:27

Često surfam po blogovima raznih stranih uzgajivača pa primjećujem da i oni imaju problema sadeterminacjom nekih mutacija jer su kupovali ptice( nosioce nepoznatog porijekla)i poslije dobjali potomstvo koje nemožeš svrstati u nijednu priznatu mutaciju jer imaju na sebi obilježja dvije iviše mutacija.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 9 sij - 21:58

ERVINO je napisao/la:EUMOx prijatelju citiram samo dio tvog zadnjeg posta:
    Ove slike koje si postavio(ispod žutog) za mene je to lutino i ništa više,crte su isprane i satineta možemo isključiti,u najgorem slučaju ovo može biti "škart" satinet,znači deformisan satinet koji više liči na lutina nego na satineta....
    Dakle najprije tvrdiš da je to lutino i ništa više a odmah zatim misliš da bi to ipak mogao biti "škart" satinet,mislim da si na tragu mog mišljenja da su neke ptice dobivene međusobnim parenjem više mutacija teške za determinaciju.Moje je mišljenje da ptica na slikama samo uzgajivač može točno determinirati ako zna što je i kako parenokroz dvije prethodne generacije.Mislim da su te ptice ipak satineti pomiješani sa još nekom mutacijom...

ERVINO,slazem se i sa tobom i sa Duletom,jer sve je moguce i samo da pojasnim taj citat koji si uzeo jer vidim da nisi bas dobro shvatio sta sam zelio reci. Znaci po meni ono je Lutino 90%, a onih 10% postoji mucnost da je Satinet "sa greskom" ili kako bi neki rekli "pod falinkom". To bi onda bila "velika" greska kod satineta ako se on tesko/ili nikako nerazlikuje od Lutina,ta greska/deformacija je i svrstana kod Satinete jer je moguca i toga sigurno ima,to sam htio reci. Sada kad bi se islo dalje mogla bi se razmatrati mogucnost dali se ovdje radi o Lutino,nosiocu satineta. Ali , dobar i ispravan Satinet kojeg poznajemo kod grdelina,po mom misljenju ovo nemoze biti.
    ERVINO
    ERVINO

Postaj by ERVINO sub 9 sij - 22:10

Ma ok svatio sam te .Normalno da nije dobar satinet kad je skroz razvodnjen crtež i boja...ponavljam teško je pogađati ako neznamo kombinaciju parenja.Pozdrav.
    Boban NA

Postaj by Boban NA sub 9 sij - 22:26

To nazivaju lutino bez dezena(ctreza), mislim na zadnje dve ptice.
    ERVINO
    ERVINO

Postaj by ERVINO sub 9 sij - 23:15

Boban NA je napisao/la:To nazivaju lutino bez dezena(ctreza), mislim na zadnje dve ptice.

Iz koje kombinacije parenja dolaze te ptice ?? to nije priznato kao mutacija....
    crv
    crv

Broj postova : 1816

Postaj by crv ned 10 sij - 3:03

Boban NA je napisao/la:To nazivaju lutino bez dezena(ctreza), mislim na zadnje dve ptice.
    Pa kakav bi to bio lutino sa dezenom? Luteizam kao pojava ili fenomen ili mutacija isključuje prisutnost melanina u koži ,noktima, očima i perju a to podrazumijeva i paperje ,tzv. donje perje.Reduciranje melanina jest put ka albinizmu i luteizmu. Žargonska terminologija je priča za sebe .Mi čak ni pticu o kojoj pričamo (carduelis c.) ne nazivamo istim nazivom. Primjetio sam također da kod ljudi ženske osobe žućkastosmeđe kose (a to je blagi oblik albinizma kao i plave oči), nazivaju plavušama premda boja njihove kose nema veze sa plavom.
    Miljenko
    Miljenko

Broj postova : 816
    Registration date : 25.04.2009

Postaj by Miljenko ned 10 sij - 6:14

Mutaciju, koju sam ja postavio, Dr. Natalies je opisao kao :Eumo (Agate) carrier lutino.

Sada, kako ova ptica moze biti nosioc lutina?
    Jedno je sigurno, nisu ove mutacije za mene. Dok ih shvatim, doci ce nove, i onda nikad kraja....
    Boban NA

Postaj by Boban NA ned 10 sij - 10:07

Upravo to i raspravljamo ovde lutinom se nesto sto nije to naziva kod cesljugara, zato sam i stavio one slike papagaja itd, jer takve ptice su lutino bez crteza, rubin ociju a boju koju vidimo je zuta, ono sto je crv napisao je tacno,. Onaj termin koji sam upotrebio lutino bez dezena su upotrebili Italijni, vec sam rekao da zvanicno po C.O.M.- figurise naziv satine samo, ja licno mislim da tako razvodnjavanje crteza postizu parenjem medjusobno takvih jedinki koje imaju bledje crteze, a mozda i kombinacijom sa albino pticama.
    ERVINO
    ERVINO

Postaj by ERVINO ned 10 sij - 11:01

Talijani prijatelju samo muljaju ...provociraju nelogična parenja pa im u leglo ulete dodatno razrijeđene ptice brže bolje slikaju i misle da je dobivena nova mutacija a kod povratnog parenja ništa......Prihvačam neka te ptice zovu LUTINO bez DEZENA ali ja mislim da te ptice imaju precrvene oči za lutina i bliži sam opciji da je to satinet pomiješan sa pastelom ili bog zna čime...
    PS možda Talijanima uspije uzgojiti novu mutaciju ili čistog lutina ali za sada "mutacije" eumo spolno vezan i mascerato su daleko od priznavanja...to je od mene sve odustajem od "lutina"...pozdrav
    Boban NA

Postaj by Boban NA ned 10 sij - 11:27

Koriste i termin lutino pastel za iste ptice u pravu si ervino, nalazio sam i lutino ino.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pon 11 sij - 12:10

Slazem se sa ERVINOM ovo u vezi Talijana,ja sam licno vidjao slike,gdje misle/cekaju da im se prizna nova mutacija. Sto se mene tice meni razlika lutino - satinet bar dosad nije predstavljala problem,razlikujem ih okom i zbog lakseg sporazumjevanja lutino ostaje lutino dok se nepromjeni terminologija u nazivu i dok to vecina neprihvati.
    Boban NA

Postaj by Boban NA pon 11 sij - 19:24

Potpuno se slazem ali jedan ustaljen, a sada evidentno i pogresan termin povlaci novi. Pa vec se koristi za kombinaciju lutino zuta, zar svaka lutino nije zuta i gde se osim ovde uz lutino dodaje zuta. Svaki lutino je spolja gledano zut osim kod cesljugara. Jos mi niko nije odgovorio, osim Faga, kada se dobije kombinacija lutina bez dezena ili lutina pastel sa zutom i postigne homozigotna zuta u toj kombinaciji kako ce se ona zvati , vec imamo lutino zutu gde se dezen vidi, a ova ce biti lutino zuta bez dezena- apsurdno. Zato sam i naveo one golubove koji se tako zovu preko 150 godina kineski galebic, a niti su grupa galebica niti kineski, poticu od spanske rase a selekcionisani u zapadnoj Evropi, ali dalje ih tako svi zvanicno zovu. Svi smo navikli na ove termine lutino i satine i mi koji pratimo, a kamoli neko ko gaji i to je zato sad problematicno i pomisliti promeniti. Razlika postoji to se svi slazemo, ali ako je hocemo istaci moraju novi termini, satine braon se vec ubacuje, verovatno ce uslediti i sledece logicno resenje.
    Dule
    Dule

Broj postova : 340
    Registration date : 24.03.2009

Postaj by Dule pon 11 sij - 20:18

Htio bi postaviti jedno pitanje,malo skrećem sa teme ali je slične prirode.znam da postoje gardelini opalne mutacijei vidio sam ih na izložbama ali nisam vidio izabela opal mutaciju koja bi takođe pomom mišljenju trebala izgledati kao lutino samo s crnim očima.
    ERVINO
    ERVINO

Postaj by ERVINO pon 11 sij - 20:28

Dule malo ima opala i jako su skupi pa uzgajivači za sada ne kombiniraju opale sa ostalim mutacijama...
    Neznam kako bi izgledao ..nemogu ga zamisliti u glavi ali nebi imao crne oči ako bi bio izabela opal...
    Boban NA

Postaj by Boban NA pon 11 sij - 21:10

Opal smedja, opal ahat, opal izabel i opal beloglava po najvi prezentovane u pomenutoj knjizi iz novembra 2009.
    Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

Postaj by Dean uto 12 sij - 9:18

izabela opal ženka ima kod Gregorutia, mislim da u nekom od alceda ima slika, ne liči baš na lutina.

Ovo što Boban govori, slažem se apsolutno da če jedan krivi naziv povlačiti za sobom hrpu krivih, i da bi trebalo sad kad se zna o čemu se radi uvesti prave termine, a priznajem i da mi uopće nije palo na pamet pitanje zašto naziv lutino ? kad znamo da lutino ptica mora biti žuta Very Happy
    Gost
    Gost

Postaj by Gost uto 12 sij - 17:57

Dean je napisao/la:izabela opal ženka ima kod Gregorutia, mislim da u nekom od alceda ima slika, ne liči baš na lutina.

Ovo što Boban govori, slažem se apsolutno da če jedan krivi naziv povlačiti za sobom hrpu krivih, i da bi trebalo sad kad se zna o čemu se radi uvesti prave termine, a priznajem i da mi uopće nije palo na pamet pitanje zašto naziv lutino ? kad znamo da lutino ptica mora biti žuta Very Happy

Sto to Deane, pa kad ce se ispraviti greska za "plavu kosu" ? Plavo je more,nebo, itd. a kosa ? Cool

Tesko ce se to ispraviti,ali bitno je da se zna na sta se misli (kao i ovo sa kosom),za mene je najbolji ovaj dosadasnji naziv lutina dok vecina nepromjeni i nepocne po novom.

ERVINO, opala ima po belgiji samo ja mislim da je potraznja manja od ponude,meni se opal bas nesto i nesvidja a isto tako i mnogim drugim,sve zavisi od ukusa, opal,zuti,rubin, spadaju u nesto sto bi mi popunilo ono sta nemam,ali nisu moj ukus. Usporedi bilo kojeg navedenog sa jednim krupnim primjerkom Euma nosioca satineta,za mene je to jedna od ljepsih ptica.
    crv
    crv

Broj postova : 1816

Postaj by crv uto 12 sij - 23:07

Eumox, hvala za ostatak šeme oko kojeg sam se dvoumio.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: čet 21 stu - 18:39.