zapravo skoro sasvim sam siguran da belgijanci lutina zovu agata satine, mada stvarno mislim da to nije bitno, eto kao podatak
+10
brabus
malinois
zvrcko sen
Dean
Boban NA
PESTI
Fago
carduelismo
mutacija
seadriver
14 posters
razlika satine-lutino grdelin
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°26
Re: razlika satine-lutino grdelin
E a šta se tiče same terminologije iako ovo nemogu tvrditi baš 100% ali koliko ja znam i belgijanci i njemci i (svi osim talijana) sve te ptice zovu samo SATINET, mislim da uglavnom talijani koriste izraz lutino.
zapravo skoro sasvim sam siguran da belgijanci lutina zovu agata satine, mada stvarno mislim da to nije bitno, eto kao podatak
Boban NA- Broj postova : 324
Registration date : 19.04.2009
- Post n°27
Evo ova debata me naterala da otvorim Novosti C.O.M.-a Les nouvelles broj 1 i 2. iz 2009. koje sam dobio od Kulica na izlozbi drzavnoj u Nisu.Evo sta kaze zvanicna nomenklatura za sada vazeca za mutirane cesljugare
Sekcija G2 Fauna evrope domestifikovani(mutirani) varijeteti
G2 1 i2 smedja
G2 3 i 4 ahat
G2 5 i 6 izabel
G2 7i 8 su ostale mutacije pa kaze satine(svih boja), pastel(svih boja), beloglavi(svih boja), beli i zuta mutacija
Znaci Talijani forsiraju naziv lutino za ptice bledjeg dezena i crne osnove cak i tu daju podelu klasicni lutino i najnoviji tip lutino bez dezena(neki ovo zovu lutino pastel, neki lutino ino- mnostvo naziva sto unosi zabune), a za ptice braon osnove uvode kao sto sam naveo satine smedja ranije bilo samo satine, dok Belgijanci i Holandjani koriste termin satine i u pravu je Dean za lutina koriste ahat satine. Znaci postoje nedoumice oko ovoga, a ima i razlika u podlozi, jacini dezena.
Sekcija G2 Fauna evrope domestifikovani(mutirani) varijeteti
G2 1 i2 smedja
G2 3 i 4 ahat
G2 5 i 6 izabel
G2 7i 8 su ostale mutacije pa kaze satine(svih boja), pastel(svih boja), beloglavi(svih boja), beli i zuta mutacija
Znaci Talijani forsiraju naziv lutino za ptice bledjeg dezena i crne osnove cak i tu daju podelu klasicni lutino i najnoviji tip lutino bez dezena(neki ovo zovu lutino pastel, neki lutino ino- mnostvo naziva sto unosi zabune), a za ptice braon osnove uvode kao sto sam naveo satine smedja ranije bilo samo satine, dok Belgijanci i Holandjani koriste termin satine i u pravu je Dean za lutina koriste ahat satine. Znaci postoje nedoumice oko ovoga, a ima i razlika u podlozi, jacini dezena.
Gost- Gost
- Post n°28
Sigurno i vas dvojica/trojica, odnedavno Lutina nazivate Satinet-braon
ps. dajte malo pogledajte oglase belgije njemacke holandije, pomozite ljudima da pocnu sto prije koristiti zargon Satinet braon,i zaborave one Lutino ...
Deane, konsultujte se i oko Rubin tj. Phaeo mutacije, imali i za nju kakav novi naziv ?
ps. dajte malo pogledajte oglase belgije njemacke holandije, pomozite ljudima da pocnu sto prije koristiti zargon Satinet braon,i zaborave one Lutino ...
Deane, konsultujte se i oko Rubin tj. Phaeo mutacije, imali i za nju kakav novi naziv ?
- Post n°29
Sigurno i vas dvojica/trojica, odnedavno Lutina nazivate Satinet-braon
Ovo sto pises sam konstruises ko je to naveo
[URL=http://g.imageshack.us/img143/lutinoint.jpg/1/][IMG]http://img143.image
Prava oznaka za lutino je za ovo kod kanarinaca, papagaja, zelendura, kod cesljugara je uveden taj termin i sve smo rasjasnili, mislim da nema svrhe vise komplikovati.
Ovo sto pises sam konstruises ko je to naveo
[URL=http://g.imageshack.us/img143/lutinoint.jpg/1/][IMG]http://img143.image
Prava oznaka za lutino je za ovo kod kanarinaca, papagaja, zelendura, kod cesljugara je uveden taj termin i sve smo rasjasnili, mislim da nema svrhe vise komplikovati.
Zadnja promjena: Boban NA; čet 7 sij - 22:33; ukupno mijenjano 1 put.
- Post n°30
EUMOx je napisao/la:
pa kad bi rubino tj. Phaeo mutaciju ubacio u ahat ili izabelnu seriju (rubino diluito) opet bi dobio lutina
ja lutina zovem lutino a satineta zovem satinet - činjenica je medjutim da se radi o istoj mutaciji na drugoj podlozi
reci mi šta je po tebi Lutino ?
- Post n°31
ja lutina zovem lutino a satineta zovem satinet - činjenica je medjutim da se radi o istoj mutaciji na drugoj podlozi
ja bih ovome dodao da imai razlike odnosno da je satine ptica jaceg dezena i tamnije smedjih boja gde ih ima dok lutino ima bledji crtez i bledju smedju boju, a sema naslednosti jasno ukazuje da je od prvih nazvani lutino unosenjem smedje podloge preko smedje mutacije dobijen satinet. Dezen kod oba tipa daje karakter satinea, lutino ako pravilno posmatramo nije to cime je ovde oznacen, ali nazivi se koriste jer postoji razlicitost izmedju ovih tipova( po nekima mutacija)
ja bih ovome dodao da imai razlike odnosno da je satine ptica jaceg dezena i tamnije smedjih boja gde ih ima dok lutino ima bledji crtez i bledju smedju boju, a sema naslednosti jasno ukazuje da je od prvih nazvani lutino unosenjem smedje podloge preko smedje mutacije dobijen satinet. Dezen kod oba tipa daje karakter satinea, lutino ako pravilno posmatramo nije to cime je ovde oznacen, ali nazivi se koriste jer postoji razlicitost izmedju ovih tipova( po nekima mutacija)
seadriver- Moderator
- Broj postova : 919
Registration date : 14.06.2008
- Post n°32
E a sad mi vi objasnite ovu tablicu: http://www.francomonopoli.altervista.org/genetica.htm
Ovdje lijepo pise ako npr muzjaka isabelu parim sa zenkom lutino dobije se muzjak ahat nosioc satineta, a ako muzjaka isabelu parim sa zenkom satinet, dobijem muzjaka isabelu nosioca satineta
Sta znaci da ipak dolazi do velike razlike jer parenjem sa zenkom lutino dobiju se skroz drukciji mladi nego parenjem sa zenkom satine.
Ovdje lijepo pise ako npr muzjaka isabelu parim sa zenkom lutino dobije se muzjak ahat nosioc satineta, a ako muzjaka isabelu parim sa zenkom satinet, dobijem muzjaka isabelu nosioca satineta
Sta znaci da ipak dolazi do velike razlike jer parenjem sa zenkom lutino dobiju se skroz drukciji mladi nego parenjem sa zenkom satine.
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°33
seadriver je napisao/la:E a sad mi vi objasnite ovu tablicu: http://www.francomonopoli.altervista.org/genetica.htm
to što neznate neke stvari .............ili ih ne razumjete......to neznači da Dean i Fago krivo govore......
Dean i Fago su točno i jasno odgovorili to što neki uzgajivači neznaju što goje i kako se nasljeđuje ....to je njihov problem. Dragi moji odvojite Melanin i nasljeđivanje istog od serije melanina....
spolno nasljeđivanje je isto kod kanarinaca, divljaka, papagaja, egzota i nema razlika..........
seadriveru koje je serije bio satine to je bitno ...znači nema razlike točno je dobijeno ono što treba da se dobije tim kombinacijama......dragi moji fenotip vidimo , a što je sa genotipom ????''
Gost- Gost
- Post n°34
Zvcko,ima uzgajivaca iza kojih stoji na stotine drugih, koji po tebi isto tako nista neznaju. Bespotrebno raspravljati nema potrebe. Stvari napisane ovdje,kada bi se prikazale nedaj Boze na nekom njemackom forumu,bilo bi smjeha do neba. Ja godinama koristim naziv Lutino,kao i svi ostali sa kojima suradjujem,e sad morao bi svima objasniti da me nesto potaklo pa da zovem Satinet-na-crnoj-podlozi,i svakog posebno obavjestiti o tome da zna,kad mislim na Lutina da kazem Satinet-na-crnoj-podlozi , ma dajte ljudi nemojte ici u krajnost.
A dobar primjer ti dade i Seadriver, pa pogledaj sam razliku u ovom primjeru: isabel X lutino , i isabel X satinet, sta se gdje dobija, i kako onda reci Lutino je satinet i to treba nazivati Satinet-na-crnoj-podlozi ili satine-bruno ...Da je tako lako,debate nebi ni bilo, a kad su postojali takvi demagozi,zasto onu prvu ulovljenu zenku Lutina u Alziru nisu odmah klasificirali u Satineta.
A dobar primjer ti dade i Seadriver, pa pogledaj sam razliku u ovom primjeru: isabel X lutino , i isabel X satinet, sta se gdje dobija, i kako onda reci Lutino je satinet i to treba nazivati Satinet-na-crnoj-podlozi ili satine-bruno ...Da je tako lako,debate nebi ni bilo, a kad su postojali takvi demagozi,zasto onu prvu ulovljenu zenku Lutina u Alziru nisu odmah klasificirali u Satineta.
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°35
EUMOx je napisao/la:Zvcko,ima uzgajivaca iza kojih stoji na stotine drugih, koji po tebi isto tako nista neznaju. Bespotrebno raspravljati nema potrebe. Stvari napisane ovdje,kada bi se prikazale nedaj Boze na nekom njemackom forumu,bilo bi smjeha do neba. Ja godinama koristim naziv Lutino,kao i svi ostali sa kojima suradjujem,e sad morao bi svima objasniti da me nesto potaklo pa da zovem Satinet-na-crnoj-podlozi,i svakog posebno obavjestiti o tome da zna,kad mislim na Lutina da kazem Satinet-na-crnoj-podlozi , ma dajte ljudi nemojte ici u krajnost.
Mi smo inace skloni kompliciranju
EUMO kazes da se ovo prikaze na nekom Njemackom forumu bilo bi smijeha ,e varas se .Nebi bilo smijeha nego rasprave u istom pravcu .
Njemacka je velika i bogata zemlja i svaka joj cast ,novcem moze kupiti sve ali bas znanje se ne kupuje novcem.
Odkad su se pojavili grdelini u mutacijama doslo je do terminoloskih problema .Svi misle isto ali se drugacije izrazavaju.
Grdelin eumo mutacije ( a to nije) nasljediva se spolno vezano a znamo da se eumo mutacija nasljediva recesivno.Rasparvljali smo o tome .
Spolno vezano se ne nasljedivaju sve mutacije lutino .Papige(aleksandri )mutacija lutino se nasljediva recesivno.
Nismo mi izmislili svu pamet svijeta ,nemamo standard Njemacke ,jedino sto nam je ostalo je znanje a budi siguran da je prisutno u velikoj mjeri.zao mi je sto ne poznajem Njemacki jezik i ne mogu ucestvovat na foruma jer bih postavio par pitanja pa da vidimo koliko bi se smijali ti forumasi .
Gost- Gost
- Post n°36
Malinois,ma vec sam pricao sa nekim ljudima u vezi ovog. Svi ostaju pri onome o cemu govorim,a to je da Lutino ostaje Lutino,a Satinet - Satinet. Vi mozete sto se mene tice promjeniti naziv svim mutacijama,ali zadrzite i stare nazive da vas i cijeli svijet razumije o cemu govorite.
- Post n°37
Ja sam prvi protiv toga .Ne volim komplicirat jasne stvari .Ako ih neko i komplicira ne znaci da nisu tocne.
Jednom svo na ovom forumu raspravljali oko nasljedivanja spolno vezanog (pogledaj na forumu).Ljudi tvrde da je ispravan naziv spolno vezano recesivno nasljedivanje.Istina je da u tom nasljedivanju postoji ta recesivna osobina ALI dovoljan je naziv spolno vezano itd itd
Ima tih rasprava puno i ONE SU JAKO KORISNE nisu smijesne .
Iz ovakvih se rasprava i komentara moze nauciti puno .ja prvi nisam za povrsan pristup materiji ,volim saslusat razmisljanja i teorije a dal cu prihvatiti .....
Od kad sam na ovom forumu naucio sam puno a mislio sam da znam puno .Treba saslusati sve ,prihvatiti ono sto smatramo dobrim a reagirati na nesto sto nije tocno a ne nesto sto zovemo drugacije .
Drago mi je da si s nama na ovom forumu .Volio bih da ako si na nekom Njemackom forumu postavis par pitanja ,cisto da vidimo kako razmisljaju ljudi ,pticari u Njemackoj .
Jednom svo na ovom forumu raspravljali oko nasljedivanja spolno vezanog (pogledaj na forumu).Ljudi tvrde da je ispravan naziv spolno vezano recesivno nasljedivanje.Istina je da u tom nasljedivanju postoji ta recesivna osobina ALI dovoljan je naziv spolno vezano itd itd
Ima tih rasprava puno i ONE SU JAKO KORISNE nisu smijesne .
Iz ovakvih se rasprava i komentara moze nauciti puno .ja prvi nisam za povrsan pristup materiji ,volim saslusat razmisljanja i teorije a dal cu prihvatiti .....
Od kad sam na ovom forumu naucio sam puno a mislio sam da znam puno .Treba saslusati sve ,prihvatiti ono sto smatramo dobrim a reagirati na nesto sto nije tocno a ne nesto sto zovemo drugacije .
Drago mi je da si s nama na ovom forumu .Volio bih da ako si na nekom Njemackom forumu postavis par pitanja ,cisto da vidimo kako razmisljaju ljudi ,pticari u Njemackoj .
brabus- Broj postova : 327
Registration date : 26.09.2009
- Post n°38
evo jedan zanimljiv link, ima tu svega...
http://www.stalmiraculix.nl/?pageid=82424
http://www.stalmiraculix.nl/?pageid=82424
Gost- Gost
- Post n°39
Malinois, sa vama sam, pa makar da me natirate da jedem girice sa zara ili lignju,a mozda i bakalara, opet ostajem sa vama
Ps. Brabus, poznajem ovog covjeka ! Holandjanin je.
Ps. Brabus, poznajem ovog covjeka ! Holandjanin je.
- Post n°40
Tako i treba ,DRAGO NAM JE DA SI SNAMA i jos draze sto aktivno sudjelujes u diskusijama
- Post n°41
vidim da je holandskom jeziku...ptice su mu mrak...
- Post n°42
nije ni ovaj los...
http://www.distelvink.be/
http://www.distelvink.be/
- Post n°43
uuuf ovo su mrak uzgajivačnice, ali bolje da to niti ne gledam
seadiver @ "Ovdje lijepo pise ako npr muzjaka isabelu parim sa zenkom lutino dobije se muzjak ahat nosioc satineta",
izabela x ahat satinet = mužjaci agate nosioci satineta :-) i sve ženke izabele
zato je bitno da znamo šta je u stvari "lutino".
Što se tiče razlike u fenotipu koju Boban spominje, ukoliko znamo da satinet mutacija briše feomelanine i reducira smeđe eumelanine onda je jasan i efekt koji ta mutacija uzrokuje na smedjim a koi na crnim pticama, i otuda evidentna razlika izmedju te dvije ptice.
EUMOx ako ima neki ptičarski njemački forum stavi nam link, mislim da bih sa svojim više nego skromnim njemačkim ipak mogao pomalo ispratiti neku temu, i vjeruj mi da oni znaju o čemu se radi, i možeš slobodno pričati sa bilo kojim njemačkim uzgajivačem (koji naravno zna osnove genetike) i dobiti češ iste odgovore, nije ovo naša izmišljotina to je u cijelom svijetu tako :-). i ovo ti je 100% i nema boga da nije tako, i bilo koji njemački uzgajivač koji ti tvrdi suprotno nema pojma
Ovo što kažeš osobno iskustvo, nemam baš osobno, ali sam lani na proljeće prijatelju napisao na papir šta može očekivati od kojeg para i zamisli pogodio sam sve kombinacije a bilo je medju njima i satineta i lutina
seadiver @ "Ovdje lijepo pise ako npr muzjaka isabelu parim sa zenkom lutino dobije se muzjak ahat nosioc satineta",
Što se tiče razlike u fenotipu koju Boban spominje, ukoliko znamo da satinet mutacija briše feomelanine i reducira smeđe eumelanine onda je jasan i efekt koji ta mutacija uzrokuje na smedjim a koi na crnim pticama, i otuda evidentna razlika izmedju te dvije ptice.
EUMOx ako ima neki ptičarski njemački forum stavi nam link, mislim da bih sa svojim više nego skromnim njemačkim ipak mogao pomalo ispratiti neku temu, i vjeruj mi da oni znaju o čemu se radi, i možeš slobodno pričati sa bilo kojim njemačkim uzgajivačem (koji naravno zna osnove genetike) i dobiti češ iste odgovore, nije ovo naša izmišljotina to je u cijelom svijetu tako :-). i ovo ti je 100% i nema boga da nije tako, i bilo koji njemački uzgajivač koji ti tvrdi suprotno nema pojma
Ovo što kažeš osobno iskustvo, nemam baš osobno, ali sam lani na proljeće prijatelju napisao na papir šta može očekivati od kojeg para i zamisli pogodio sam sve kombinacije a bilo je medju njima i satineta i lutina
Gost- Gost
- Post n°44
Deane,imas gore link od Huiba Sprajca,to je jedan u manjini koji uobste nedaje pticama nikakvu hemiju,samo prirodne lijekove. On zna i njemacki,pa mu posalji mail,i pitaj dali ima mutaciju tu koju pominjes,ali nemoj mu odmah reci da mislis na lutino,sacekaj odgovor,bas me zanima kakav ce biti i hoce li skuziti na sta mislis.
Njemci su ti takticari,pustit ce te da ostanes u svom uvjerenju tako da mozes pomisliti da misle isto,a ustvari neslazu se a nezele da to kazu. Ja sam u kontaktu sa ljudima koji su stari odgajivaci,nekoriste nikakve forume,pricao sam sa dvojicom vec o tome,djele moje misljenje: kazu,uvjek se nesto novo izmislja ali najlakse nam se sporazumiti kao i dosada koristeci termin Lutino za Lutino.
Imas internet,prelistaj malo pa vidi dali je neko promjenio termin za Lutina,naprimjer u oglasima itd...vidjeces da nije,mada stvarno to nisam ni gledao ni trazio ali nevjerujem da jeste.
Njemci su ti takticari,pustit ce te da ostanes u svom uvjerenju tako da mozes pomisliti da misle isto,a ustvari neslazu se a nezele da to kazu. Ja sam u kontaktu sa ljudima koji su stari odgajivaci,nekoriste nikakve forume,pricao sam sa dvojicom vec o tome,djele moje misljenje: kazu,uvjek se nesto novo izmislja ali najlakse nam se sporazumiti kao i dosada koristeci termin Lutino za Lutino.
Imas internet,prelistaj malo pa vidi dali je neko promjenio termin za Lutina,naprimjer u oglasima itd...vidjeces da nije,mada stvarno to nisam ni gledao ni trazio ali nevjerujem da jeste.
Gost- Gost
- Post n°45
Evo Deane,nadjoh slucajno nesto zanimljivo o lutino mutaciji tigrica,ali nema veze,bitno je da procitas tekst o Lutino mutaciji, nisam ni znao da je kod tigrica toliko stara mutacija,po prvi put pojavljuje se 1870 godine i nestaje,a izmedju 1930 i 1940 godine pocienje se siriti ponovo.
Nigdje nista o "novokomponovanom lutinu"
http://www.standardwellensittichzucht-lenk.de/artikel20.html
Nigdje nista o "novokomponovanom lutinu"
http://www.standardwellensittichzucht-lenk.de/artikel20.html
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°46
EUMOx je napisao/la:Zvcko,ima uzgajivaca iza kojih stoji na stotine drugih, koji po tebi isto tako nista neznaju. Bespotrebno raspravljati nema potrebe. Stvari napisane ovdje,kada bi se prikazale nedaj Boze na nekom njemackom forumu,bilo bi smjeha do neba. Ja godinama koristim naziv Lutino,kao i svi ostali sa kojima suradjujem,e sad morao bi svima objasniti da me nesto potaklo pa da zovem Satinet-na-crnoj-podlozi,i svakog posebno obavjestiti o tome da zna,kad mislim na Lutina da kazem Satinet-na-crnoj-podlozi , ma dajte ljudi nemojte ici u krajnost.
Dragi moj Eumox sjedio sam ja i još neki ovdje među "jakim "evropskim uzgajivačima koji su iznosili svoje teorije i podcjenjivački nama objašnjavali kako se što nasljeđiva......da kad bi prešli granicu kulturnog ophođenja izazvali reakciju pa se crtalo pisalo ,,, objašnjavalo da bi nakraj diskusije taj JUNAČINA se izvinija i gleda u pod i cjelu večer mućala....
Mendelovi zakoni nasljeđivanja su isti u Njemačkoj , Americi ali i Splitu ili Mostaru...nazivi nisu bitni nekad se koriste skraćeni kao npr Bakreni , Pasteli itd
zenku Lutina u Alziru nisu odmah klasificirali u Satinetapa normalno trebali su parenjem viditi kako se nasljeđuje ...
seadriver- Moderator
- Post n°47
Dean je napisao/la:uuuf ovo su mrak uzgajivačnice, ali bolje da to niti ne gledam
izabela x ahat satinet, koliko vidim po tabeli ahat i satinet su kod grdelina spolno vezana nasljedjivanja, kako onda moze postojati isabel muzjak x (ahat satinet) zenka?
- Post n°48
Ovakvi razgovori sigurno ne bi izazvali smeh ni na kom drugom forumu vec se veoma slicni vode svuda. Ja sam pripremao dosta matrijala o mutiranim cesljugarima, zadnjih godina, pratim to koliko mogu, licnog iskustva s njima nemam uopste ali nebitno je to. Moram priznati da sam sam sebi neke stvari sad potpuno razjasnio zahvaljujuci forumu u koja se do ovih pisanja nisam ni udubio. Inace Fago je potpuno precizno, kratko izneo ispravnu stvar, Dean potvrdio kada se sad sve sabere jedino je pogresno izabran pocetni naziv lutino, a on je ostao ustaljen, a i bez dokazivanja naslednosti takva ptica ne odgovara lutinu a tako je svi zovemo.. Pa lutino cesjugar ako ga bude, a bice ga po meni nekad, bi trebao liciti albinu samo bi umesto bele imao zutu bledju boju, gubitak dezena, na krilnim prugama bi zadrzao jak zuti lipohrom i zadrzao bi crvenu masku, naravno imao rubin oci.Znaci preko smedje mutacije je ubacena smedja podloga , na mutaciju koja je pocetno nazvana lutino, te ptice su nazvane satine i tu nastaju problemi. Inace pogresnih termina ima kod faune, u mutacijama to sigurno stoji. Navescu jedan bezvezan primer koji mi je svez za golubove. Rasa kineskih galebica ili mevica totalno je pogresan naziv jer su to tipicni strukturni golubovi, nikako galebici, a preci im vode poreklo iz Spanije, ali u pocetku zbog spektakularnog izgleda perja i profita nazvani su kineskim i to je ostalo do danas i kao takve ih svi znaju i dalje je to zvanicni naziv rase. Evo nekog mog razmisljanja kako bi se eventualno moglo doci do pravog lutina parenjem albino ptica sa nekim kombinovanim mutacijama sa zutom mutacijom gde bi opstao zuti lipohrom a nestalo ono malo smedje boje sto je preostalo na crtezu. Tacno je i to da niko nije zvanicno upotrebio termine satine na crnoj podlozi za lutina u ovom slucaju koji razmatramo i najveci strucnjaci iz ovih oblasti koriste termin lutino koji je postao jednostavno ustaljen, a mozda i da pokaze neku razliku izmedju ovih ptica, medjutim posle svega i koriscenjem logike termini koje je Fago naveo su adekvatni.
Od ovakve levo ptica eventualno po nekoj mojoj viziji mozda moze doci do dobijanja lutina a da taj naziv bude adekvatan
Od ovakve levo ptica eventualno po nekoj mojoj viziji mozda moze doci do dobijanja lutina a da taj naziv bude adekvatan
- Post n°49
seadriver je napisao/la:
izabela x ahat satinet, koliko vidim po tabeli ahat i satinet su kod grdelina spolno vezana nasljedjivanja, kako onda moze postojati isabel muzjak x (ahat satinet) zenka?
ono šta je Senior naveo negdje ranije u jednom postu
i ahat i satinet se nasljedjuju spolno vezano i to ne samo kod mene, i ne samo kod grdelina
ne razumijem šta ti nije jasno...pretpostavljam otkud mi ahat satinet ženka ?
pa recimo iz parenja ahat /satinet x satinet ženka
moraš odvojiti serije, i mutacije na tim serijama ahat satinet ti je recimo apsolutno jednako kao i ahat pastel (naravno mislim što se tiće nasljedjivanja) i jedno i drugo je spolno vezana mutacija.
Nešto te buni ali nisam siguran šta točno, formuliraj točno pitanje pa čemo ti odgovoriti precizno i jasno
seadriver- Moderator
- Post n°50
Dean je napisao/la:seadriver je napisao/la:
ono šta je Senior naveo negdje ranije u jednom postu
i ahat i satinet se nasljedjuju spolno vezano i to ne samo kod mene, i ne samo kod grdelina
ne razumijem šta ti nije jasno...pretpostavljam otkud mi ahat satinet ženka ?
pa recimo iz parenja ahat /satinet x satinet ženka
moraš odvojiti serije, i mutacije na tim serijama ahat satinet ti je recimo apsolutno jednako kao i ahat pastel (naravno mislim što se tiće nasljedjivanja) i jedno i drugo je spolno vezana mutacija.
Nešto te buni ali nisam siguran šta točno, formuliraj točno pitanje pa čemo ti odgovoriti precizno i jasno
jasno mi je, satinet se ocito preklapa sa mutacijama jednako kao i pastel, nisam znao da je to slucaj kod satineta. zanima me jel ista stvar i sa lutinom, koliko znam on se ne preklapa?