+10
brabus
malinois
zvrcko sen
Dean
Boban NA
PESTI
Fago
carduelismo
mutacija
seadriver
14 posters
razlika satine-lutino grdelin
seadriver- Moderator
- Broj postova : 919
Registration date : 14.06.2008
- Post n°1
razlika satine-lutino grdelin
mutacija- Broj postova : 151
Registration date : 05.01.2010
- Post n°2
Re: razlika satine-lutino grdelin
seadriver jesu li to tvoji tiči?
seadriver- Moderator
- Broj postova : 919
Registration date : 14.06.2008
- Post n°3
mutacija je napisao/la:seadriver jesu li to tvoji tiči?
ne
mutacija- Broj postova : 151
Registration date : 05.01.2010
- Post n°4
Ja sam mislija da jesu,pa da ih malo vidim uživo.U svakom slučaju slike su super.
carduelismo- Broj postova : 94
Registration date : 17.10.2009
- Post n°5
seadriver
imali ikakve razlike u ocima kod ove dvije mutacije??
imali ikakve razlike u ocima kod ove dvije mutacije??
Gost- Gost
- Post n°6
Sead, sve je pocelo od lutina, zenka ulovljena u prirodi,u Alziru, kasnije ta mutacija stize u europu i dalje se na njoj radi i pored ostalog dobija se satinet koji pominjes u poredjenju i to
ukrstanjem lutino x braon, tj. koristeni su spalteri (nosioci) tog ukrstanja i doslo se do satineta putem crossing overa, to je slicno onome o cemu smo neku noc pricali na chatboxu u vezi Witkop pastela.
ukrstanjem lutino x braon, tj. koristeni su spalteri (nosioci) tog ukrstanja i doslo se do satineta putem crossing overa, to je slicno onome o cemu smo neku noc pricali na chatboxu u vezi Witkop pastela.
Fago- Broj postova : 704
Registration date : 16.10.2008
- Post n°7
Pa lutino je satinet na crnoj podlozi.
Stvar je jasna odavno, samo je terminologija, kao i za puno ptica FE, ostala kriva.
Pozdrav,
Stvar je jasna odavno, samo je terminologija, kao i za puno ptica FE, ostala kriva.
Pozdrav,
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
- Post n°8
Fago je napisao/la:Pa lutino je satinet na crnoj podlozi.
Pozdrav,
Dean je meštar od takvih detalja vezano za faunu , meni je nešto slično objasnio.
Gost- Gost
- Post n°9
Fago je napisao/la:Pa lutino je satinet na crnoj podlozi.
Pozdrav,
Fago, lutino i satinet su slicni, ali reci "Pa lutino je satinet na crnoj podlozi" mislim da nije pravilno, zasto? jer se satinet bazira na lutinu a ne lutino na satinetu i nastaje tek kasnije od lutinoXbraon kao sto sam vec gore naveo.
Mozda imamo isto znanje i misljenje,samo si se pogresno izrazio ili ja nisam dobro protumacio tvoj post.
Da je stvar jasna odavno, mogu se sloziti,ali do sada nisam vidio nijedno objasnjenje o tome na forumu pa sam zato odlucio malo da potrosim tinte na ovu temu.
- Post n°10
EUMOx,
da malo pojasnim:
1. Lutino = Satinet na crnoj, pa cak i ahatnoj podlozi
2. 'Satinet' = Satinet na smedoj, ali i na izabelnoj podlozi
Dakle radi se o jednoj mutaciji, a to je SATINET. To što u početku sve nastane od krivo nazvanog lutina je razlog krive terminologije.
da malo pojasnim:
Dakle radi se o jednoj mutaciji, a to je SATINET. To što u početku sve nastane od krivo nazvanog lutina je razlog krive terminologije.
Gost- Gost
- Post n°11
Fago je napisao/la:EUMOx,
da malo pojasnim:
Kad je rjec o grdelinima > Totalna greska ! Srdacno ti preporucujem da brises post na vrijeme , ali sto se mene tice moze i ostat pa neka ljudi odluce koju ce verziju uzet za ozbiljno, bez ljutnje samo,inace vise mi je stalo do tebe kao prijatelja nego do tacnosti svega ovog
- Post n°12
EUMOx je napisao/la:Fago je napisao/la:EUMOx,
da malo pojasnim:
Kad je rjec o grdelinima > Totalna greska ! Srdacno ti preporucujem da brises post na vrijeme , ali sto se mene tice moze i ostat pa neka ljudi odluce koju ce verziju uzet za ozbiljno, bez ljutnje samo,inace vise mi je stalo do tebe kao prijatelja nego do tacnosti svega ovog
Ti si uvijek u pravu, ili mi se čini
Nisam ja to izmislio, već su vodeći svijetski ornitofili dugogodišnjim parenjima i eksperimentiranja došli do tog zaključka. Ti dokaži svoju tvrdnju, a ne uvijek kontriraš bez dokaza...
Boban NA- Broj postova : 324
Registration date : 19.04.2009
- Post n°13
Oko toga ima neslaganja Holandjani i Belgijanci sve to stavljaju pod satinet , dok italijani forsiraju podelu, odnosno sada po najnovijim terminima satine nazivaju satine bruno odnosno satine braon, lutino tretiraju kao zasebnu mutaciju cak tu govore o pojavi kod lutina gubitka smanjenja dezena i takav tip ptica nazivaju lutino bez dezena.To se jasno vidi i u knjizi Natallea o mutacijama iz 2006, a jasno je odvojeno i u najnovijoj knjizi iz novembra 2009. Pored toga i iz parenje nosioca ove dve mutacije vidi se razlika odnosno da je satine dobijen mesanjem lutina sa smedjim jer u slucaju pojave crossing overa dobijaju se razlicito obojene ptice sto govori da stvari nisu tako jednostavne .Dacu jednu semu na italijanskom za obe mutacije gde su ocevi nosioci, majke se menjaju a zvezdicama su oznacene mogucnosti pojave crossing overa.
maschio ancestrale portatore di lutino
accoppiato alle femmine qui accanto
avremo:
femmina ancestrale
figli maschi :
- ancestrali puri
- ancestrali portatori di lutino
figlie femmine :
- ancestrali
- lutino
femmina agata
figli maschi :
- ancestrali portatori di agata
- agata portatori di lutino
figlie femmine :
- ancestrali
- lutino
femmina bruno
figli maschi :
- ancestrali portatori di bruno
- ancestrale portatori di bruno e lutino (e satinè)
figlie femmine :
- ancestrali
- lutino
femmina isabella
figli maschi :
- agata portatori di isabella e lutino (e satinè)
- ancestrali portatori di isabella
figlie femmine :
- ancestrali
- lutino
femmina lutino
figli maschi:
- ancestrale portatore di lutino
- lutino
figlie femmine:
- ancestrali
- lutino
femmina satinè
figli maschi:
- ancestrale portatore di satinè (e lutino e bruno)
- lutino portatore di satinè
figlie femmine:
- ancestrali
- lutino
maschio ancestrale portatore di satinè
avremo:
femmina ancestrale
figli maschi :
- ancestrali puri
- ancestrali portatori di satinè
(*) ancestrale portatori di bruno
(*) ancestrali portatori di lutino
figlie femmine :
- ancestrali
- satinè
(*) bruno
(*) lutino
femmina agata
figli maschi :
- agata portatori di satinè (e isabella e lutino)
(*) agata portatore di lutino
(*) ancestrale portatore di agata e bruno (e isabella)
figlie femmine :
- ancestrali
- satinè
(*) bruno
(*) lutino
femmina bruno
figli maschi :
- bruno portatore di satinè
(*) ancestrale portatore di bruno e lutino (e satinè)
(*) bruno puro
figlie femmine :
- ancestrali
- satinè
(*) bruno
(*) lutino
femmina isabella
figli maschi :
- isabella portatori di satinè
(*) agata portatore di isabella e lutino (e satinè)
(*) bruno portatore isabella
figlie femmine :
- ancestrali
- satinè
(*) bruno
(*) lutino
femmina lutino
figli maschi:
(*) lutino
figlie femmine:
- ancestrali
- satinè
(*) bruno
(*) lutino
femmina satinè
figli maschi:
- ancestrale portatore di satinè
- satinè
(*) lutino portatore di satinè
(*) bruno portatore di satinè
figlie femmine:
- ancestrali
- satinè
(*) bruno
(*) lutino
-
Lutino
[IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img301/482/cardelsatiner.jpg][/IMG] [IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img301/cardelsatiner.jpg/1/w400.png][/IMG]
satine
Uocljivo je da kod satinea imamo nesto jaci crtez i jacu smedje braon boju, inace tacno je ono sto kaze Fago da je razlika u podlozi a da su ptice jako slicne. Medjutim oko ovoga se i dalje vode polemike te ne treba biti iskljuciv. Inace po C.O.M.- zvanicno ovo je jedna mutacija i ocenjuju se u istoj kategoriji ako se ne varam, fago ovo prati neka potvrdi ili demantuje.Pozdrav!
maschio ancestrale portatore di lutino
avremo:
femmina ancestrale
figli maschi :
- ancestrali puri
- ancestrali portatori di lutino
figlie femmine :
- ancestrali
- lutino
femmina agata
figli maschi :
- agata portatori di lutino
figlie femmine :
- ancestrali
- lutino
femmina bruno
figli maschi :
- ancestrale portatori di bruno e lutino (e satinè)
figlie femmine :
- ancestrali
- lutino
femmina isabella
figli maschi :
- agata portatori di isabella e lutino (e satinè)
figlie femmine :
- ancestrali
- lutino
femmina lutino
figli maschi:
- lutino
figlie femmine:
- ancestrali
- lutino
femmina satinè
figli maschi:
- ancestrale portatore di satinè (e lutino e bruno)
figlie femmine:
- ancestrali
- lutino
maschio ancestrale portatore di satinè
avremo:
femmina ancestrale
figli maschi :
- ancestrali puri
- ancestrali portatori di satinè
(*) ancestrale portatori di bruno
(*) ancestrali portatori di lutino
figlie femmine :
- ancestrali
- satinè
(*) bruno
(*) lutino
femmina agata
figli maschi :
- agata portatori di satinè (e isabella e lutino)
(*) agata portatore di lutino
(*) ancestrale portatore di agata e bruno (e isabella)
figlie femmine :
- ancestrali
- satinè
(*) bruno
(*) lutino
femmina bruno
figli maschi :
- bruno portatore di satinè
(*) bruno puro
figlie femmine :
- ancestrali
- satinè
(*) bruno
(*) lutino
femmina isabella
figli maschi :
- isabella portatori di satinè
(*) agata portatore di isabella e lutino (e satinè)
(*) bruno portatore isabella
figlie femmine :
- ancestrali
- satinè
(*) bruno
(*) lutino
femmina lutino
figli maschi:
(*) lutino
figlie femmine:
- ancestrali
- satinè
(*) bruno
(*) lutino
femmina satinè
figli maschi:
- ancestrale portatore di satinè
- satinè
(*) lutino portatore di satinè
(*) bruno portatore di satinè
figlie femmine:
- ancestrali
- satinè
(*) bruno
(*) lutino
-
Lutino
[IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img301/482/cardelsatiner.jpg][/IMG] [IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img301/cardelsatiner.jpg/1/w400.png][/IMG]
satine
Uocljivo je da kod satinea imamo nesto jaci crtez i jacu smedje braon boju, inace tacno je ono sto kaze Fago da je razlika u podlozi a da su ptice jako slicne. Medjutim oko ovoga se i dalje vode polemike te ne treba biti iskljuciv. Inace po C.O.M.- zvanicno ovo je jedna mutacija i ocenjuju se u istoj kategoriji ako se ne varam, fago ovo prati neka potvrdi ili demantuje.Pozdrav!
- Post n°14
Nebojša svaka čast. Kao i svaki put iscrpan i učinkovit.
I ja sam rezerviran i ne volim kad ljudi tvrde nešto 100%, a očito je da se već godinama vode bitke oko toga. Zato i jesam napisao svoje stajališe kratko i jasno kako se može vidjeti. Ne trpim arogantne stavove. Takav sam
Zdrav razum mi i dalje nalaže da ostanem pri svom mišljenju jer mi je logičnije, a i Gregorutti je to osobno rekao mom bliskom prijatelju koji se bavi ovom vrstom godinama.
Nebojša, COM još uvijek, koliko mi se čini, razdvaja samo osnovne serije češljugara, dok su sve ostale mutacije u jednoj grupi. S druge strane, zelendurni su detaljno razdvojeni po mutacijama.
Lijep pozdrav,
I ja sam rezerviran i ne volim kad ljudi tvrde nešto 100%, a očito je da se već godinama vode bitke oko toga. Zato i jesam napisao svoje stajališe kratko i jasno kako se može vidjeti. Ne trpim arogantne stavove. Takav sam
Zdrav razum mi i dalje nalaže da ostanem pri svom mišljenju jer mi je logičnije, a i Gregorutti je to osobno rekao mom bliskom prijatelju koji se bavi ovom vrstom godinama.
Nebojša, COM još uvijek, koliko mi se čini, razdvaja samo osnovne serije češljugara, dok su sve ostale mutacije u jednoj grupi. S druge strane, zelendurni su detaljno razdvojeni po mutacijama.
Lijep pozdrav,
- Post n°15
Ako je ona sema naslednosti tacna i dobra, ocigledno ukazuje da je satine nastao mesanjem lutina i smedje, to se vidi po onim mogucnostima dobijanja mladih pod*. Ja mislim da ce se oko ovoga jos voditi polemika i biti razlicitih tumacenja, a po meni trebalo bi razmotriti sva.
Gost- Gost
- Post n°16
BobanNA, po Fagi Satinet mutacija nastala je od mutacije "Satinet na crnoj, pa cak i ahatnoj podlozi X Braon" , lutina nema,nije ga nikad ni bilo,ljudi pogrjesili u terminologiji,dobro kad je tako. Samo mi zao sto to dosada nisam nigdje cuo,ni u Njemackoj ni Belgiji ni Holandiji, bojim se da bi me ljudi cudno pogledali kad bih pitao za "Satinet na crnoj, pa cak i ahatnoj podlozi" i rekao to sto ste dosad zvali Lutino,grijesili ste,i sad da vas ja naucim kako ce te ubuduce to nazivati. Vjerujte mi obojica,naravno ako hocete, Lutino je u svim navedenim zemljama zasebna mutacija i nema naziva "Satinet na crnoj, pa cak i ahatnoj podlozi", zna se kako je nastao satinet i to netreba da se ponavlja. Mozete vi krstiti svaki dan po jednu mutaciju grdelina i davati imena,nego nadjite mi i jedan izvor gdje umjesto Lutino stoji drugi naziv,nakon toga obavjestavam sve ticare koje znam iz NJ HL BE da nema vise lutina.
Fago,ja se nesjecam da smo ikada diskutovali jer za mene je ovo prvi put,eto ti se sjecas i jos da ti UVJEK kontriram,pa ubaci mi link teme ili diskusije gdje smo aktivni i gdje ja tebi kontriram. A ko kome kontrira,nisam bas siguran...
Fago,ja se nesjecam da smo ikada diskutovali jer za mene je ovo prvi put,eto ti se sjecas i jos da ti UVJEK kontriram,pa ubaci mi link teme ili diskusije gdje smo aktivni i gdje ja tebi kontriram. A ko kome kontrira,nisam bas siguran...
- Post n°17
Eumox da li si procitao moj post ili ti nije jasan i semu nasledjivanja iz koje jasno proistice i ja to kazem ako je ona u redu da je satine prizvod mesanja lutina i smedje. Jesi li video slike pa zar ne razumes moj post ja mislim da je jasan. Pored toga i iz parenje nosioca ove dve mutacije vidi se razlika odnosno da je satine dobijen mesanjem lutina sa smedjim jer u slucaju pojave crossing overa dobijaju se razlicito obojene ptice sto govori da stvari nisu tako jednostavne. Ovo ti je navedeno zadnje u predhodnom posu.
Gost- Gost
- Post n°18
Boban NA je napisao/la:Eumox da li si procitao moj post ili ti nije jasan i semu nasledjivanja iz koje jasno proistice i ja to kazem ako je ona u redu da je satine prizvod mesanja lutina i smedje. Jesi li video slike pa zar ne razumes moj post ja mislim da je jasan.
Bobane, naravno da jesam, dali si ti procitao moje postove prije toga? U cemu je razlika u mojoj i tvojoj tvrdnji ? Ja nevidim razlike . Jasno se vidi razlika u Lutinu i Satinetu,jasno je kojim putem se dolazi do Satineta, uzmi moje 2 zenke Satineta pa uporedu sa zenkama Lutina,uradi to uzivo,i vidjet ces razliku. Da neduljim vise, sama maska kod Satineta je sira,intenzivnija i bolje izrazena,kao i sve ostale crte sto grdelina cine grdelinom,zato sam ja ljubitelj satineta vise nego lutina,i ovo dvoje nikako nemoze zajedno u jedan kosh.
EUMOx je napisao/la:Sead, sve je pocelo od lutina, zenka ulovljena u prirodi,u Alziru, kasnije ta mutacija stize u europu i dalje se na njoj radi i pored ostalog dobija se satinet koji pominjes u poredjenju i to
- Post n°19
Pa ja mojim postom to i govorim mada ima tvrdnji da nije tako , sema je zato postavljena kao i slike da bi se valjda videle razlike valjda.
Vjerujte mi obojica,naravno ako hocete
Mozete vi krstiti
Ovo su tvoje reci ne moje nisi ocigledno pazljivo prvi put citao moj post i ono sto je njime receno.
To sto ti pises za lutino ja sam citao i ne vidim razliku u tome i u mom postu.
Mozete vi krstiti
Ovo su tvoje reci ne moje nisi ocigledno pazljivo prvi put citao moj post i ono sto je njime receno.
Gost- Gost
- Post n°20
Boban NA je napisao/la:Pa ja mojim postom to i govorim mada ima tvrdnji da nije tako , sema je zato postavljena kao i slike da bi se valjda videle razlike valjda.
Mozete vi krstiti
ma to za obojicu je mozda bila greska, imao sam utisak da se slazes sa Fagom po tom pitanju pa sam se tako izrazio
- Post n°21
Nema tu slaganja ili ne izneo sam cinjenice koje znam i koje postoje u odrdjenim knjigama, te matrijalima na intenetu a ova oblast me zanima i pratim .
- Post n°22
Pa ja shvaćam tvoju tvrdnju EUMOx... jer to je stara debata kako je Boban NA napisao. I još uvijek nije rješena
Kad su razlličite mutacije, daj mi objasni:
1. Zašto su talijani 'Satineta' prekrstili u Satinet s dodatkom Smeđi?
2. Nisam nigdje vidio, ali bi volio da mi prezetiraš slikom, Satineta na crnoj podlozi i usporediš ga s 'Lutinom'? A siguran sam da je netko to već uspio uzgojiti
Nigdje nisam negirao nastanak 'Satineta' preko 'Lutina'!
P.S. Smanji tenzije i kulturno diskutiraj, jer ja tebe nigdje nisam vrijeđao u (ne)znajnu, niti ti napisao da brišeš svoje postove... (Naravno, ako želiš )
Pozdrav,
Kad su razlličite mutacije, daj mi objasni:
1. Zašto su talijani 'Satineta' prekrstili u Satinet s dodatkom Smeđi?
2. Nisam nigdje vidio, ali bi volio da mi prezetiraš slikom, Satineta na crnoj podlozi i usporediš ga s 'Lutinom'? A siguran sam da je netko to već uspio uzgojiti
Nigdje nisam negirao nastanak 'Satineta' preko 'Lutina'!
P.S. Smanji tenzije i kulturno diskutiraj, jer ja tebe nigdje nisam vrijeđao u (ne)znajnu, niti ti napisao da brišeš svoje postove... (Naravno, ako želiš )
Pozdrav,
- Post n°23
Da Fago je u pravu po najnovijoj nomenklaturi Italijana uz satine ide i dodatak bruno odnosno smedja .
Gost- Gost
- Post n°24
Fago,
1. zato sto je dobijen presjekom LutinoXBraon , dok se do toga nije doslo rijec "satinet" bila je "nepoznata" kod grdelina,pa kad se dobio,e ajde sad da prekrstimo tog Lutina u satineta i dajemo mu naziv "satinet sa ovom ili onom podlogom",satinet bruno itd....Kad bi se tako islo sa svim mutacijama,to bi bili problemi do beskraja.
mene uobste nezanima kako talijani sta zovu,u svakom slucaju znam da zasad postoji jasan naziv za Lutino i jasan za Satinet. Imena se mogu mjenjati svaki dan,ja kako sam naucio sta je sta a sta nije, nemogu mjenjati svaki dan. Cim prije rjese debatu,i pokazu nam sta je ustvari tacno,e onda se moze nesto polemisati.
Nema tenzija, a i nema potrebe da uvjeravamo jedni druge, ja tebe nisam imao namjeru uvrijediti u znanju ili neznanju(izvinjavam se ako sam),ovdje se radi o iskustvima i misljenjima, i ja mogu samo govoriti iz iskustva a ne pratiti neke internet linkove i pricati o necemu sta nisam imao u uzgoju. Italija mi je daleko,ja se baziram na NJE HOL BEL ,na svoj uzgoj,i uzgoj ljudi sa kojima suradjujem,niko od njih bar do sada nije mi ispricao slicnu pricu,prema tome znaci da smo malo zaostali po tom pitanju,a trudice mo se da i to dostignemo.
Posto vidim da se ljutis,a nebi trebalo, neka bude da si ti upravu,a ja nisam, bitnije mi je da se ti nenaljutis ,nego ovo o cemu diskutujemo. , pa ti si ako se dobro sjecam pohvalio moje ptice na jednoj temi,i kako bi ja mogao ici tebi u neku namjernu kontru,mozda to tako i izgleda,ali nije,mozes biti siguran u to.
ps. zivio "Satinet na crnoj podlozi", dole Lutino
1. zato sto je dobijen presjekom LutinoXBraon , dok se do toga nije doslo rijec "satinet" bila je "nepoznata" kod grdelina,pa kad se dobio,e ajde sad da prekrstimo tog Lutina u satineta i dajemo mu naziv "satinet sa ovom ili onom podlogom",satinet bruno itd....Kad bi se tako islo sa svim mutacijama,to bi bili problemi do beskraja.
mene uobste nezanima kako talijani sta zovu,u svakom slucaju znam da zasad postoji jasan naziv za Lutino i jasan za Satinet. Imena se mogu mjenjati svaki dan,ja kako sam naucio sta je sta a sta nije, nemogu mjenjati svaki dan. Cim prije rjese debatu,i pokazu nam sta je ustvari tacno,e onda se moze nesto polemisati.
Nema tenzija, a i nema potrebe da uvjeravamo jedni druge, ja tebe nisam imao namjeru uvrijediti u znanju ili neznanju(izvinjavam se ako sam),ovdje se radi o iskustvima i misljenjima, i ja mogu samo govoriti iz iskustva a ne pratiti neke internet linkove i pricati o necemu sta nisam imao u uzgoju. Italija mi je daleko,ja se baziram na NJE HOL BEL ,na svoj uzgoj,i uzgoj ljudi sa kojima suradjujem,niko od njih bar do sada nije mi ispricao slicnu pricu,prema tome znaci da smo malo zaostali po tom pitanju,a trudice mo se da i to dostignemo.
Posto vidim da se ljutis,a nebi trebalo, neka bude da si ti upravu,a ja nisam, bitnije mi je da se ti nenaljutis ,nego ovo o cemu diskutujemo. , pa ti si ako se dobro sjecam pohvalio moje ptice na jednoj temi,i kako bi ja mogao ici tebi u neku namjernu kontru,mozda to tako i izgleda,ali nije,mozes biti siguran u to.
ps. zivio "Satinet na crnoj podlozi", dole Lutino
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°25
tri puta sam pročitao cijelu raspravu i još uvijek ne razumijem šta tu nije jasno
Fago je to objasnio u kratkim crtama a Boban malo detaljnije obojica su rekli isto i potpuno ispravno
A dali če neko to zvati lutino ili satinet na crnoj podlozi svejedno je I nema oko toga baš nekih velikih debata, sve se zna. Ptica je prvotno nazvana lutino...što je ispravno (jer se nije znalo, dok se parenjem nije ustanovilo o čemu se radi) sad se zna da je taj "lutino" zapravo crna ptica u satinet mutaciji pa je i to ispravno
da pokušam ovako objasniti pitanjem. Kako bimo determinirali kod kanarinaca crnu pticu u satinetu, ili ahata u feoino mutaciji ????
ili Šta je zapravo LUTINO ?
Fago je to objasnio u kratkim crtama a Boban malo detaljnije obojica su rekli isto i potpuno ispravno
A dali če neko to zvati lutino ili satinet na crnoj podlozi svejedno je I nema oko toga baš nekih velikih debata, sve se zna. Ptica je prvotno nazvana lutino...što je ispravno (jer se nije znalo, dok se parenjem nije ustanovilo o čemu se radi) sad se zna da je taj "lutino" zapravo crna ptica u satinet mutaciji pa je i to ispravno
da pokušam ovako objasniti pitanjem. Kako bimo determinirali kod kanarinaca crnu pticu u satinetu, ili ahata u feoino mutaciji ????
ili Šta je zapravo LUTINO ?