Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+11
dva grdelina
echeberija
Dax BG
MARIN
lord189
Miljenko
franeperuzovic
Zac16
zvrcko sen
many
seadriver
15 posters

Parenje i mladi

Gost
    Gost

Parenje i mladi - Page 2 Empty Re: Parenje i mladi

Postaj by Gost sri 25 stu - 21:14

Miljenko je napisao/la:
    Dax BG je napisao/la:Znaci EUMOx-e, po tebi je da bi se krnjole prenosile potrebno pariti (zlatoperca) krnjolca sa beloglavom zenkom ili zenkom nosicem beloglave (witkopf) mutacije.
    Witkopf mutacija je dobijena povratnim ukrstanjem nekoliko podvrsta carduelida, izmedju ostalog i himalajskog zelendura, sto se jos uvijek razaznaje po zutoj partiji koja se nalazi na krilu (veca nego kod bilo koje poznate podvrste stiglica). Da li postoji sema po kojoj se moze upariti stiglic koji ima krnjolu sa zenkom koja izgleda posve normalno, jer se to desava u prirodi. Ja sam pratio parove u prirodi, ali nemam nikakva saznanja glede naslednosti krnjole. Cak sam ih pario i nisam dobio nista. Imaju li odgajivaci po Nemackoj iskustva sa time?

Moze biti da witkopf mutacija NE-nosi nesto (kao ni kanarinke) sto uvjetuje pojavu zlatnog/narancastog vijenca. To bi znacili da kanarinac x grdelinka ne moze imati vjenac (imala zenka vijenac ili ne), jer samo muzjak prenosi "kljucni dio" mutacije.

u pravu si ti miljenko,u vecini slucajeva je tako, medjutim kod witkopa i zenka je nosioc, npr. witkop X ancestralna zenka , zenke kao i muzjaci iz tog gnjezda su 100% nosioci witkopa i imaju na zavrsetku krune crvenilo, to crvenilo nema znatne veze sa zlatnim perima i krnjolima o kojima pricamo,ali ima slicnosti,samo je razlika u tome da kod nosioca witkopa nemoras da piris ispod perja da bi vidio zlatna pera,vidis vjenac sasvim normalno.
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Broj postova : 1872
    Registration date : 28.10.2008

Postaj by lord189 sri 25 stu - 22:29

Miljenko je napisao/la:
    lord189 je napisao/la:ee prijatelji moji zlatoper ili ti ga krnjolac po dalmatinski to je kao što znamo ptica sa crvenim prstenom ili točkama iza vrata koje nastaju poremećajem u genima pa ako mi imamo oba roditelja zlatopera nemora značit da će se u njihovom gnjezdu nać koji,a možda i oće a možda i neće ko zna.

Lorde, genetski zapis vec postoji (bio on poremecaj ili ne, odnosno na koji nacin je nastao), ali mora biti poremecaj u zenki da bi se krnjol objavio u mladima. Ili, mora biti nesto posebno u muskom da be se nadvladali geni zenke!

ee miljenko sve je to lutrija to je isto kao kad bijelkinja rodi crnca a muž joj je bijelac a to je isto radi gena nisu svi tići isti kao ni ljudi ja na ptice gledam iz njihove perspektive a nje ljudske....ako niste primjetili svaka životna situacijaprikazuje školovanje mladih ptica samo ima više primjera ali svaki pokazuje isto malo počmite pratit i otkrit ćete tajne o kojima ste možda razmišljali danima,misecima,godinama a zapravo je sve pred vama...da bi ja i primejre samo bi tu imalo šta za napisat (malo san offa šta se tiče teme o krnjolcima)
    dva grdelina
    dva grdelina

Broj postova : 118
    Registration date : 23.01.2009

Postaj by dva grdelina sri 25 stu - 22:37

frane.postoji ženka krnjolka,samo malo ko ide za tim...javi se pa je možeš i vidit!!!!!!!!!!!
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 919
    Registration date : 14.06.2008

Postaj by seadriver sri 25 stu - 22:42

ooo pa jel to prvi post cheers
    echeberija
    echeberija

Broj postova : 209
    Registration date : 07.06.2009

Postaj by echeberija sri 25 stu - 22:48

Aj ako ti imas tu zenku ili imas njenu sliko postavi je. Krnjolu sa maskom !!!
    dva grdelina
    dva grdelina

Broj postova : 118
    Registration date : 23.01.2009

Postaj by dva grdelina sri 25 stu - 22:59

NIJE PRIJO DRUGI,TREČI...A NEBI PISA,AL MORAM KAD ME NALJUTE...A SLIKE JEBEŠ SLIKE,KAD JE MOŽE KO OČE VIDIT UŽIVO...SLIKE NISU MJERODAVNE,MOJ PRIJATELJ SENIOR ZVRCKI ČE TI U FOTO ŠOPU OD KANARINCA NAPRAVIT MUTACIJU MAJORA.TAKO NEMOJ DA PUNO VIRUJEŠ SLIKAMA.........
    Miljenko
    Miljenko

Broj postova : 816
    Registration date : 25.04.2009

Postaj by Miljenko sri 25 stu - 23:10

lord189 je napisao/la:

ee miljenko sve je to lutrija to je isto kao kad bijelkinja rodi crnca a muž joj je bijelac ..

Je, a ko je je....?

Lorde, nemoj u Filozofe! Dosta je jedan Aristotel!
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 26 stu - 1:10

dva grdelina je napisao/la:NIJE PRIJO DRUGI,TREČI...A NEBI PISA,AL MORAM KAD ME NALJUTE...A SLIKE JEBEŠ SLIKE,KAD JE MOŽE KO OČE VIDIT UŽIVO...SLIKE NISU MJERODAVNE,MOJ PRIJATELJ SENIOR ZVRCKI ČE TI U FOTO ŠOPU OD KANARINCA NAPRAVIT MUTACIJU MAJORA.TAKO NEMOJ DA PUNO VIRUJEŠ SLIKAMA.........

prijatelju, u pravu si ti to za slike, nego samo nam ubaci krila ,krunu i brkove i sliku kada stoji onako na precki, ja tebi sve vjerujem, slike mogu nama posluziti da obogatimo temu,nista vise.

kad kazes da je zenka,sigurno se to pokazalo u sezoni parenja ? ili ima sve karakteristike zenke + krnjole ?
    jeli uzgojena ili ulovljena ?
    Dule
    Dule

Broj postova : 340
    Registration date : 24.03.2009

Postaj by Dule čet 26 stu - 2:55

I ja bi to volio vidit.
    Dax BG
    Dax BG

Broj postova : 331
    Registration date : 15.04.2009

Postaj by Dax BG čet 26 stu - 3:20

Ja pogotovu! Isao sam jednu sezonu citavu samo da nadjem zeku sa krnjolom i razglasio po citavoj regiji da to trazim i u to vreme odvojio pozamasnu svotu da platim za ulovljenu koja ima krnjolu pa nista. Od cca 10000 ptica nije nijedne bila krnja nimalo, a zvali me svaki drugi dan (juce bilo zuckasto a danas nije-bas neka cudna ptica itd.) Sada kazes ima affraid daj da vidim rodjeni molim te flower
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 26 stu - 16:34

Bas kad je rjec o krnjolima,danas ulazim kod ptica kad vidim jednog zabio se u donju hranilicu sa pjeskom i ni tamo ni vamo nemrda,presjeklo me,mislim gotov je, kad sam prisao blize sjetio sam se ove teme,narandzasto-zuti vijenac oko krune koji ide i napred ispod krune,sjecam se kad sam ih selektirao da je 5 od 6 imalo zlatna pera neki narandzasto neki zuto itd..,ali ovo sam sad imao priliku bas da pogledam dobro jer me to nije zanimalo pri selekciji i samo sam to povrsno zapamtio.

Da se sad neko nepita,kakvu "hranilicu za pjesak", boxovi imaju zastitnu zicu na dnu za blokadu kontakta ptice sa izmetom i odpadcima, pjesak i minerale dajem u extra hranilici a za hranu koristim automate od 250gr
    Dax BG
    Dax BG

Postaj by Dax BG pet 27 stu - 3:24

I sta je pisac htio reci? Ja stvarno ne kontam, svega mi Neutral
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pet 27 stu - 12:23

DAX , onda si rodjeni policajac Smile

pa htio sam reci, da ni sam nisam znao koliko koji ima sirok vjenac,dok ovog gore nisam juce morao spasavati. Ovaj bas ima cudo krnjola,i kao sto sam rekao idu i napred prema sredini glave.
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Broj postova : 1872
    Registration date : 28.10.2008

Postaj by lord189 pet 27 stu - 16:50

Miljenko je napisao/la:
    lord189 je napisao/la:

ee miljenko sve je to lutrija to je isto kao kad bijelkinja rodi crnca a muž joj je bijelac ..

Je, a ko je je....?

Lorde, nemoj u Filozofe! Dosta je jedan Aristotel!

e moj miljenko filozofija je neizbježan dio ove teme a i znaj da mladi znaju pa čak i više od vas
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pet 27 stu - 23:24

krnjoluša postoji kao i krnjolac samo treba imat sreću pa je imati,recite mi jedan razlog zašto nebi postojala takva ženka ,ako je ženka izležena u gnjezdu od jednog roditelja koji je krnjolac i majke koja je nosioc krnjola onda postoji još veća mogućnost da u gnjezdu budu ženke krnjoluše u splitu ima takva ženka zato vam je dva grdelina reka da ako koga zanima da ga može odvest da vidi i da se uvjeri da krnjoluše postoje samo ih treba nać....
    ja sam se uvjerio da takva ženka postoji i mnogi ovdi na forumu znaju za tu ženku nije bitno ko je ima možete s dva grdelina doć kod čovika i viditi je... geek lol!
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 919
    Registration date : 14.06.2008

Postaj by seadriver sub 28 stu - 1:09

grande je napisao/la:krnjoluša postoji kao i krnjolac samo treba imat sreću pa je imati,recite mi jedan razlog zašto nebi postojala takva ženka ,ako je ženka izležena u gnjezdu od jednog roditelja koji je krnjolac i majke koja je nosioc krnjola onda postoji još veća mogućnost da u gnjezdu budu ženke krnjoluše u splitu ima takva ženka zato vam je dva grdelina reka da ako koga zanima da ga može odvest da vidi i da se uvjeri da krnjoluše postoje samo ih treba nać....
    ja sam se uvjerio da takva ženka postoji i mnogi ovdi na forumu znaju za tu ženku nije bitno ko je ima možete s dva grdelina doć kod čovika i viditi je... geek lol!

Reci im grande, ovde su ti sve nevjerni Tome! lol!
    Dax BG
    Dax BG

Postaj by Dax BG sub 28 stu - 3:46

Postujem ja to, ali dok stignem do Splita ona moze sa Svetim Petrom kavu popiti,zar ne
    Miljenko
    Miljenko

Broj postova : 816
    Registration date : 25.04.2009

Postaj by Miljenko sub 28 stu - 7:21

Dax BG je napisao/la:Postujem ja to, ali dok stignem do Splita ona moze sa Svetim Petrom kavu popiti,zar ne

Ja sam ćuo da se S. Petar ostavio kave!
    Ne može spavat, a od pustog posla pada s nogu. No

PS: Grande, kako dokazat da je ženka nosioc krnjola?
    PSS: A bi li "dva grdelina" platio troskove da mi vidimo tu grdelinušu?
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 28 stu - 12:08

Miljenko je napisao/la:
    Dax BG je napisao/la:Postujem ja to, ali dok stignem do Splita ona moze sa Svetim Petrom kavu popiti,zar ne

Ja sam ćuo da se S. Petar ostavio kave!
    Ne može spavat, a od pustog posla pada s nogu. No

PS: Grande, kako dokazat da je ženka nosioc krnjola?
    PSS: A bi li "dva grdelina" platio troskove da mi vidimo tu grdelinušu?

ženko nosioca krnjola samo uzgojom možeš imati.... parenjem znaš da je nosioc...

sta se tiče troškova puta ja mislim da taj put tebi nebi trebao prestavljati neke financijske poteškoće.... jocolor
    Dax BG
    Dax BG

Postaj by Dax BG sub 28 stu - 14:29

KAKO????? STA JE TO ODLIKA PO KOJOJ SE ZNA DA JE ZENKA NOSIC???? EVO JE SE UBIH PREVRCUCI PO MEMORIJI, ALI NISAM VIDIO BITNIH ODLIKA.
    Ostavimo se filozofiranja i svega ostalog, kao sto su WITKOPF mutacija itd. Kod naseg normalnog stiglica, tj.C.C. Balcanica (sporkulj po splitski) kako se uocava da je ZENKA NOSIC GENA KRNJOLCA ZA PRENOSENJE NA POTOMSTVO. Iliti bar prosvetli me i objasni kako to moze da se vidi kod C.C. Nominalis (bilac po splitski) ako vec ne mozete za sporkulja. Unapred hvala i srdacno zahvalan, vas poznanik sa foruma Dax BG Neutral
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 28 stu - 15:10

Dax BG je napisao/la:KAKO????? STA JE TO ODLIKA PO KOJOJ SE ZNA DA JE ZENKA NOSIC???? EVO JE SE UBIH PREVRCUCI PO MEMORIJI, ALI NISAM VIDIO BITNIH ODLIKA.
    Ostavimo se filozofiranja i svega ostalog, kao sto su WITKOPF mutacija itd. Kod naseg normalnog stiglica, tj.C.C. Balcanica (sporkulj po splitski) kako se uocava da je ZENKA NOSIC GENA KRNJOLCA ZA PRENOSENJE NA POTOMSTVO. Iliti bar prosvetli me i objasni kako to moze da se vidi kod C.C. Nominalis (bilac po splitski) ako vec ne mozete za sporkulja. Unapred hvala i srdacno zahvalan, vas poznanik sa foruma Dax BG Neutral

vidim da dobro barataš imenima, tu di si naša njihova stručna imena tu u toj debeloj knjizi potraži i te odgovore koja te zanimaju jer izgleda po nekima da kad se načitaš te literature i da sve znaš mislite da se o grdelinima uči iz knjiga grdno se varate ...lako je uzet knjigu i iz nj santa afro e prepisivat ovdi na forumu širit umjetnu pamet....znanje o tim pticama dolazi s godinama uzgoja..a ne s onim šta si pročita..

pozdrav za vas,
    početnik u uzgoju i pijevu grdelina...

GRANDE
    Dax BG
    Dax BG

Postaj by Dax BG sub 28 stu - 15:43

grande je napisao/la:
    Dax BG je napisao/la:KAKO????? STA JE TO ODLIKA PO KOJOJ SE ZNA DA JE ZENKA NOSIC???? EVO JE SE UBIH PREVRCUCI PO MEMORIJI, ALI NISAM VIDIO BITNIH ODLIKA.

vidim da dobro barataš imenima, tu di si naša njihova stručna imena tu u toj debeloj knjizi potraži i te odgovore koja te zanimaju jer izgleda po nekima da kad se načitaš te literature i da sve znaš mislite da se o grdelinima uči iz knjiga grdno se varate ...lako je uzet knjigu i iz nj santa afro e prepisivat ovdi na forumu širit umjetnu pamet....znanje o tim pticama dolazi s godinama uzgoja..a ne s onim šta si pročita..

pozdrav za vas,
    početnik u uzgoju i pijevu grdelina...

GRANDE
    Sradcno zahvaljujem na cinicnom komentaru # 2 od doticnog. Nalepse hvala, Like a Star @ heaven
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 28 stu - 15:48

DAX, ja sam cista neznalica po tom pitanju, zenku krnjolku nisam cak nikad ni vidio a kamoli da ti mogu reci kako se prepoznaje da je ona nosioc krnjola, znam ti prepoznati nosioce witkopa satineta lutina euma , a ovo gore sa zenkom zlatoperkom je visa matematika i to jos nisam savladao,ali se bar trudim,cim je vidim javljam ti Smile
    Dax BG
    Dax BG

Postaj by Dax BG sub 28 stu - 16:14

Ja da sam znalac imao bih i ptice i pjevace. Nemam ni jedno, a kamoli ovo drugo. Nisam imao dovoljno vremena da to polje detaljno istrazim, ali stici cu ja i to. Medjutim, ako je to neko vec istrazio i ima pozitivne rezultate, zasto da se mucim nekoliko godina. Evo jedan gospodin sa foruma, cije misljenje veoma uvazavam i postujem (vec ce se prepoznati) je pario "jakog krnjolca" (sa vencem iza vrata) u prvi mah sa obicnom zenkom i iduce godine u povratnom parenju otac X kcerka, te nije dobio nista i nikakva odlicja. Mene je samo zanimalo saznanje kolega, ali Crying or Very sad Sad scratch izgleda nista.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 28 stu - 19:12

moze lock na ovu temu jer nema smisla s ovoliko offtopica

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: čet 21 stu - 17:23.