Miljenko je napisao/la:Dax BG je napisao/la:Znaci EUMOx-e, po tebi je da bi se krnjole prenosile potrebno pariti (zlatoperca) krnjolca sa beloglavom zenkom ili zenkom nosicem beloglave (witkopf) mutacije.
Witkopf mutacija je dobijena povratnim ukrstanjem nekoliko podvrsta carduelida, izmedju ostalog i himalajskog zelendura, sto se jos uvijek razaznaje po zutoj partiji koja se nalazi na krilu (veca nego kod bilo koje poznate podvrste stiglica). Da li postoji sema po kojoj se moze upariti stiglic koji ima krnjolu sa zenkom koja izgleda posve normalno, jer se to desava u prirodi. Ja sam pratio parove u prirodi, ali nemam nikakva saznanja glede naslednosti krnjole. Cak sam ih pario i nisam dobio nista. Imaju li odgajivaci po Nemackoj iskustva sa time?
Moze biti da witkopf mutacija NE-nosi nesto (kao ni kanarinke) sto uvjetuje pojavu zlatnog/narancastog vijenca. To bi znacili da kanarinac x grdelinka ne moze imati vjenac (imala zenka vijenac ili ne), jer samo muzjak prenosi "kljucni dio" mutacije.
u pravu si ti miljenko,u vecini slucajeva je tako, medjutim kod witkopa i zenka je nosioc, npr. witkop X ancestralna zenka , zenke kao i muzjaci iz tog gnjezda su 100% nosioci witkopa i imaju na zavrsetku krune crvenilo, to crvenilo nema znatne veze sa zlatnim perima i krnjolima o kojima pricamo,ali ima slicnosti,samo je razlika u tome da kod nosioca witkopa nemoras da piris ispod perja da bi vidio zlatna pera,vidis vjenac sasvim normalno.