+106
Splićanin
Tomislav
stiglic77
Nenad
Jack Sparrow
PetarMakce
Ši-Pemma
mali mate
Vele
ToniST
IvoR
gramofon
toni mostar
DAMIAN
aquila
kostaskopje
Mica Vasic
emirgrdelin
zelandur
Goran Cvetanoski-Coko
Ticar5
Ive Labin
skopski maestro
zmajcom
neznalica
valter
Mozaik
Darko
zako
damir64
dva grdelina
bizar
jigor
angelo
Vrbanja
zijada
toni ilići
euzebio
vrabac
klapa-sinj
riberi
Starac_Mostarac
echeberija
refa95
pavao
BOSKO
Senior
grdelin-omiš
batke
baltic
mirzet
vlado
zoranV
crv
Renato.M
toni69
ERVINO
komiza
pippo
koce
trava
kekic123
evmolp
zoran ptice pjevice
Alen
tefik1
Carduel
zlaja11
MARIN
kreso
ivanu
plafonko
malinois
windbag
krepat ma ne molat
Miljenko
antonio
dragec
Dule
krele
ssarava1
krnjolac
zvrcko sen
PESTI
franeperuzovic
japirko1
sestoperac
bocka
kemo89
Zvrcko
Sina BL
lord189
ikayke
Fago
žalacST
saso78
Merlo
seadriver
steva318
DjordjeVet
Dean
vansal
Lazar
Branimir
xyz
ticar
110 posters
parenje i uzgoj grdelina
Carduel- Broj postova : 1278
Registration date : 29.07.2009
- Post n°776
Re: parenje i uzgoj grdelina
Evo jučer krenula i druga tura pa ćemo da vidimo. Za sada je par u top formi.
echeberija- Broj postova : 209
Registration date : 07.06.2009
- Post n°777
A zbog cega vadis jaja, kad ce zenka sama napraviti isti efekat? Samo se izlazes bespotrebnom riziku.
zoranV- Broj postova : 2908
Registration date : 26.12.2009
- Post n°778
echeberija je napisao/la:A zbog cega vadis jaja, kad ce zenka sama napraviti isti efekat? Samo se izlazes bespotrebnom riziku.
Nema rizika,Drago to radi profesionalno .Svaka čast.legendo
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°779
zoranV je napisao/la:
Nema rizika,Drago to radi profesionalno .Svaka čast.legendo
Zorane , jesi li primjetio kako sve radi ,,sa puno mota'' , pedantno , očito je da gušta
- Post n°780
echeberija je napisao/la:A zbog cega vadis jaja, kad ce zenka sama napraviti isti efekat? Samo se izlazes bespotrebnom riziku.
Ovo što si rekao je teoretske prirode ali u praksi je malo drugačije pa volim da riskiram.
Svatko ima svoje metode i primjenjuje ih u praksi. Meni se ova pokazala dobrom. Što bi Ćiro rekao: "Ne mijenjam ekipu koja dobija".
zoranV je napisao/la:
Nema rizika, Drago to radi profesionalno . Svaka čast.legendo
Hvala Zorane, ovo me podsjeća na izjavu Sledge Hammera: "Vjerujte mi, znam šta radim!".
U znaku te izjave evo i slika.
Crv je napisao/la:Zorane , jesi li primjetio kako sve radi ,,sa puno mota'' , pedantno , očito je da gušta
Dobra ti ova Crve! Naravno da guštam. Ovo mi je najljepši period u godini još kad ide sve kako treba. A formula dobrog uspjeha nalazi se u zidovima stare tvrđave baš kao one što si postavio na forumu.
P.S. Prije nego netko primjeti samo da kažem da sam napravio drugačiji raspored jaja na sjemenu! Sve ima svoje razloge! POzzZ ekipi i puno sreće u ovoj godini.
Gost- Gost
- Post n°781
echeberija, na kakav efekat mislis ?
jaja se mjenjaju sa laznim,rizik je tek onda ako se vade i gnjezdo ostaje prazno...to niko i neradi
a cilj svega je izbjeci da jedan tic bude star 4-5 dana,drugi 3-4, treci 2-3,cetvrti 1 ... onda ovi najstariji vec gaze po ovim mladjim,pruzaju vratove i otvaraju kljunove ispred njih...zenka najbolje hrani ove sto se najbolje bore,a sta ce onaj jadnik koji se tek izlegao,tesko dodje na red...
zajednickim izleganjem daje se ista sansa borbi za prezivljavanje svima podjednako...znaci zenka startuje lezanje na svim jajima , neko vraca na 4 a neko ceka 5to...
- Post n°782
EUMOx je napisao/la:
echeberija, na kakav efekat mislis ?
jaja se mjenjaju sa laznim,rizik je tek onda ako se vade i gnjezdo ostaje prazno...to niko i neradi
a cilj svega je izbjeci da jedan tic bude star 4-5 dana,drugi 3-4, treci 2-3,cetvrti 1 ... onda ovi najstariji vec gaze po ovim mladjim,pruzaju vratove i otvaraju kljunove ispred njih...zenka najbolje hrani ove sto se najbolje bore,a sta ce onaj jadnik koji se tek izlegao,tesko dodje na red...
zajednickim izleganjem daje se ista sansa borbi za prezivljavanje svima podjednako...znaci zenka startuje lezanje na svim jajima , neko vraca na 4 a neko ceka 5to...
Evo EUMOx je lijepo napisao razloge vađenja jaja a ja ću nadodati još jednu stvar da ovo ne radite ukoliko ne poznajete svoje ženke tj. njihove reakcije. Puno vremena provodim oko volijere tako da me štiglići doživljavaju bezazlenim (bar mislim ). Bitno mi je da mi ženke "vjeruju". Ptica koja je socijalizirana tj. koja bez ikakvih problema uzima hranu na pola metra i manje od mene je "sigurna" za ovakve radnje koje poduzimam. Sve ostale situacije izbjegavam po cijenu da mi mladi budu različite starosti i naravno da ih manji broj preživi u tom slučaju. Gnijezdo se nikad ne ostavlja prazno!
Evo i slike iz prošle godine. U jutarnjim satima nakon što ženka snese jaje neprimjetno ga ćapimo a plastično ostaje. Nakon toga me obično štucavica spopadne. (toliko o socijalizaciji) E sad stvar je izbora da li naleći ženku 4 ili 5 dan. Probajte i jednu i drugu kombinaciju.
Gost- Gost
- Post n°783
Carduel je napisao/la:
Evo EUMOx je lijepo napisao razloge vađenja jaja a ja ću nadodati još jednu stvar da ovo ne radite ukoliko ne poznajete svoje ženke tj. njihove reakcije. Puno vremena provodim oko volijere tako da me štiglići doživljavaju bezazlenim (bar mislim ). Bitno mi je da mi ženke "vjeruju". Ptica koja je socijalizirana tj. koja bez ikakvih problema uzima hranu na pola metra i manje od mene je "sigurna" za ovakve radnje koje poduzimam. Sve ostale situacije izbjegavam po cijenu da mi mladi budu različite starosti i naravno da ih manji broj preživi u tom slučaju. Gnijezdo se nikad ne ostavlja prazno!
Da jos unapred kazemo,u prirodi je druga prica, to je perfektno zamisljeno i stvoreno,zbog same hrane. U prirodi nazalost nema jajcane ni klijalog na tanjiru...nemoguce bi bilo naci toliko hrane za 4-5 tica koji se izlegu u istom danu...zato ide 1 po 1,pa sta ostane ostalo je
seadriver- Moderator
- Broj postova : 919
Registration date : 14.06.2008
- Post n°784
Ne bi se ovde bas u potpunosti slozio sa vadjenjima jaja i mjenjanjima sa laznima iako to i sam radim ali iz nekih drugih razloga. Grdelin nije kanarinac i gotovo nikad kod grdelinke nijedno jaje ne krece sa inkubacijom dok ona ne snese zadnje jer tek tada pocme normalno lezati. U prirodi se itekako ptice leze u istom danu te ih zenke bez problema othrane.
- Post n°785
Na to sam i ja mislio, zenka naleze tek na 4 jaje. Pa se 4 izlegu istog dana, a peto eventualno jedan dan kasnije. Zasto raditi nesto ako je efekat uobicajnog isti !
seadriver- Moderator
- Post n°786
Ja jaja vadim iskljucivo ako je sa njom muzjak koji je razbijac jaja, ako je zenka problematicna ili ako ih zelim podmetnut pod drugu grdelinku.
Za vadjenjima zbog toga da bi se ptići ravnomjerno legli jednostavno nema potrebe
Za vadjenjima zbog toga da bi se ptići ravnomjerno legli jednostavno nema potrebe
- Post n°787
echeberija je napisao/la:Na to sam i ja mislio, zenka naleze tek na 4 jaje. Pa se 4 izlegu istog dana, a peto eventualno jedan dan kasnije. Zasto raditi nesto ako je efekat uobicajnog isti !
Teoretski ovo je istina ali u praksi ima znatnih odstupanja. Kod mene je danas ženka većinu vremena provela u gnijezdu a snijela je 3 jaje. E sad pitam Sea da li je inkubacija počela ili ne? Da li će biti razlika 2 dana najstariji - najmlađi?
zijada- Broj postova : 354
Registration date : 07.08.2010
- Post n°788
https://youtu.be/obbzKGrHOP0
Ovo messi daje golove.
Ovo messi daje golove.
refa95- Broj postova : 1274
Registration date : 12.04.2009
- Post n°789
Svaka mu cast
seadriver- Moderator
- Post n°790
Carduel je napisao/la:
Teoretski ovo je istina ali u praksi ima znatnih odstupanja. Kod mene je danas ženka većinu vremena provela u gnijezdu a snijela je 3 jaje. E sad pitam Sea da li je inkubacija počela ili ne? Da li će biti razlika 2 dana najstariji - najmlađi?
Inkubacija pocinje odmah nakon sta jaja postignu zahtjevanu temperaturu (37 stupnjeva), a plod se pocinje razvijat iduci dan. Znaci da je inkubacija pocela, ali posto se radi vec o 3 jaju razlika ako se ne vade ce biti eventualno jedan dan za 4 jaje.
- Post n°791
seadriver je napisao/la:
Inkubacija pocinje odmah nakon sta jaja postignu zahtjevanu temperaturu (37 stupnjeva), a plod se pocinje razvijat iduci dan. Znaci da je inkubacija pocela, ali posto se radi vec o 3 jaju razlika ako se ne vade ce biti eventualno jedan dan za 4 jaje.
Ova tura je garant 5 komada tako da će biti 2 dana razlike i zbog toga "vadim".
Ma kako god samo nek su živi i zdravi.
POzzZ svim uzgajivačima štiglića
P.S. Sea, ajd nabaci koju sliku iz ove godine!
Sina BL- Broj postova : 202
Registration date : 31.10.2008
- Post n°792
Carduel je napisao/la:
Ova tura je garant 5 komada tako da će biti 2 dana razlike i zbog toga "vadim".
Ma kako god samo nek su živi i zdravi.
POzzZ svim uzgajivačima štiglića
P.S. Sea, ajd nabaci koju sliku iz ove godine!
Pozzzz Dragane i cestitam na lijepim pticama! Ide to fino kod tebe, samo udri... Sviras li u posljednje vrijeme il si i krevet unio u volijeru?
Pozzzzzzzz
- Post n°793
Sina BL je napisao/la:
Pozzzz Dragane i cestitam na lijepim pticama! Ide to fino kod tebe, samo udri... Sviras li u posljednje vrijeme il si i krevet unio u volijeru?
Pozzzzzzzz
Hvala Sina BL! Za sada je sve ok! Svirku nisam zanemario, evo neki dan smo pregovarali o formiranju band-a pa se nadam ovog tjedna da će pasti i prva proba.
A štiglići su moja velika ljubav tako da ne smijem ni njih zanemariti. Svaka je na svoj način veća. Najgore mi je što to žene teško razumiju. One hoće da budu prve u svemu.
Evo fotka drugog gnijezda ove godine.
Samo ne znam, nešto su mi kolege ove godine zakazale! Da nema Boška, ZoranaV, Zorana ptice pjevice i još par njih ne bi se imalo šta na forumu vidjeti. Zato aparate u ruke i udrite pa na forum!
POzzZ svima
seadriver- Moderator
- Post n°794
Ove godine nemam bas nekih uspjeha, malo su mi neke ptice na koje sam sigurno racunao zakazale, jedna mi se digla usred lezanja tako da se nemam bas cim pohvaliti ali ono sta bude cu postaviti na kraju sezone. Carduel svaka cast, koliko god tko mislio grdeline nije nimalo jednostavno uzgojiti.
- Post n°795
seadriver je napisao/la:Carduel svaka cast, koliko god tko mislio grdeline nije nimalo jednostavno uzgojiti.
Hvala Sea, slažem se s tobom!
Pošto je danas nedjelja, vrijeme odmora,to bi značilo i više druženja s pticama. Danas se mladima 24 dan i lagano padaju na posude sa sjemenom i jajčanom hranom. Isto tako jedan se odvažio da malo "proćereta". E sad jel bila zija ili nije teško je reći.
POzzZ
- Post n°796
Evo mojih, danas vec punih 14 dana vec su svi napolju i ne vracaju se u gnezdo vise. Neki su jos slabi letaci pa su padovi na pod volijere cesti, penju se planinarskim hodom uz zid volijere, opstanak na delu.
Gnezdo za sledecu turu je skoro gotovo, fali mu samo unutrasnje fino oblaganje. Ali gnezdo ovog puta nije problem, kod mene je problem muzjak. Muzjak s kojim je pravila prvo gnezdo juri zenku, kada je muzjak blizu mladih onda zenka napada njega. Toliko maltretira zenku da ona ne moze da hrani mlade. Tog muzjaka sam izvadio i udaljio od volijere, davao sam mu sanse ali on je stvarno nemoguc za rad ove godine. Pokusao sam i sa drugim muzjacima, i bio privremeno iznenadjen. Na priblizavanje jednog muzjaka vilijeri, zenka je odmah agresivnim stavom pokazala kako ce proci ako se priblizi mladima. Pokusao sam sa jos jednim muzjakom, i gle cuda muzjak zapeva i zenka odmah zeleze. Ja se zaradovah i pomislim TO je TO. Pustim muzjaka unutra, i on lepo sidje na pod sa zenkom i pocnu zajedno jesti zelenis kojim hranim zenku. Ali cim se muzjak popne na sledecu precku koja je na pola volijere, 1 m visine , zenka krece u momentalan napad i napadala je dokle nisam izvadio muzjaka napolje. Sutra mi ostaje da pokusam jos ja jednim muzjakom koji je vec gazio ovu zenku. Bila bi velika steta da jedno gnezdo ostane prazno.
Gnezdo za sledecu turu je skoro gotovo, fali mu samo unutrasnje fino oblaganje. Ali gnezdo ovog puta nije problem, kod mene je problem muzjak. Muzjak s kojim je pravila prvo gnezdo juri zenku, kada je muzjak blizu mladih onda zenka napada njega. Toliko maltretira zenku da ona ne moze da hrani mlade. Tog muzjaka sam izvadio i udaljio od volijere, davao sam mu sanse ali on je stvarno nemoguc za rad ove godine. Pokusao sam i sa drugim muzjacima, i bio privremeno iznenadjen. Na priblizavanje jednog muzjaka vilijeri, zenka je odmah agresivnim stavom pokazala kako ce proci ako se priblizi mladima. Pokusao sam sa jos jednim muzjakom, i gle cuda muzjak zapeva i zenka odmah zeleze. Ja se zaradovah i pomislim TO je TO. Pustim muzjaka unutra, i on lepo sidje na pod sa zenkom i pocnu zajedno jesti zelenis kojim hranim zenku. Ali cim se muzjak popne na sledecu precku koja je na pola volijere, 1 m visine , zenka krece u momentalan napad i napadala je dokle nisam izvadio muzjaka napolje. Sutra mi ostaje da pokusam jos ja jednim muzjakom koji je vec gazio ovu zenku. Bila bi velika steta da jedno gnezdo ostane prazno.
- Post n°797
echeberija je napisao/la:Evo mojih, danas vec punih 14 dana vec su svi napolju i ne vracaju se u gnezdo vise. Neki su jos slabi letaci pa su padovi na pod volijere cesti, penju se planinarskim hodom uz zid volijere, opstanak na delu.
Kod mene je bio slučaj da ženka nije dala mužjaku da se približi mladima kamoli da ih hrani. Tek poslije 25 dana upao je u igru. Ne znam Eche ali sva ta kemijanja s mužjacima. Želim ti sreću da sve dobro završi u drugom gnijezdu.
I naravno čestitke na mališanima.
krnjolac- Broj postova : 791
Registration date : 16.03.2009
- Post n°798
zijada- Broj postova : 354
Registration date : 07.08.2010
- Post n°799
Starac_Mostarac- Broj postova : 142
Registration date : 23.12.2010
- Post n°800
Evo u mene od jutros krenula druga kovada pa razmišljam da podmetnem lažna jaja pošto prvo gnijezdo nisam a jedan tic mi je nastradao..Pitanje za Cardeusa u kojoj smješi držiš jaja?
Pozdrav svima...
Pozdrav svima...