by Miljenko čet 11 lip - 23:42
Hvala[/quote]
ako trikovi i postoje,nece ti ih niko reci ...ili u najgorem slucaju dobijes pogresan odgovor.. ovo ti kazem iskreno
Ja pratim duzinu dana,zenke nista nespremam nego muzjake samo, parove sam biram dok je bolje markirati
ptice i pratiti da se izaberu sami (ako drzis samo divlje farbe,pa ti svedno,ili nemas brat-sestra),kada izracunam
12h svjetlosti , spajam,pratim,ako treba malo razdvojim, itd... tek onda zenka dobija hranu kao i muzjak, jaja,crvi,klijali niger itd... onda nakon 2-3 dana gnjezdo,mada sam ja ubacivao gnjezdo samo muzjaku i kad mu ubacim zenku on joj pokazuje gnjezdo,on pravi itd...pricao sam ovo ljudima pa su skepticni ..pa ispadnes lazov,onda bolje neke stvari i nepricati... A da, zenske prije svega ovoga budu zajedno u boxu, i dobijaju normalnu hranu,nista extra.[/quote]
Pozz EUMOx,
Da pojasnim, do sada sam islkjucivo imao posla sa divljim/uvoznim u US zenkama grdelina. Kad pogledas kroz sto su sve ove ptice prosle, neznajuci starost ni porijeklo, cudo je da i dodje do parenja. Uglavom, minimalno 18 mjersece trebaju za prilagodjavanje. Zto se ja hvatam za slamku, za male detaje (koji drugi koriste/ne-koriste) koji mazda nista ne znace, a mozda nesto i znace????
"ako trikovi i postoje,nece ti ih niko reci ...ili u najgorem slucaju dobijes pogresan odgovor.. ovo ti kazem iskreno"
Ne bih se slozio. Prvo, zasto bi nesto netko lagao/tajio? Drugo, ne trazim gotove odgovore/rijesenja. Svaka uzgajivacka sredina je drugacija, kvalitata ptica drugacija, ciljevi drugaciji,...pa da ne duljim ...u ovo kratko vrijeme ja sam nasao ovaj hrvatski forum koristan i izvor zanimljivih i poucnih informacija. Ni jedan covjek nije dovoljno pametan/iskusan da moze reci (u ovom nasem hobiju) ne trabaju mi drugi, da mi sole pamet? Na nama je da prihvatimo/odbijemo savjet/misljenje/iskustvo, vec kako ko vidi ponudjeno.
Tvoj pristup posebnoj pripremi muzjaka ima smisla, jer poznato je da je zenka grdelina jako izbirljiva i zahtjevna kad dolazi do parenja. Tako da muzjak mora pokazati sve svoje kvalitete (pjesmu i kondiciju) da bi joj "udovoljio"? Samo naganjanje zenjke po krletki od strane muzjaka nije dovoljno, po mom misljenju.
Malo cu "off topic". pa ako moderatori zele rezat, sretno im bilo.
Vidim da trazis "Sumnjaka" ( da li je to po B&H-ckom "samac"?). Ja bih rekao da je to krizanac izmedju sjevernog i juznog grdelina, koji se u ovim nasim planiskim predjelima izdvojio i osamaostalio. Moje pitanje je (ako smijem) zasto trazih ovu vrstu, ako ti pjev nije primarni? Za velicinu i ljepoto adekvatan moze biti "sibirski" (uralsko evropsko podrucje), ne azijki, koji je i dobar/glasan pjevac. Mislim da ces tesko naci uzgojenu cistu "sumnjak" vrstu.
Sretno u tvojem trazenju, i uzgoju.