Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+106
Splićanin
Tomislav
stiglic77
Nenad
Jack Sparrow
PetarMakce
Ši-Pemma
mali mate
Vele
ToniST
IvoR
gramofon
toni mostar
DAMIAN
aquila
kostaskopje
Mica Vasic
emirgrdelin
zelandur
Goran Cvetanoski-Coko
Ticar5
Ive Labin
skopski maestro
zmajcom
neznalica
valter
Mozaik
Darko
zako
damir64
dva grdelina
bizar
jigor
angelo
Vrbanja
zijada
toni ilići
euzebio
vrabac
klapa-sinj
riberi
Starac_Mostarac
echeberija
refa95
pavao
BOSKO
Senior
grdelin-omiš
batke
baltic
mirzet
vlado
zoranV
crv
Renato.M
toni69
ERVINO
komiza
pippo
koce
trava
kekic123
evmolp
zoran ptice pjevice
Alen
tefik1
Carduel
zlaja11
MARIN
kreso
ivanu
plafonko
malinois
windbag
krepat ma ne molat
Miljenko
antonio
dragec
Dule
krele
ssarava1
krnjolac
zvrcko sen
PESTI
franeperuzovic
japirko1
sestoperac
bocka
kemo89
Zvrcko
Sina BL
lord189
ikayke
Fago
žalacST
saso78
Merlo
seadriver
steva318
DjordjeVet
Dean
vansal
Lazar
Branimir
xyz
ticar
110 posters

parenje i uzgoj grdelina

Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

parenje i uzgoj grdelina - Page 16 Empty Re: parenje i uzgoj grdelina

Postaj by Dean pon 1 lip - 16:04

evo kod mene dva para rade, a dva para...(isti su uvjeti svima, jedino su ove dvije što ne rade mlade ženke)...jedna gradi neboder i nikako da ga dovrši - stalno nešto popravlja, gradi pegla...ne znam dokle će ...ili je muški nekakav gejčina pa ne razumije jasnu poruku ženke i otvoreni poziv na kex...nema druge nego čekati...drugi par je tek sad počeo nosati malo po malo u gnijezdo...več sam bio skoro odustao od njih i sad se evo nešto maknulo...vidit čemo možda ipak izvučem po jednu kovadu... i opet čekati Smile

treči par majora je imao malo dužu pauzu izmedju prve i druge ture...ali evo sada ženka leži na 6 jaja (punih Smile a par malih, mladi su jutros izletili iz gnijezda...vjerujem da če i tu ići još jedna tura...
    ivanu

Broj postova : 55
    Registration date : 31.05.2009

Postaj by ivanu pon 1 lip - 17:44

parenje i uzgoj grdelina - Page 16 Ugnjizdu.th

Evo moje lipotice ne mice sa gnjizda,a bilo je svega sa njon.Radila pa razbijala,a kad je krenila u jedno popodne je sve ucinila i sutradan pocela lec jaja. Ona je na cetiri jaja,a peto je kod kanarinke sta san provava bastarde al od njih nista.Jutros san odvojia muskoga da mu nebi pale kakve ludosti na pamet.Jos koji dan pacu vidit jesu li jaja puna.
    PESTI
    PESTI

Broj postova : 1419
    Registration date : 11.03.2009

Postaj by PESTI pon 1 lip - 18:23

https://2img.net/r/ihimizer/img150/2792/mojagnjezda.jpg

Bravo ivanu.....čini mi se da ti gnjezdo loše stoji da si ga samo zaglavio ,pa vidi na ovoj slici kako ja imam ta kokosova gnjezda.....
    Dule
    Dule

Broj postova : 340
    Registration date : 24.03.2009

Postaj by Dule pon 1 lip - 19:58

Meni je jedan par divljh gardelina imao od četiri jaja od toga tri puna.Čekao ja trinaest dana
    da se izlegu,a oni se izlegli dvanaesti dan i gardelinka ih izbacila iz gnijezda.To su joj bili prvi
    mladi i onako neiskusna se prepala ili od silne radosti ih je zajedno s ljuskom nosala po voljeri.
    Da sam na vrijeme pregledao gnijezdo možda bi ih i spasio.
    Sad čekam da počnu raditi drugu turu,pa ću biti malo oprezniji.
    Dule
    Dule

Broj postova : 340
    Registration date : 24.03.2009

Postaj by Dule pon 1 lip - 21:59

Majori,mužjak nosioc lutina i ženka majorka bez mutacije zafrkavaju već mjesec dana.
    Malo prave gnijezdo,pa malo stanu pa opet prave itako u nedogled.Mužjak je jako usiljen
    i što se tiče njega nema problema,samo neznam dokle će izdržati s živcima ,jer neki put je
    tako pojuri uz pjesmu da leti piljevina po voljeri.mužjak ima dvije godine a ženka je mlada.
    Ništa,ostaje mi samo da čekam.
    PESTI
    PESTI

Postaj by PESTI pon 1 lip - 22:36

Dule , meni je eumo major pario u 5 mjesecu 3 grdelinke , i to je pario ljepo i strastveno ..
    Od svih ženki samo je jedna imala malene grdeline , a dvije nisu uopče ni jaja napravile .
    Sad imam opet dvije što hoče iči u parenje ali nisu još zrele jer malo čučnu -malo izmigolje skok pa treba biti strpljiv...
    Sutra ču nasaditi jednu sa malenim grdelinom (velika krnjola)jer imaju jaja ,a ona mi je prije ovog gnjezda isto radila šale ...dobro se parila ,napravila gnjezdo i leži ko luda u praznom gnjezdu dok mi nije dosadila pa ja lipo sve pobacao ....evo sad je dobra......

i danas su mi izašla 4 malena obična ali su pod mex. rujnicom ..mama ostavila jaja pa sam ih nosio svukud i pod svašta(baštarda na njima ležala).....

Sad imam 3 mutacije i ta malena (4)=7 grdelina.....+ sutra nasadjena grdelinka.....

Očekujem nove probleme i vidjeti ču koje koje trikove moram koristiti da dobijem još nešto....

Zaključak....prvo gnjezdo 7 grdelina (svakojakih)
    ivanu

Postaj by ivanu pon 1 lip - 23:14

PESTI je napisao/la:https://2img.net/r/ihimizer/img150/2792/mojagnjezda.jpg

Bravo ivanu.....čini mi se da ti gnjezdo loše stoji da si ga samo zaglavio ,pa vidi na ovoj slici kako ja imam ta kokosova gnjezda.....

Fala na slikama.Ma iman ja isto takva sa 5 zvijezdica(ovo zelenilo je od vanjskog ) cila su maskirana u umjetno zelenilo sa kokosom u nutra ali ona odabrala ovo.Ovo di lezi je uvaceno zicon iz nutra (kokos probijen) na dva mista pa ucvrsceno za cibe.Je ovako pari ajme ali je skroz sigurno.Meni je i bilo cudno di je izabrala ovo gnjizdo umisto ovoga vanjskog jer je u njega stalno nosila i razbijala,a na kraju sredi ovo i eto je.Ma bitno da ona radi i da bude mladih.
    Miljenko
    Miljenko

Broj postova : 816
    Registration date : 25.04.2009

Postaj by Miljenko pon 1 lip - 23:20

Vidim ja svi imaju neku malu zaje.....(mislim zabavu). Neka, neka, nisam ja jedini koji bestima... cheers

Veselo i sretno svima!
    Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

Postaj by Dean pon 1 lip - 23:34

tako je sa grdelinima pizdarij...(mislim zabavi) nikad kraja cheers
    Fago

Broj postova : 704
    Registration date : 16.10.2008

Postaj by Fago pon 1 lip - 23:35

Dean je napisao/la:tako je sa grdelinima pizdarij...(mislim zabavi) nikad kraja cheers

Pokušajte s faganjelima, pa da vidite što je prava zabava lol!
    xyz

Broj postova : 2232
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by xyz uto 2 lip - 8:23

Sudeći po svom faganelu, on je ptica koja kako stječe povjerenje postaje sve umiljatija i pitomija.

A grdelin, premda pitom, uvjek je nervozan, nešto čačka, gricka, nikad nije zadovoljan, sve mu smeta.

Mušićave su to tice, i baš zato je baš gušt trudit se oko njih Wink
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Broj postova : 1872
    Registration date : 28.10.2008

Postaj by lord189 uto 2 lip - 11:06

pa ovo nisu istine odvojio sam mužijaka od ženke a ona krenila s trećom kovadom pa to nisu istine ...evo brojim 13 jaje
    PESTI
    PESTI

Postaj by PESTI uto 2 lip - 13:32

lord189 je napisao/la:pa ovo nisu istine odvojio sam mužijaka od ženke a ona krenila s trećom kovadom pa to nisu istine ...evo brojim 13 jaje

Ima li tič koji .....pusti jaja ima toga u kauflandu....ako su bez mužijaka ,nije dobro....
    kreso
    kreso

Broj postova : 1804
    Registration date : 24.11.2008

Postaj by kreso uto 2 lip - 15:29

Very Happy Very Happy Very Happy jak si pesti
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Postaj by lord189 uto 2 lip - 20:07

PESTI je napisao/la:
    lord189 je napisao/la:pa ovo nisu istine odvojio sam mužijaka od ženke a ona krenila s trećom kovadom pa to nisu istine ...evo brojim 13 jaje

Ima li tič koji .....pusti jaja ima toga u kauflandu....ako su bez mužijaka ,nije dobro....
    nema moji su malo brzi morao sam ih odvojit evo već treća kovada a ni prva se nije izlegla na objema sijede ženke
    ivanu

Postaj by ivanu sri 3 lip - 17:23

nakon koliko dana se moze vidit sigurno jesu li jaja puna.Danas mi je sesti dan za prvo jaje . 2/3 je tamno ali vrh jaja je proziran.Ostala jaja su po dan kasnija i ispod grdelinke su pa to i ne diran ovo je kod kanarinke
    saso78
    saso78

Broj postova : 771
    Registration date : 20.07.2008

Postaj by saso78 čet 4 lip - 13:22

Jaje se moze videti i na 6 dan ali mora biti cjelosno tamno da bi bilo plodno,a ne samo jedan dio...
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 919
    Registration date : 14.06.2008

Postaj by seadriver čet 4 lip - 20:21

Ako je 2/3 jaja tamno to je najvjerojatnije plodno jaje, vrh jaja je uvijek proziran zato jer je to zracna komora.
    ivanu

Postaj by ivanu čet 4 lip - 21:00

seadriver je napisao/la:Ako je 2/3 jaja tamno to je najvjerojatnije plodno jaje, vrh jaja je uvijek proziran zato jer je to zracna komora.

Bravo fala bas si me razveselija,ima jos nade za mlade.Davno san parija tice i to jako malo(bastarde) pa se vise ne sican kako to sve izgleda.Pari mi se da su prazna bila uvik ful prozirna?
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 919
    Registration date : 14.06.2008

Postaj by seadriver čet 4 lip - 21:14

ivanu je napisao/la:
    seadriver je napisao/la:Ako je 2/3 jaja tamno to je najvjerojatnije plodno jaje, vrh jaja je uvijek proziran zato jer je to zracna komora.

Bravo fala bas si me razveselija,ima jos nade za mlade.Davno san parija tice i to jako malo(bastarde) pa se vise ne sican kako to sve izgleda.Pari mi se da su prazna bila uvik ful prozirna?

Da, prazno jaje je prazno jaje, nema nista unutra, znaci cijela ljuska se prozire pod svjetlom

https://www.youtube.com/watch?v=kk5lLYf37y0&NR=1
    https://www.youtube.com/watch?v=00bLzaC-GX8&feature=related
    https://www.youtube.com/watch?v=gmaFbYpYckA&feature=related
    Miljenko
    Miljenko

Broj postova : 816
    Registration date : 25.04.2009

Postaj by Miljenko pet 5 lip - 7:53

Pokusav dokuciti (sistematske greske ili sto????) zasto mi ove godine ide slabo (nikako) s grdelinima? Radim isto kao i predhodne dvije godine: Spajam parove u sredini Ozujka (nisu dvostruki kavezi), kondicioniram ih zajedno, s mlijecnim-priroda/proklijanim sjemenjem, zelenjem, pojacanim uljastim zrnjem (konopla i niger), pomalo crvima,...pjesmaom muzjaka,..

Nije u pitanju pripremljenost muzjaka jer s bastardama nemam problema.

Mozda/vjerojatno se o ovome negdje diskutiralo, pa me molim Vas uputite gdje da citam.

Zanimaju me Vase metode priprema i uspjesi, tako da mogu usporedjivati i uviditi propuste:

1. Da li koristite jednostruke ili dvostruke parilice?
    2. Da li cekate da zenka dodje do pune forme (gradi gnjezdo) prije nego uvedete muzjaka?
    3. Da li svojom voljom stvarate parove ili omogucite pticama selekciju ( 2 + 1, ili slicno)?
    4. Da li cesto mijenjate jedinke u parovima, ako jedna kombinacija ne radi, mozda ce druga?
    5. Ili stpljivo cekate s pocetnom combinacijom?
    6. Da li imate neke svoje trikove?

Hvala
    PESTI
    PESTI

Postaj by PESTI pet 5 lip - 9:02

Miljenko.....o grdelinima mužijacima smo na forumu več govorili. Moraš ga dovesti u zrelost , a kako je več 6 mjesec i da ga nisi posebno pripremao grdelin sam dolazi u koliko toliko stanje zrelosti dovoljno za uzgoj , ali pod uvjetom da je ptica zdrava i nije u medjuvremenu imala nekakva lažna mitarenja (propuh-toplo-hladno)...

Ženke takodjer treba uvesti u spolnu zrelost , kod nje možeš sa malo vate(pamuk) provjerii reagira li na to jer je pamuk za uvod nezamjenjiv materijal (bolje potiče parenje od bilo čega drugoga)...samo da te upozorim a i ostale ....kad jednom počne sa gradnjom gnjezda NEMOJ VIŠE DAVATI PAMUK....(mladima se noge zapetljaju)...
    Ja parim u parilicama , a mužijaka koristim za više ženki i to je malo teža tehnika za početnika jer treba ptice ČITATI ...
    Primjer , ja i dok sam u primačoj prepoznam glasanje ženke i reakciju mojih pjevača da bi se jedna ženka parila i tad kod nje puštam mužijaka i on doslovno u 10-20 sekundi obavi skok..
    Drugi način je da držiš par zajedno i naoružaš se STRPLJENJEM, jer strpljenje u tom slučaju mora dati nekakav pomak , a na tebi je da često nudiš ptice po malo vunice (obilato ponudi kad počne ulaziti u gnjezdo), voče (svaki dan komadič jabuke) i vodu promjeni češče ,ponudi i kupanje ...u takvim uvjetima moraju proraditi ....
    vansal
    vansal

Broj postova : 120
    Registration date : 04.08.2008

Postaj by vansal pet 5 lip - 10:39

Pozdrav Miljenko,
    Ove godine dosta ptičara mi se žalilo na štigliće, da imaju problema, ptice neće da krenu ili im tek sada kreću u 6 mjesecu.
    Može biti da je i do godine jer ove godine barem u Mostaru sve se nekako poremetilo (n klimu mislim).
    Evo nekoliko mojih savjeta:
    1. Koristim parilice sa pregradom, ptice se mogu odvajati u zavisnosti od situacije. Štiglići znaju kad su zajedno e sad kako objasniti, postaju nezainteresovani jedno za drugo, đaba gnijezda, materijal, pojačana prehrana ... Tada ih treba odvojiti 5-7 dana (da se nevide) pa kad se opet spoje počinju da rade. Mislim da je ovo slučaj kod tebe.
    2. Prvo pripremiti mužijaka pa onda ubaciti ženku pa tak poslije nekoliko dana materijal pa gnijezda. (uvijek 2 gnijezda da ženka može odabrati najpogodnije).
    3. Parove stvaram svojom voljom.
    4. Rijetko se desi da moram nešto kombinovati poslije i ako se desi da neki par ne radi, rade drugi šta ima veze.
    5. Raditi sa početnom kombinacijom kao u tački 1 ali nekad kad neće neće đaba ti svo strpljenje ovog svjeta.
    6. Nema trikova samo rad i pridržavanje pravila.

Pozdrav
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Postaj by lord189 pet 5 lip - 11:39

htio bi naglasiti da je najvažnije da su ptice već dosta poduže vrijeme u vlasnika i da borave u PROSTORU!! ne u parilici već u prostoru gdje će se pariti to je jedan od najbitnijih čimbenika

ja pripremim parove u 12 misec da stoje zajedno i da se privikavaju mada će neki reći da je to puno ,nije to je sasvim dovoljno a iako nisam neki expert govorim samo iz svog iskustva...
    ivanu

Postaj by ivanu sub 6 lip - 0:08

Ja san stavija par skupa vec u 12 misec U parilicu. bra bi in puno maslacka i to cili busen skupa sa zemljon i korjenjen.Kako je maslacak poceja bacat pupe vidija san da narocito zenka to obozava.Voce uvik i na kraju jaja i grasak(tice su ga super prihvatile fala dean)Stalno san stavlja pamuk da se igraju sa njin i to je bilo to.Il san sritan ili je to to,pa sad cekan sta ce bit od jaja.Meni ce muzjak ostat sa ovon sve do dogodine pa i nemaju bas izbora toliko ce dosadit jedan drugome da ce bit ljubav ka u prici ili ajme.

Vidija san pesti to parenje sa jednin muskin na vise kanarinki za bastarde,i bas sta kazes 20 sec i sve gotovo.Samo se to parilo sve drugo samo ne parenje

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: sub 23 stu - 4:26.