+106
Splićanin
Tomislav
stiglic77
Nenad
Jack Sparrow
PetarMakce
Ši-Pemma
mali mate
Vele
ToniST
IvoR
gramofon
toni mostar
DAMIAN
aquila
kostaskopje
Mica Vasic
emirgrdelin
zelandur
Goran Cvetanoski-Coko
Ticar5
Ive Labin
skopski maestro
zmajcom
neznalica
valter
Mozaik
Darko
zako
damir64
dva grdelina
bizar
jigor
angelo
Vrbanja
zijada
toni ilići
euzebio
vrabac
klapa-sinj
riberi
Starac_Mostarac
echeberija
refa95
pavao
BOSKO
Senior
grdelin-omiš
batke
baltic
mirzet
vlado
zoranV
crv
Renato.M
toni69
ERVINO
komiza
pippo
koce
trava
kekic123
evmolp
zoran ptice pjevice
Alen
tefik1
Carduel
zlaja11
MARIN
kreso
ivanu
plafonko
malinois
windbag
krepat ma ne molat
Miljenko
antonio
dragec
Dule
krele
ssarava1
krnjolac
zvrcko sen
PESTI
franeperuzovic
japirko1
sestoperac
bocka
kemo89
Zvrcko
Sina BL
lord189
ikayke
Fago
žalacST
saso78
Merlo
seadriver
steva318
DjordjeVet
Dean
vansal
Lazar
Branimir
xyz
ticar
110 posters
parenje i uzgoj grdelina
krnjolac- Broj postova : 791
Registration date : 16.03.2009
- Post n°201
Re: parenje i uzgoj grdelina
nikad nisam izvodio mlade ali ovaj forum me toliko napalija da ću dogodine sigurno probat(za ovu godinu je već kasno),pa bi mplio sve vas mahere da mi date osnovne savjete.imam nekoliko grdelina od ove zime, zajedno su u volijeri sa drugim tićima,pa me zanima dali da ubacim kanarinku sa njima,kad da je ubacim,koju kanarinku je najbolje,di je najbolje da je nabavim i sl....iman cilu godinu za pripremit se.
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°202
IvanBG je napisao/la:zamotao sam ih crnom izolir trakom, i jednog nisam prstenovao ucinio mi se jos mnogo mali
evo video snimka
https://www.youtube.com/watch?v=1OKejdqXuUw
a zašto crnom izolir trakom poanta motanja prstena flasterom je kako bi ženki što manje upadao u oko, i kako bi ga se zakamufliralo , bojim se da sa crnom izolirkom nisi postigao isti učinak :)ali ako su malci još u gnijezdu sve 5
Gost- Gost
- Post n°203
nastavila je da ih hrani, a meni rekose samo da moram da zakamufliram prsten da ne sija ,
za sad je ok
za sad je ok
ssarava1- Broj postova : 146
Registration date : 31.03.2009
- Post n°204
Za Ivana BG.
Čestitam prika.
Čestitam prika.
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
- Post n°205
DjordjeVet je napisao/la:seadriver je napisao/la:Frane uzmi u obzir da su to marokanske ptice, gledao sam poprilicno njihovih clipova na you tubu i mogu ti rec da rade cuda sa pripitomljavanjem stiglica
oni uglavnom rade sa rucno othranjenim pticama, pa nije ni cudo sto su tako mirne...i sto mogu da ih nauce pjesmi koju zazele...
Imao sam do prošle godine jednog rukom othranjen. i mogu reči živa GREŠKA :
1.Kad ga širim uopče ne reagira na druge grdeline
2. Na mene piva ko lud
3.U parenju ženka čučne za skok , a on niti da trzne iako je bio totalno ražeščen
Ja sam ga rješio ...čovik presretan što ima pivača u kući kraj glave
- Post n°206
IvanBG je napisao/la:zamotao sam ih crnom izolir trakom, i jednog nisam prstenovao ucinio mi se jos mnogo mali
evo video snimka
https://www.youtube.com/watch?v=1OKejdqXuUw
Nemoj Ivane vaditi gnjezdo kad imaš mala vrata na njemu..grdelini su u pravilu dosta skloni ostaviti mlade prvih tjedan dana ....poslije toga život daju za mlade...i bravo za mlade ......
- Post n°207
ja osobno mislim da je greška uopće hraniti ptice ručno...a osim toga i podmetati recimo grdeline pod kanarinke...ako majka ne othrani u pravilu nema sreće...barem ne na duže staze
seadriver- Moderator
- Broj postova : 919
Registration date : 14.06.2008
- Post n°208
U kojoj mjeri vam se dogadjalo da muzjak sudjeluje u izgradnji gnijezda?
- Post n°209
seadriver je napisao/la:U kojoj mjeri vam se dogadjalo da muzjak sudjeluje u izgradnji gnijezda?
ja sam primjetio da ako je recimo muzjak spreman prije zenke, on zna odnijeti nešto materijala u gnijezdo...ali više ga pobaca unutra, nego šta nešto ozbiljno gradi...mislim da je to jedan vid nagovaranja ženke na jelte skok i sad dodje ona skoroistina da su svi muški isti
Gost- Gost
- Post n°210
Pesti,na tu temu sam odavno pisao.Potpuno isti slučaj.Ne reagira na ništa,osim mene.
- Post n°211
BOŠKO je napisao/la:Pesti,na tu temu sam odavno pisao.Potpuno isti slučaj.Ne reagira na ništa,osim mene.
Tako je ....i što imaš od takve ptice.........DVORSKU LUDU.....
Mnogi se bave pticama samo radi biznisa ,,,takvima sve kuri.... Moji ciljevi su TOTALNO DRUGAČIJI .uzgajam ptice za sebe i po svojim kriterijima a onaj koji to ne razumije PRODATI ču mu ono što kanarinke othrane ,ove druge ostavit za sebe HA HA onda če brzo skužiti o čemu pričam ....Toliko o reakcijama HA HA
- Post n°212
ma to je opće poznata stvar pogotovo sa majorima di je još uvijek potražnja veća nego ponuda, ima likova koi uopće ne puštaju grdelinke da hrane mlade, da ne gube vrijeme, nego čim snese jaja pod kanarinku i gotovo ...e sad kako kaže pesti bussines je bussines ali mislim da za nas koi imamo mali broj parova to nema smisla - nego bi selekcija u prvom planu trebala ići ka pticama koje uredno odgoje svoje mlade, koje idu u par početkom aprila...i sa kojima općenito nema problema ...kasnije kad se stvori jato koje RADI (što je trenutno problem baš zbog silnih podbacivanja, i općenito zbog naše platežne moći...pa tražimo čim jeftiniju pticu...a nije dzaba kod istog uzgajivaca jedna ahat ženka po 300 jura a druga po 150 e tek kad to uspijemo onda se ide na selekciju kvalitete...za izložbe...moramo pregrmiti tih par godina tranzicije
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°213
Dean je napisao/la:ja osobno mislim da je greška uopće hraniti ptice ručno...a osim toga i podmetati recimo grdeline pod kanarinke...ako majka ne othrani u pravilu nema sreće...barem ne na duže staze
ajmo malo hipotetski dobiješ bastardu ako preživi svjetski prvak ...... ma koja ženka ...ma krvi bi joj dao ,,,,Lolić e tu mu skidam kapu ma imao je bastardu (ne bi tio sad kazati koju jer nisam siguran) ali mislim mužjak batokljun ženka gimpla ili krstokljun svakako hranij ju je na rukepa mu je pobigla noga paje napravija fiksatore itd itd ostamostalila se ali je krepala ,,,.....
Koliko se taj čovjek mučija truda znanja uložio u istu zaslužija je svetsko zlato ako ništa u mojim očima ga je dobija.... imao sam ptice othranjene od kanarinke i otpitane radile su odlično stvar je individualna . mislim da je veći problem između dobivenih ptica u voljeri i kavezu.....
- Post n°214
heh ako se radi o bastardama onda bas i nije na duze staze...tj. ne ocekuje se od njih da dogodine podignu vlastite mlade...vjeruj mi od grdelina koje je othranila kanarinka nema srece - osim eventualno za bastarde...ili kod rijetkih izuzetaka
- Post n°215
kako misliš problem od dobivenih ptica u vilijeri ili kavezu...ja mlade grdeline dobijem u volijeri i kad ih odvojim od roditelja idu u kavez...naravno da je lakše dobiti grdeline u volijeri nego u kavezu...ili kako je rekao jedan moj amico napolitano...uzgoj grdelina (MAJORA) u volijeri je kao sigurna opklada dok je uzgoj u kavezu više kao fifti fifti šansa
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°216
Dean je napisao/la:kako misliš problem od dobivenih ptica u vilijeri ili kavezu...ja mlade grdeline dobijem u volijeri i kad ih odvojim od roditelja idu u kavez...naravno da je lakše dobiti grdeline u volijeri nego u kavezu...ili kako je rekao jedan moj amico napolitano...uzgoj grdelina (MAJORA) u volijeri je kao sigurna opklada dok je uzgoj u kavezu više kao fifti fifti šansa
mislim na voljere od desetak metara kvadratnih
- Post n°217
zvrcko sen je napisao/la:Dean je napisao/la:kako misliš problem od dobivenih ptica u vilijeri ili kavezu...ja mlade grdeline dobijem u volijeri i kad ih odvojim od roditelja idu u kavez...naravno da je lakše dobiti grdeline u volijeri nego u kavezu...ili kako je rekao jedan moj amico napolitano...uzgoj grdelina (MAJORA) u volijeri je kao sigurna opklada dok je uzgoj u kavezu više kao fifti fifti šansa
mislim na voljere od desetak metara kvadratnih
ma to nije volijera to je mala šumica
sestoperac- Broj postova : 896
Registration date : 07.11.2008
- Post n°218
Dean je napisao/la:heh ako se radi o bastardama onda bas i nije na duze staze...tj. ne ocekuje se od njih da dogodine podignu vlastite mlade...vjeruj mi od grdelina koje je othranila kanarinka nema srece - osim eventualno za bastarde...ili kod rijetkih izuzetaka
a grdelini koje othrani zenka bastarda
- Post n°219
sestoperac je napisao/la:Dean je napisao/la:heh ako se radi o bastardama onda bas i nije na duze staze...tj. ne ocekuje se od njih da dogodine podignu vlastite mlade...vjeruj mi od grdelina koje je othranila kanarinka nema srece - osim eventualno za bastarde...ili kod rijetkih izuzetaka
a grdelini koje othrani zenka bastarda
nisam probao ali kazu da je tu situaciaj puno bolja...pogotovo kao je bastardica drzana svo vrijeme sa grdrlinima...ima negdje na netu članak kako jedan uzgajivać sprema bastardice za hranit mlade grdeline, malo je zahebancija ali on kaze da se isplati
franeperuzovic- Broj postova : 272
Registration date : 29.09.2008
- Post n°220
E ovo mi je zanimljivo. Može li pesti objasniti što se dogadja kad kanarinci othrane grdeline. Ja imam upravo takvog kod oca. Iznese ga ispred kuće zajedno s ostalim grdelinima (normalnim) i sad je u punom spiritu. Piva ka lud, natjece se s ovima drugima.
- Post n°221
franeperuzovic je napisao/la:E ovo mi je zanimljivo. Može li pesti objasniti što se dogadja kad kanarinci othrane grdeline. Ja imam upravo takvog kod oca. Iznese ga ispred kuće zajedno s ostalim grdelinima (normalnim) i sad je u punom spiritu. Piva ka lud, natjece se s ovima drugima.
Imam i ja JEDNOG ,par je kod drugih ljudi ....ali 60-70% je kad su več bili odrasli uginuli......ti uginuli su živjeli godinu - dvije.......Ja osobno puno držim do grdelina i kad mi jedan takav ugine onda sam nikakav jednostavno jako mi smeta i zbog toga ne želim na taj način uzgajati grdeline.
Od prije dvi godine forsiram na majke ili DRUGU DIVLJU PTICU (može i vrdunka).Rezultati su puno bolji ,
Mnogo sam truda uložio a i godina u uzgoj divljih tako da mi je ova godina na neki način i TEST kako postupati sa divljim pticama , uklonio sam sve KANARINKE iz kuče i ostavio samo DIVLJE.....i jednog KANARINCA mužijaka za raditi koju baštardu u RIKVERC, dakle obratno....
Ovu godinu sam zaista odlučio tako raditi i vjerujem u uspjeh i sad je borba sa strpljenjem je grdelinke u pravilu NAJBOLJE rade 5-6 mjesec i to treba na najbolji način iskoristiti......
- Post n°222
Ima li kakvih konkretnih saznanja zasto bi to bilo tako?
Ako im kanarinka daje sve sto i grdelinusa (pretpostavljam da i jednoj i drugoj dajemo isto za othranit grdeline) ja ne vidim razlog da takvi grdelini budu drukčiji od onih koje othrani grdelinusa.
Jedina razlika koju se moze objasnit je ta da grdelini koje othrani kanarinka misle da im je ona mama pa se lako pare s kanarinima koji su boje kao i kanarinka koja ih je othranila.
Negdje sam procita da se takvi grdelini ne pare s grdelinima ali ni to mi nema smisla jer kako onda grdelin uhvacen u prirodi kojeg je othranila grdelinusa i koji je cak neko vrijeme letio sa svojom vrstom u zatocenistvu pari kanarinku.
Ako im kanarinka daje sve sto i grdelinusa (pretpostavljam da i jednoj i drugoj dajemo isto za othranit grdeline) ja ne vidim razlog da takvi grdelini budu drukčiji od onih koje othrani grdelinusa.
Jedina razlika koju se moze objasnit je ta da grdelini koje othrani kanarinka misle da im je ona mama pa se lako pare s kanarinima koji su boje kao i kanarinka koja ih je othranila.
Negdje sam procita da se takvi grdelini ne pare s grdelinima ali ni to mi nema smisla jer kako onda grdelin uhvacen u prirodi kojeg je othranila grdelinusa i koji je cak neko vrijeme letio sa svojom vrstom u zatocenistvu pari kanarinku.
- Post n°223
Razlog sta neki postotak ugiba prema mom razmisljanju je taj da ipak grdelini nisu toliko domesticirani kao kanarini te da im u kavezima mi ne dajemo sve ono sta im u prirodi daje grdelinusa.
Ili im kanarinka ne daje iz razloga mozda ako ona to nije do tada nikad jela ni davala mladima pa mozda nezna da im to treba davat.
Proslo ljeto sam nasao gnijezdo s 4 mala grdelina i u gusi su im bile sitne zelene kuglice. Jucer dok sam brao na livadi zelenilo za ptice otkrio sam koje su to bile kuglice. To je bilo sjeme koprive. Jucer sam dao paru kanarinaca stabljike koprive bas da vidim da li ce oni te sjemenke jesti i kada budu mladi njima davati. Nisu ih jeli jucer pa cu kad dodjem s posla provjerit jesu li ih danas jeli.
Ili im kanarinka ne daje iz razloga mozda ako ona to nije do tada nikad jela ni davala mladima pa mozda nezna da im to treba davat.
Proslo ljeto sam nasao gnijezdo s 4 mala grdelina i u gusi su im bile sitne zelene kuglice. Jucer dok sam brao na livadi zelenilo za ptice otkrio sam koje su to bile kuglice. To je bilo sjeme koprive. Jucer sam dao paru kanarinaca stabljike koprive bas da vidim da li ce oni te sjemenke jesti i kada budu mladi njima davati. Nisu ih jeli jucer pa cu kad dodjem s posla provjerit jesu li ih danas jeli.
Gost- Gost
- Post n°224
frane
franeperuzovic je napisao/la:Razlog sta neki postotak ugiba prema mom razmisljanju je taj da ipak grdelini nisu toliko domesticirani kao kanarini te da im u kavezima mi ne dajemo sve ono sta im u prirodi daje grdelinusa.
javi da čujemo šta se desilo???
DjordjeVet- Broj postova : 448
Registration date : 11.06.2008
- Post n°225
moje tumacenje kraceg zivota stilgica koje su othranile kanarinke je sledece:
- koliko god kanarinka bila dobra majka, ipak mladi stilgici traze duze vrijeme hranjenja (svi znamo da ocak vodi mlade koji sami jedu, pa ih i dalje pomalo hrani, sa skoro dva mjeseca), pa ostanu nekako zaostali...
- sastav hrane kojom kanarinke othranjuju mlade je veoma vazan, u njemu obicno ne bude lisnih vasi i slicnih bubica koje koriste zenke stiglica.. to nekako mozete srediti sa ovom novom hranom, koja stvarno ima sve...
- pored toga svega, u pljuvacki (ili cemu vec) zenke stiglica postoje antitijela koja one prenose na mlade, pa oni koje hrane kanarinke ostaju uskraceni za to....
- mladi stiglic je ionako osjetljiv na hiljadu stvari, a ako je othranjen pod kanarinkom to se jos potencira...
- koliko god kanarinka bila dobra majka, ipak mladi stilgici traze duze vrijeme hranjenja (svi znamo da ocak vodi mlade koji sami jedu, pa ih i dalje pomalo hrani, sa skoro dva mjeseca), pa ostanu nekako zaostali...
- sastav hrane kojom kanarinke othranjuju mlade je veoma vazan, u njemu obicno ne bude lisnih vasi i slicnih bubica koje koriste zenke stiglica.. to nekako mozete srediti sa ovom novom hranom, koja stvarno ima sve...
- pored toga svega, u pljuvacki (ili cemu vec) zenke stiglica postoje antitijela koja one prenose na mlade, pa oni koje hrane kanarinke ostaju uskraceni za to....
- mladi stiglic je ionako osjetljiv na hiljadu stvari, a ako je othranjen pod kanarinkom to se jos potencira...