Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+25
crv
pavao
vinkuranac
PESTI
Renato.M
lepi
krstokljun
mutacija
brabus
zoranV
Dule
Fago
echeberija
many
krnjolac
Miljenko
refa95
MilanNish
Dean
ticar
bocka
kreso
Branimir
xyz
lord189
29 posters

Pjev faganela

Gost
    Gost

Pjev faganela - Page 4 Empty Re: Pjev faganela

Postaj by Gost ned 27 pro - 19:26

Kako se krecu cijene muzjaka konopljarke kod vas u Hrvatskoj? Volio bih nabaviti jednog, ali da je vec naviknut na kavez. Danas sam slusao pjesmu i jako mi je se svidjela. Imao sam samo jednom priliku da uzivo slusam faganela u prirodi. Nema ih u mom kraju. Neki me tonovi podsjecaju na pjesmu drozda, inace mog omiljenog pjevaca.
    many
    many

Broj postova : 762
    Registration date : 13.10.2009

Postaj by many ned 27 pro - 19:32

jelda imao sam cikelje ma pjevaju kao slavuji i podsječaju me na njih,super su ptiči,jurčica ima pjev nalik na češljugara ali zavija dosta u tonovima meni je izvanredno melodičan,ima ih tu pod mali oglasi pogledaj!
    xyz

Broj postova : 2232
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by xyz ned 27 pro - 19:42

Mene najviše podsječaju na slavuja, šta se tiče pjesme..
    many
    many

Postaj by many ned 27 pro - 19:57

drozdovi?
    xyz

Postaj by xyz ned 27 pro - 19:59

Nene, konopljari, faganeli.
    many
    many

Postaj by many ned 27 pro - 20:03

Konopljar ti pjeva kao slavuj?
    many
    many

Postaj by many ned 27 pro - 20:08

Imao sam drozdove cikelje a jednoga kojega sam jako volio i bio mi je jako drag i divno je pjevao a divio sam se svojoj ptici kako se natječeu kasno veče sa slavujem,divno1
    xyz

Postaj by xyz ned 27 pro - 20:10

Ne pjeva kao on, ali me podsjeća na njega, imaju slične "kričave" zavrnute, isprekidane tonove i sličnu boju tona..

al tebi ne liči?

http://www.4shared.com/file/100620381/d29f00e9/Slavuj_-_Nightingale.html

http://www.4shared.com/file/42777282/558e76fd/Carduelis_Cannabina_song.html

imaš player na toj stranici, pa pusti jednu za drugom
    many
    many

Postaj by many ned 27 pro - 20:16

Konopljar je divna ptica i pokazati ću vam svoj uzgoj konopljara kad ču imati,one sa krvavocrvenim prsima,te obožavam,one sa roza nisu to što je meni bar potrebno!
    Gost
    Gost

Postaj by Gost ned 27 pro - 20:25

Ma nisam rekao da pjeva kao drozd nego da ima neke tonove koji me podsjecaju na drozda. U nazad petnaestak ili dvadeset godina u moj kraj su se doselili drozdovi tako da ih sada ima prilicno puno. Slusam ih svako proljece. Divna i raznolika pjesma.
    many
    many

Postaj by many ned 27 pro - 20:53

i snažna,koji su drozdovi,cikelji ili imelaši!Ipak ovdje je riječ o konopljarima,pa čemo o tome ok!
    many
    many

Postaj by many ned 27 pro - 21:12

Piše Markoxp da konopljar nakupi karotena ujesen a u prolječe ga pušta u perje pa tako perje postaje crveno. Marko sad ću ti objasniti u čemu je fora,Niti jedna ptica na planeti zemlji ne pušta karoten u perje kad je skroz odraslo,ako u mitarenju daješ pticama hranu bogatu karotenom ona tada ulazi u perje dajuči perju postotak obojenossti ekvivalentan odnosno sukladan unosu karotena,i to je formirana boja samo može biti malo tamnija za početak.Ali sada čujmo metamorfozu koja dolazi kod konopljarke i ostalih ptica koje zimi izgledaju skoro bezbojne a ljeti su u punoj boji.

Svako jesensko pero ima vrh od milimetar dva gdje nema boje,pošto se perje preklapa poput crijepova ta se boja koja je na sredini perja sakrije,tako da kad konopljarki puhnemo u prsa uočimo crvenu jelda,e sad kako se ta boja otkrije,tu su dvije stvari presudne,cufanje i sunce.Ako niste znali a vjerujem da vas je puno i to znalo,sunce boji perje tj mijenja i posvijetljuje boje,ptica koja se kupa ni čisti troši perje i vrhovi se pocufaju do prolječa izlagajuči perje suncu koje je sve jače boje postaju jače tj tamnije posvijetle apšisaju u narodu rečeno.Zato sjeverna zeba kad izgubi vrhove koji su smeđe nahukani dobiva crnu glavu,a čvorci koji imaju perje koje završava bjelom točkicom,gubeči točkice postaju grimizno,zelenkasti i ljubičastocrni.

Kod vrabaca je isto,ulovite jednoga domačeg vrapca puhnite mu u prsa crna boja je sakrivena zbog krem vrhova perja koje vrabac perušajuči se u prašini pocufa i onda je u prolječe a pogotovo ljeti crnoprs i drugačije boje.Eto to je tajna ali nikako pumpanje karotina,jer kad perca izrastu ona su tako rekuć mrtva jer se ne mogu mjenjati slično noktima,ne bole vas kad ih režete zar ne,tako pticu ne boli kad joj se odreže repno perce recimo,dapače perje i nokat su od iste rožnate materije na koju utječe pomanjkanje odnosno višak bjelančevina,što se odražava bijelim točkicama na noktima odnosno lošim perjem i isprekidanošču i nedostatkom boje i elastičnosti
    Gost
    Gost

Postaj by Gost ned 27 pro - 22:20

Many,ako sam te dobro razumeo,sunce bledi tj. posvetljuje boju kod ptica???
    xyz

Postaj by xyz ned 27 pro - 22:40

Many nemam sad vremena, ali diskutijom bih branio stajalište, koje u originalu nije prezentirao Markoxp nego Drazenxp.

Pogledaj u temi Karotiniranje faganela, imaš link na istraživanje koje su radili znanstvenici na faganelu.

Ako znaš dobro engleski, naći ćeš dio, da faganel prilikom mitarenja spremi zalihu karotena u korjen pera, i pod utjecajem zimskog sunca, kratkog dana i hladnoće, iz korjena se taj karoten preseli u perje oko 11.-12. mjeseca.

I znanstvenike je bunilo to, jer pero je "mrtvo" kad naraste, ali to je tako i znanstveno dokazano.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost ned 27 pro - 23:01

Nisam siguran koji su drozdovi u pitanju. Moracu otici sa starim u proljece da ih on identificira. Ja ne znam razliku. Ne znam jesam li u pravu kada kazem da bi cikelj trebao biti nesto sitniji od imelasa?
    many
    many

Postaj by many pon 28 pro - 16:32

Pogledaj šesti post od Markaxp on piše o tome pa sam tako i odgovorio.Činjenice su takve da je perje mrtva rožnata tvorevina koja ne provodi materiju odnosno supstance ijer je potpuno bez fluida odnosno tekučina,zato se ta tvrdnja kosi sa razumom i totalna je nebuloza.Ako me pitaš da li sunce posvijetljuje perje ulovi češljugara kad ti se mitari i koji je po mogučnošču iz prirode pa pogledaj kako mu je izraslo perje tamnije i duže.Jurčica koja ima dobro poznata roza prsa kao Fagove nikad neće izgledati kao sa avatara od Ivana niš,jer je to pravi ljetni konopljar,koji zimuje južnije od nas isto kao što k nama stižu podvrste roza prsa,to sam več kao klinac uočio ali sam mislio da je riječo jednoj vrsti koja "dobiva "perje jače boje u proljeće dok se malo nisam i naučno pozabavio time,pa sam iznio svoje rezultate naučnih istraživanja!
    krnjolac
    krnjolac

Broj postova : 791
    Registration date : 16.03.2009

Postaj by krnjolac pon 28 pro - 17:14

ja sam imao i one sa rozim i one sa crvenim prsima(mi smo ih zvali krvaši),ali nakon par mjeseci svi bi potamnili i dobili neugledno smeđe perje sa eventualno malo istočkanim prsima i svi bi na kraju bili identični,tako da ne vjerujem da se radi o različitim podvrstama,nego je čisto stvar prehrane na određenim područjima gdje ih se nalazi....
    many
    many

Postaj by many pon 28 pro - 17:18

Bio sam na stranici i tamo opisuju da su radili pokuse sa ubrizgavanjem testosterona ženkama da počnu ličiti na mužjaka i o mužjacima koji nakupljaju karoten za boju u kostima ali isto tako da su promjene u boji mužjaka bile vidljive tek poslije mitarenja neprekidnotime završavaju citate.Mužjaci koji su bili u prvoj godini slabije obojeni u drugoj godini Oktobra znači poslije mitarenja,pokazali su jaču boju.Dapače logično je da perje kad je jednom izraslo ne mijenja boju osim apšisa od sunca i vremenskih prilika.Istina je piše da skladište karoten ali piše da dolazi do izražaja i pojačavanja boje tek u slijedečem mitarenju kada se taj karoten spaja sa onim što ga ptica unaša u organizam.Eto moj engleski je izvrstan i aktivno se služim njime.Eto ja ču reči zadržavam svoj stav a poštujem tvoj i ne bih dalje sa time može!
    many
    many

Postaj by many pon 28 pro - 17:23

Pogledaj tim"krvašima"glavu a pogledaj im leđa ako je to i stokao i ovi zimski e onda ne znam,ljudi koji se bave konopljarima su mi rekli da oni svojima daju glinu u hranu da im ostane crvena boja,ali to prosudite sami da li vrijedi ili ne.Oni koji neče kemiju daju im sok od mrkve sviježe stisnut,papriku,itd svatko na neki način doskoči tom problemu obojenosti!
    Gost
    Gost

Postaj by Gost ned 3 sij - 19:17

recu vam jednu stvar u vezi toga. covjek koji pored ostalog vec 40god uzgaja faganele kaze da je muzjaka sa jarko crvenim prsima vidio samo na slikama,u uzgoju ne,iako mu je volijera 600m2 i ima raznovrsnog bilja i zelenila. tog njemackog uzgajivaca sam vec pominjao u svojim postovima,od njega sam htio ove godine uzeti zenku faganela za parenje sa grdelinom,ali obzirom da je iz 600m2 volijere predomislio sam se,pa smo se dogovorili da mi da na proljece kompletno gnjezdo sa jajima. u prirodi je po izgledu lako razlikovati zenku i muzjaka,ali u uzgoju stvarno tesko,jer muzjaci uobste nemaju onog crvenila.
    echeberija
    echeberija

Broj postova : 209
    Registration date : 07.06.2009

Postaj by echeberija ned 3 sij - 20:54

Razlikuju se muzjak i zenka i bez crvenila. Muzjak ima izrazenija braon krila dok kod zenke vise ide na braon zutu ili oker,a muzjak ima i vece bele kaise po krilima.
    Fago

Broj postova : 704
    Registration date : 16.10.2008

Postaj by Fago ned 3 sij - 22:23

EUMOx je napisao/la:...u prirodi je po izgledu lako razlikovati zenku i muzjaka,ali u uzgoju stvarno tesko,jer muzjaci uobste nemaju onog crvenila...

EUMOx postovanje,
    ako je to tvoj zaključak, bojim se da još puno moraš naučiti o faganjelima.

Crvenilo je samo jedan od lakmusa za određivanje spola, a echeberija ti je već napisao ostale znakove za raspoznavanje spolova. Iz svog iskustva u bavljenju s ovom vrstom mogu reći da je jedini siguran znak širina bijele zone na 1., 2. i 3. primarnom letnom peru.

Svi moji mužjaci pokazuju crvenilo i nakon 1. mitarenja, a kamoli ne u srcu uzgojne sezone. Čudi me da netko tko ima 40 godina iskustva u uzgoju faganjela nije vidio crvene grudi kod mužjaka u uzgojnoj sezoni kad faganjel poprima svadbeno ruho. Možda je rezlog zato jer ima preveliku voljeru pa ne vidi baš sve boje... Very Happy

To je samo moje mišljenje utemeljeno na iskustvu, nikako nije produkt razmjene raznih dezinformacija koje sam čuo o tajanstvenom faganjelu Very Happy

Pozdrav,
    Gost
    Gost

Postaj by Gost ned 3 sij - 22:39

U pravu ste obojica,objasnjavao mi je taj uzgajivac kako ih on razlikuje, mozda me niste razumili,ja sam htio reci to o "crvenilu" kao karakteristici muzjaka u prirodi i da se izgubilo u uzgoju,ja ih nisam bas nesto posebno puno imao/lovio,ali nije bilo potrebno gledati ni krila ni bjeline,kad mu vidis jarko crvena prsa.
    echeberija
    echeberija

Broj postova : 209
    Registration date : 07.06.2009

Postaj by echeberija ned 3 sij - 22:54

Fago, znam da si veliki ljubitelj i uzgajivac konopljara. Pa te molim da postavis neku kompletnu pesmu konopljara za sve clanove foruma, ako imas naravno !
    Fago

Broj postova : 704
    Registration date : 16.10.2008

Postaj by Fago pon 4 sij - 0:01

echeberija je napisao/la:Fago, znam da si veliki ljubitelj i uzgajivac konopljara. Pa te molim da postavis neku kompletnu pesmu konopljara za sve clanove foruma, ako imas naravno !

Sve što imam su neke stare snimke i ono sto je postavljao drazenxp... Nažalost, nisam se bazirao na pjesmi... jer dug je put za domestifikaciju faganjela i svoje jato sjeverne podvrste usmjeravam prema budućem standardu koji se bazira na bio-raznolikosti podvrsta.

Činjenica je da faganjel 'hvata' lako druge melodije i trebao bi se za selekcioniranje pjesme odreći svih vrsta koje volim... A opet, nisam baš toliki fanatik... možda jednog dana... Very Happy

Pozdrav,

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: ned 24 stu - 16:13.