+25
crv
pavao
vinkuranac
PESTI
Renato.M
lepi
krstokljun
mutacija
brabus
zoranV
Dule
Fago
echeberija
many
krnjolac
Miljenko
refa95
MilanNish
Dean
ticar
bocka
kreso
Branimir
xyz
lord189
29 posters
Pjev faganela
echeberija- Broj postova : 209
Registration date : 07.06.2009
- Post n°101
Re: Pjev faganela
A imam jos neko pitanje u vezi konopljara. Kako se razlikuju podvrste po izgledu ? I kako se razlikuju ovi sto naseljavaju i razmnozavaju u naseim krajevima od severnih dosljaka? I ima li razlike u pesmi, kao sto ima kod stiglica?
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°102
echeberija je napisao/la:A imam jos neko pitanje u vezi konopljara. Kako se razlikuju podvrste po izgledu ? I kako se razlikuju ovi sto naseljavaju i razmnozavaju u naseim krajevima od severnih dosljaka? I ima li razlike u pesmi, kao sto ima kod stiglica?
po mome došljaci su nekako svijetlijih prsa i malo krupniji za nijansu.
many- Broj postova : 762
Registration date : 13.10.2009
- Post n°103
roza sjeverni krvavi naši eto razlike.Imam jednoga konopljara koji ima toliko malo crvenog perja na prsima i čelo bez imalo crvenog perja da sam pomislio da je ženka,čudno ali istinito još da spomenem da su mužjaci jače smeđije boje lješnjaka po leđima i ramenima i imaju krem svjetliji trbuh boje devine dlake,ovo što fago kaže da su ogledala na krilima širja to je kao i kod zelendura pouzdano za određivanje cvrsta,ja sam imao onog krvavo crvenih prsa ali ja se nisam bavio jako puno konopljarima tako da sam proučavao više njihov živpt u prirodi način gradnje gnijezda,kraj u kojem žive itd!Staviti ću fotku pa mi kažite što mislite o tome kako to!ovo ti je ono o čemu fago govori
Zadnja promjena: many; pet 8 sij - 15:31; ukupno mijenjano 2 put/a.
Dule- Broj postova : 340
Registration date : 24.03.2009
- Post n°104
A dali ste se sreli kada sa konopljarima koji su osim prsa i čela iznad trtice imali perje roza boje.Ja sam dvaput posjedovao takvog.
- Post n°105
Ima takvih , nisu bas toliko retki. Npr u 10 muzjaka jedan je takav, ali to je samo razlog sto je imao dovoljno crvenila da popuni prsa i celo i onda mu pretekne za trticu tj koren repa. Obicno takvi muzjaci imaju bas puno crvenila i po prsima i na celu !
- Post n°106
Hocu da kazem da muzjaci koji imaju malo crvenila po prsima sigurno nemaju na trtici. Imaju sposobnost da stvaraju crv boju na tom predelu, ali nemaju dovoljno pigmenta u telu. Nekako mislim da imaju prioritete za farbanje prsa, celo, trtica !
- Post n°107
Ta bi teorija važila za mene i kod krnjola kod grdelina.
- Post n°108
Na zalost nemam iskustva sa lose premicenim krnjolcima. Imam jednog od prosle godine i premicen je savrseno sa crvenom maskom i krnjolom !
zoranV- Broj postova : 2908
Registration date : 26.12.2009
- Post n°109
šta znači to premicen?
- Post n°110
Pa posle mitarenja !
- Post n°111
Obično gorske jurčice imaju crvenu trticu
- Post n°112
Evo jednog krvavoprsog konopljara!
brabus- Broj postova : 327
Registration date : 26.09.2009
- Post n°113
e ovaj ovaj je stvarno krvav
- Post n°114
jelda je takvi su uf za uzgoj zar ne,a ovaj vidi prsa
- Post n°115
pravi za uzgoj...original
- Post n°116
a di ih vadis vise...
- Post n°117
to da dobijete voljuvidite razliku ovo su roza konopljari razlikuju se i po leđima zar ne?
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°118
many je napisao/la:to da dobijete voljuvidite razliku ovo su roza konopljari razlikuju se i po leđima zar ne?
biti če i ovaj onakav kad dode vrijeme parenja.
- Post n°119
mislim nažalost da ne makar bi bilo super jer ih je lako nači i uzgajivači ih imaju puno,napravi pokus nađi onakvog konopljara kao sa one dvije fotke i drži ga u krletci preko mitarenja i pogledaj dali se promjenio u boji tj dali je izgubo krvavu boju,jer ako ti veliš da će biti ovaj zadnji kao ona dva onda može biti i obratni postupak,od krvavog u roza pa opet krvavo,samo dvojim iskreno,jer ovi sa roza prsima imaju skoro vrapčasta leđa dok oni krvavi imaju punu boju.Svejedno trebalo bi experimentirati evo ti jednog rozog u doba parenja nije krvavo crven! [img][/img]
- Post n°120
Nažalost Many,Tičar ima pravo .Onaj tvoj rozi sa veće fotke i ovaj najdonji doći će uvrijeme parenja takođe crveni. Tokom godine vrhovi perja se troše te popada inje sa vrhova perja pa se doima da je ptica crvenija . Onaj na najdonjoj slici nije slikan u doba parenja jer se vidi po raslinju da još nije ni propupalo.
- Post n°121
Ja sam primetio da ti sa krvavo crvenim grudima tj domaci imaju i crne noge, kao noc. Isto kao melaninski kanarinci i domaci stiglici koje u Srbiji zovemo cigancici. Eto tam argument da se ne prepirete ko je krvav a ko roze i kad je slikan, noge su mu uvek crne :-).
- Post n°122
ono ti je u prolječe jer ne prolistaju sve grančice,osušene kao one na fotki pogotovo,pogledaj bolje poslijednju fotku i uvečaj malo,inje je kod toga več palo,inače niti ne bi bio crven,ali sve je moguče moram to još proučiti makar iskreno sumnjam u pojačavanje boje,a vjerujem u podvrste,čak im se i pjev razlikuje,poštujem tvoje mišljenje!
mutacija- Broj postova : 151
Registration date : 05.01.2010
- Post n°123
Nije ništa novo da se u proljeće pticama pojača intezitet boje(svadbeno ruho),iako je po mom mišljenju i to individualno.Nekim pticama je izraženije bez obzira na podvrste,a na intezitet može utjecat prehrana kao i kondicija jedinke.
- Post n°124
i genetika dapače zar ne!
mutacija- Broj postova : 151
Registration date : 05.01.2010
- Post n°125
Dobro si primjetio genetiku sam izostavio,iako mislim da ptice koje imaju genetske predispozicije za intezitet,ne moraju to iskazat u fenotipu baš zbog problema koje sam naveo u u zadnjem postu...