[quote="Vrbanja"]Vasko-MK
Prvo moje cestitke i pohvale, vidi se da je sve lepo i uredno sredjeno. Primjetio sam vjestacko osvetljenje, pa me zanima dali ga koristis kao dopunsko pored prirodnog ili je to glavni izvor svijetlosti. Posto sam pocetnik u uzgoju malinoa, zanima me kako vjestacka svijetlost utice na ptice, posto sam ih gajio u zatvorenom prostoru gde je svijetlo bilo kombinovano tako da sam se susretao sa produzenim mitarenjem
Puno pozdrava i zelje za uspijeh i ubuduce !!!
Pozdrav Vasko-MK hvala na pohvalama
Nazalost vjestacko osvjetljenje je glavni izvor.Imam podrumsku prostoriju tako da mi ptice nevide ni sunce ni mjesec i to mi je najzalije.Imam 2 manja prozora ali to je nedovoljno zato imam vjestacko svjetlo konstantno.Nemam nikakvih problema sa produzenim bacanjem perja.Imam svake godine malo problema sa prvom turom lezenja zato sto mi je to jedina prostorija pa su mi muzijaci i zenke po cijelu gidinu zajedno.Kad pocnem sa pripremom za parenje pojedine zenke krenu mi ranije a muzijaci nisu jos spremi tako da mi u prvoj turi bude jedan dio jaja neoplodjeni ali zato drugo i eventualno ako parim trece leglo nema nikakvih problema.Ove godine sam izlegao 72 kom.ali sam imao nekih 50ak praznih jaja i ticadi sto su uginuliu u jajima ili nakon nekih 1-2 dana poslije izlijeganja.
Neznam koju ti kombinaciju mislis dali imas jedan dio dana prirodnu savjetlost pa im kasnije palis umjetno to nije dobro.
moji imaju konstantno upaljeno vjestacko svjetlo ovisno o godisnjem dobu.
Pozdrav iz Svedske i sve najnolje u daljnjem uzgoju sa malinoima.[/quot
Pozdrav Vrbanja. Tacno si pretpostavio, do sad sam koristio prirodno svetlo do kraja dana a posle toga do 21h umjetno. Znam da nije u redu, ali sam ih cuvao u stanu, odnosno u sobi gde zivim i ja
. E sad od pre neki dan sam ih prebacio na terasi, izradio sam jednu vitrinu u kojoj moze da stane 6 kaveza a ispod njih je letelica sa dimenzijama 100 x 50 x 40 sm. Toliko mi uslovi dopustaju pa sam se zato i opredelio na uzgoj za svoju dusu, bar za sad. Inace je vitrina zasticena od propuha, vjetra, kise, direktnog sunca...odnosno terasa mi je zatvorena sa svih strana osim jedne, ali imam i dopunsku zastitu. Nadam se da ce im biti bolje ovde, narocito sto se tice duzine dana, imaju potpuno prirodno osvetljenje, sto znaci od 06 -20h. Postavicu i slike uskoro, pa da se vidi. Inace sezona parenja nije mi bas uspela, radio sam sa 2 zenke od kojih je jedna podbacila a bilo je i 6-7 jaja u kojih su se ptici potpuno oformili ali nisu mogi da izadju. Tako da sam sezonu zavrsio sa dve mlade ptice, ali ipak...boje to nego nista
Nadam se ubuduce bice bolje, posebno kad ovde ima nesebicnih ljudi koji bi zelelji da pomognu. Puno pozdrava ...