Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+25
StarMo
veseljko
IvoR
sasaznas
zmajcom
Border
loker
ticar
zelandur
damir64
grujo
Vasko-MK
crv
patrik
refa95
bocka
malinois
Edi
DREZGA
MARIN
vlada nish
topaz
kreso
komiza
Vrbanja
29 posters

MOJI KANARINCI WATERSLAGER - MALINO ( SEKI )

Vasko-MK
    Vasko-MK

Broj postova : 318
    Registration date : 22.01.2010

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 Empty Re: MOJI KANARINCI WATERSLAGER - MALINO ( SEKI )

Postaj by Vasko-MK sub 21 svi - 14:37

Vrbanja je napisao/la: POZDRAV
    Evo nesto i od mene postavicu par slika mog pticarnika

Volijera duzina 3,80m visina 2,30m sirina 1,15m
    MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110514029

Parilice i manja volijera duzina 3m visina 1m sirina 0,75m
    MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110514026

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110514025

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 29012011316

Prvo moje cestitke i pohvale, vidi se da je sve lepo i uredno sredjeno. Primjetio sam vjestacko osvetljenje, pa me zanima dali ga koristis kao dopunsko pored prirodnog ili je to glavni izvor svijetlosti. Posto sam pocetnik u uzgoju malinoa, zanima me kako vjestacka svijetlost utice na ptice, posto sam ih gajio u zatvorenom prostoru gde je svijetlo bilo kombinovano tako da sam se susretao sa produzenim mitarenjem
    Puno pozdrava i zelje za uspijeh i ubuduce !!! Very Happy
    Vrbanja
    Vrbanja

Broj postova : 378
    Registration date : 07.03.2010

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 Empty Re: MOJI KANARINCI WATERSLAGER - MALINO ( SEKI )

Postaj by Vrbanja ned 22 svi - 21:26

Vasko-MK
    Prvo moje cestitke i pohvale, vidi se da je sve lepo i uredno sredjeno. Primjetio sam vjestacko osvetljenje, pa me zanima dali ga koristis kao dopunsko pored prirodnog ili je to glavni izvor svijetlosti. Posto sam pocetnik u uzgoju malinoa, zanima me kako vjestacka svijetlost utice na ptice, posto sam ih gajio u zatvorenom prostoru gde je svijetlo bilo kombinovano tako da sam se susretao sa produzenim mitarenjem
    Puno pozdrava i zelje za uspijeh i ubuduce !!!

Pozdrav Vasko-MK hvala na pohvalama

Nazalost vjestacko osvjetljenje je glavni izvor.Imam podrumsku prostoriju tako da mi ptice nevide ni sunce ni mjesec i to mi je najzalije.Imam 2 manja prozora ali to je nedovoljno zato imam vjestacko svjetlo konstantno.Nemam nikakvih problema sa produzenim bacanjem perja.Imam svake godine malo problema sa prvom turom lezenja zato sto mi je to jedina prostorija pa su mi muzijaci i zenke po cijelu gidinu zajedno.Kad pocnem sa pripremom za parenje pojedine zenke krenu mi ranije a muzijaci nisu jos spremi tako da mi u prvoj turi bude jedan dio jaja neoplodjeni ali zato drugo i eventualno ako parim trece leglo nema nikakvih problema.Ove godine sam izlegao 72 kom.ali sam imao nekih 50ak praznih jaja i ticadi sto su uginuliu u jajima ili nakon nekih 1-2 dana poslije izlijeganja.
    Neznam koju ti kombinaciju mislis dali imas jedan dio dana prirodnu savjetlost pa im kasnije palis umjetno to nije dobro.
    moji imaju konstantno upaljeno vjestacko svjetlo ovisno o godisnjem dobu.

Pozdrav iz Svedske i sve najnolje u daljnjem uzgoju sa malinoima.
    Vasko-MK
    Vasko-MK

Postaj by Vasko-MK ned 22 svi - 21:40

[quote="Vrbanja"]Vasko-MK
    Puno pozdrava i zelje za uspijeh i ubuduce !!!

Pozdrav Vasko-MK hvala na pohvalama

Nazalost vjestacko osvjetljenje je glavni izvor.Imam podrumsku prostoriju tako da mi ptice nevide ni sunce ni mjesec i to mi je najzalije.Imam 2 manja prozora ali to je nedovoljno zato imam vjestacko svjetlo konstantno.Nemam nikakvih problema sa produzenim bacanjem perja.Imam svake godine malo problema sa prvom turom lezenja zato sto mi je to jedina prostorija pa su mi muzijaci i zenke po cijelu gidinu zajedno.Kad pocnem sa pripremom za parenje pojedine zenke krenu mi ranije a muzijaci nisu jos spremi tako da mi u prvoj turi bude jedan dio jaja neoplodjeni ali zato drugo i eventualno ako parim trece leglo nema nikakvih problema.Ove godine sam izlegao 72 kom.ali sam imao nekih 50ak praznih jaja i ticadi sto su uginuliu u jajima ili nakon nekih 1-2 dana poslije izlijeganja.
    Neznam koju ti kombinaciju mislis dali imas jedan dio dana prirodnu savjetlost pa im kasnije palis umjetno to nije dobro.
    moji imaju konstantno upaljeno vjestacko svjetlo ovisno o godisnjem dobu.

Pozdrav iz Svedske i sve najnolje u daljnjem uzgoju sa malinoima.[/quot

Pozdrav Vrbanja. Tacno si pretpostavio, do sad sam koristio prirodno svetlo do kraja dana a posle toga do 21h umjetno. Znam da nije u redu, ali sam ih cuvao u stanu, odnosno u sobi gde zivim i ja Very Happy . E sad od pre neki dan sam ih prebacio na terasi, izradio sam jednu vitrinu u kojoj moze da stane 6 kaveza a ispod njih je letelica sa dimenzijama 100 x 50 x 40 sm. Toliko mi uslovi dopustaju pa sam se zato i opredelio na uzgoj za svoju dusu, bar za sad. Inace je vitrina zasticena od propuha, vjetra, kise, direktnog sunca...odnosno terasa mi je zatvorena sa svih strana osim jedne, ali imam i dopunsku zastitu. Nadam se da ce im biti bolje ovde, narocito sto se tice duzine dana, imaju potpuno prirodno osvetljenje, sto znaci od 06 -20h. Postavicu i slike uskoro, pa da se vidi. Inace sezona parenja nije mi bas uspela, radio sam sa 2 zenke od kojih je jedna podbacila a bilo je i 6-7 jaja u kojih su se ptici potpuno oformili ali nisu mogi da izadju. Tako da sam sezonu zavrsio sa dve mlade ptice, ali ipak...boje to nego nista Very Happy Nadam se ubuduce bice bolje, posebno kad ovde ima nesebicnih ljudi koji bi zelelji da pomognu. Puno pozdrava ...
    kreso
    kreso

Broj postova : 1804
    Registration date : 24.11.2008

Postaj by kreso ned 22 svi - 21:46

Pozdrav kolege ma interesira me ako se koristi prirodno svitlo i kad se smrkne nastavi sa umjetnim koji su losi faktori koji se odrazavaju na tice,ja san radija cilu sezonu ko i Vasko ima san prirodno te bi se predvecer postepeno palilo umjetno do 21 sat ,nikakvih nuspojava nisan ima cilu sezonu
    Vrbanja
    Vrbanja

Postaj by Vrbanja ned 22 svi - 22:26

kreso je napisao/la:Pozdrav kolege ma interesira me ako se koristi prirodno svitlo i kad se smrkne nastavi sa umjetnim koji su losi faktori koji se odrazavaju na tice,ja san radija cilu sezonu ko i Vasko ima san prirodno te bi se predvecer postepeno palilo umjetno do 21 sat ,nikakvih nuspojava nisan ima cilu sezonu

Pozdrav Kreso ti si mozda na vrijeme uspijo nastimati svijetlost tako da to ptice nisu primjetile promjenu.
    Moje misljenje (iskustvo)je pokazalo ako ptice budu na prirodnoj svjetlosti pa im palis vjestacko svjetlo
    a kasnis sa umjetnim svjetlom jer ptice su osjetljive dovoljno je da kad pocinje lagano zamracenje ptice prelaze u fazu
    mirovanja pa im ti upalis svjetlo to je za njih velika promjena (tj.stres)(kanarinac u trenutku stresa ima 1000 otkucaja srca u minuti).
    to je moje misljenje a moze biti i vise faktora za produzeno bacanje perja propuh,tekut......ali ja sam prtostavio
    da je ovo bio problem kod naseg malinasa Vaska-MK a mozda i grijesim.

PZDRAV
    kreso
    kreso

Postaj by kreso ned 22 svi - 22:42

aha OK Vrbanja ,sad shvacan
    Vrbanja
    Vrbanja

Postaj by Vrbanja ned 22 svi - 23:47

crv je napisao/la:
    Odlično si prezentirao .Svaka dobra ideja je jednostavna Very Happy Ali bez onoga crteža kanarinca , to nebi bilo to Suspect
    Po meni vrlo praktično rješenje koje će , vjerujem zainteresirati i grdelinaše pijeva.

Ti se žališ što ne znaš postaviti video . Ja još nisam savladao ni slike Embarassed A također volim čačkati oko drva .A ima nas još ! Npr. Boško , Sgobin , Pesti...
    Ako su i kavezi tvoja izrada , zanimljiv mi je baš u transporteru onaj okrugli otvor za hranjenje . Jeli ono pilana bakrena cijev ili ...?

Crtezi mi nisu jaca strana ali snalazim se nekako cheers
    Otvori na kavezima su od bakreni cjevi profil 28mm.zato kaveze pravim sa rasponom centra rupa svakih 15mm.tako da prstenje sjeda perfektno unutrasnji otvor cjevi je 25mm.
    MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110521055

Vasko-MK
    Vasko-MK

Postaj by Vasko-MK pon 23 svi - 14:53

kreso je napisao/la:Pozdrav kolege ma interesira me ako se koristi prirodno svitlo i kad se smrkne nastavi sa umjetnim koji su losi faktori koji se odrazavaju na tice,ja san radija cilu sezonu ko i Vasko ima san prirodno te bi se predvecer postepeno palilo umjetno do 21 sat ,nikakvih nuspojava nisan ima cilu sezonu

Pozdrav Kreso i Vrbanja. Evo kad smo zapoceli temu, da malo pojasnim. Ja sam umijetno svijetlo palio jos dok je bilo i prirodnog, tako da taj prelaz sto je Vrbanja napomenuo, ptice nisu osjetile ( bar se videlo po njihovom ponasanju, ali ne iskljucujem mogucnost ).
    Druga stvar, kod mene se javio problem sok su mi ptice bile u stanu, ne sa vandrednim mitarenjem, nego produzenim, sto znaci trajalo je vise nego sto bi trebalo ( oko 3 mjeseca ). Postavio sam to pitanje u temu " bolesti i problemi " pa mi je netko savjetovao da smanjim duzinu dana, neko da pojacam osvetljenje...i.t.d. Ali ok, hvala vam sto ste samnom podjelili vase iskustvo, sad su ptice na terasi, imaju 100 % prirOdno svijetlo, temperaturu i vlaznost pa vidjet cemo dalje.
    Pozdrav svima iz Makedonije
    crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Postaj by crv pon 23 svi - 15:13

Vrbanja , majstore , vidim koristiš hrastovinu . Obrađuješ li je sam ili si u mogućnosti nabavljati metražu ?

Nadalje , zanimaju me premazi i lakovi koje koristiš , jer moram priznati da sve izgleda besprijekorno Wink
    Vrbanja
    Vrbanja

Postaj by Vrbanja pon 23 svi - 22:02

crv je napisao/la:Vrbanja , majstore , vidim koristiš hrastovinu . Obrađuješ li je sam ili si u mogućnosti nabavljati metražu ?

Nadalje , zanimaju me premazi i lakovi koje koristiš , jer moram priznati da sve izgleda besprijekorno Wink

Crve nisam ja nikakav majstor kod nas u BIH imaju obicaj reci majstor je ovca (sere i pravi bombone)(mala sala)

Sto se tice materijala koristim hrastovinu,jelovinu i plastiku.Hrastovinu obradjujem sam jer obradjena hrastovina
    ovdje je veoma skupa,a jelovinu kupujem na metrazu.Jedino kad se odlucim sta cu raditi cjela garnitura mora biti od istog drveta.

Prije sam koristio ekoloska ulja ali sam prekinuo s tim posto ulje trebas obnavljati najmanje jenom godisnje.
    Uzadnjih nekoliko godina koristim samo lakove za brodove i camce na vodenoj bazi(ekoloske) jer nisu stetni za prirodu odmah nisu ni za pticee.Kafeze premazujem najmanje tri puta mogu reci da sam prezadovoljan namocim ih u vodu (mogu stajati u vodi24h) i nema nikakvih problema.Imam radova koje sam radio prije desetak godina izgledaju kao da sam ih radio prije mjesec dana vjerujem da ih netrebam lakirati jos ni za 5-10godina.

Evo kako izgledaju danas poslije 10godina

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20060908001

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110523065

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110523067

kreso
    kreso

Postaj by kreso pon 23 svi - 22:28

umjetnost Vrbanja svaka cast ,unikatno i milina za oci cheers
    komiza
    komiza

Broj postova : 955
    Registration date : 20.06.2009

Postaj by komiza uto 24 svi - 0:03

Slažem se,lipo po starinski !
    crv
    crv

Postaj by crv uto 24 svi - 13:09

Vrbanja , zatežeš li žice ili ih samo umetneš ? Pitam , jer osim letarke u dnu , djeluju savršeno čvrso i ravno.

Kužim i letarku , zbog vrata se i nije moglo zbog rizika od deformacije , a i raspon je velik .
    Vrbanja
    Vrbanja

Postaj by Vrbanja uto 24 svi - 16:08

crv je napisao/la:
    Vrbanja , zatežeš li žice ili ih samo umetneš ? Pitam , jer osim letarke u dnu , djeluju savršeno čvrso i ravno.

Kužim i letarku , zbog vrata se i nije moglo zbog rizika od deformacije , a i raspon je velik .

Drvo nemogu natezati Very Happy

Ovdje su umjesto zice koristene bambusove slamke debljine 2,5-3mm i veoma su cvrste
    Letarka je isto tako veoma cvrsta jedino to sto se vidi na slici male neravnine su
    u srdini jedna veca klizna vrata i dvoja manja sa strana (lijevo i desno) velicine da se mogu postaviti dva kupatila
    prednjica letarke je velicine cirka d.1m v.0,70m
    crv
    crv

Postaj by crv uto 24 svi - 19:22

Moram priznati da nisam ni primjetio da nije žica Embarassed Tim mi je i zanimljivije .Nisam se , osim nekih izvedbi gnijezdišta , još susreo sa tom tehnikom.
    Kada sam spominjao žicu , mislio sam na male kaveze sa okruglim otvorima.
    Naime postoji mogučnost nabave več ravne istegnute žice , poput one za autogeno zavarivanje . Činjenica je da su češće u kolutovima (barem je nekada tako bilo sa pocinčanom) .
    Koristili smo dva načina zatezanja i ravnanja : pomoču poluge i stvaranjem kruga na kraju špiccangama , sprečavali ponovno opuštanje . Drugi način je bio uz pomoč obične male električne bušilice kojom bi uz mali broj obrtaja uvrtali žicu , te je tako dolazilo do zatezanja.
    ovu tehniku smo koristili kod klasičnih kajba , čiba , rečamki koje nisu imale jaku drvenu konstrukciju.Običaj je bio zategnuti barem kutne žice , a da se ne pretjera , kao podupirač postavljale bi se cijevčice raznih materijala i kroz njih je išla žica koja se zateže.Time su ti kaveziči bitno dobijali na čvrstoči.
    Vrbanja
    Vrbanja

Postaj by Vrbanja uto 24 svi - 23:49

crv je napisao/la: Moram priznati da nisam ni primjetio da nije žica Embarassed Tim mi je i zanimljivije .Nisam se , osim nekih izvedbi gnijezdišta , još susreo sa tom tehnikom.
    Kada sam spominjao žicu , mislio sam na male kaveze sa okruglim otvorima.
    Naime postoji mogučnost nabave več ravne istegnute žice , poput one za autogeno zavarivanje . Činjenica je da su češće u kolutovima (barem je nekada tako bilo sa pocinčanom) .
    Koristili smo dva načina zatezanja i ravnanja : pomoču poluge i stvaranjem kruga na kraju špiccangama , sprečavali ponovno opuštanje . Drugi način je bio uz pomoč obične male električne bušilice kojom bi uz mali broj obrtaja uvrtali žicu , te je tako dolazilo do zatezanja.
    ovu tehniku smo koristili kod klasičnih kajba , čiba , rečamki koje nisu imale jaku drvenu konstrukciju.Običaj je bio zategnuti barem kutne žice , a da se ne pretjera , kao podupirač postavljale bi se cijevčice raznih materijala i kroz njih je išla žica koja se zateže.Time su ti kaveziči bitno dobijali na čvrstoči.

uhhh
    Kolega odgovarajuci na sva tvoja pitanja savladacu i ovaj kompjuter pa necu vise pisati samo jednim prstom.
    Dok nisam otkrio ovaj forum nikad nisam sjedio za komjuterom ali kako otkri forum rjetko kad prodje dan a da nisam upalio kompjuter.
    I meni je bilo prvi put da radim sve od drveta kad sam vidio ove bambusove stapice rjesio da probam da ih koristim umjesto zice i mogu reci da sam se i sam iznenadio kako je sve ispalo.Inace ovo je moja garnitura dok sam drzao stiglice ,kanarince i malo bastardiro i to sam drzo u stanu.Kafezi na stalazi su velicine d.48cm s.30cm v.38cm.Pregrade izmedju kafeza se vade tako da dobijem 4 malo veca kafeza d.96cm s.38cm v.38cm.Kad mi to vise netreba vadi se sve i uto staje 12 kafeza.
    Kako sam presao na malinoe kafeze sam vecinom podijelio prijateljima a nesto prodao ostavio sam sebi samo stalazu i u njoj drzim svoje izabrane malinoe.

Zicu nisam nikad zatezo (natezo Very Happy ) dok sam zivio u BL vecinom sam koristio rosvajdnu zicu (nabavka iz nekadasnjeg jelsingrada).Sad koristim samo galvanizovanu zicu i ispravljam je sa bormasinom to mi se pokazalo puno bolje.Zicu koju ispravljas bormasinom kad se malo usuce dobija se na cvrstoci.

Kafezi
    MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20060911
    Vrbanja
    Vrbanja

Postaj by Vrbanja sri 25 svi - 0:01

Otimanje za brokoli i pecenjak

pocetak
    MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110517039

Ostatak poslije dva sata

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110517042

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110524071

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110524072

Zadnja promjena: Vrbanja; pon 6 lip - 10:22; ukupno mijenjano 1 put.
    crv
    crv

Postaj by crv sri 25 svi - 0:28

Kolega , nisam te iao namjeru ,,pjeskariti'' Embarassed , ali trenutno sam ,,izvan stroja '' pa iz dosade visim na Forumu Very Happy
    Ali ipak sve što sam te pitao , zbilja me interesira , jer tvoja izvedba je uistinu ,,na nivou''.

Odmori se - zaslužio si cheers
    kreso
    kreso

Postaj by kreso sri 25 svi - 0:30

apsolutno se slazen Crve vrlo visok nivo uzgoja ,Vrbanja vidi se da imas vrimena jer sve je ko apoteka stvarno
    Vrbanja
    Vrbanja

Postaj by Vrbanja sri 25 svi - 18:27

crv je napisao/la:
    Kolega , nisam te iao namjeru ,,pjeskariti'' Embarassed , ali trenutno sam ,,izvan stroja '' pa iz dosade visim na Forumu Very Happy
    Ali ipak sve što sam te pitao , zbilja me interesira , jer tvoja izvedba je uistinu ,,na nivou''.

Odmori se - zaslužio si cheers

Izgleda da smo u slicnoj situaciji isto ti je samnom pa uhvatio malo vise vremena

Nema nikakakvih problema samo ti pitaj a ja cu pokusati odgovoriti (usavrsicu ovo tipkalo Very Happy cheers )
    samo da nedosadimo drugima

Kreso:
    Vrbanja vidi se da imas vrimena jer sve je ko apoteka stvarno

Kreso sto se tice vremena nemam ga bas puno ali trudim se jer kako mi je prije nekih cetrdesetak godina perje uvuklo se
    pod kozu nikako se izlijeciti od toga

Vrbanja
    Vrbanja

Postaj by Vrbanja ned 12 lip - 0:00

MIni transporteri
    Imam u autu uvjek 2-3 komada za svaki slucaj
    Velicina: duzina 17,5cm sirina 5,5cm visina 6cm
    Na pod stavljam rebrasti papir i pospem kanarincevu mjesavinu na dvije strane stavim po jedan
    komad jabuke ako bi se ptica slucajno okrenula pa nek ima na obe strane.Vjeruj ptice su dolazile iz BIH Sarajevo Austrija Bec bilo je putovanja 20-30 sati Ali poslije svega toga
    ptice su izgledale kao da nisu putovale.
    MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110611090

moze se kombinovati na vise nacina

duzina 35cm sirina 22cm visina 6cm

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110611091

Na ovaj nacin
    duzina 17,5cm sirina 11cm visina 22cm
    MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110611092

kreso
    kreso

Postaj by kreso ned 12 lip - 0:07

stvarno imas ideje Vrbanja svaka cast !!!! fala na slikama puno
    topaz
    topaz

Broj postova : 504
    Registration date : 09.06.2009

Postaj by topaz sub 30 srp - 23:04

super su ti ovi mini transporteri vrbanja....i meni si dao ideju kako da napravim sebi ..... cheers

http://topaz-zenica.skyrock.com/
    Vrbanja
    Vrbanja

Postaj by Vrbanja ned 31 srp - 12:07

Pozdrav

Posto je godisnji gotov vracamo se svakodnevnim obavezama i zanimaciji
    Godisnji je bio prevruc za moj ukus ali sve u svemu bilo je super
    Posjetio sam na kratko i Klek proveo ugodno vrijeme sa ACOM tako da je bilo price o malinoima do besvjesti
    Zahvaljujem se Aci i njegovoj majci Mariji na ugodno provedenom vremenu kod njeih i toplo iskazanom gostoprimstvu

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 15072011113

Vrbanja
    Vrbanja

Postaj by Vrbanja ned 31 srp - 12:30

ovako je izgledao oprostaj pred godisnji

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110521061

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110704111

A ovako izgleda pozdrav poslije nepunih mjesec dana godisnjeg

MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110730119

pocetak stidljiv MOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110730117

poslije samo par minuta nemoze se odoliti slatkom zalogajuMOJI  KANARINCI  WATERSLAGER - MALINO ( SEKI ) - Page 2 20110730116

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: čet 21 stu - 22:28.