ima ih ima
+25
StarMo
veseljko
IvoR
sasaznas
zmajcom
Border
loker
ticar
zelandur
damir64
grujo
Vasko-MK
crv
patrik
refa95
bocka
malinois
Edi
DREZGA
MARIN
vlada nish
topaz
kreso
komiza
Vrbanja
29 posters
MOJI KANARINCI WATERSLAGER - MALINO ( SEKI )
kreso- Broj postova : 1804
Registration date : 24.11.2008
Vrbanja- Broj postova : 378
Registration date : 07.03.2010
kreso je napisao/la:ima ih ima
Ma ima ih mestre ima NAJLAKSI dio se privodi kraju
Preostaje NAJTEZI dio ovog sporta
Vasko-MK- Broj postova : 318
Registration date : 22.01.2010
- Post n°178
Pozdrav iz Makedonije
Odlicno prijatelju. Puno srece u skolovanju .
Pozdrav
Pozdrav
I ove godine Bosanac iz B.Luke bio je raspolozen za rad jedno leglo bastardica vec se uveliko igraju u letjelici
Posto je dobio i novu ljepoticu iz B.Luke pokusalo se i sa njom pocetnicka sreca
Mladi su danas prstenovani
Posto se nekoristi nikakva hemija kolike su im sanse da prezive vidjecemo , citajuci na forumu ako negrijesim male sanse bez hemije.
Posto je dobio i novu ljepoticu iz B.Luke pokusalo se i sa njom pocetnicka sreca
Mladi su danas prstenovani
Posto se nekoristi nikakva hemija kolike su im sanse da prezive vidjecemo , citajuci na forumu ako negrijesim male sanse bez hemije.
Carduel- Broj postova : 1278
Registration date : 29.07.2009
Čestitam kolega!
Šanse su im velike da prežive bez kemije u uvjetima koje imaš. Jedino je problem izložba! Takve mlade treba tretirati jer promjenom sredine vrlo brzo nastradaju. Kod mene su uginula dva mlada mužjaka iz prošle godine. Jedan je nošen na izložbu i od tada se nikad nije oporavio a drugi je bio problematičan otkada se izmitario tako da je bilo samo pitanje vremena kad će uginuti. Sve ostalo je zdravo i u fazi reprodukcije.
Hvala Kolega!
Oni na izlozbe sigurno nece toga ovdje nema za njih tako da s te strane problema nema.
Da napomenem samo posto si primjetio da ja drzim malinoe prostora za njih nemam a stiglici su mi u srcu i dusi.Imam jednog kolegu ovdje koji je isto zaljubljenik u stiglice uspio sam ga nagovoriti da zajednickim snagama kod njega pokusamo i sa stiglicima a i on i ja smo pocetnici sto se tice uzgoja stiglica.
Uslovi su im obezbjedjeni bolje nego sto moji malinoi imaju tako da i s te strane nebi trebalo biti problema.
Oni na izlozbe sigurno nece toga ovdje nema za njih tako da s te strane problema nema.
Da napomenem samo posto si primjetio da ja drzim malinoe prostora za njih nemam a stiglici su mi u srcu i dusi.Imam jednog kolegu ovdje koji je isto zaljubljenik u stiglice uspio sam ga nagovoriti da zajednickim snagama kod njega pokusamo i sa stiglicima a i on i ja smo pocetnici sto se tice uzgoja stiglica.
Uslovi su im obezbjedjeni bolje nego sto moji malinoi imaju tako da i s te strane nebi trebalo biti problema.
Carduel- Broj postova : 1278
Registration date : 29.07.2009
Vrbanja je napisao/la:Hvala Kolega!
Bez obzira što si prvi put nalegao štigliće ne smatram te početnikom. Imaš ti znanja i previše. Mnogima možeš biti mentor!
Za ovu godinu jedno leglo - 3 bastarda .
Jedno leglo 4stiglica hemije se nije davalo nikakve zasd odlicno izgledaju zivi i zdravi nadam se da ce tako i ostati
Jedno leglo 4stiglica hemije se nije davalo nikakve zasd odlicno izgledaju zivi i zdravi nadam se da ce tako i ostati
Vasko-MK- Broj postova : 318
Registration date : 22.01.2010
- Post n°184
Pozdrav iz Makedonije
Odlicni su. Nemam iskustva sa FE i bastardiranjem ali se u potpunosti slazem da hemija nije neophodna
i pored toga sto sam veterinar po struci .
Pozdrav
i pored toga sto sam veterinar po struci .
Pozdrav
Klijanje mjesavine za kanarince
Za klijanje koristim sito u koje stavljam sjeme koje je predhodno bilo namoceno nekih 12 sati i vise, sjeme ispirem 1-2 puta dnevn.
Klijavo dajem tako da svako poslijepodne isperm klice ispod jakog i hladnog mlaza vode i ostavljam da se iskapa, na taj nacin je spremno za sutrasnji dan.Sjeme-klice nedrzim nikad na direktnom suncu.Sutradan kad dodjem u ticarnik veci dio klica je suh i spreman za davanje pticama tako da ga netrebam posusivati dio klica koji necu koristiti ispirem ponovo i ostavljam za sutra a ako su izrasle dovoljne velicine ostavljam u frizider tako da im zaustavim proces rasta i nastavljm ih koristiti dalje s tim da ih neispirem.
Kad su klice izrasle malo duze sluzim se jednim vecim sitom kako bi odvojio proklijano sjeme i pripremio za dalju upotrebu.
sjeme koje je proslo kroz krupnije sito i zadrzalo se u sitnijem ostavljam ako bi mozda jos nastavilo klijanjem
Za dalji rad koristim ove plasticne supljikave posude u koje stavljam proklijano sjeme toliko da pokrijem dno posude.
Ispod koristim drugu posudu koja je nesto dublja toliko da voda iskapa pozlije ispiranja klica a i da se korijenje moze slobodno razvijati ispirem jednom dnevno rijetkost dva puta.Ovdje ispiranje vrsim opreznije i sa laksim mlazom vode uz pomoc dodatka (sprice) na pipama Najcesce u kuhinjama sto se koriste.
Poslije nekoliko dana ovako to izgleda rast ovisi od temperature.
Mnogi pticari - ticari strepe od klijavog ispravnim davanjem nema problema nikakvih u bilo koje godisnje doba jedino moze biti problema u prekomjerenom davanje.Ovaj sistem koristim vec godinama kod moji kanarinaca.
Za klijanje koristim sito u koje stavljam sjeme koje je predhodno bilo namoceno nekih 12 sati i vise, sjeme ispirem 1-2 puta dnevn.
Klijavo dajem tako da svako poslijepodne isperm klice ispod jakog i hladnog mlaza vode i ostavljam da se iskapa, na taj nacin je spremno za sutrasnji dan.Sjeme-klice nedrzim nikad na direktnom suncu.Sutradan kad dodjem u ticarnik veci dio klica je suh i spreman za davanje pticama tako da ga netrebam posusivati dio klica koji necu koristiti ispirem ponovo i ostavljam za sutra a ako su izrasle dovoljne velicine ostavljam u frizider tako da im zaustavim proces rasta i nastavljm ih koristiti dalje s tim da ih neispirem.
Kad su klice izrasle malo duze sluzim se jednim vecim sitom kako bi odvojio proklijano sjeme i pripremio za dalju upotrebu.
sjeme koje je proslo kroz krupnije sito i zadrzalo se u sitnijem ostavljam ako bi mozda jos nastavilo klijanjem
Za dalji rad koristim ove plasticne supljikave posude u koje stavljam proklijano sjeme toliko da pokrijem dno posude.
Ispod koristim drugu posudu koja je nesto dublja toliko da voda iskapa pozlije ispiranja klica a i da se korijenje moze slobodno razvijati ispirem jednom dnevno rijetkost dva puta.Ovdje ispiranje vrsim opreznije i sa laksim mlazom vode uz pomoc dodatka (sprice) na pipama Najcesce u kuhinjama sto se koriste.
Poslije nekoliko dana ovako to izgleda rast ovisi od temperature.
Mnogi pticari - ticari strepe od klijavog ispravnim davanjem nema problema nikakvih u bilo koje godisnje doba jedino moze biti problema u prekomjerenom davanje.Ovaj sistem koristim vec godinama kod moji kanarinaca.
trevor- Broj postova : 109
Registration date : 27.09.2011
Vrbanja,
Isprobah ovaj sistem jos na prolece kako smo pricali, kazem da je dobar!
Pozdrav
Pozdrav
picolet- Broj postova : 31
Registration date : 21.11.2010
Pozdrav !
Stranica je dobra sa dosta metoda vecinom su sve sa nekim dodanim ekstratima koji nama mnogima nisu dostupni ili ih nezelimo koristiti.
Mislim da nisu potrebni glavno je samo ispravno raditi sa klijanjem i nema problema.
trevor pet 23 kol - 1:54
Vrbanja,
Pozdrav
Pozdrav Trevor !
drago mi je da si zadovoljan
Nasi ljubimci nam daju najbolji odgovor
Ni korijen neostavljaju
Vrbanja,
Pozdrav
Pozdrav Trevor !
drago mi je da si zadovoljan
Nasi ljubimci nam daju najbolji odgovor
Ni korijen neostavljaju
IvoR- Broj postova : 225
Registration date : 30.10.2009
Seki prijatelju a gdje si nabavljao ova sita, dali su iz uvoza ili si i njh sam pravio jer su poznati tvoji rucni radovi.....
IvoR je napisao/la:Seki prijatelju a gdje si nabavljao ova sita, dali su iz uvoza ili si i njh sam pravio jer su poznati tvoji rucni radovi.....
Ivice prijatelju ma kakvi pravio ,koristio sam obicna zicana sita dok nisam nabavio oa plasticna.Ova plasticna sita sam slucajno vidio kod komunalni radnika kad su posipali SO po snijegu oko zgrada.Ta mala plasticna sita doaze u svakoj kanti od 10kg soli.
Tko trazi taj i nadje,pa makar to bili i komunalci.
Ja sam nasao plasticna sita ovdje u Turskoj radnji.
Ja sam nasao plasticna sita ovdje u Turskoj radnji.
Seki imali sta novog,dali su stigli gosti i kako je proteklo takmicenje u Svedskoj?
IvoR je napisao/la:Seki imali sta novog,dali su stigli gosti i kako je proteklo takmicenje u Svedskoj?
Pozdrav Prijatelju !
Na sjeveru nista novo sve po starom. Gosti bi trbali stici u cetvrtak 26 decembra .
Sto se tice takmicenja nije to jarane nikakvo takmicenje nema nas puno to ce biti samo provjera da vidimo dokle smo stigli i sta trebamo dalje raditi.
Znas i sam kako je kad se nema u blizini dobri znalaca malinoa sve tesko i usporeno ide .
Pozdrav