+44
zoranV
cajzić
zoran ptice pjevice
topaz
turbozd
vasa_vr
danijelvr
pippo
Miljenko
patrik
alann
Merlo
ELVIR ALIDZANOVIC
sgobin
čajka
krstokljun
mutacija
crv
PESTI
refa95
Dule
opalnaissus
malinois
grujo
ERVINO
Santa
Renato.M
dzemal_sa
seadriver
krepat ma ne molat
trnar
Dax BG
Boban NA
dr.nenad86
kreso
Branimir
saso78
sestoperac
zvrcko sen
ticar
xyz
Dean
Fago
ikayke
48 posters
Ahat crveni mozaik
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°376
Re: Ahat crveni mozaik
ticar- Moderator
- Post n°377
ticar- Moderator
- Post n°378
Renato.M- Broj postova : 1494
Registration date : 14.12.2009
- Post n°379
HMMM, interesantna ptica na prvi pogled, ali kad se bolje pogleda, oblik crteža? crne noge?
Primijer druge-treče generacije ahata parenog sa dobrom crnom pticom. Sa tom pticom treba raditi još dvije godine.
P.S. Ajde sad da vas čujem !
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°380
Renato.M je napisao/la:HMMM, interesantna ptica na prvi pogled, ali kad se bolje pogleda, oblik crteža? crne noge?
Primijer druge-treče generacije ahata parenog sa dobrom crnom pticom. Sa tom pticom treba raditi još dvije godine.
Slazem se da je ptica interesantna i jako dobra po meni i melaninski i lipokromski, istina na snimci malo upadaju u oci nesto tamniji nokti pogotovo straznji prst, e sad dal je do snimke ili je stvarno tako necemo bas lako saznat.
Ono sto se nikako ne slazem, a to je da je ova ptica potekla od crne ptice, i to iz vise razloga, najjednostavniji je da je po mom misljenju selekcioniranje ahata pogotovo iz španjolske daleko prije doslo na visoke grane od selekcije crnih ptica, isto tako moje je misljenje da se takav nacin i pristup odavno pokazao potpuno pogresnim putem. Smatram da ako i je bilo nekog 'ubacivanja' da je to bio Venecuelski cizak ili nesto slicno, ali proucavajuci spanjolske uzgajivace vjerovatno je to u pitanju a nikako ne crna ptica.
pozz
- Post n°381
Darko mlad si ti uzgajivač , ja sam još prije 25 godina probao pariti ahata sa bakrenim i znam put do opet ahata, naime tada sam radio sa intenzivcima i injastima starih linija ali to ne mijenja proceduru. Tada su ahati imali takav crtež kako ima ta ptica na videu ali več tada smo tražili ahate sa pravim crtežom po leđima (riža-crtice )a ne duge linije. Da naglasim da tada ahati nisu imali tako svijetlu podlugu kao danas, Bile su to malo tamnije ptice , bio je vidljiv feomelanin ali več tada se znalo kako treba izgledati idealan primijer. pozdrav
ticar- Moderator
- Post n°382
evo i ženka od istog uzgajivača,nokti ko u bakarca.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=g-1lNPQ0_FU
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=g-1lNPQ0_FU
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°383
Renato.M je napisao/la:
HMMM, interesantna ptica na prvi pogled, ali kad se bolje pogleda, oblik crteža? crne noge?
Baš posao za nas Triba radit na njoj dvi godine pa poč u Reggiu po nove i pokazat uspjeh
Mi smo nekad počinjali i od venecuelanca i bez obzira na neuspjehe (po današnjim parametrima) bio je gušt i nauči se puno .
Sada te jednostavno ,,guta '' ritam izbacivanja sve novijih tipova ptica...Taman nešto postigneš - več se traži drugačije
Poznavanje aktuelnih trendova je več za svaku pohvalu a kamoli uzgoj.
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°384
Renato.M je napisao/la:Darko mlad si ti uzgajivač , ja sam još prije 25 godina probao pariti ahata sa bakrenim i znam put do opet ahata, naime tada sam radio sa intenzivcima i injastima starih linija ali to ne mijenja proceduru. Tada su ahati imali takav crtež kako ima ta ptica na videu ali več tada smo tražili ahate sa pravim crtežom po leđima (riža-crtice )a ne duge linije. Da naglasim da tada ahati nisu imali tako svijetlu podlugu kao danas, Bile su to malo tamnije ptice , bio je vidljiv feomelanin ali več tada se znalo kako treba izgledati idealan primijer. pozdrav
Neki put ta mladost i nije ograničavajući faktor, drugim se ocima gledaju i spoznaju nova kretanja u selekciji i standardima koji su sada naspram tih navedenih godina ohoho otisli.
Ja sam napisao ono sta smatram da je ispravno, a posto sam relativno upoznat sa radom spanjolskih 'geneticara' po meni nema teorije da ima 'bakrenoga' u ovoj ptici, jer znam koliko je to pogresno pogotovo u danasnje vrijeme.
ERVINO- Broj postova : 628
- Post n°385
ikayke je napisao/la:Ono sto se nikako ne slazem, a to je da je ova ptica potekla od crne ptice, i to iz vise razloga, najjednostavniji je da je po mom misljenju selekcioniranje ahata pogotovo iz španjolske daleko prije doslo na visoke grane od selekcije crnih ptica, isto tako moje je misljenje da se takav nacin i pristup odavno pokazao potpuno pogresnim putem. Smatram da ako i je bilo nekog 'ubacivanja' da je to bio Venecuelski cizak ili nesto slicno, ali proucavajuci spanjolske uzgajivace vjerovatno je to u pitanju a nikako ne crna ptica.
Kako su uzgajivači "genetičari" došli do tih ptica znaju samo oni...kombinacija sparivanja homozigotnog ahata sa venecuelskim cajzićem je posao od najmanje 5 godina..po mom mišljenju tu ima i kombinacija sa duplo crnim faktorom tj. kombinacija sa južno američkim cižcima koji ne posjeduju feo melanin....puno je to kombinacija sa puno parova da se dobiju i stabiliziraju takvi primjerci.Naravno kao nusprodukt ili jednostavno GREŠKA pojavljuju se kod tih ptica crni nokti, kljun, loša kategorija ili oblik...pozdrav
Merlo- Broj postova : 426
Registration date : 22.08.2008
- Post n°386
Jesu li ovo sve samo pusta nagadjanja ili ima neko osobna iskustva,jer iz mog osobnog iskustva koje je nazalost dosta malo vecina teza procitanih na ovoj temi ne drzi vodu.Ja sam ima sricu ove godine u Mechelenu pogledat jednog vrhunskog ahat crvenog mozaika koji je dobiven na sasvim drugi nacin nego sta je ovde prikazano tj bez ubacivanja crnih tica ili juznoamarickih cajzli.
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°387
ma pustite te priče o crnima u ahatima, o venecuelskim cajzama, duplo crno i bla bla bla samo stroga selekcija i planski rad, ja ne kažem da neko to nije napravio nekad, ali 99% vrhunskih ahata je samo plod dobre selekcije, uostalom uparite više jednog ahata sa venecuelskim cajzičem i osvojite svjetsko prvenstvo za par godina kad ga dobro očistite
to što ptica ima crne nokte je jednostavno greška, tj. teško je dobiti pticu koja če imati maximalno moguču ekspresiju crnoga, uopće ne pokazivati feomelanin i imati nokte ko lipokromac...je...a potreban je kompromis, večina ide na varijantu blago sive noge (ne previše sive, taman toliko sive da ih sudac ne kazni i maksimalno moguće crni crtež ) Ptica na snimci ima odličan oblik, odličnu kategoriju, lipokromska boja je odlična - što je dokaz da nema ili ima jako malo feomelanina, strukturu crteža tu baš ne vidim pa nemogu tvrditi, bočni crtež odličan brkovi grom...i onda ti crni nokti koi su greška niko to ne spori.
Ali evo pitanja ...dali su vrhunski (pretpostavimo da je takav ) crtež, bokovi, brkovi, i feomelanin koi se uopće ne vidi, dovoljni da iskompenziraju te "crne" nokte ??ili smatrate da bi ptica sa snimke zbog tih crnih noktiju trebala biti drastično kažnjena u stavci melanin ???
Merlo@ možeš nam malo reči šta kažu njemački uzgajivaći po pitanju selekcije ahata ?
to što ptica ima crne nokte je jednostavno greška, tj. teško je dobiti pticu koja če imati maximalno moguču ekspresiju crnoga, uopće ne pokazivati feomelanin i imati nokte ko lipokromac...je...a potreban je kompromis, večina ide na varijantu blago sive noge (ne previše sive, taman toliko sive da ih sudac ne kazni i maksimalno moguće crni crtež ) Ptica na snimci ima odličan oblik, odličnu kategoriju, lipokromska boja je odlična - što je dokaz da nema ili ima jako malo feomelanina, strukturu crteža tu baš ne vidim pa nemogu tvrditi, bočni crtež odličan brkovi grom...i onda ti crni nokti koi su greška niko to ne spori.
Ali evo pitanja ...dali su vrhunski (pretpostavimo da je takav ) crtež, bokovi, brkovi, i feomelanin koi se uopće ne vidi, dovoljni da iskompenziraju te "crne" nokte ??ili smatrate da bi ptica sa snimke zbog tih crnih noktiju trebala biti drastično kažnjena u stavci melanin ???
Merlo@ možeš nam malo reči šta kažu njemački uzgajivaći po pitanju selekcije ahata ?
crv- Broj postova : 1816
- Post n°388
Merlo ono moje spominjanje venecuelanca nema veze ni sa čim.Htio sam objasniti kako smo ,,izmišljali toplu vodu'' ali iak se sa sjetom prisjetim entuzijazma (neznanja).Merlo je napisao/la:Jesu li ovo sve samo pusta nagadjanja ili ima neko osobna iskustva,jer iz mog osobnog iskustva koje je nazalost dosta malo vecina teza procitanih na ovoj temi ne drzi vodu.Ja sam ima sricu ove godine u Mechelenu pogledat jednog vrhunskog ahat crvenog mozaika koji je dobiven na sasvim drugi nacin nego sta je ovde prikazano tj bez ubacivanja crnih tica ili juznoamarickih cajzli.
Zanimljivo bi bilo da opišeš svoja (njemačka) iskustva.
ticar- Moderator
- Post n°389
po meni crni nokti kod ahata čista diskvalifikacija,drugo je kad ima mali nahuk na vrhu nokta a drugo kad ima cijeli nokat crn.Dean je napisao/la:ma pustite te priče o crnima u ahatima, o venecuelskim cajzama, duplo crno i bla bla bla samo stroga selekcija i planski rad, ja ne kažem da neko to nije napravio nekad, ali 99% vrhunskih ahata je samo plod dobre selekcije, uostalom uparite više jednog ahata sa venecuelskim cajzičem i osvojite svjetsko prvenstvo za par godina kad ga dobro očistite
isto kao da ja donesem bilu ticu na izložbu sa crnim noktom i ona bude ocjenjena,
- Post n°390
Od kanarinca crne serije su nastale sve mutacije pa tako i ahat mutacija..uzgajivači kombiniraju,pokušavaju raznim kombinacijama (između ostalog i hibridizacijom sa venecuelskim i drugim cajzičima)dobiti što je moguče ptice bliže idealnom standardu...meni je potpuno nevažno kako je tko pario i kako je došao do ptice ali ako je standard ahata da mora imati nokte boje mesa onda nemože imati crne i nekažnjeno prolaziti...ne kažem da bi ta ptica sa snimke trebala biti kažnjena u melaninu ali po mojem shvačanju crni nokti su za današnju selekciju ahata ozbiljna greška a greške se obično i ???........pozdrav
PS Pippo bi rekao DOBAR je ali nije za SAJAM !?!?
PS Pippo bi rekao DOBAR je ali nije za SAJAM !?!?
- Post n°391
Samo stroga selekcija i nista vise .Ja bi osobno reka da iskustvo igra jednu veliku ulogu samo je steta sto dosta ljudi nece i nezeli prihvatit savjet a u danasanje vrime je dosta tesko nesto sam napravit.Sto se samih tica tice mislim da je razlika od zemlje do zemlje velika bar sto se standarda tice.U Njemackoj se trazi kod ahat crvenih mozaika da tica bude sto svjetlija tj.kontrast boja da bude sto izrazeniji,maska velika i tamno crvena,noge i kljun boje mesa a sto se bocnog crteza tice tu duzina perja igra veliku ulogu e sad za mestre od tica kako smanjit duzinu perja na bokovima tica da bocni crtez dodje do punog izrazaja ?
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°392
Merlo je napisao/la:Samo stroga selekcija i nista vise .Ja bi osobno reka da iskustvo igra jednu veliku ulogu samo je steta sto dosta ljudi nece i nezeli prihvatit savjet a u danasanje vrime je dosta tesko nesto sam napravit.Sto se samih tica tice mislim da je razlika od zemlje do zemlje velika bar sto se standarda tice.U Njemackoj se trazi kod ahat crvenih mozaika da tica bude sto svjetlija tj.kontrast boja da bude sto izrazeniji,maska velika i tamno crvena,noge i kljun boje mesa a sto se bocnog crteza tice tu duzina perja igra veliku ulogu e sad za mestre od tica kako smanjit duzinu perja na bokovima tica da bocni crtez dodje do punog izrazaja ?
tako sam i mislio, što se standarda tiće oni su više manje svugdje isti, ovo što si ti opisao traži se i kod nas i kod talijana i svugdje :-))
što se tiće crnih noktiju - naravno da je to greška to niko ne spori, ali evo zanima me ovako jedan primjer ako uspijem prenijeti moja razmišljanja:
ptica br 1 - crtež pravilan (riža),ali po glavi i po bokovima diskretan, evidentna prisutnost feomelanina, , nokti boje mesa
ptica br 2 - crtež pravilan i kompletan i po glavi i po bokovima maksimalna ekspresija crne boje, feomelanin potpuno nevidljiv, nokti sivi
znam da je to sad teško zamisliti ali evo u kratkim crtama imamo jednu pticu koja spada u rang korektna -ničim se ne istiće i niti nema neke greške, i imamo pticu br 2 koja se apsolutno ističe po melaninu međutim upravo zbog toga i noge su joj postale sive...znači u jednome je extra a u drugome ima falinku
koja je u prednosti :-))
ovo se naravno ne odnosi na ukupnu ocjenu, nego samo na ocjenu u stavki melanin...
heh eto malo da zakuhamo situaciju pred državno a i da se vidi kako ta ocjena i nije baš uvijek jednostavna kako neki misle, i kako kod ovakvih stvari (koje naravno mogu biti u miljardu nijansi) dolazi do izražaja osječaj suca za pticu, a ponekad i do razilaženja sudaca u mišljenju - ubijeđenju. :-)))
- Post n°393
Moj favorit tica broj 2
ticar- Moderator
- Post n°394
ja sad čitam i piše u španjolskom standardu da ahati mogu imati svijetlo sive nokte.i svijetlo sivi vrh kljuna,crni ne nego baš sivi.čak mi se čini da piše da mora imati sive nokte.
- Post n°395
....nokat ptice je u korjenu otprilike debljine 1 mm te se prema kraju sužuje.Unutar toga nalazi se kao sukrvica (boje mesa) koja prema kraju nokta ima sve tamniju nijansu koja ponekad prelazi u lagano sivo što nije kažnjivo(jer se to sivilo nalazi kao unutar nokta)....samo evidentno prisustvo melanina se kažnjava.,..nadam se da je sada sve jasno ...pozdrav
ticar- Moderator
- Post n°396
ticar- Moderator
- Post n°397
ticar- Moderator
- Post n°398
patrik- Broj postova : 408
Registration date : 09.04.2010
- Post n°399
lijepi su ali ipak možda pre tamni za ahate ?
- Post n°400
Bez onog možda Patrik, ili je svijetlost totalno zeznula sliku!patrik je napisao/la:lijepi su ali ipak možda pre tamni za ahate ?