inace slikao sam ga mobilnim telefonom
+44
zoranV
cajzić
zoran ptice pjevice
topaz
turbozd
vasa_vr
danijelvr
pippo
Miljenko
patrik
alann
Merlo
ELVIR ALIDZANOVIC
sgobin
čajka
krstokljun
mutacija
crv
PESTI
refa95
Dule
opalnaissus
malinois
grujo
ERVINO
Santa
Renato.M
dzemal_sa
seadriver
krepat ma ne molat
trnar
Dax BG
Boban NA
dr.nenad86
kreso
Branimir
saso78
sestoperac
zvrcko sen
ticar
xyz
Dean
Fago
ikayke
48 posters
Ahat crveni mozaik
sestoperac- Broj postova : 896
Registration date : 07.11.2008
- Post n°26
Re: Ahat crveni mozaik
boljeg nema niko u crnoj gori pa ti vidi
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°27
ali ima 100 km zapadnije u mostaru
Denjo
ptice su porjekom: matično jato dejan sa krstulovićem znaći
samo je pitanje kad će ući u crnu goru problem je što Denjo nema vremena pa dobije malo mladih inače matično jato mu je JAKO
hrvatska ima svjetsku kvalitetu pa što se tiće ove vrste gledaju se nijanse ......
Denjo
samo je pitanje kad će ući u crnu goru problem je što Denjo nema vremena pa dobije malo mladih inače matično jato mu je JAKO
hrvatska ima svjetsku kvalitetu pa što se tiće ove vrste gledaju se nijanse ......
saso78- Broj postova : 771
Registration date : 20.07.2008
- Post n°28
- Post n°29
- Post n°30
Pa jeb... nemam reflektor na aparatu,a i bilo je malo tamno...
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°31
saso78 je napisao/la:Pa jeb... nemam reflektor na aparatu,a i bilo je malo tamno...
nisu ti makedonski n loši,dobre ptice,koliko se moglo vidit bar maju masku.
sestoperac- Broj postova : 896
Registration date : 07.11.2008
- Post n°32
zvrcko sen je napisao/la:ali ima 100 km zapadnije u mostaru
Denjo
kad sam rekao da je najbolji u crnoj gori, to je zbog toga sto je jedini
salu na stranu, mislim da ta ptica bez obzira na greske ima jak genetski potencijal, a to cu znati kad dobijem mlade.
ko je ocjenjivao ahate u rijeci i u splitu, kakvi su onda ti ostali kad je ovaj ocijenjen sa 91 bodom i bio je u pobjednickoj kolekciji ?
i da, cuo sam za denja, kazu ima vrhunske ptice, ali mu isto vode porijeklo iz splita
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°33
sestoperac je napisao/la:
ko je ocjenjivao ahate u rijeci i u splitu, kakvi su onda ti ostali kad je ovaj ocijenjen sa 91 bodom i bio je u pobjednickoj kolekciji ?
i da, cuo sam za denja, kazu ima vrhunske ptice, ali mu isto vode porijeklo iz splita
U splitu neznam a u Rijeci Dean.... ovi ostali ne odskacu previse.. to su sitnice..ja tocno znam zasto su moji bili 2.mj kolekcija.... a i priznam da su ovo kvalitetnije ptice i u melaninu i u lipokromu... ali nije ni cudo , brane ih vec uzgaja godinama.... ali zato imam cilj...heheh bit bolji od Krstulovica
ikayke- Admin
- Post n°34
Ali ovo je dobar ahat...sad samo treba vidjeti kakva ti je zenka... tj dal ce taj par dati dobre izlozbene potomke.... vecinom uzgajatelji rijetko daju i muskog i zenku dobru.... zbog konkurencije.... tako sam i ja sad iz njemacke dobio jako dobrog muskog i slabiju zenku...ali na to se svi moramo pripremiti....
- Post n°35
Pa ako ne daju kvalitetnog muskog i zenku onda uzmi dva para jedan sa bolji musku,a drugi sa bolju zenku,pa ih zameni...
ticar- Moderator
- Post n°36
saso78 je napisao/la:Pa ako ne daju kvalitetnog muskog i zenku onda uzmi dva para jedan sa bolji musku,a drugi sa bolju zenku,pa ih zameni...
je ali tako dobiješ brata i sestru
Fago- Broj postova : 704
Registration date : 16.10.2008
- Post n°37
ma ljudi moji nemojmo se zanositi ludostima...
ako netko ima kvalitetno uzgojno jato, znači ima kvalitetu!
hoću reći ptice koje su lošije od roditelja nose u genotipu sve što su imali roditelji i njihovi preci. drugim riječima, ako i uzmeš lošije ptice, pravilnim uzgojem moraš dobiti opet taj kvalitet.
pravi uzgajivači ne ostavljaju doma škart, ali i od najboljih svojih ptica dobiju škart. Ali taj škart je škart samo u fenotipu. Tako da je moja preporuka da se kupuju ptice od uzgajivača koji sa svojim jatom u toj klasi ptica osvajaju medalje duži niz godina. Selekciju je odradio taj uzgajivač, a znanje kojim barata taj 'kupac' odvest će ga do uspijeha.
Naravno da na tom putu vreba mnogo opasnosti, ali probnim parenjem, već dogodine, mogu se očitati i genotipske čari novo nabavljenih primjeraka...
P.S.
sestoperac,
ahat je ok, malo ga kategorija na glavi zeza, ali ako je ženka sa koncentriranom crvenom maskicom oko kljuna i nije puno crvena po leđima imat ćeš dobre rezultate...
saso,
loša je snimka i slike, pa izgled možda vara... ali po ovome što ja vidim ptica je puna feomelanina i po tome za 2 boda lošija od sestoperovog ahata. jer ipak melanin ima najveću težinu!
ako netko ima kvalitetno uzgojno jato, znači ima kvalitetu!
hoću reći ptice koje su lošije od roditelja nose u genotipu sve što su imali roditelji i njihovi preci. drugim riječima, ako i uzmeš lošije ptice, pravilnim uzgojem moraš dobiti opet taj kvalitet.
pravi uzgajivači ne ostavljaju doma škart, ali i od najboljih svojih ptica dobiju škart. Ali taj škart je škart samo u fenotipu. Tako da je moja preporuka da se kupuju ptice od uzgajivača koji sa svojim jatom u toj klasi ptica osvajaju medalje duži niz godina. Selekciju je odradio taj uzgajivač, a znanje kojim barata taj 'kupac' odvest će ga do uspijeha.
Naravno da na tom putu vreba mnogo opasnosti, ali probnim parenjem, već dogodine, mogu se očitati i genotipske čari novo nabavljenih primjeraka...
P.S.
sestoperac,
ahat je ok, malo ga kategorija na glavi zeza, ali ako je ženka sa koncentriranom crvenom maskicom oko kljuna i nije puno crvena po leđima imat ćeš dobre rezultate...
saso,
loša je snimka i slike, pa izgled možda vara... ali po ovome što ja vidim ptica je puna feomelanina i po tome za 2 boda lošija od sestoperovog ahata. jer ipak melanin ima najveću težinu!
- Post n°38
Taj Ahat ima 90 boda,a ocjenu mislim da je dao Kulic.
Pa sad neznam sto i kako...Neznam kako vi sudci ocenujete... Ptica je bila divna za mene ona je imala posebnu intelegenciju za mene i mozda je to za to sto se bavim skolovanja stiglice pa ih njih tako posmatram.I spored moje znanje zasluzila je to,mozda zato sto nije bilo jace konkurencije.
Pa sad neznam sto i kako...Neznam kako vi sudci ocenujete... Ptica je bila divna za mene ona je imala posebnu intelegenciju za mene i mozda je to za to sto se bavim skolovanja stiglice pa ih njih tako posmatram.I spored moje znanje zasluzila je to,mozda zato sto nije bilo jace konkurencije.
- Post n°39
a možda su stvarno slike toliko loše pa daju krivi dojam...
a možda nije bilo konkurencije...
u svakom slučaju lijepo da je nagrađena!
a možda nije bilo konkurencije...
u svakom slučaju lijepo da je nagrađena!
zvrcko sen- Moderator
- Post n°40
Evo ovo je svugdje problem u italiji ptice dobivaju 93 boda kod nas ovisi o konkurenciji 90 do 91 bod rijetko će se koji sudac bacit sa 92......
onda dođete na neko društveno takmičenje ,,, a ono Vidila žaba da se konj kuje pa bi ona ....a ono u propozicijama minimum za 1 mjesto 90 bodova .....
ako ideš normalnim kriterijem nebi 95% ptica imalo prvo mjesto ,,,, onda pritisak na sudce da se dijele prva mjesta.... i nakraju imamo SRANJE . Blamiramo se . jer uzgajivaču je drag sudac koji mu je ptici dao 1 mjesto a o realnosti , kriteriju nećemo sada...
I da stvar bude gora imamo sudce koji nemaju svoje ja pa naki nemaju kriterija pa se dodvoravaju organizatorima da ih ponovo zovu i tako se vrtimo u krug.
Zadnjih godina mi u Dalmaciji pokušavamo i smatram da je to realnije , sudci su pod manjim pritiskom i uzgajivači su zadovoljniji .... znači minimum za bilo koju nagradu je 88 bodova. I povečali smo broj uzgajivača i broj izloženih eksponata...ovo je dobro samo na društvenim i regionalnim takmičenjima dok za državno treba minimum za nagrađenu pticu biti 90 bodova
na svjetskom takmičenju je minimum za 1 mjesto 90 s time da se 1,2,3 ptici ukoliko ima konkurencije isfriziraju bodovi.
i onda evo nas na početku priće 90 bodova u Srbiji nije istih 90 bodova u Hrvatskoj i nije istih 90 bodova na Svjetskoj.
srbija je u uzgoju kanarinaca, faune i bastarda bar dva koplja iza nas dok smo u papigama ,egzotama mi tri koplja iza njih
pjesma ,,,, u Srbiji je masovniji uzgoj u hrvatskoj kvalitetniji uzgoj
onda dođete na neko društveno takmičenje ,,, a ono Vidila žaba da se konj kuje pa bi ona ....a ono u propozicijama minimum za 1 mjesto 90 bodova .....
ako ideš normalnim kriterijem nebi 95% ptica imalo prvo mjesto ,,,, onda pritisak na sudce da se dijele prva mjesta.... i nakraju imamo SRANJE . Blamiramo se . jer uzgajivaču je drag sudac koji mu je ptici dao 1 mjesto a o realnosti , kriteriju nećemo sada...
I da stvar bude gora imamo sudce koji nemaju svoje ja pa naki nemaju kriterija pa se dodvoravaju organizatorima da ih ponovo zovu i tako se vrtimo u krug.
Zadnjih godina mi u Dalmaciji pokušavamo i smatram da je to realnije , sudci su pod manjim pritiskom i uzgajivači su zadovoljniji .... znači minimum za bilo koju nagradu je 88 bodova. I povečali smo broj uzgajivača i broj izloženih eksponata...ovo je dobro samo na društvenim i regionalnim takmičenjima dok za državno treba minimum za nagrađenu pticu biti 90 bodova
na svjetskom takmičenju je minimum za 1 mjesto 90 s time da se 1,2,3 ptici ukoliko ima konkurencije isfriziraju bodovi.
i onda evo nas na početku priće 90 bodova u Srbiji nije istih 90 bodova u Hrvatskoj i nije istih 90 bodova na Svjetskoj.
srbija je u uzgoju kanarinaca, faune i bastarda bar dva koplja iza nas dok smo u papigama ,egzotama mi tri koplja iza njih
pjesma ,,,, u Srbiji je masovniji uzgoj u hrvatskoj kvalitetniji uzgoj
Branimir- Broj postova : 1968
Registration date : 12.06.2008
- Post n°41
To se kaže jedno je htjeti a drugo moći! Zato je bolje imati jednu pticu pa kvalitetnu nego hrpu pa ništa.
ticar- Moderator
- Post n°42
zvrcko sen- Moderator
- Post n°43
Znači problem komentara slikanih ptica ..... je u lošoj kvaliteti slike pa tako je vrlo nezahvalno komentiranje i ocjenjivanje istih....
Po meni
opet sam nezadovoljan kategorijom
maskom
mozaik maska kod lipokroma i melanina "trebala bi biti jednaka" ijako zbog melanina ona realno nemože biti ista kao kod lipokroma....
Komentari :
Vrlo dobar obli oblik na licu, lipokrom dovoljno izražen, lagani nedostatak kontrasta s ostalim perjem.
Po meni
opet sam nezadovoljan kategorijom
maskom
mozaik maska kod lipokroma i melanina "trebala bi biti jednaka" ijako zbog melanina ona realno nemože biti ista kao kod lipokroma....
Komentari :
Vrlo dobar obli oblik na licu, lipokrom dovoljno izražen, lagani nedostatak kontrasta s ostalim perjem.
- Post n°44
E baš sam čekao nekog suca da komentira....
ali evo i ja ću - onako laički...
Ne znam tičaru dali svijesno imaš ovaj par u paru ili je to slučajnost. Ali, prtpostavimo da znaš i da ciljano želiš uzgojiti ŽENSKU liniju
Melanin je čisti prosjek - nema feomelanina, što je dobro, a slab kontrast crno-sivo(srebreno) je vjerojatno posljedica blica.
Kao što je zvrcko sen rekao kategorija je loša - ali samo ako želiš mušku liniju!!!
Da uđemo u detalje s tom kategorijom.
1. Imaš ženku koja je čista izložbena tica - dakle ženska linija.
2. Imaš mužjaka koji je loša izložbena ptica jer mu je maska PREniska - dakle s njime nikad nečeš dobiti dobre izložbene mužjake (ako njegova ženka nije extra). Bilo bi bolje da mu je maska skroz razdvojena po sredini čela.
Lipokrom je loše izražen kako je već rekao zvrcko sen. To može biti zbog lošeg karotiniranja - nadaj se da je, jer ako je genetski... nije dobro!
Nokti kod ahata moraju biti boje mesa a ne crni! Sa ove slike nisam siguran u boju.
Slika je slika, a ovo je moja viđenja ptica sa slike!
Pozdrav,
ali evo i ja ću - onako laički...
Ne znam tičaru dali svijesno imaš ovaj par u paru ili je to slučajnost. Ali, prtpostavimo da znaš i da ciljano želiš uzgojiti ŽENSKU liniju
Melanin je čisti prosjek - nema feomelanina, što je dobro, a slab kontrast crno-sivo(srebreno) je vjerojatno posljedica blica.
Kao što je zvrcko sen rekao kategorija je loša - ali samo ako želiš mušku liniju!!!
Da uđemo u detalje s tom kategorijom.
1. Imaš ženku koja je čista izložbena tica - dakle ženska linija.
2. Imaš mužjaka koji je loša izložbena ptica jer mu je maska PREniska - dakle s njime nikad nečeš dobiti dobre izložbene mužjake (ako njegova ženka nije extra). Bilo bi bolje da mu je maska skroz razdvojena po sredini čela.
Lipokrom je loše izražen kako je već rekao zvrcko sen. To može biti zbog lošeg karotiniranja - nadaj se da je, jer ako je genetski... nije dobro!
Nokti kod ahata moraju biti boje mesa a ne crni! Sa ove slike nisam siguran u boju.
Slika je slika, a ovo je moja viđenja ptica sa slike!
Pozdrav,
ikayke- Admin
- Post n°45
Zadnja promjena: ikayke; čet 5 vel - 12:12; ukupno mijenjano 1 put.
ikayke- Admin
- Post n°46
Ahat crveni mozaik _ Piacenza 2009
https://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=Rvm4f9PXWuQ&feature=channel_page
https://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=Rvm4f9PXWuQ&feature=channel_page
Branimir- Broj postova : 1968
Registration date : 12.06.2008
- Post n°47
Ikayeke tvoj komentar na ovo, ipak je to tvoje područje!
kreso- Broj postova : 1804
Registration date : 24.11.2008
- Post n°48
da li mozda ima neko link od uzgajivaca ahata crvenog mozaika ode u italiji jednom san vidia neki link bas ahati ,uzgajivac je ode u bologni cini mi se
dr.nenad86- Broj postova : 756
Registration date : 22.04.2009
- Post n°49
Pozdrav odgajivacima ahat crvenih mozaika. Nov sam na ovom foeumu inace i ja uzgajam te po meni "najlepse" kanarince boje. Drago mi je da ima ovakvog foruma gde se mogu razmeniti iskustva.
dr.nenad86- Broj postova : 756
Registration date : 22.04.2009
- Post n°50
Da li mi mozete reci posto cuvam ahat crvene mozaike, da li ste parili ahat mozaike sa crnim u cilju poboljsanja kvaliteta ahat mozaika, kako se pokazalo?