by CUBA ned 5 pro - 18:01
Hvala bizar sad znam o kome se radi, puno pozdrava i nadam se da ćeš uspjet u svojim nastojanjima.
Za nevjerne Tome koje interesira ova materija stavljam jedan davno objavljeni članak u Batudi u nadi da će im pomoći o daljnjem rasvjetljavanju ove materije.
Pozdrav svima.
UZGOJ ČEŠLJUGARA U KUĆI
( Batuda 2002 broj 4. stranica 16 / 17 )
U posljednje vrijeme, češće nego prije, u našim se novinama pojavljuje dosta članaka
o krivolovu ptica pjevica. Najčešće se radi o našim najpopularnijim pticama češljugarima.
Pri tome lovci ovih ptica često postaju lovina, pa postaje upitno tko je lovac a tko lovina.
U prethodnom broju Batude objavljen je izvod iz odštetnog cjenika Državne uprave za
zaštitu kulture i prirodne baštine iz kojeg je vidljivo kolike su kazne za nabava ptica, njihovo
ubijanje i držanje.
U Dalmaciji je češljugar tradicija, nabava i držanje tih ptica u kućama mnogo je stariji od svih zakona u bivšoj državi i novih zakona u Hrvatskoj.
Bez obzira na zakonske propise, ova tradicija neće tako brzo nestati.
Ovim člankom posjetio bih ljubitelje češljugara i uzgajatelje ptica da postoji način da zadovolje
svoju ljubav prema držanju češljugara, a da ih ne love i ne krše zakon, jer zaista nekontrolirani
nabava ptica pjevica ne vodi ničemu dobrom.
Nadam se da će se držanje i nabava ovih ptica regulirati na neki bolji način, kao što je to i u drugim
naprednijim europskim zemljama, gdje je ova materija zakonski daleko bolje riješena.
U dosadašnjim Batudama češljugar je često obrađivan. Pisano je o njegovu izgledu, pjevu i
takmičarskim klasama na našim izložbama. Međutim, malo je pisano o njegovom kućnom uzgoju.
Za razliku od drugih ptica faune Europe, češljugar je dosta jednostavan za uzgoj, te nije potrebno veliko iskustvo i znanje.
Posljednjih nekoliko godina selektivno uzgajam češljugare da bih stekao saznanja o genetskom nasljeđivanja pjeva. Iako ih prstenujem propisanim prstenima, ne izlažem ih na izložbama.
Paralelno uzgajam ptice u vanjskoj velikoj volijeri i u zatvorenom, dosta skučenom prostoru i krletki koja je identična za uzgoj kanarinaca. U oba slučaja ptice se legu jednako dobro. Kao što sam već naveo, uzgoj nije kompliciran.
Najvažnije je odabrati parove. Ptice moraju biti mirne i dobro adaptirane na krletku (najbolje su ptice koje su i same izležene u krletki). Odabrani par treba staviti zajedno u krletku i to što je moguće prije.
U jednoj krletki, bez obzira radi li se o letarki ili manjoj krletki, preporučljivo je staviti samo
jedan par. Izbor parova je najva.niji faktor uspješnog uzgoja.
Analizirajući vrstu gnijezda i mjesto za gnijezdo, došao sam do zaključka, u koliko ima
više gnijezda u krletki, ptice najradije biraju gnijezdo koje je zaklonjeno prućem, te koje se
nalazi u uglu krletke odakle ptica ima dobar pregled, a zaklonjena je od vanjskih pogleda.
Na takvo mjesto u vanjskoj volijeri stavljao sam pletena gnijezda, plastična kao za kanarinace,
pa čak i žičana gnijezda bez postave.
Različiti parovi su birali isto mjesto, iz čega se da zaključiti da je mjesto za gnijezdo važnije od
vrste gnijezda.
U zatvorenom prostoru u krletku sam stavio unutarnje gnijezdo na jednu stranu krletke, te maskirao prućem. Par ga je prihvatio i uspje.no odgojio mlade u njemu.
Parovi se pripremaju slično kao i kanarinci, s tom razlikom što im je potrebna veća količina
zeleni, naročito zeleni koja je propupala (razne vrste blitve, kupusa, kostriša, koprive itd.).
Dobro je i proklijalo sjeme. Moj uzgoj se bazirao na standardnoj mekoj hrani za kanarince s
dodatkom malo maka i nigera. Za pripremu i uzgoj naročito je bitno davati žive larve, ličinke
mravi, lisne uši i ličinkama brašnara.
Iako vlada mišljenje da češljugarima treba brašnjave crve komadati i davat pomiješane u mekoj hrani, iz osobnog iskustva mogu reći da oni, u koliko se naviknu, rado jede brašnjave crve.
U mome uzgoju pokazalo se da je to kompletna hrana za pripremu i uzgoj mladih. Prilikom hranjenja ptice su najradije uzimali žive brašnjave crve koje sam davao u svako doba dana, kad god sam bio kod ptica, u što su se mogli uvjeriti svi radoznalci i posjetitelji.
Iako vlada mišljenje da prilikom izbora parova treba uzeti mlade ptice, pokazale su mi se najproduktivnije dvogodišnje ptice, koje su bile potpuno adaptirane na čovjeka i krletku.
Ptice su se ponašale potpuno jednako kao i kanarinci. Ženka snese 4 - 5 jaja. Iz gnijezda sam vadio prva 2 jaja koja sam vraćao natrag u gnijezdo kad bi ženka snijela 3. jaje. Na njima je ženka normalno ležala i nakon 13 dana izlegli bi se mladi.
Nikakve medicinske preparate nisam posebno davao, ni mladim ni starim pticama, te nisam imao zdravstvenih problema u mladih ptica.
Jako je bitno da roditelji othrane svoje potomstvo, ili da majka hrani mlade prvih desetak dana, jer tada mladi dobiju imunološku zaštitu te, u principu, nemaju problema u daljnjem odrastanju. U koliko mlade othranjuje druga ptica, potrebno je u hranu dodavati, barem prvih desetak dana, probizine ili neke druge preparate da ojačamo imunološki sustav mladih ptica.
Zamijetio sam da češljugari zahtijevaju, više nego ostale ptice, posudu za kupanje i to za cijelo
vrijeme uzgoja. Pored uobičajene hrane potrebno im je davati zemlju i pijesak, koje radije uzimaju nego gotove mineralne pripravke (davao sam pticama zelen zajedno s korijenjem
i zemljom na korijenju).
Mužjaka nikako ne treba odvajati od ženke. Imao sam prilike sparivati mužjake koji su u
paru s kanarinkom razbijali jaja u gnijezdu, dok sa ženkom svoje vrste nije bilo nikakvih problema.
Ukoliko se mužjak ipak mora odvojiti, treba ga staviti u krletku pored ženke da imaju vizualni kontakt, u protivnom ženka bi napustila gnijezdo i ne bi se izlegli mladi.
Možda neki postavljaju pitanje zašto uzgajati češljugare u kući kada je mnogo jednostavnije
uloviti te ptice u prirodi. Ima više razloga za takvu odluku. Osim što se na taj način ne krši zakon, primijetio sam da ptice izležene u krletki daleko više vremena u toku godine pjevaju.
Zatim izborom roditelja možemo genetski usmjeravati i selekcionirati pjesmu, boju, veličinu i sve one karakteristike koje tražimo i zbog kojih ih uzgajamo.
Ptice ovako uzgojene jednostavnije su za daljnju reprodukciju.
Saznanja o učenju i nasljeđivanju pjesme češljugara uzgojenih u kući biti će obrađena u jednom od idućih brojeva Batude.
Ivan Ćubelić