To se cesce desava kod mladih zenki i normalno budu sva oplodjena jaja, meni se u prvoj turi to desilo kod tri mlade zenke i svi ptici izasli...Dean je napisao/la:evo i meni je jedna danas preskočila, obično se to desi na 2 jaju...nisam do sada primjetio nikakve probleme u vezi toga...jaja budu normalno oplodjena.
+72
Edi
Harzer
budisic
trava
Boban NA
olanik
lepi
komiza
zoranV
markozd
mrzlo mliko
Renato.M
opalnaissus
čajka
MARIN
sgobin
CUBA
vixan
Santa
mutacija
Border
krstokljun
Vasko-MK
ERVINO
9a2y
vlado
danijelvr
faganel
crv
Siskin
sasaznas
novaksin
topaz
Dalibor
Tihy
srdjan nis
DjordjeVet
Miljenko
refa95
krepat ma ne molat
malinois
dr.nenad86
Dule
sgrguro3
krnjolac
PESTI
franeperuzovic
g0g0 1
milos0205
kreso
cevap
Lazar
hari
nb.geronimo1
vladan bg
bocka
sestoperac
Dean
steva318
Zvrcko
kemo89
Rasko
zvrcko sen
Fago
saso78
ikayke
seadriver
žalacST
Branimir
xyz
ticar
trnar
76 posters
Razmnozavanje kanarinaca
danijelvr- Broj postova : 254
Registration date : 07.11.2009
- Post n°651
Re: Razmnozavanje kanarinaca
krstokljun- Broj postova : 1676
Registration date : 01.11.2009
- Post n°652
Santa, evo je meni danas jedna snijela prvo jaje. U pvoj turi ta zenka je imala 5 neplodnih jaja iako je muzjak bio spreman, stavljao sam muskog uvece i vadio ga oko 10 sati ujutro. ne vidim da je pari osim u gnijezdu, veliko je pitanje dali uspijeva napaviti dobar skok. Druga zenka je pripremila gnijezdo, dobar dio dana provodi lezeci u njemu, po svim pokazateljima je spremna, ne pusta muskog a niti nosi jaja, ima vise od 20 dana da je pripremila gnijezdo. Nije debela, uslovi su dobri, temperatura, svjetlost takodje, kvalitetno su pripremane ptice. Da napomenem, ostale zenke mi rade sasvim zadovoljavajuce.
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°653
krstokljun je napisao/la:Santa, evo je meni danas jedna snijela prvo jaje. U pvoj turi ta zenka je imala 5 neplodnih jaja iako je muzjak bio spreman, stavljao sam muskog uvece i vadio ga oko 10 sati ujutro. ne vidim da je pari osim u gnijezdu, veliko je pitanje dali uspijeva napaviti dobar skok. Druga zenka je pripremila gnijezdo, dobar dio dana provodi lezeci u njemu, po svim pokazateljima je spremna, ne pusta muskog a niti nosi jaja, ima vise od 20 dana da je pripremila gnijezdo. Nije debela, uslovi su dobri, temperatura, svjetlost takodje, kvalitetno su pripremane ptice. Da napomenem, ostale zenke mi rade sasvim zadovoljavajuce.
nije još zrela,meni je jedna kanarinka ležala u gnijezdu više od mjesec dana a bila je skroz zatvorena,to ona nagonski pravi gnijezdo,čekaj i početi če.
vixan- Broj postova : 24
Registration date : 29.10.2009
- Post n°654
hvala na poučnom objašnjenju. lakše se diše
- Post n°655
Moguce da nije zrela, to je zenka iz zadnje ture 2009 g.
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°656
krstokljun je napisao/la:Moguce da nije zrela, to je zenka iz zadnje ture 2009 g.
uzmi je u ruke i puhni u drob i sve če ti biti jasno.
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°657
Kad odpadne sa grane sigurno je zrela. Polako , mogu ptice bit i iste starosti pa neke krenu prije , neke kasnije .To je individualno , a ponekad ovisi i o sorti.krstokljun je napisao/la:Moguce da nije zrela, to je zenka iz zadnje ture 2009 g.
krepat ma ne molat- Broj postova : 616
Registration date : 31.03.2009
- Post n°658
Kanarinka mi je izlegla 5 jaja i nisu bila oplođena.Nakon koliko dana mogu opet pokušat sa parenjem pošto je mužjak koliko vidim spreman.Nebi ih htio odmah stavit zajedno jer mislim da će je izmaltretirat,nego sa pregradom.
Vasko-MK- Broj postova : 318
Registration date : 22.01.2010
- Post n°659
Pozdrav iz Makedonije
Po mom iskustvu mogu ti reci da joj je dovoljno 6-7 dana da se odmori. U tom periodu skloni jos gnezdo i muzjaka a ishrana ide isto kao u pripremi za parenje. Posle 6-7 dana radis sve isto kai i prvi put. Nadam se da ces u drugom pokusaju uspijeti. Srecno
Pozdrav
Pozdrav
- Post n°660
Hvla!
- Post n°661
Opet ja, opet problem nosenja jaja zenki satine crveni mozaik. Jedna i dalje samo lezi a ne nosi. Druga, kako nosi bolje da nije ni pocela. U prvoj turi, u prvom mjesecu to je izgledalo ovako: 18.01 i 19.01 nosila, 20.01 i 21.01 nije, 22.01 ponovo jeste, kako 23.01 i 24.01 nije nosila, vratio sam jaja u gnijezdo i legla je. Vjerovali ili ne, 26.01 je snijela 2 jajeta, nijesam cuo da se to nekome ovamo desilo. I naravno sva jaja su bila neplodna. Ostavio sam je da odlezi 14-15 dana. Odmorio je nekoliko dana i ponovo stavio gnijezdo. 22.02 je bilo prvo jaje, 24.02 drugo, evo 2 dana nema nijednog. ????????????????????????????????
- Post n°662
evo meni prošle godine izlegla tri jaj u jednom danu,sljedeći dan krepala!Inače godinu prije sve normalno imao sam baštarde sa njom jedino je imala vrlo sitna jaja a inače krupna ženka?
sestoperac- Broj postova : 896
Registration date : 07.11.2008
- Post n°663
Momo, $utra ces nac 2-3 komaTa Je li se parila ovaj put ?
- Post n°664
Parila se samo u gnijezdu, kao i prvi put. Samo sam sada stavio malo plice gnijezdo pa se nadam da su nesto i uradili.sestoperac je napisao/la:Momo, $utra ces nac 2-3 komaTa Je li se parila ovaj put ?
kemo89- Broj postova : 239
Registration date : 20.08.2008
- Post n°665
krstokljune tu zenku sklanjaj odma nemoj smao gubit vremena snjom ja sam imao takvu zenku koja je zezala sa nosenjem to je razlog ili prestara zenka ili preumorna sto znaci da u ovoj sezoni od nje ne cekaj nsita .pozz
- Post n°666
Mlada je zenka Kemo, 2009, mozda je i premlada. mislim 6 mjesec 2009.kemo89 je napisao/la:krstokljune tu zenku sklanjaj odma nemoj smao gubit vremena snjom ja sam imao takvu zenku koja je zezala sa nosenjem to je razlog ili prestara zenka ili preumorna sto znaci da u ovoj sezoni od nje ne cekaj nsita .pozz
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°667
krstokljun je napisao/la:Opet ja, opet problem nosenja jaja zenki satine crveni mozaik. Jedna i dalje samo lezi a ne nosi. Druga, kako nosi bolje da nije ni pocela. U prvoj turi, u prvom mjesecu to je izgledalo ovako: 18.01 i 19.01 nosila, 20.01 i 21.01 nije, 22.01 ponovo jeste, kako 23.01 i 24.01 nije nosila, vratio sam jaja u gnijezdo i legla je. Vjerovali ili ne, 26.01 je snijela 2 jajeta, nijesam cuo da se to nekome ovamo desilo. I naravno sva jaja su bila neplodna. Ostavio sam je da odlezi 14-15 dana. Odmorio je nekoliko dana i ponovo stavio gnijezdo. 22.02 je bilo prvo jaje, 24.02 drugo, evo 2 dana nema nijednog. ????????????????????????????????
Pozdrav
Moze biti dosta faktora u pitanju
starost zenke
njena konstitucija
kondiciono stanje
pripremnjenost za reprodukciju
ishrana
poremecaj u jajovodu itd itd
Ako si ti izlegao ove zenke posto vidim da obe imaju problema sa nosenjem onda si napravio neku gresku u periodu prije lezenja
- Post n°668
Vjerovatno da sam ja nesto pogrijesio. Ali isto sam postupao i sa drugim zenkama, a problem samo sa satinetama. Nijesu moje zenke, kupljene kod dobrog odgajivaca, u dobroj kondiciji, odlicne konstitucije. zdrave su ptice. uslovi boravka odlicni. Bicu strpljiv, mozda je greska sto sam prerano poceo pripremati izuzetno mladu pticu.
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°669
Moguce je .
Nemoj ih forsirat ,nek odleze koliko god jaja snjele .
pozdrav
Nemoj ih forsirat ,nek odleze koliko god jaja snjele .
pozdrav
kemo89- Broj postova : 239
Registration date : 20.08.2008
- Post n°670
Ma neznam i nije to premlada zenka sa sest i vise meseci ali i sto se tice pripremanja i greske pri tome neznam sta bi ti tu mogo da zeznes jednostavno je to njena priroda ostavi jeodmori je i posle nastavi .pozz
CUBA- Broj postova : 92
Registration date : 26.04.2009
- Post n°671
Pokušaj kavez premjestit na neko drugo mjesto ili ženku u neki drugi kavez, u koliko se radi o satinetima poželjno je da mjesto nije previše osvjetnjeno.
Obavezno joj daj dosta materijala za gradnju gnijezda, ženke koje grade dobra gnijezda obično su i dobre majke, što nije pravilo ali u praksi se dosta puta pokazalo bitnim.
Obavezno joj daj dosta materijala za gradnju gnijezda, ženke koje grade dobra gnijezda obično su i dobre majke, što nije pravilo ali u praksi se dosta puta pokazalo bitnim.
Zadnja promjena: CUBA; ned 28 vel - 0:12; ukupno mijenjano 1 put.
- Post n°672
Satine zenke su direktno izlozene svijetlu, kako dnevnom tako i vjestackom.CUBA je napisao/la:Pokušaj kavez premjestit na neko drugo mjesto ili ženku u neki drugi kavez, u koliko se radi o satinetima poželjno je da mjesto nije previše osvjetnjeno.
Hvala, sjutra ujutro ih premjestam. Inace materijala imaju dovoljno.
seadriver- Moderator
- Broj postova : 919
Registration date : 14.06.2008
- Post n°673
Zenka je premlada. Izlezena je u 6 mjesecu sta znaci da joj roditelji nisu bili izlozeni umjetnom svjetlu, jer da su bili radili bi dosta ranije 2 ili 3 mjesec. Jos nije dozivila spolnu zrelost a morala je krenuti dosta ranije nego njezini roditelji, kad kazem morala, znaci instinkt joj je tako govorio jer je duzina svjetla na to tjerala. Ne usavsi u potpunu spolno zrelost dolazi do problema kao sta je preskanje nosenja, mali broj jaja i neplodnost. Spolnu zrelost kanarinac stice u starosnom razdoblju od navrsenih 8-10 mjeseci zivota. Postoje iznimke naravno ali u pravilu je tako.
- Post n°674
danas trece jaje, nakon 5 dana pauze. Stavio sam ih u gnijezdo i legla je. Cekam da vidim oce li neko biti plodno.
sestoperac- Broj postova : 896
Registration date : 07.11.2008
- Post n°675
kad se pile izleze iz tog jajeta vec ce biti 5 dana staro