Priblizava se reproduktivna sezona kanarinaca (nekima je vec pocela) pa sam odlucio napisat neka osobna iskustva.
Sezona izlozbi prosla ,rijesili smo se viskova ptica,nabavili nove i treba krenuti u novi ciklus .Bitno je da se nesto desava.
Pokusat cu u kratkim crtama napisat na koji nacin pristupam reprodukciji.
Muzjaci
Povadeni su iz volijere u kaveze ,lagano produzavam dan i naravno hranim ih kvalitetnije.Posto nisam pristalica pretjeranog koristenja raznih medikamenata ,odradim osnovne stvari .Ocistim ptice od (potencijalnih ili prisutnih) parazita,vanjskih,respiratornih ,crijevnih i parazita nogu.Ne koristim preparate koji nisu nuzni ,znaci tretmane prevencije ne priznajem..
Muzjake stavljam u kaveze (svaki u svoj) i pregradim ih pregradama da se ne gledaju.Jednom tjedno u trajanju od 10 minuta uklonim pregrade i dozvolim muzjacima da se ZESTAJU jedni na druge.Taj cin izmedu ostalog smatram djelom pripreme.
Hrana za taj period i nacin balansiranja je jako bitan.Ima prica koje su sklone gojaznosti i prave nam velike probleme u pripremi.Muzjake hranim mjesavinom versele laga uzgojna sa dodatkom skajole (svijetlo sjeme)50%..Svaki drugi dan dobiju jajcanu hranu CeDe sa dodatkom klijavog sjemena.Na raspolaganju imaju minerale i aktivni ugljen u neogranicenim kolicinama .Vitamini koje koristim ferti vit dajem svaki dan ,pola propisane doze.Jabuka 1 tjedno.
Produzavanje dana radim pomocu tajmera na nacin da od prirodnog rezima do zeljene duzine dana (14 sati) prode 45 dana.
Zenke
Zenke su vani u volijeru .Kad sam njih poceo pripremati? Od dana kad su se izlegle.
Uspjesne reproduktivne sezone bez kvalitetnih i dobro pripremljenih zenki NEMA.Najveca greska uzgaivaca je upravo u tome sto se zenki sjete kad treba pocet reprodukciju.Moje zenke su cijelu godinu u volijeri (vanjska) ,kupaju se ,kvalitetno hrane ,na cistom su zraku i sto je po meni jako bitno ,ne cuju muzjake.
Zenke hranim ovisno o godisnjem dobu.Ljeti dok traje mitarenje, dajem kvalitetniju sjemensku hranu ,voce povrce u izobilju ,minerale ,rijetko jajcanu hranu.Od trenutka zavrsetka mitarenja mjenjam i nacin ishrane ,postepeno.Sa jace hrane prelazim na „posniju“.U tom periodu koji jos traje dajem od sjemenske hrane samo skajolu(svjetlo sjeme),jednom tjedno jajcanu hranu CeDe .voce i povrce svaki drugi dan ,minerali i aktivni ugljen moraju bit prisutni.Kupanje svaki dan.
Sto se tice ciscenja od raznih parazita proces isti kao i muzjaci.
Kako pristupam reprodukciji?
Zenke povadim iz volijere i svaku stavim u svoj kavez u prostoriji u kojoj su muzjaci.Obavezno svim zenkama odrezem nokte pa i onim kojima su kratki.Ovo mi je bitno uraditi da zenke nebi ostrim noktima razbile jaja.
Prvih par dana zenke ce u kasno popodnevnim satima spavati ili drijemati .To je sasvim normalno jer im je dan trajao do 16 h a kad ih unesem do 21h.
Onog trenutka kad sam ih unio u prostoriju pocinjem ih hraniti drugacije.U jednu hranilicu dobiju uzgojnu mjesavinu a u drugu skajolu.Jajcanu hranu dobiju svaki dan i to onoliko koliko je dovoljno za taj dan.Minerali moraju bit u kavezu.Zenke koje su bile vani ,nisu slusale muzjake ,hranjene na ovaj nacin krecu sa pravljenjem gnjezda za 10 dana .
Toliko od mene za sad.Mozda sam pomogao mladim uzgaivacima nekim od mojih iskustava .Volio bih cut (procitat) i iskustva drugih pticara .