dajte neki savjet sta da radim...
+72
Edi
Harzer
budisic
trava
Boban NA
olanik
lepi
komiza
zoranV
markozd
mrzlo mliko
Renato.M
opalnaissus
čajka
MARIN
sgobin
CUBA
vixan
Santa
mutacija
Border
krstokljun
Vasko-MK
ERVINO
9a2y
vlado
danijelvr
faganel
crv
Siskin
sasaznas
novaksin
topaz
Dalibor
Tihy
srdjan nis
DjordjeVet
Miljenko
refa95
krepat ma ne molat
malinois
dr.nenad86
Dule
sgrguro3
krnjolac
PESTI
franeperuzovic
g0g0 1
milos0205
kreso
cevap
Lazar
hari
nb.geronimo1
vladan bg
bocka
sestoperac
Dean
steva318
Zvrcko
kemo89
Rasko
zvrcko sen
Fago
saso78
ikayke
seadriver
žalacST
Branimir
xyz
ticar
trnar
76 posters
Razmnozavanje kanarinaca
Siskin- Broj postova : 437
Registration date : 29.10.2009
- Post n°601
Re: Razmnozavanje kanarinaca
Evo još jedno pitanje od mene. imam još problema sa ženkom. još uvijek raznosa materijal po kafezu i ne ubaciva ništa u gnijezdo. u gnijezdo sam joj stavio sjedalicu pletenu i sada često kada uđem u prostoriju gdje je ona vidim da leži u gnijezdu a ja nisam ubacivao mužijaka kod nje nikako niti je ona napravila gnijezdo od materijala koji sam joj ubacio.
sestoperac- Broj postova : 896
Registration date : 07.11.2008
- Post n°602
cekaj jos
seadriver- Moderator
- Broj postova : 919
Registration date : 14.06.2008
- Post n°603
igra se sa materijalom, nije jos spremna
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°604
seadriver je napisao/la:igra se sa materijalom, nije jos spremna
hm,nemora značiti,ja imam par kanarinki koje uopće ne prave gnijezdo nego samo nosaju materijal vamo tamo i kad snesu jaja snesu ih samo na uložak od gnijezda,ja po kanarinkinom drobu i kloaki vidim jeli spremna,u biti po tome i gledam kad treba ubaciti kanarinca.ako je zatvorena nema on što s njom u gajbi biti.
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°605
Pozdrav nočnoj smjeni! Ma to je često kod mladih ženki , osjećaju nagon ali nedefinirano.Dugo nosaju , prpaju ,čačkaju danima a onda u jedan dan smotaju lipo gnijezdo. Istina ima i odraslih ženki koje nikako ne prave gnijezdo ali to je posljedica naše selekcije.
- Post n°606
ticar je napisao/la:seadriver je napisao/la:igra se sa materijalom, nije jos spremna
hm,nemora značiti,ja imam par kanarinki koje uopće ne prave gnijezdo nego samo nosaju materijal vamo tamo i kad snesu jaja snesu ih samo na uložak od gnijezda,ja po kanarinkinom drobu i kloaki vidim jeli spremna,u biti po tome i gledam kad treba ubaciti kanarinca.ako je zatvorena nema on što s njom u gajbi biti.
pa kako da znam da li da ubacim mužijaka ili ne još?
refa95- Broj postova : 1274
Registration date : 12.04.2009
- Post n°607
ti njega ubaci i neka bude sa njom sve dok ona ne snese 3 jajeta za svaki slucaj neka on stoji sa njom
faganel- Broj postova : 177
Registration date : 06.06.2009
- Post n°608
Kao što je kazano, ima ženki koje ne prave gnjijezdo i tu treba biti oprezan. Osim golog trbuha i kloake, dobar je signal (ja ga uvijek koristim) kada prineseš kavez mužjaka ženki i ona čučne, kad on zapjeva. Ondam je sigurno spremna za parenje bez obzira i ako se malo potuku kad ubaciš mužjaka.
- Post n°609
Ubacio sam mužijaka i nisu se tukli - baš su mirno stajali i letali jedno pored drugog. Ali izgleda da on ne pjeva kad se vidi snjom???
danijelvr- Broj postova : 254
Registration date : 07.11.2009
- Post n°610
I kod mene su se tako ponasali muzjaci, prvo pevaju, a kad ih pustm kod zenke oni ucute na neko vreme,pa evo kod skoro svih zenki oplodjena jaja, samo jedan muzjak omanuo. Kanarinci najcesce uparuju zenke rano ujutru i desavalo mi se da kad ujutro udjem da ih hranim samo jedan od njih zapeva vecina zenki cucne i u tom trnutku nastaje prava drama,jos pet muzjaka pare u isto vreme.
Siskin slobodno ti ostavi muzjaka kod zenke, jos bolje ako se ne tuku, cim ona vuce materijal sigurno ce uskoro i napraviti gnezdo, a to sto ce muzjak sedeti kod zenke koji dan duze nema nikakve veze, bices jos sigurniji da je oplodio zenku. Pozdrav...
Siskin slobodno ti ostavi muzjaka kod zenke, jos bolje ako se ne tuku, cim ona vuce materijal sigurno ce uskoro i napraviti gnezdo, a to sto ce muzjak sedeti kod zenke koji dan duze nema nikakve veze, bices jos sigurniji da je oplodio zenku. Pozdrav...
vlado- Broj postova : 856
Registration date : 22.01.2010
- Post n°611
Koliko vidim svi preporučate da se mužjak drži odvojeno od ženke tj. da ona sama hrani mlade a pošto sam ja početnik zanima me ZAŠTO u čemu je štos?
danijelvr- Broj postova : 254
Registration date : 07.11.2009
- Post n°612
Ima nekih muzjaka koji hoce i dalje da pare zenke,ometaju zenke u lezanju na jajima i samim tim mogu i da polome jaja,a ima i onih koji brizno hrane zenku koja lezi na jajima. Pa bas zbog onih malo dosadnijih muzjaka iste odvajamo od zenke na neko vreme. Ja licno odvajam muzjaka i ostavljam ga pored zenke u drugom kavezu i vracam ga kod zenke kad ptici napune 16-17 dana. E sad ima muzjaka koji odmah prihvataju da sa zenkom zajedno hrane ptice i takve muzjake mozemo slobodno ostaviti zajedno, a ima i onih koji hoce da tuku mlade pa tu moramo biti malo oprezniji.Licno moje misljenje da kod vracanja muzjaka zenki na ovo moramo posebno obratiti paznju.
- Post n°613
Moj mužjak kanarinca je strašno brižan i pazi i ženku i mlade pa mi zato nije bilo jasno. Ove godine ćemo tek vidit šta će bit sa ostalim parovima imam ih još 4 plus stari par.
- Post n°614
OK sutra stavljam mužijaka kod ženke pa ćemo vidjeti hoće li napokon biti parenja i pravljenja gnijezda... pozz svima i hvala na odgovorima
ticar- Moderator
- Post n°615
vlado je napisao/la:Koliko vidim svi preporučate da se mužjak drži odvojeno od ženke tj. da ona sama hrani mlade a pošto sam ja početnik zanima me ZAŠTO u čemu je štos?
ja na primjer stavljam 1 mužijaka kod 3-4 ženke i zato nemože stati s njima u gajbi, jedino da ga podjelim na 3-4 djela.
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°616
Ovo je vječna tema dali pariti kanarince monogamno ili da mužjak skače na više ženki ?
i jedno i drugo ima prednosti i mane, moj savjet je početnicima neka drže jedan par zajedno tokom čitave sezone parenja, to da mužjak maltretira ženku, tuče mlade i slične pi....e, su dosta rijetke pojave kod kanarinaca, oni su uglavnom brižni roditelji. Jednom kad se upare miran si cjelu sezonu.
i jedno i drugo ima prednosti i mane, moj savjet je početnicima neka drže jedan par zajedno tokom čitave sezone parenja, to da mužjak maltretira ženku, tuče mlade i slične pi....e, su dosta rijetke pojave kod kanarinaca, oni su uglavnom brižni roditelji. Jednom kad se upare miran si cjelu sezonu.
- Post n°617
Tičaru pazi kad ga usitniš jer će ti samo jedna ženka dobit pravu stvar a ostale 3 će bit ljute na gazdu.
ticar- Moderator
- Post n°618
evo danas kod mene šou,mladi tić star 17 dana od straha izletio iz gnijezda i nagutao se zraka,nebi bilo čudno da mu se napuhala samo voljica nego mu se napuhala cijela ona tanka opnica preko prsa,droba i voljica oko vrata,bio je kao balon. .naravno probušio sam iglicom pa čemo viditi.
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°619
Idući put to nemoj sam radit . Odvedi ga u vulkanizera.
ticar- Moderator
- Post n°620
crv je napisao/la:Idući put to nemoj sam radit . Odvedi ga u vulkanizera.
ja ipak mislim da mu sad treba vulkanizer kad sam ga izbušio,.
- Post n°621
Ženka mi od jutros stalno leži u gnijezdu i cvrkuće. Samo izađe da jede i vode da uzme i odmah se vrati. Da li je to normalno da tako radi i šta to znači? Mislim da je već parenja bilo - mužijak je sa njom 6-7 dana...
refa95- Broj postova : 1274
Registration date : 12.04.2009
- Post n°622
de ti pogledaj da ona nije snjela vec 3 jaje ako tako lezi onda je mozda legla oprave jer kod mene zenke dok ne snesu trece jaje samo povremeno leze u gnijezdu a neke cak i ne leze navece ali nakon treceg sve normalno zalegnu i samo ustanu da jedu i piju
- Post n°623
nije još uvijek snijela ni jedno jaje
ticar- Moderator
- Post n°624
Siskin je napisao/la:nije još uvijek snijela ni jedno jaje
a koliko je stara ta kanarinka,ima li prsten na nogi i koje je boje.
- Post n°625
ima od 2009 godine , kupio je na izlozbi u 11. mjesecu