Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+40
DjordjeVet
grdelin-omiš
Renato.M
CASPER
karlo
xyz
Merlo
lord189
jere
japirko1
bivanzg
toni69
DOMO
zvrcko sen
ssarava1
bocka
ticar
krnjolac
Dax BG
vlado
kreso
PESTI
faganel
Dean
trava
krstokljun
zoranV
komiza
koce
saso78
crv
malinois
zadranin
baltic
Sina BL
Dadoni
Miljenko
Carduel
brabus
MARIN
44 posters

ŠKOLA PJEVA

Gost
    Gost

ŠKOLA PJEVA - Page 25 Empty Re: ŠKOLA PJEVA

Postaj by Gost sri 4 kol - 19:25

Carduel je napisao/la:Kolege, ajde netko da mi odgovori na ona pitanja (nije teško, radi se o verši)!

Jel moguće da nitko ne zna a raspravlja se o standardu!? Laughing

Ako znaš da nije teško,onda -znaš.A ako znaš, zašto pitaš.Tu smo da raspravljamo,a ne da provjeravamo jedan drugom znanje.
    Carduel
    Carduel

Broj postova : 1278
    Registration date : 29.07.2009

Postaj by Carduel sri 4 kol - 19:39

VINKO je napisao/la:
    Carduel je napisao/la:Kolege, ajde netko da mi odgovori na ona pitanja (nije teško, radi se o verši)!

Jel moguće da nitko ne zna a raspravlja se o standardu!? Laughing

Ako znaš da nije teško,onda -znaš.A ako znaš, zašto pitaš.Tu smo da raspravljamo,a ne da provjeravamo jedan drugom znanje.

Prijatelju Vinko, ne radi se o nikakvoj provjeri znanja, nego o tome da se navedu glasovi "čiste" i "nečiste" verše. Kao što si sam naveo glasovi cvrrrrr (vrsta strile) i đav spadaju u nečistu veršu. Zamolio bi i gosp. Kocu da malo obrazloži glasove "čiste" i "nečiste" verše. Ovo isključivo pitam što neki glasovi iz ovog repertuara su dodani na liste koje je Bizar.zg postavio i ocjenjuju se.
    koce

Broj postova : 360
    Registration date : 16.04.2010

Postaj by koce sri 4 kol - 23:44

Strile,cjacjavanja,falše zijade,to je ukratko šporka verša.Još kad grdelin (nije rijetkost)ima dvi ,tri falše zijade kroz veršu,dvi tri vrste strila,pad kad to vrti ukrug,ajme meni.S druge strane ima grdelina kojima se verša sastoji od laganih igranja,dozivanja koja uglavnom izgledaju kao pletiva,igra se pletivima kroz veršu.Najčešće to bude kombinacija ove dvije krajnosti.Treba težiti da je što manje prvog dijela,a što više ovog drugog.Još nešto,ima grdelina koji veršu pivaju ispod glasa,a na batudi dižu glas i tako reagiraju kad čuju grdelina-pozitivno.Za razliku od onih koji veršu pivaju forte,i ne razlikuju veršu od batude-negativno.Opet ponavljam,grdelini koji su pravilno gojeni,pravilno šireni i rašireni u šestom mjesecu moraju pivat batude i tu više nema rasprave.Oni mogu zaveršat,ali to je malo i ništa.Tičar mora u svakom trenutku svoga grdelina znat okrenit na batudu kad je top forma.Ako to ne može,ili grdelin nevalja ili tičar nezna,ili ga to ne zanima.Moji su grdelini prva godina,pa kad ih uzmem jednog u jednu ruku,drugog u drugu tuču batude bota bota,zato što ja to tako hoču i na tome radim.
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel čet 5 kol - 0:41

koce je napisao/la:Strile,cjacjavanja,falše zijade,to je ukratko šporka verša.Još kad grdelin (nije rijetkost)ima dvi ,tri falše zijade kroz veršu,dvi tri vrste strila,pad kad to vrti ukrug,ajme meni.S druge strane ima grdelina kojima se verša sastoji od laganih igranja,dozivanja koja uglavnom izgledaju kao pletiva,igra se pletivima kroz veršu.Najčešće to bude kombinacija ove dvije krajnosti.Treba težiti da je što manje prvog dijela,a što više ovog drugog.Još nešto,ima grdelina koji veršu pivaju ispod glasa,a na batudi dižu glas i tako reagiraju kad čuju grdelina-pozitivno.Za razliku od onih koji veršu pivaju forte,i ne razlikuju veršu od batude-negativno.Opet ponavljam,grdelini koji su pravilno gojeni,pravilno šireni i rašireni u šestom mjesecu moraju pivat batude i tu više nema rasprave.Oni mogu zaveršat,ali to je malo i ništa.Tičar mora u svakom trenutku svoga grdelina znat okrenit na batudu kad je top forma.Ako to ne može,ili grdelin nevalja ili tičar nezna,ili ga to ne zanima.Moji su grdelini prva godina,pa kad ih uzmem jednog u jednu ruku,drugog u drugu tuču batude bota bota,zato što ja to tako hoču i na tome radim.

Isto tako ima grdelina koji kombiniraju javljanja, pirlite i pletiva i to isto ne spada u šporku veršu.
    koce

Postaj by koce čet 5 kol - 1:27

Pa valjda vam samo "uho" govori što nije lipo.Strila,trrrrr,čvrrrr,zvrrrrr,još kad doda trrrrrrr vrđi,falša zijda,bli bli vrđi,trzi,vrzjo,cjacjavanje + falša zijada itd,itd.
    Slova R,Ž,Đ,Č,su uglavnom negativna,a posebno slovo R,koje nigdje nije poželjno,pogotovo u zijadi.Zato vam i govorim da bi batuda trebala biti osnov standarda.Uredna čista batuda,odvojena od verše.Kad se ocjeni tih par batuda,tada se ocjenjuje verša(ako je ima).Ako grdelin ne može u lipnju iz verše okrenit na par batudi,onda nije za ocjenjivanje.Vinko je u pravu,standard treba da bude visok,ko Blankina letvica,pa će se ljudi truditi.Malinois odlično govori,treba biti rigorozan u postavljanju standarda,ono što nevalja nevalja.Jedno je druženje,slušanje grdelina uz bržole i gitaru (ja sam uvik za to),a drugo su natjecanja po standardima.Miljenko kaže da neće biti grdelina za pokazati po takvim standardima,pa neka.Može li Jadran iz Supetra u ligu prvaka-ne može.Kad se već to radi neka bude na nivou,neka buduči prvak bude pravi prvak,koji slavi batudama,a ne da ga se treba molit da se ostavi verše.Pišljive tri batude koje bi grdelin morao spojiti sam predložio kao prag za diskvalifikaciju pri natjecanju,zar stvarno mislite da je to puno?
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 5 kol - 7:48

Carduel je napisao/la:
    koce je napisao/la:Strile,cjacjavanja,falše zijade,to je ukratko šporka verša.Još kad grdelin (nije rijetkost)ima dvi ,tri falše zijade kroz veršu,dvi tri vrste strila,pad kad to vrti ukrug,ajme meni.S druge strane ima grdelina kojima se verša sastoji od laganih igranja,dozivanja koja uglavnom izgledaju kao pletiva,igra se pletivima kroz veršu.Najčešće to bude kombinacija ove dvije krajnosti.Treba težiti da je što manje prvog dijela,a što više ovog drugog.Još nešto,ima grdelina koji veršu pivaju ispod glasa,a na batudi dižu glas i tako reagiraju kad čuju grdelina-pozitivno.Za razliku od onih koji veršu pivaju forte,i ne razlikuju veršu od batude-negativno.Opet ponavljam,grdelini koji su pravilno gojeni,pravilno šireni i rašireni u šestom mjesecu moraju pivat batude i tu više nema rasprave.Oni mogu zaveršat,ali to je malo i ništa.Tičar mora u svakom trenutku svoga grdelina znat okrenit na batudu kad je top forma.Ako to ne može,ili grdelin nevalja ili tičar nezna,ili ga to ne zanima.Moji su grdelini prva godina,pa kad ih uzmem jednog u jednu ruku,drugog u drugu tuču batude bota bota,zato što ja to tako hoču i na tome radim.

Isto tako ima grdelina koji kombiniraju javljanja, pirlite i pletiva i to isto ne spada u šporku veršu.

A joooojjj....
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 5 kol - 9:55

https://2img.net/r/ihimizer/img189/8927/scan0005pu.jpg
    .......... Poštovani, forumaši ovo što sam stavio gore je PRIJEDLOG standarda...autora Ž.Selaka, po meni njbolji-opširniji-najopisaniji... ovo je to što sam ti ZoraneV, prije govorio da mi imamo bolje ...samo ih ne koristimo.
    Napominjem da je ovo 1/5, znači ima ukupno 5.stranica ovo je prva(kako budem mogao tako ću stavljati).
    - Carduel, dobio sam tvoju adresu, od Brabusa dvd-ove sutra šaljem, danas je praznik u HR, te čestitam onome tko slavi.
    - Samo pomalo, ide nas dobro s obzirom da je sve u "balunu". Kamera mi još nije popravljena,te ovim putem molim Pavao-makarska, ako imaš volje-mogućnosti da ti snimiš u Brelima kod S.Z.ptice 50.mladih grdelina, meni je trenutačno tehnički neizvodljivo, ST-Omiš se putuje po 2.sata, mislim ako možeš ako ti je zgodno, ja te najavim i sve pet. Pozzz, idem slati nove slike
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 5 kol - 10:21

koce je napisao/la:Pa valjda vam samo "uho" govori što nije lipo.Strila,trrrrr,čvrrrr,zvrrrrr,još kad doda trrrrrrr vrđi,falša zijda,bli bli vrđi,trzi,vrzjo,cjacjavanje + falša zijada itd,itd.
    Slova R,Ž,Đ,Č,su uglavnom negativna,a posebno slovo R,koje nigdje nije poželjno,pogotovo u zijadi.Zato vam i govorim da bi batuda trebala biti osnov standarda.Uredna čista batuda,odvojena od verše.Kad se ocjeni tih par batuda,tada se ocjenjuje verša(ako je ima).Ako grdelin ne može u lipnju iz verše okrenit na par batudi,onda nije za ocjenjivanje.Vinko je u pravu,standard treba da bude visok,ko Blankina letvica,pa će se ljudi truditi.Malinois odlično govori,treba biti rigorozan u postavljanju standarda,ono što nevalja nevalja.Jedno je druženje,slušanje grdelina uz bržole i gitaru (ja sam uvik za to),a drugo su natjecanja po standardima.Miljenko kaže da neće biti grdelina za pokazati po takvim standardima,pa neka.Može li Jadran iz Supetra u ligu prvaka-ne može.Kad se već to radi neka bude na nivou,neka buduči prvak bude pravi prvak,koji slavi batudama,a ne da ga se treba molit da se ostavi verše.Pišljive tri batude koje bi grdelin morao spojiti sam predložio kao prag za diskvalifikaciju pri natjecanju,zar stvarno mislite da je to puno?
    - Koce, ne možeš po sebi(nama) suditi.Ti si tu expert, ali ima stvarno na forumu početnika da ja dobro rekao Vinko A jojjjj.
    -ALI, mislim da se to može riješiti lako, evo kako su to riješili Španjolci, sve vidljivo, sve za prvi razred-početnike, onda nema nedoumica-pitanja, molim otvori link:
    https://2img.net/r/ihimizer/img571/6994/scan0006p.jpg
    ovo je samo dio teksta iz : "Explicativa canto jilguero campero de Madrid",ali to nije sve ( Petsi je nedavno napisao da je već puno toga rekao na temu "standard", te ja budem malo slobodan i tri dana čitam samo ovaj forum-41.str i druge vezane teme), te gle čuda nađem na STANDARD PJESME, post.br.2 http//www.slavujar.com/pages/pesma (MOLIM da netko-tko zna, navedeno ovdije stavi)
    istu stvar, po meni vrhunska ideja, koja je na žalost zanemarena.
    -Koce na ovom forumu je bilo do sada dosta pokušaja da se napravi standard, mislim da je trenutačno sazrila situacija, mislim da je trebaš iskoristiti, da budeš zapamćen u "tičiji" koji je NAPOKON napravio (ili pomogao ) standard grdelina.
    - Već si(davno) rekao da ću ja biti zapamćen u tičiji kao jedini kojem je kanarinac se uhvatio u mišolovku, hahahaa...ali neka.
    Eto ti prilike, svi su ZA, već si rekao da ćeš žrtvovati godišnji...peglaj, svi ti pomažemo.
    p.s.
    U veliku voljeru mi je povremeno ulazio miš, te ja uzmem cijev od 1/2 metra i stavim u dno cijevi mišolovlu, a glupi gloser kanaricac, se kao miš uhvatio u mišolovku, ušao u dno cijevi kao pantagana.
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel čet 5 kol - 10:55

VINKO je napisao/la:
    Carduel je napisao/la:

A joooojjj....

Vinko, može objašnjenje čemu ovakav komentar!

Evo primjer: Pikvaljbi-ci-pi-pi-pi-cibli-cibli-cibli.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 5 kol - 11:13

Koce odlicno objasnjava,ako se neko sprema na takmicenje dignut ce tice u formu i oni moraju bacati batude,sam termin odrzavanja sigurno ce biti kasno proljece kada su tici uz minimalan trud na prirodnom svjetlu vec sami od sebe u formi pa i pocetnici nece imati vecih problema. Vjerovatno je da moze biti i onih koji ce drzati tice na dieti znajuci da prave manje gresaka u versi nego kad polude na batudi,samo za mene su to dva razlicita padeza i to se treba rjesiti na listi,inace bi bilo lako moguce da pobjednik u versi bude sa najmanje gresaka a isti dignut u batudu najlosiji,to pitanje se mora rjesiti da bi bilo sve posteno.
    PESTI
    PESTI

Broj postova : 1419
    Registration date : 11.03.2009

Postaj by PESTI čet 5 kol - 13:17

A jooooooooooooooojjjjjj!............Jedan u kupe ,drugi u dinare .
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 5 kol - 13:36

- Jutros sam se dobro potrudio, ali evo vidim da mi je "pojelo" cijeli tekst s drugom stranicom prijedloga od Selaka(morat ću sutra ponovit)...... tu sam na osvrt Marina koji kaže: Da se grdelinaši, moraju žestit. Napisao(savijetovao) da žestinu upotrijebimo za pravljenje STANDARDA.
    - Samo po malo, još je 28.C u hladu, nije vrime za prepucavanja...mislim da je Selakov PRIJEDLOG naj bliži nama, a još nisam napisao o verši.
    -Još nešto, ja ću pomoć koliko mogu(tekstovi,prijedlozi, smijernice...), ali neću sudjelovati u samim raspravama, izradi samog standarda, već sam rekao NIKAD nisam NIKOM komentirao pticu.
    - Nikad nisam prodao niti kupio(grdelina), niti platio drugom da mi skine gnijezdo, u "želandu" idem gradelavati i piti, nisam 4.godine donio kući pticu iz želande-prirode.
    Htio sam samo s ovim gore reći da smo svi mi malo "različiti" TEŠKI individualci, da nije lako nas sve skupa staviti pod jednu kapu(standard).... pozz školi.
    baltic
    baltic

Broj postova : 779
    Registration date : 22.08.2009

Postaj by baltic čet 5 kol - 15:24

Ja bi postavio jedno pitanje?
    Dali bi se isto smatralo npr. ako ptica pjeva.
    visli visli cvi cvi ca ca viziju ili ca ca visli visli cvi cvi viziju jeli u oba slucaja diskvalikacija ili bi se moglo tolerisati 2 takta ca ca.

Jer drugacije to izgleda kada tic poslje nekakve neprenaglasene strile odpjeva odlicna 3 pletiva i ziju a drugacije kada na strilu stavi ziju .

Dali postoji u ovom slucaju tolerancija ?

Ako postoji onda zapisite da sam i ja pomagao u standardu pjeva cheers Smile

Npr cvi cvi viziju odlicno 2 takta zija

A ca ca 2 takta pa onda visli visli cvi cvi zija nevalja k....? Sad

Zadnja promjena: baltic; čet 5 kol - 15:38; ukupno mijenjano 1 put.
    karlo
    karlo

Broj postova : 85
    Registration date : 22.12.2009

Postaj by karlo čet 5 kol - 15:33

ako ikad dođe do standarda grdelinovog pivanja,a vidim da će to ić vrlo teško...

a zašto???

pa ne radi se standard po onom pivanju,kakvog imamo u svojih ptica,mislim kod kuće...

prvo se moraju skupit svi glasovi koje prirodno grdelin proizvodi svojin pjevom...

pa tek onda dolazi na red vrijednovanje pojedinog glasa i u sklopu i redosljedu pojedinog grdelinovog pjeva...

tako se dolazi do ocjene,a ne standard naštimavat po svojin tičima...

ALI ONDA ODLAZI U NEPOVRAT STP...

ILI JOŠ BOLJE REČENO STP JE NEDOSTIŽNI SAN...

baltic
    baltic

Postaj by baltic čet 5 kol - 15:45

karlo je napisao/la:ako ikad dođe do standarda grdelinovog pivanja,a vidim da će to ić vrlo teško...

a zašto???

pa ne radi se standard po onom pivanju,kakvog imamo u svojih ptica,mislim kod kuće...

prvo se moraju skupit svi glasovi koje prirodno grdelin proizvodi svojin pjevom...

pa tek onda dolazi na red vrijednovanje pojedinog glasa i u sklopu i redosljedu pojedinog grdelinovog pjeva...

tako se dolazi do ocjene,a ne standard naštimavat po svojin tičima...

ALI ONDA ODLAZI U NEPOVRAT STP...

ILI JOŠ BOLJE REČENO STP JE NEDOSTIŽNI SAN...

A ko je post bio upucen meni? ja sam samo pitao nesto realno dali je to isto kad ptica pjeva poslje strile 2-3 pletiva i ziju ili kada stavlja na strilu ziju?

Jer kad tic ima ziju normalno da je bitno gdje je stavlja dali na 3 pletiva ili na kljav kljav.
    karlo
    karlo

Postaj by karlo čet 5 kol - 15:54

ništa osobno,ni sad ni prije...

nego evo čitan postove i imam dojam da bi mi svi sada standard približili svomu ljubimcu...

a to tako ne ide...

i kažem,zbilja ništa osobno... farao
    baltic
    baltic

Postaj by baltic čet 5 kol - 16:20

Ne moze se standard praviti po ticamo koje su nam kuci jer zna se sta valja a to je sto vise pletiva i sto bolja zija .

Jer ovdje se ne pravi standard Splitski nego standard na sirem regionu po kojem bi mnogo ticara usmjeravali svoj pjev.

Npr mozda bi se po tom standardu vec na godinu ocjenivale ptice u Rami.

A da je se ocjenivalo u Rami po STP sve jedna ptica bi bila diskvalikovana jer ni jedna tica nije zapjevala ispravnu ziju pred sudijama a bilo je tica koji su se kupali prd sudijama da bi poslje tukli batude Smile

Zadnja promjena: baltic; čet 5 kol - 16:29; ukupno mijenjano 3 put/a.
    karlo
    karlo

Postaj by karlo čet 5 kol - 16:27

prijatelju dragi nema ih ni u splitu puno kojima tići imaju ispravnu ziju...

ka tome treba težiti,batuda,pletiva i zije to su nedostižni uzori i puno muke za doć i blizu toga...

a onda dogodine nam sve pada u vodu...

jer tić zna i prominit pjev...

ali stremenja su jasna...
    koce

Postaj by koce čet 5 kol - 16:28

Nitko sritniji od mene kad bi se S.T.P.-u,dodalo još slovo S kao standard,pa da bude S.S.T.P.(Standard splitske tradicije pjeva).Možda bi to bilo najbolje,pa neće nitko govoriti da se standard radi po onome što se ima kuči.Balta,kad je svojedobno g.Selak radio na ovome,pletiva su fenomenalno opisana.Da se razumijemo,nije to on izmislio nego se,isto ko i mi konzultirao,razgovarao i raspitivao,pa pročitaj.Marin je to isto odlično opisao.Ja ti kažem da nikakvo ca,ca,ni cja,cja,ne smije biti ni na poćetku,ni u sredini,ni na kraju batude.Bar batuda mora biti čista.Ljudi moji,ako je vrijednost batude ovoliki problem,što će tek biti kad batudu počnemo definirati.Bizar,Selak ima fenomenalnih stvari,ima i onih koje bi trebali korigirati,ali puno bolji početak nego recimo španjolci.Selak je dao odlične temelje.
    baltic
    baltic

Postaj by baltic čet 5 kol - 16:38

Pa npr.Mostarski pjev se po tom standardu nebi mogao ocjenivati .Jer sam primjetio da Carduel opisuje pletiva,pirlut i djavku koja se cjeni u Mostaru a koja bi po tom standardu bila diskvalifikacija.

Sta ce mo za zadarske striladure i Sinjske nastavke oni isto nisu spomenuti kod Selaka u listi za ocjenivanje.

Ps. Ja sam mislio da se pravi neki zajednicki standard ali ocito nisam dovoljno pratio temu jer mi je sezona posla Wink

koce

Postaj by koce čet 5 kol - 17:30

Zašto me nitko ne napada?Ja svjesno ili nesvjesno sve vučem prema S.T.P.,odnosno branim one stvari kojih se sigurno večina tičara u Splitu i okolici neće odreći zbog zajedničkog standarda.Sad je red na one koji imaju dugačije običaje i tradicije pjeva da kažu što misle i brane one stvari kojih se ne žele odreči.Nakon toga će mo vidjeti postoje li uvjeti za kompromise ili ne.Carduel je jedini nešto stidljivo pokušavao.Mislim da sam ja dosta pisao.
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel čet 5 kol - 17:41

baltic je napisao/la:Pa npr.Mostarski pjev se po tom standardu nebi mogao ocjenivati .Jer sam primjetio da Carduel opisuje pletiva,pirlut i djavku koja se cjeni u Mostaru a koja bi po tom standardu bila diskvalifikacija.

Sta ce mo za zadarske striladure i Sinjske nastavke oni isto nisu spomenuti kod Selaka u listi za ocjenivanje.

Ps. Ja sam mislio da se pravi neki zajednicki standard ali ocito nisam dovoljno pratio temu jer mi je sezona posla Wink

Ogromna je razlika Splitskog i Mostarskog pjeva tako da je Balta u pravu što se ovog tiče. Razgovarajući s prijateljima koji njeguju ovaj pjev bitno je da pored batude ptica ima što širi repertuar pjesme koji nije nigdje blizu S.T.P.-a.

Koce, nema potrebe za napadanjem, svatko može iznijeti svoje mišljenje o pjevu grdelina. Bilo bi super da se napravi standard po kojem bi se mogli ocjenjivati tići. Sve mi se čini da će biti 2 standarda na kraju jer ne mislim da se može napraviti toliki kompromis pa da se sve stavi pod jedan. Daj Bože da griješim. Uglavnom lijepo nam ide. Very Happy
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 5 kol - 17:41

Najbolje bi bilo da se standard bazira na splitskom pjevu,jer je najcisci,medjutim da se "dopuste" iznimke koje su npr. dozvoljene/pozeljne u makedoniji,srbiji,mostaru, i da se nadje neka "zlatna sredina", za losu ziju - oduzimati poene, za dobru i explozivnu - nagraditi poenima, za nastavak poslje zije - diskvalifikacija do sljedece godine, i tako dalje... Iznimke o kojima govorim su neizbjezne ako se zeli stvoriti standard na podrucju balkana,a siguran sam da su svi svjesni cistoce i kriterija dalmatinske tradicije pjeva,samo sve mora biti prilagodjeno vremenu i prostoru u kojem/i na kojem ce se standard primjenjivati. Toliko od mene, i opet da ponovim sad kada Marin nije tu, Koce ga po mom misljenju moze trenutno mjenjati kad se radi o STP-u , a takodjer i PESTi pa i prika Zadro.
    baltic
    baltic

Postaj by baltic čet 5 kol - 17:58

koce je napisao/la:Zašto me nitko ne napada?Ja svjesno ili nesvjesno sve vučem prema S.T.P.,odnosno branim one stvari kojih se sigurno večina tičara u Splitu i okolici neće odreći zbog zajedničkog standarda.Sad je red na one koji imaju dugačije običaje i tradicije pjeva da kažu što misle i brane one stvari kojih se ne žele odreči.Nakon toga će mo vidjeti postoje li uvjeti za kompromise ili ne.Carduel je jedini nešto stidljivo pokušavao.Mislim da sam ja dosta pisao.

Koce ti si sam i rekao da mozes pricati o onome sto se trazi u Splitu a da se razumijes u kvaliteti pjeva po STP to se da zakljuciti i normalno da ces predlagati prijedloge po toj tradiciji .
    Ja mislim da 2 tradicije se ne mogu staviti na jednu listu jer nebi se mogli usaglasit.

Ko bi rekao Mostarcu da je 2-3 takta i zija bolje od onoga sto oni ganjaju godinama a to sto se u Mostaru cjeni u Splitu bi bili diskvalifikovano.
    baltic
    baltic

Postaj by baltic čet 5 kol - 18:02

Carduel je napisao/la:
    baltic je napisao/la:Pa npr.Mostarski pjev se po tom standardu nebi mogao ocjenivati .Jer sam primjetio da Carduel opisuje pletiva,pirlut i djavku koja se cjeni u Mostaru a koja bi po tom standardu bila diskvalifikacija.

Ogromna je razlika Splitskog i Mostarskog pjeva tako da je Balta u pravu što se ovog tiče. Razgovarajući s prijateljima koji njeguju ovaj pjev bitno je da pored batude ptica ima što širi repertuar pjesme koji nije nigdje blizu S.T.P.-a.

Koce, nema potrebe za napadanjem, svatko može iznijeti svoje mišljenje o pjevu grdelina. Bilo bi super da se napravi standard po kojem bi se mogli ocjenjivati tići. Sve mi se čini da će biti 2 standarda na kraju jer ne mislim da se može napraviti toliki kompromis pa da se sve stavi pod jedan. Daj Bože da griješim. Uglavnom lijepo nam ide. Very Happy

Carduel kako bi djavka mogla proci u batudi ili naprimjer cvvr iza zije to je greska a u Mostaru +.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: pet 22 stu - 10:08.