by koce sub 24 srp - 23:35
Carduel,Komižani,nema se tu šta objasnit,ja mogu samo kazat kako ja radim.Mladima dok su u fazi oblačenja dajem ama baš sve (bogatu uzgojnu mišancu,jajčane smjese,zeleno itd.Onaj tren kad su se potpuno obukli isto tako sve izbacujem osim mišance,(to bude negdje oko kraja 10mj.najdalje.Jedino za vrijeme večih zimskih udara malo pojačam suncokret.Jedno morate znati, 12mj.je krajni rok za selekciju,znači tad morate znati svakog mladog u dušu,njegove kvalitete i vrijednost.Mladi tada više nemaju što učiti,ili jesu ili nisu.Moje selekcije su već u 10 i 11mj.Tu treba biti nemilosrdan,jer jedan "ljubimac"može nanijeti puno štete ako nije na vrijeme prepoznat.Svatko vrlo dobro poznaje svoje pivanje,i ako se skoncentrirate,već u najranijoj fazi mladaca možete prepoznati pivanje.Čim je prošla nova godina več počimlju prvi blagi špiriti koji dekocentriraju mlade.U prirodi je sve mrtvo,tako mora biti i u čibi,da bi to postigli,bar ja, zabavljam ih svaki dan jabukom,celerom u korjenu,karotom,znači vočem i povrčem,koje ih drži u nekakvom stadiju polu mirovanja.Treči mjesec,a pogotovo četvrti
ih vata prvi pravi špirit.E sad neki polude,a neki budu skroz hladni,ja ih tada jačom ili skroz liđerom hranom držim u livel,jer mi je bitno da budu svi podjednako zrili.Kako se diže dan tako se dižu i grdelini i bolje ih je ne širit dok zbijeni u ormaru ne počmu tuč batude(bar po meni).Tada ih,kroz peti mjesec razmaknem za širinu čibe,to im bude takav šok da pivaju isto koda se ne vide,krajem petog ih počmem nosit vani.Tada već u manjaduri imaju golu mišancu,a kad udru vručine,tiran ih da pojedu zadnje zrno škajole.Nosim ih isključivo popodne,prve dane na blizu,par metara udaljeni,sve što imam,jer to zna biti skroz različito pivanje i reagiranje nego u ormaru.Ne dam im da loše krenu(ako krenu)odmah ih skidam pa kombiniram.Nađem tko kome odgovara i dalje ih širim na sve večoj udaljenosti,jer se oni sve manje trpe blizu(brane teritorij).Šesti mjesec i dalje ih širim na maksimalnoj udaljenosti 30 m,i sve kasnije uvečer,tada su več sili na batudu i dozivaju se batudama,ali i dalje je apsolutna kontrola,kad krene u veršu,skidam ga,tako da daju što više batuda.Mislim da je to cila moja priča,ako kome što pomogne,odlično.Učenje mladih je skroz druga priča,koja se odvija 7,8,9,10mj,ovisno na koji se način uči mlade.