zvrcko sen je napisao/la:plafonko je napisao/la:dogovorili smo se za neka pravila po zvrckovim uputama.
Moze se prijaviti po 1 ptica
Suci ce slusati pticu 15 min i sta pokaze to je to :-)
Kavez moze visiti na stapu, stajati na stolu ili biti zakacen na zid da nebi bilo kasnije e da ste imali stol moj bi bolje pjevo :-)
Prijava ptica je u 9 h
Izvlacenje brojeva pocinje u 9.30 h
Takmicenje pocinje u 10 h
Dajte i vi svoje prijedloge jer ipak ovo je prvenstveno druzenje
da nadopunim
1.
5 minuta se daje ptici da dođe sebi.od 5-15 minute ptica može da pokaže sve pa i ono što netreba..
POJAŠNJENJ:
znaći ovih prvih 5 minuta sudci ne ocjenjivaju i sve je dozvoljeno.ocjenjiva se od 5-15 minute znaći 10 minuta. ptica se ne skida ranije jer nekad postoji velika mogućnost da će tih zadnjih minuta "zašporkat"
2. do takmičenja ima 3 mjeseca svak ima vremena pripremit pticu na uvjet koji mi odredimo ..
-moj prijedlog daska 5x3 zabodena u zemlju (da je ptica cca 1,5 m iznad zemlje )na njoj brokva ili čavao ili ekser 5 na koji se kači
3. pticu ocjenjiva pet sudaca najveća i najmanja ocjena se odbijaju i posjek (tri)ocjena daje ocjenu.
4. stol sa sudcima se naleze na udaljenosti od 5-6 metara od tice
5. ocjenska lista pa moj prijedlog da se uzme ona iz batude
jedino pošteno suđenje i ocjenjivanje je ono gdje se pravila znaju i razrađena su u detalje. Možda su nekima ovo cjepidlačenja ali vjerujte mi ja imam iskustva i što sad više detalja razjasnimo i usaglasimo imaćemo manje problema na takmičenju.
na diametralno suprotnom dijelu organizirat će se slušanje i širenje ptica i ono najvažnije komentiranje istih.
u dijelu koji će se vršit suđenje bit će samo sudci i donositelj...u ovom dijelu nema slušanja nema šetnje.....
Čini mi se da ovaj standard od gosp. Selaka odudara od našeg poimanja pjeva tako da bi dvije takmičarske grupe bile bolje rješenje.