krstokljun je napisao/la:sestoperac, svaka zenka je razlicita. Jedna od mojih je formirala gnijezdo, lezi, muski je u punom nagonu, a opet mu neda.
dace dace nego sta ce
Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin
krstokljun je napisao/la:sestoperac, svaka zenka je razlicita. Jedna od mojih je formirala gnijezdo, lezi, muski je u punom nagonu, a opet mu neda.
malinois je napisao/la:pozdrav
Ovo je doba godine kad kanarinci trebaju biti u fazi mirovanja.Nije prirodno ptice sada forsirat za reprodukciju.
OSOBNO ISKUSTVO
Ako zenke krenu sada ,do 1.6. ce imati mladih isti broj kao da su krenule 1.3.Ne vidim niti jedan razlog zasto sad forsirat ptice.Iduce godine na izlozbama zenkice koje su stare 11 ili 12 mjeseci pocinju nositi jaja,muzjaci su spolno zreli i u toj starosti prezestoki,skacu po kavezima i lome perje.
Kad se dotaknemo ove teme obicno se ljudi brane time : koristim centralno grijanje,zenke su krenule itd itd.Sve se to da regulirat i izbalansirat.Ptica izlezena u 12. mjesecu rijetko kad je bolja od one izlezene u 4. ili 5. mjesecu.
krstokljun je napisao/la:Pozdrav EUMOx, danas je zenka znatno mirnija, juce je bila isuvise agresivna, zato sam i rekao da mu neda. Mada se slazem da uvijek ne vidimo sve, a i bolje ih je sto manje uznemiravati. Iako sam relativno nov u ovom hobiju, dugi niz godina intenzivno drugujem sa nekoliko pticara, znao sam kako i kad ptice treba pripremati za sezonu parenja, ali nabavka kvalitetnih ptica ( bar bi imena odgajivaca trebala biti garancija tome ), me je natjerala da im obezbijedim dobre uslove, mislim na smjestaj, temperaturu, svjetlost, hranu. Ocito sam previse pozurio. Nerado, ali moram priznati da sam bio i malo nesrpljiv. Sigurno je da to necu ponoviti ubuduce. Sad nemogu nazad, svjetlost nemogu smanjiti naglo, temperaturu takodje. U svakom slucaju hvala na dobonamjernim savjetima. Iz tih razloga sam sa velikim zadovoljstvom i ja postao clan ovog foruma.
refa95 je napisao/la:smijel li se sa jajcanom hranom mjesat med
Merlo je napisao/la:Ja svoim kanarincima dajem meku hranu firme chemi vit i to vlaznu hranu sa 8%meda ali samo u vrime mitarenja.
refa95 je napisao/la:smijel li se sa jajcanom hranom mjesat med
pippo je napisao/la:pet godina prie parim jedan musko zuto intesivno od cube
11 zenke i sve jaje su bile ok, je bila velika sreca 61 mali
aleksandar je napisao/la:neznam kolku jasam prosle godine zeleni hormal pario so 5 zenke i sve je bilo u redu i sada godinava sam pak pustio da se pari zenka mi snela 4 jaja i sve su fateni zborim ja za eden ist muzjak!
linjat se neće sigurnoveso09 je napisao/la:Ako bi ja sad donjeo kanarinca iz prostorije u kojoj ima grijanje i iznjeo ga vani bili on meni pario u trecem mj i bili se poceo linjati?