Miptičar ta biljka koja je kod nas uglavnom korov u vrtu raste po čitavom svijetu. Tražeći o njoj u Googlu pronašao sam da je jestiva, pogotovo u Australiji ili bliže nama u Grčkoj gdije je jedu kao salatu, to bi bilo to o čemu Crv piše. Biljka je bogata vitaminima , mineralima i jako bogata više vrstama karotina, zato je talijani daju pticama a pogotovo gardelinimamipticar je napisao/la:Ne razumijem to o salati ? Molim upute o uporabi .
+54
emirgrdelin
relja
seadriver
Ive Labin
mememe
vlado
krepat ma ne molat
damir64
Pardillo
Border
lord189
pavao
emar
NAVI
batke
bizar
matija
koce
zoranV
krstokljun
kreso
grdelin-omiš
Daralin
MilanNish
Drago_Nin
Harzer
Said_the_great
PESTI
Renato.M
zoran ptice pjevice
crv
komiza
Miljenko
evmolp
Carduel
srdjan nis
Rasko
vansal
sestoperac
xyz
Dean
ticar
alann
zvrcko sen
lokaRIn
krnjolac
bocka
MARIN
dr.nenad86
Dalibor
ikayke
saso78
Fago
mipticar
58 posters
Biljke kao hrana i lijek
Renato.M- Broj postova : 1494
Registration date : 14.12.2009
- Post n°421
Re: Biljke kao hrana i lijek
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°422
Renato.M je napisao/la:Miptičar ta biljka koja je kod nas uglavnom korov u vrtu raste po čitavom svijetu. Tražeći o njoj u Googlu pronašao sam da je jestiva, pogotovo u Australiji ili bliže nama u Grčkoj gdije je jedu kao salatu, to bi bilo to o čemu Crv piše. Biljka je bogata vitaminima , mineralima i jako bogata više vrstama karotina, zato je talijani daju pticama a pogotovo gardelinimamipticar je napisao/la:Ne razumijem to o salati ? Molim upute o uporabi .
Lokalni nazivi su inače problem.Npr. Komarča , orada ,podlanica ... ima na našoj strani jadrana osamnaest naziva.Latinski naziv koji je Renato naveo upućuje na biljku koju sam morao jesti na obuci preživljavanja.Nazvali su je tustika , u mom kraju , zovu je tuč.Jede se sirova ili lagano blanširana -ofurena.Uz nju pašu tvrdo kuhana jaja.Kod hranjenja žutih ptica treba biti umjeren jer biljka pospješuje stvaranje crvenkaste nijanse.Valjda sadrži karotin .
- Post n°423
Renato je u pravu , tustika je nešto sasvim drugo.Biljka koju spominjemo se može naći pod nazivima : tušanj, tušac, tušnjak ,portulak , tuč ...
Jako je ukusna i u kombinaciji sa kaparom
Carduel- Broj postova : 1278
Registration date : 29.07.2009
- Post n°424
Pozdrav svima,
evo jedne jako korisne biljke koju štiglići jedu u periodu krajem 6 mjeseca i kroz 7 mjesec. Štiglići je rado jedu i hrane mlade s njenim plodovima. Nažalost ne znam kako se zove pa bi zamolio gosp. Ptičara da nam napiše koji redak o njoj. Biljka se može sresti u poljima pojedinačno ili u velikim grupama od 10 m2.
Slika 1.
Slika 2.
evo jedne jako korisne biljke koju štiglići jedu u periodu krajem 6 mjeseca i kroz 7 mjesec. Štiglići je rado jedu i hrane mlade s njenim plodovima. Nažalost ne znam kako se zove pa bi zamolio gosp. Ptičara da nam napiše koji redak o njoj. Biljka se može sresti u poljima pojedinačno ili u velikim grupama od 10 m2.
Slika 1.
Slika 2.
zoranV- Broj postova : 2908
Registration date : 26.12.2009
- Post n°425
Mi to u Livnu zovemo NOŽANJ
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
- Post n°426
U Zadru tu biljku zovemo SIKAVAC , (idemo loviti na sikavce ), tada svatko zna što treba od bilja ubrati.
- Post n°427
Nije ni čudo da postoje različiti nazivi jer (Miptičar je već objašnjavao) u okviru ove vrste ima puno podvrsta pa čak i križanaca sa srodnim biljkama.Što god nalik onome na slici ponudimo grdelinima , nema greške.
Promatram svoje mlade u volijeri sa dvi lanjske ,,tete''- učiteljice i nikako da skužim na koji način biraju cvijet.Neke cvijetove svi zaobilaze .A svakoga prije probaju , kljucnu par puta...Valjda je zrelost u pitanju, u ovom poluzrelom stadiju.Kada dobiju zreli grm, onda je priča drugačija.Navale redom a pahulje od sjemena lete li lete...
mipticar- Broj postova : 844
Registration date : 01.05.2009
- Post n°428
Za ovo pitanje čekam fotografiju lista biljke kako bi sa preciznom točnošću mogao odrediti naziv biljke.Znam o kojoj se biljci radi no podvrdno ne radi pomanjkanja slika.
Prijašnja pitanja znam pa ču tako odgovarati po redu !!
Prijašnja pitanja znam pa ču tako odgovarati po redu !!
Gost- Gost
- Post n°429
Pesti al sikavac nije ono suvo sta puno bode,vec je bila slika,mislin ticar je stavija...
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°430
markoxp je napisao/la:Pesti al sikavac nije ono suvo sta puno bode,vec je bila slika,mislin ticar je stavija...
ma kod nas ti je to sve sikavac,to ti je ono uberi ovaj sikavac onaj sikavac,žuti, ljubičasti, sivi,sve je to kod nas sikavac.
- Post n°432
Sikavica je jedna biljka a različak druga .
Možemo isto tako reči da su pšenica i raž vrlo slične biljke no spadaju u sasvim različite porodice.
Tako sikavica i različak imaju sasvim različite porodice a po slici su jako slične.
Zato je kod determinacije bitna stabljika , list , cvijet , kako bi bili sigurni o kojoj se biljci radi !!Iza toga može biti diskusija .
Možemo isto tako reči da su pšenica i raž vrlo slične biljke no spadaju u sasvim različite porodice.
Tako sikavica i različak imaju sasvim različite porodice a po slici su jako slične.
Zato je kod determinacije bitna stabljika , list , cvijet , kako bi bili sigurni o kojoj se biljci radi !!Iza toga može biti diskusija .
- Post n°433
Ovih čemo dana prije nego odem na godišnji odmor obraditi predhodne teme bez preskakanja.
Zato molim za pozornost !!
Zato molim za pozornost !!
- Post n°434
Portolaca oleracea sativa :
Onaj gore tekst o salati tako je banuo da nisam shvatio o čemu se radi i mislio sam da je neka šala.
Biljku Portulaca oleracea sativa naravno znam jer sama biljka slovi kao jedna od vrlo ljekovitih samoniklih biljaka sa velikom količinom antioksidansa , vitamina te minerala .
Stručnjaci za ovu biljku kažu ovako :bilka je prirodni antihelmetik ,antipiretik ,antiskorbut, depurativ , dermetik , diuretik,regulator.
Jestivi su mladi izdanci i listovi.
Osobno je pticama dajem jer njezin period je sada, barem u ovom djelu Hrvatske.
Evo i današnje fotke u bližoj okolici.
Preporuka :ovu biljku netreba davati pticama pretjerano !!
[img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
Onaj gore tekst o salati tako je banuo da nisam shvatio o čemu se radi i mislio sam da je neka šala.
Biljku Portulaca oleracea sativa naravno znam jer sama biljka slovi kao jedna od vrlo ljekovitih samoniklih biljaka sa velikom količinom antioksidansa , vitamina te minerala .
Stručnjaci za ovu biljku kažu ovako :bilka je prirodni antihelmetik ,antipiretik ,antiskorbut, depurativ , dermetik , diuretik,regulator.
[img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
- Post n°435
Biljku Mišjakinja spominjali smo i obradili na samom početku .Biljka inače ima bijele zvijezdolike cvijetove a ova danas snimljena ima crvene zvjezdolike cvijetove.
Dakle Stellaria media (Mišjakinja ) sa crvenim cvijetom.Evo što priroda radi sama ![img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
Dakle Stellaria media (Mišjakinja ) sa crvenim cvijetom.Evo što priroda radi sama ![img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
koce- Broj postova : 360
Registration date : 16.04.2010
- Post n°436
mipticar je napisao/la:Portolaca oleracea sativa :
Ja mislim da mi ovo zovemo tušt,onako je mesnata,a vidim je i na pazarima da se prodaje.Zahvalna je, jer kad je suša,baš u ovo doba, nje se može svugdi nači.Samo mi grdelini nisu baš ljubitelji,jedu ali onako,priko volje.
- Post n°437
Leontodon autumnalis : hrvatski naziv bi bio lavlji zub .Biljka je iz porodice maslačka isto sa žutim cvijetovima i liščem sličnim maslačku. Raste po livadama od srpnja do rujna .
Pticama dajemo list i poluzrelo sjemenje koje se nalazi u cvijetnim glavicama koje pstepeno sazrijevaju .
[img][img][URL=https://2img.net/r/ihimizer/i/p1020646z.jpg/] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
Pticama dajemo list i poluzrelo sjemenje koje se nalazi u cvijetnim glavicama koje pstepeno sazrijevaju .
[img][img][URL=https://2img.net/r/ihimizer/i/p1020646z.jpg/] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
- Post n°438
BROKULA : Brassica oleracea ( Bracchium )
Ovu vrlo poznatu biljku nisam prije spominjao jer sam čekao njezinu fotku sa uzgajališta.
Sama biljka vrlo je vrijedan izvor vitamina a posebno minerala od kojih su (Mangan , Natrij , Kalij,Kalcij )Bogata je vlaknima koja kao što znamo vrlo povoljno djeluju na probavni sustav ptice.
Dokazano je da je brokula ima vrlo jako antioksidansko djelovanje te da sadrži različite biološki aktivne spojeve , koji smanjuju rizik od raznih bolesti.Važno je napomenuti da Brokula sadrži Sulfurafan , koji u organizmu potiče prirodni obrambeni mehanizam te tako pticama vračamo izgubljeni imunitet.
Od Brokule dajemo plod koji je prepun sitnim malim pupovima i ptice ga vrlo rado jedu.
Svakako gledamo da je biljka sviježa te da nije tretirana.
[img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
Ovu vrlo poznatu biljku nisam prije spominjao jer sam čekao njezinu fotku sa uzgajališta.
Sama biljka vrlo je vrijedan izvor vitamina a posebno minerala od kojih su (Mangan , Natrij , Kalij,Kalcij )Bogata je vlaknima koja kao što znamo vrlo povoljno djeluju na probavni sustav ptice.
Dokazano je da je brokula ima vrlo jako antioksidansko djelovanje te da sadrži različite biološki aktivne spojeve , koji smanjuju rizik od raznih bolesti.Važno je napomenuti da Brokula sadrži Sulfurafan , koji u organizmu potiče prirodni obrambeni mehanizam te tako pticama vračamo izgubljeni imunitet.
Od Brokule dajemo plod koji je prepun sitnim malim pupovima i ptice ga vrlo rado jedu.
Svakako gledamo da je biljka sviježa te da nije tretirana.
[img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img][img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
krstokljun- Broj postova : 1676
Registration date : 01.11.2009
- Post n°439
Svakako da vidimo dali je svjeza a ko ce reci dali je tretirana ili ne? Po meni niko.
Dali je dajete samo fauni ili moze i kanarincima?
evmolp- Broj postova : 117
Registration date : 22.07.2009
- Post n°440
Ja je dajem svima, ali prethodno dugo, dugo ispiram bas zbog tog tretiranja pesticidima. Inace ptice je obozavaju.krstokljun je napisao/la:Svakako da vidimo dali je svjeza a ko ce reci dali je tretirana ili ne? Po meni niko.
krstokljun- Broj postova : 1676
Registration date : 01.11.2009
- Post n°441
Nisam probao, evo kao sto sam i tikvicu uvrstio po preporuci mipticara, tako ce se na meniju mojih ptica naci i brokula.
- Post n°442
Bundeva golica : Cucurbita styriacia (golica )
To je bundeva koja obiluje sjemenkama bez ljuske pa ih je lako davati pticama.Same sjemenke obiluju biljnim bjelančevinama i to oko 25 % pa zatim sadrže pregršt vitamina E ,B ,A ,Beta carotena, puna je minerala Magnezij, Kalij, Cink,Kalcij te nezasičene masne kiseline.Dakle izvor je zdravih sastojaka za naše ptice.
Upotreba i doziranje :
Sjemenke golice sameljem u sjeckalici na sitne komadiče pa takovu dajem u posebnoj posudici 1 puta tjedno kao zdravu poslasticu. Probajte !!
To je bundeva koja obiluje sjemenkama bez ljuske pa ih je lako davati pticama.Same sjemenke obiluju biljnim bjelančevinama i to oko 25 % pa zatim sadrže pregršt vitamina E ,B ,A ,Beta carotena, puna je minerala Magnezij, Kalij, Cink,Kalcij te nezasičene masne kiseline.Dakle izvor je zdravih sastojaka za naše ptice.
Upotreba i doziranje :
Sjemenke golice sameljem u sjeckalici na sitne komadiče pa takovu dajem u posebnoj posudici 1 puta tjedno kao zdravu poslasticu. Probajte !!
matija- Broj postova : 345
Registration date : 19.09.2010
- Post n°443
vjerujem da ste već pričali o tome ali volio bi da mi neko odgovori, koliko puta tjedno dajete pticama zelenjavu i voće, da ne pretjeram i kakva iskustva imate sa davanjem rokulje (rikule) zbog dosta intenzivnog okusa ?
- Post n°444
matija je napisao/la:vjerujem da ste već pričali o tome ali volio bi da mi neko odgovori, koliko puta tjedno dajete pticama zelenjavu i voće, da ne pretjeram i kakva iskustva imate sa davanjem rokulje (rikule) zbog dosta intenzivnog okusa ?
Matija, ovisi o kojim pticama je riječ.Divlje ptice rijetko ,,pretjeraju ''i same odrede što će i u kojoj količini jesti. Kod kanarinca prati sezonu voča i povrča. Zimi dva - tri puta tjedno a ljeto jesen može svakodnevno i pazi da ne bude prevlažno.Neki ptičari puste da biljka malo uvene a primjetio sam da neke ptice ponuđeno lisnato povrče pojedu tek sutradan.Što se tiče intenzivnog okusa , ptice imaju svoja mjerila.Obično što tamnije -to učinkovitije. Od zelja ti žuti kanarinac u mitarenju može dobit i narančastu nijansu...Kad nabaviš novu pticu , izbjegavaj joj prvih par dana davati voče ili povrče jer zbog stresa može prouzročiti proljev.
matija- Broj postova : 345
Registration date : 19.09.2010
- Post n°445
odlično, o kanarincima je riječ, vidim da mi ptice jako vole radić, još sam ponudio po Ervinovoj preporuci trputac koji također ide bez problema, od voća probao sam dati jabuku i bananu ... E sad u vrtu imam brdo prekrasnog zelenog radića, uskoro će i crveni, također još ima dosta blitve, špinata, broskve (kelj) i cikle, zimi će bit sunčice (motovilac), sve je to uzgojeno bez kemijskih preparata, također nađem i dosta listova žutog maslačka...mogu li sve nabrojano aplicirati u prehranu ili postoje kontraindikacije za neke od navedenih povrtnica ? Od voća još će se u vrtu naći jabuka, krušaka i smokvi i grožđa pa me zanima mišljenje i o tome...