by gramofon Yesterday at 19:02
a za taj vas blicer ,,,sad sam svatijo da je ono ko sto je jedan moj prijtelj rekao
nije dino radza nego je rade karan
Zadnja promjena: skopski maestro; sub 22 lis - 12:15; ukupno mijenjano 1 put.
Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin
euzebio je napisao/la:Nekoliko rečenica o objavljenim videima grdelina. Dugo sam čekao mostarski pjev za koji bi mostarci potvrdili da on to doista jeste. Razlika u tradiciji dalmatinskog (sinjskog, splitskog, itd)ocjenjivanja pjesme grdelina i mostarskog pjevanja je ipak vidljiva, neke stvari kao strile, ono cvrrrrr, u dalmatinskoj tradiciji su pogreške, a mostarci ih vole. Ima još razlika, pogotovo u zijadi ili blicjeru kako kažu mostarci. Ove mostarske zijade su dosta tvrde i greze, kod nas ne prolaze. Ipak, ono što mi se strašno svidjelo je raznolikost pjeva koji se traži u mostaraca. Puno cvrkuta ili pirlita, puno različitih javljanja, zvanja, batude su složene od dosta pjevanja. Meni osobno se svidjelo, iako ptice po našoj tradiciji ne bi prošle. Ali naravno poštivam tradiciju jednog kraja, samo naprijed dečki, volio bi još toga čuti.
Vinko, onaj mladac što si ga stavio iako nije ona zijada koja se traži, iako malo grebe i greza, ipak je dobra. Čini mi se da se otraga čuje i učitelj. Meni se ptice sviđaju, ono što se čuje je čisto i dobro. A sve komentare o zijadama siguran sam da i ne slušaš, jer dobro znaš koliki je uspjeh doći do zijade koja je završena, makar malo i grebala. Puno uspjeha.
Može bit da je i to bio razlog što me nije bilo....a ko će ga znat....skopski maestro je napisao/la:pozdrav andzelo kolibo stara ,,,nema te dugo mozda si se i ti uznemirijo
Miljenko je napisao/la:Maestro-Skopje,
Sto ga ti poseres ne moze buldozer to pokupi za tobom!
toni mostar je napisao/la:daleko sam ja od dobriča,,,,
krepat ma ne molat je napisao/la:Tradicija je prije svega usmena predaja znanja, vještina, načina ponašanja i običaja unutar jedne kulture ili skupine ljudi. No, korištenje te riječi nije uvijek jednoznačno. Između ostalog, pod tradicijom se podrazumijeva
* Usmena predaja kao takva,
* Prenošenje znanja o uobičajenom
* Običaji, konvencije, starodavni narodni običaji
Tradicija je u tom smislu kulturno nasljeđe koje se prenosi s generacije na generaciju. Tu spadaju i naučeno znanje, i umjetnički zanati kao i rituali, moralna pravila i hranidbeni običaji.
Evo o ovome ti ja pričam,zato Dalmatinci samo naprid.A šta se tiče struje daj nađi nekog drugog za vrijeđat.
Bravo! Znalački, jednostavno, a potpuno ispravno. Tradicija je u stvari čovjek, sve ono što ga veže za neko podneblje. Nema tradicije van čovjeka, tradicija je u nama. Onaj tko izgubi tradiciju izgubio je dobar dio sebe. I grdelini su tradicija, govorim u ovom slučaju o Dalmaciji. Ta će se tradicija morati malo modificirati, zbog ovih strašnih zakona o lovu ptica. Ali preživjeti će tradicija grdelinaštva u Dalmaciji. Usput, mogu vam reći da je ta tradicija vrlo zahtjevna i teška. Kada se radi u učenju grdelina, osnov je zijada i učenje pjesme koja završava tim strašno teškim pjevanjem. Naravno da će mo poštivati svačiju tradiciju, ali prije bi trebalo obrazložiti kakva je to tradicija u pojedinim krajevima. Mostarci su dugo pričali o svojoj tradiciji, sad kada su postavili pjesmu grdelina svima je jasno što se traži i drži. Rekao sam, meni osobno se sviđa. Angelo je dao prikaz tradicije Dalmacije, njegov grdelin pjeva ono što se traži, pletiva i zijadu, bez šporkica i nastavaka. Neki ovdje danima mlate praznu slamu, omalovažavaju i vrijeđaju. Ako je standard imati pletiva bez zijade, treba to naglasiti. I reći evo to je to, to se traži. Meni osobno je grdelin koji plete a ne pjeva solidnu zijadu gola katastrofa. Imao sam ih puno, pletiva od kojih se kosa na glavi diže, ali što će mi to, to mi ništa ne znači. I sada imam jednog takvog u kući, čekam da se izmitari do kraja pa da ga još jednom poslušam, je li se što promijenilo nabolje jer je mladi grdelin i sluša je zijadu. Ako ostane u lanjskom izdanju, brzo će on letiti po prirodi. Grdelinsko pjevanje bez zijade je za mene potpuno neispravno. Sva pletiva su u stvari priprema za zijadu, koja je kruna svega. Grdelinska pletiva su u stvari zov, a zov završava zijadom. Samo u segmentu zijade i možete razlikovati kvalitet grdelina. Zijada je ono što grdelina čini pravim, odličnim, dobrim ili lošim. Angelo se slatko nasmijao na ono "to majstore."A kako i ne bi kada je pletivo završilo malom kraćušnom i neispravnom zijicom koja nije vrijedna spomena. A samim time i grdelin, koji u trenu po dalmatinskoj tradiciji od majstora postade obično ..... Pozdrav.krepat ma ne molat je napisao/la:Tradicija je prije svega usmena predaja znanja, vještina, načina ponašanja i običaja unutar jedne kulture ili skupine ljudi. No, korištenje te riječi nije uvijek jednoznačno. Između ostalog, pod tradicijom se podrazumijeva
* Usmena predaja kao takva,
* Prenošenje znanja o uobičajenom
* Običaji, konvencije, starodavni narodni običaji
Tradicija je u tom smislu kulturno nasljeđe koje se prenosi s generacije na generaciju. Tu spadaju i naučeno znanje, i umjetnički zanati kao i rituali, moralna pravila i hranidbeni običaji.
Evo o ovome ti ja pričam,zato Dalmatinci samo naprid.A šta se tiče struje daj nađi nekog drugog za vrijeđat.
Dobric je napisao/la: Dodjite Mostarci ostala su jos dva stiglica...veliki ljubitelji stiglica
sta jest,jest puno je 2,nedaj boze bit ce ih iduce godine 5-6... FUJ
toni mostar je napisao/la:najbolji prijedlog do sada,,,,
toni mostar je napisao/la:dobrič daj malo napiši šta imaš od ptica,ako može i koja sličica.
gramofon je napisao/la:Dobric je u pravu. Ono što pojedinci rade je masakr nad pticama. Lokeri na fašama, slijepljene ptice bačene po plotovima, višće ostavljene po travi i dračama...