Tri puta VISLI, VISLI, VISLI + odlična DZIJA
Molim da uz glasanje date i svoj komentar
Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin
MARIN je napisao/la:Usput zamolio bi Franu da malo bolje objasni što je to što po njemu grdelin mora pivat ,jer mi iz njegovog teksta to nije baš najjasnije.Što to znači:mora pivat svašta(melodije),ne smi imat šumove ,i u pismi imat šlag(batuda i zija),mora te vozit ka Pink Floyd.
Miljenko je napisao/la:Dobro si ti primjetion, i nikakvo zlo tu nema. Nema razloga za zamjeranje, bez obzira tko je u pravu.
Usporedbu kanarin-grdelin (sto se tice pjeva) je ovdje vazna. Ja je koristion (izgleda to kao mijesanje tema, ali nije) za provilno razumjevanje problema s kojim se suocavamo. Kao sto nema STANDARDA za prirodnu pjesmu KANARINA, tako je nema ni za GRDELINA, niti ce je biti. Samo onda kada se izdvojilo odredjeno pjevanje (recimo za malinos) mogao se napraviti standard. Spanjolci pokusavaju da formiraju standard za SLOBODNO pjevanje timbrado-floreado kanarina (znaci odredjene specificne note i nacin na koje se izvode, ali bez ogranicenja kakve su note koriste za izvodjenja tura tore-discontinous ture). Da ne duljim...
Tako je i s prirodnom pjesmom grdelina. Nema standarda. Ona je raznolika, ovisno o podrucju/pod-vrsti. Ali je isto tako nesto zajednicko: metalne note, duga pletiva-kombinacije, ...i ziju kad se muzjak udvara zenki, ili stiti svoj teritorij. Moje je misljenje da se moze naproviti osnovni standard (okusnica pjeva) gdje bi se trazilo da ptica posjeduje osnovne "ciste" note i sposobna je izvesti ture od ovih nota, sposobna je izvesti ziju (za stanku iza ziju nisam siguran, ali se moze inzistirati0, sposobna je napraviti kombinaciju od tura (sto veca kombinacija to bolje), a ako moze zavrsiti dugu kombinaciju s pravom ziju onda je to vrhunac pjeva.
Svako selo, svaka kuca moze imati svoj pjev/standard, ali ono sto vecina prihvati je STANDARD. To je osnova demokracije. Ako se vecina slozi, manjina mora prihvatiti. Nema tu mjesta za "dalmatinski dispet".
Splitski standard je samo jedan standard, koji ima dugogodisnju tradiciju u dalmaciji. Ja sam prije napomenuo da se taj standard se moze "doraditi", recimo tako nekako. Treba teziti LJEPOTI pjeva, a ne "teskoci", ili nazovimo ka kako hocemo. Nisam ja protiv Splitskog standarda, ali moraju oni koji su stvorili ovaj standard prihvatiti "evoluciju" pjesme.
Ne znam koliko sam jasan ovdje. Do sada grdelini su se hvatali (mladi ili stari), trenirali starijim tutorima ili traka/CD, i onda sto je vrijedilo izdvajalo i zadrzalo. Znaci, ono sto je priroda dala. Ako se krene (AKO) na uzgoj grdelina za pjev, onda treba imati osnovicu standarda. Mi jos ne znamo (ja svugdje po svijetu trazim/skupljam snimke/video pjeva uzgojenog grdelina, nema ih puno) koje su mogucnosti uzgoja sto se tice pjeva, kakve rezultate da ocekujemo. Koliko je pjesma uzgojenog grdelina bliska/slicna pjevu dobrog prirodnog grdelina. Ma dajte ljudi, pokazite snimke grdelina s PRSTENOM!
Osnovno sto me u uzgoju grdelina kopa je: Da li trenirati/uciti mlade prije prvog proljeca (doba mitarenja i zimsko zatisje), ili prvo dopustiti da on sam pokaze svoje kvalitete i onda izdvojiti dobre pa krenuti s treningom/ucenjem. Ne znam koju metodu ti koristis (opet ja skrecem s teme, ali pjev kanarinca nije nista drugaciji od pjeva grdelina) za selekciju mladih malinosa, prije nego krenes s ozbiljnim treningom?