by MARIN sub 31 lis - 0:03
Veli Varoš
Danas me drži neko čudno raspoloženje.Vata me neka nostalgija za prošlim vremenima.Jednostavno mi napamet naviru neka lica ,meni dragih ljudi kojih više nema pa i događanja vezana uz ta lica.Pogađate radi se o starim tičarima kod kojih sam pohađao tičarsku osnovnu školu.Nekako me ovaj tičji forum asocirao na njih.Obuka sam se i otiša učinit đir po Velomen Varošu.Jer otamo je i cila ova tičja priča i krenula.Za one koji ne znaju Veli Varoš je pored onog dijela u i uz dioklecijanovu palaču najstariji dio Splita smješten na i neposredno uz padine Marjana.Tu su stiješnjene mnogobrojna kuće i kučice sa malim dvorima ,kaletama,balaturama i konobama.Ulice su toliko uske da njima nema prometa,bile su predviđene samo za ljude i tovare.Šečući tako došao sam i do kuće di je moj pradida živija.Još su u zidu brokve di su se širili tići.Obiša sam još neke dvore di sam ka dite zalazija.Sve je tada bilo puno pisme i batudi koje mi još dan danas odzvanjaju u ušima.Mi dica pomagali smo starijima radit čibe ,mišat višć da ne zagori,zbivali tiće i obišali nove.Za nagradu vodili su nas "u tiće"di smo trčali po one što su pali i donosili ih starijima na kontrolu i da ih očiste.Sićam se onih tičarskih batudi:vidi ovega ima oko ka balinjera,ovi je pravi ima glavu ka tetrapak od mlika itd...
Teško je taj ugođaj nekom danas predočit.Na svakom prozoru visija je tić,a nije bilo i najmanje uličice di nije živija makar jedan ozbiljni tičar.To su u pravilu bili "mali",obični ljudi kojima su tići ,pored obitelji"bili glavna stvar u životu.Volio sam ih posječivati ,zezati se s njima,slušati tiće ,ali nažalost svega ih je nekoliko ostalo,ostarili su a većina je bivših.
Od njih sam naučio večinu onog što znam danas i na tome im hvala,kao i na satima i satima ugodnog druženja.Smetaju me komentari kako stari nisu ništa znali o tičima i kako su ih držali na samom šemedekanu.To naprosto nije istina.Oni su izmislili i male čibe ,bez podnice ,sa žicama.A to se zadnjih 10.tak godina prodaje kao veliki izum.Znali su ih i ispravno hraniti ,a o prirodnoj pomoći u ishrani da ne govorim,Izmislili su i škuricu i postavili teorije pjeva.
Nažalost danas je u Varošu teško čuti batudu.Umjesto čibi vise satelitske antene i klima uređaji.Neki kažu da je to napredak.Ne znam možda su u pravu.Što će nam tići kad se više nesmi lovit ,a pjeva na internetu koliko hoćeš.