Interesuje me da li neko zna kakva je struktura perja ili kategorija kod Gardelina i dal uopste ima nacin za odredjivanje katergorije kod ne samo ovih ptica vec bukvalno svih nedomestifikovanih vrsta?
Jednom sam cuo od jednog svog kolege sudije da su svi muzijaci intenzivni a sve zenke neintenzivne. To je vjerovatno izveden zakljucak zbog jarko obojenog perja muzijaka za razliku od zenki.
Takodje sam drugom prilikom cuo da ima i intenzivnih zenki kod Gardelina i da se taj intenzitet prepoznaje po zutoj maloj klici pera koja raste na zglobu lakta sa unutrasnje strane krila kod pojedinih primjeraka. Ako je to tako sta ce se desiti ukoliko muzijaka bastardiramo sa intenzivnom zenkom ili obratno i dali ce se to odraziti letalnim faktorom?
Isto tako sam ucestvovao u raspravama koje su govorile da se intenzitet kod Gardelina muzijaka izrazava zlatnim percima iza glave sto bi znacili da je u stvari svaki Krnjolac intezivac.
Eto otvaram ovu novu temu za raspravu u nadi da bi mozda mogli da dodjemo do nekog saznanja o kategoriji bar kod Gardelina.