by franeperuzovic uto 16 lip - 12:05
moje misljenje je da se jedino ocuvati ptice u prirodi moze tako da se istinski ljubitelji ozbiljno posvete uzgoju u udomacenim uvjetima i to ne samo za svoj gust nego da stvaraju konstantno povecanje broja uzgojenih ptica kojima ce zadovoljavati potrebu za njima na trzistu.
kada budemo imali dovoljan broj uzgojenih ptica kojima ce tada i cijena biti niza onda ce one u prirodi moci mirno spavati sta se tice ljudi.
pa da ima u zoo hobi kupiti vrduna ili grdelina za 200-300 kn, prstenovana mirna ptica legalno uzgojena, ko bi isa tamanit tice u prirodi.
uvacenom ticu prvo triba dugo vrimena da se smiri, jos puno vise da se leze u zarobljenistvu (ako uopce bude tija jer nece svaki, oni nikada ne zaboravljaju slobodu koju su iskusili).
dakle moralna obaveza nasih pionira-uzgajivaca bila bi da visak uzgojenih ptica ne prodaju prvome ko naleti gledajuci da uvate koju kunu nego iskljucivo jednakim zaljubljenicima koji ce nastaviti s uzgojem pa makar jedan par.
nikako davati samo muzjaka nekome za bastardiranje ili jos gore kao jedinog ljubimca da mu piva u dnevnom boravku.
gledajuci na ovakav nacin normalno je da pravi uzgajivac, sada dok je vrlo mali broj uzgojenih ptica u odnosu na uhvacene, "nabije" cijenu.
prvo veliki trud se ulaze u odnosu na uspjeh jer ptice kod nas nisu vec dvadeseta generacija u cibi nego prva do eventualno kod nekog treca sto je premalo da bi govorili o domestificiranim pticama.
drugo: tako ce se eliminirati oni koji ne uzimaju pticu u cilju daljnjeg uzgoja. normalno da ne bi da tisucu kuna za dva muska grdelina da mi pivaju na balkonu ali za par koji cu uzgajati i od njega imati mlade pa cu sredstva tokom vremena mozda i povratiti nije puno tisucu kuna kad znam da bolje velike krletke kostaju i po par tisuca kuna.
normalno da ces coviku kojeg poznajes i za kojeg znas da je istinski zaljubljenik i da mu je cilj uzgoj (koji ce nam svima pomoci da imamo ptice domestificirane, a one u prirodi neuznemiravane) dati par za manje novca pa cak mozda i pokloniti.
samo neka nas bude sta vise - uzgajivaca