+44
crv
DUbirds
Tome
malinois
Edi
kresina
bocka
evmolp
veseljko
kreso
Vrbanja
Border
d-split
DREZGA
MARIN
seadriver
loki_nl
krepat ma ne molat
dr.nenad86
sturcla
Carduel
echeberija
zvrcko sen
Dean
Pardillo
patrik
komiza
vlajkobl
saky
topaz
Sina BL
refa95
Mozaik
olanik
Siskin
ahatko
trnar
lepi
čajka
srdjan nis
sestoperac
ticar
vlado
mimo
48 posters
Razmnozavanje kanarinaca
olanik- Broj postova : 76
Registration date : 15.12.2009
- Post n°26
Re: Razmnozavanje kanarinaca
Zanima me ako se kanarincima mužjacima odjednom bez ovih svaki dan ili tjedan po pola sata povećava svjetlo,znači odjednom do 19,20 h ima li to kontra utjecaja i hoće li ući u nagon za mjesec,mjesec ipo bez problema?
Mozaik- Broj postova : 134
Registration date : 24.11.2010
- Post n°27
elas je napisao/la:Pozz
Imam par pitanja u vezi ishrane kod kanarinaca u fazi parenja
-dal da nastavim kanarincu davati jajcanu hranu i klijavo sjeme itd kad ga odvojim od kanarinke poslje parenja
-i dal da nastavim davati kanarinki jajcanu hranu i ostalo kad ostane lezati na jajima
-i kako da dajem mladim kad se izlegu jajcanu hranu ,trebam li mjesati onda i bjelance uz zumance i koliko cesto da dajem to isto i za klijavo sjeme
nadam se da ce mi netko pomoci hvala unaprijed
1. Možeš i ne moraš, kolega je dobro rekao treba paziti koliko mu se daje da se ne udeblja i izgubi interes za parenjem.
Inače kad oni jednom uđu u sezonu (znači temperatura i svijetlo zadovoljavajući) teško će odustati od nagona ako im se i koji put
preskoči jajčana ili klijavo sjeme.
2. Kanarinki u ležanju isto ne treba puno hrane. Najbitnije je sjeme, čista voda i MINERALI (podebljano je jer u to vrijeme gubi puno minerala - ljusku jajeta stvara tako da crpi kalcij iz kostiju!) Naravno tu i tamo jajčane neće škoditi.
3. Mladim pticama prvi dan samo sjemenska hrana s kojom će ih kanarinka hraniti (imaju zalihe žumanjka koje su povukli iz jajeta), nakon toga uopće nebi preporučio kuhana jaja, nego paštoncin, osim ako ženka ima problema sa hranjenjem mladih joj se može ponuditi kuhano jaje koje u pravilo bolje prihvaćaju nego paštoncin kupovni. Ali oprezno sa jajima barem prvih 10-12 dana.
Lipokromskim mozaicima nikako žumanjak ili žuti paštoncin.
- Post n°28
olanik je napisao/la:Zanima me ako se kanarincima mužjacima odjednom bez ovih svaki dan ili tjedan po pola sata povećava svjetlo,znači odjednom do 19,20 h ima li to kontra utjecaja i hoće li ući u nagon za mjesec,mjesec ipo bez problema?
Ne vidim svrhu?! Tajmeri nisu skupi pa se ne mora svaki dan fizički ići paliti i gasiti svjetlo.
Ovim povećavanjem svjetla se postupno žele stvoriti prirodni uvjeti produljevanja dana. Kako tko, ali svjetlo se
produžuje po 15min. tjedno. Također je poželjno ne paliti i gasiti naglo svjetlo zbog šoka da ptica ne oboli.
Uglavnom da odgovorim na pitanje mislim da ako mužjak ima mjesec i pol dana 14 sati dnevnog svjetla i temperatura
je barem 16 stupnjeva dobiti će nagon naravno uz zadovoljenu prehranu koja je isto postepeno pojačavana.
olanik- Broj postova : 76
Registration date : 15.12.2009
- Post n°29
Mozaik je napisao/la:
Ne vidim svrhu?! Tajmeri nisu skupi pa se ne mora svaki dan fizički ići paliti i gasiti svjetlo.
Ovim povećavanjem svjetla se postupno žele stvoriti prirodni uvjeti produljevanja dana. Kako tko, ali svjetlo se
produžuje po 15min. tjedno. Također je poželjno ne paliti i gasiti naglo svjetlo zbog šoka da ptica ne oboli.
Uglavnom da odgovorim na pitanje mislim da ako mužjak ima mjesec i pol dana 14 sati dnevnog svjetla i temperatura
je barem 16 stupnjeva dobiti će nagon naravno uz zadovoljenu prehranu koja je isto postepeno pojačavana.
Pošto ih vani držim i pošto bih sad trebao praviti preinake nisam mislio stavljati tajmer.Uglavnom zahvaljujem na odgovoru jer sam i prošle godine držao svjetlo upaljeno do 20 ili 21 h i nije bilo nikakvih problema a i temperatura je manja bila.Uglavnom to nije problem i može se od prvog dana krenuti sa 14 h svjetla?
- Post n°30
olanik je napisao/la:
Pošto ih vani držim i pošto bih sad trebao praviti preinake nisam mislio stavljati tajmer.Uglavnom zahvaljujem na odgovoru jer sam i prošle godine držao svjetlo upaljeno do 20 ili 21 h i nije bilo nikakvih problema a i temperatura je manja bila.Uglavnom to nije problem i može se od prvog dana krenuti sa 14 h svjetla?
Čekaj znači pariš ih vani u 2 mj.? Pretpostavljam da parove unosiš unutra? Gle ako je upalilo prošle godine ne vidim zašto nebi
i ove..
refa95- Broj postova : 1274
Registration date : 12.04.2009
- Post n°31
da se ja malo pohvalim....prva tura zavrsena sa 13 ticadi jos jedna i gotovo
Sina BL- Broj postova : 202
Registration date : 31.10.2008
- Post n°32
refa95 je napisao/la:da se ja malo pohvalim....prva tura zavrsena sa 13 ticadi jos jedna i gotovo
Ima li bastarda Refa?
topaz- Broj postova : 504
Registration date : 09.06.2009
- Post n°33
ma refa ti si majsor
saky- Broj postova : 15
Registration date : 23.09.2010
- Post n°34
ma mali rafe je strašan
vlajkobl- Broj postova : 103
Registration date : 05.04.2010
- Post n°35
evo danas kanarinka snijela i 4.jaje izvadio sam plasticno i ostala 3 sam vratio sad cekam 13 dana.hocu li vaditi muzjaka u drugi kavez ili da ga ostavim
Hvala forumu i forumasima na velikoj pomoci jer da nije bilo vas sam nebi ni ovo znao
Hvala forumu i forumasima na velikoj pomoci jer da nije bilo vas sam nebi ni ovo znao
- Post n°36
vlajkobl je napisao/la:evo danas kanarinka snijela i 4.jaje izvadio sam plasticno i ostala 3 sam vratio sad cekam 13 dana.hocu li vaditi muzjaka u drugi kavez ili da ga ostavim
Kako se mužjak ponašao sa gnijezdom dok je bilo umjetno jaje? Ako nije dirao ništa može ga se ostaviti, iako im se nemože baš uvijek vjerovat. Ja mužjaka vratim eventualno 4-5 dan od izlijeganja mladih. Jaja se legu ovisi kako je ženka ležala i kakva je temperatura sobe, neki put je to 13 dan, a neki put može biti i 15, 16, ali to je već ekstremno. Preporuka je da se jaja poškrope mlakom vodom 10 i 12 dan barem prije izlijeganja kako bi vlaga malo omekšala ljusku i mladi lakše izašli.
Sretno!
vlajkobl- Broj postova : 103
Registration date : 05.04.2010
- Post n°37
muzjak je znao nositi po koji koncic iz gnijezda kad ona ustane al nista strasno i zapjeva kad izadje da bi je pario a ona odma razguli u gnijezdo da mu nebi dala izgleda joj je bilo dosta prasenja
refa95- Broj postova : 1274
Registration date : 12.04.2009
- Post n°38
Kod mene 30 ticadi a nema vise prstenova a ima jos desetak punih jaja
komiza- Broj postova : 955
Registration date : 20.06.2009
- Post n°39
Svaka čast Refa,dogodine po kile prstenova naruči !!!refa95 je napisao/la:Kod mene 30 ticadi a nema vise prstenova a ima jos desetak punih jaja
patrik- Broj postova : 408
Registration date : 09.04.2010
- Post n°40
bravo refa nadam se da če bit i koj prvak .
topaz- Broj postova : 504
Registration date : 09.06.2009
- Post n°41
snaci ces se ti refa za prstenove.....
Pardillo- Broj postova : 49
Registration date : 12.02.2011
- Post n°42
Bog !!!!
Je li obavezno zaminiti jaja ispod kanarinke plastičnim i posli sve vratiti ili se more i bez toga da ide sve svojim tokom -kanarinci su dosta mirni !!!!!
Salu2
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°43
Pardillo je napisao/la:
Bog !!!!
Je li obavezno zaminiti jaja ispod kanarinke plastičnim i posli sve vratiti ili se more i bez toga da ide sve svojim tokom -kanarinci su dosta mirni !!!!!
Salu2
nije obavezno
vlado- Broj postova : 856
Registration date : 22.01.2010
- Post n°44
Ali je bolje jer onda izlaze skoro isti dan pa neće jedni bit veći i gušit manje.
- Post n°45
Bog !!!!
Danas sanila 4. jaje , nisam ništa dira ovaj put !!!!Kanarinka većinu vrimena sada leži ,a kanarinac je dosta miran .ne pravi nikakve probleme ,kad se kanarinka digne za isti on odmah zauzima mjesto na gnijezdu (kao da čuva dok se ova vrati) !!!!Nadam se još kojem jaju i da će biti sve uredu ,a za razmak između izlaska tića ne virujem da će biti velikih problema !!!!
Prošle godine sam kupovao plastična jaja,gledao .svako malo a ove neću ništa da diram -neka rade sami !!!Ako se muški bude bunija maknuti ću ga i to je to !!!!
Pozdrav !!!!!
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°46
ovaj tvoj način ima prednosti i mana...
ja vadim jaja s time da 4 dan vratim sva jaja pod kanarinku....jer za razliku od divlje kanarinka odma kod prvog jaja zna zaleći, pa kod valjanja ima vremenska razlika koja ima rezultat ugibanja najmanjih ptica.
ja vadim jaja s time da 4 dan vratim sva jaja pod kanarinku....jer za razliku od divlje kanarinka odma kod prvog jaja zna zaleći, pa kod valjanja ima vremenska razlika koja ima rezultat ugibanja najmanjih ptica.
komiza- Broj postova : 955
Registration date : 20.06.2009
- Post n°47
Ja isto vadin jaja svaki dan,pa mi se lani sa baštardama dogodilo da mi je 1.tić izaša 16.dan,drugi 17. a treći 21.dan. Evo sad sa kanarincima isto. Dva tića su se izlegla jučer,a 3.jaje još ništa iako je plodno! Nije mi jasno zašto.
- Post n°48
Bog !!!
Evo danas i 5. jaje a kanarinka je od jučer bogami zalegla i diže se samo jesti .. !!!!Kako sam već rekao nisam ništa dira ovaj puta. neka sve ide svojim tijekom ,osim ako ne daj bože bude kakvih nevolja !!!!
Sad me zanima da joj pojačam ishranu ili ne ( dajem jajčanu 2-3 puta tjedno-mrkvu,tikvicu...) ???
Hvala !!!! Pozdrav !!!!
echeberija- Broj postova : 209
Registration date : 07.06.2009
- Post n°49
Sada samo semensku hranu i svezu vodi , ona ce ustajati 2,3 puta dnevno i sve sto joj treba zavrsice. Zelenis moze izazvati proliv i to moze biti problem i bolje da ga nema !
Carduel- Broj postova : 1278
Registration date : 29.07.2009
- Post n°50