Ps. momci,evo i slika "zenke euma" kojeg nazivate "krivi eumo", maloprije uslikano:
+6
Dule
ticar
crv
Boban NA
Dean
ERVINO
10 posters
Eumo - Spolno vezano i recesivno
Gost- Gost
- Post n°26
Re: Eumo - Spolno vezano i recesivno
Dule je postavio dobar link, nasljednost je autosomalna,stim sto i zenke nose eumo, kod spolno vezanog NE,ali kod spolno vezanog je i drugaciji redosljed parenja,pa se uzima zenka u mutaciji i sve ostalo je skoro pa isto. Crve, uslikat cu ti ja ako hoces divljaka kod kojeg su usred blica crvene oci,a ima toga cesto i kod ljudi ...
Ps. momci,evo i slika "zenke euma" kojeg nazivate "krivi eumo", maloprije uslikano:
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°27
evo malo bolje pogledajte kad dode mutacija mascherato piše u zagradama nepravilno nazivani eumo.
mislim da je s ovim priča završena,na linku su lijepo odvojeni mascherato krivo nazivani eumo i ispod prava mutacija eumo recesivno nasljedna,
znači tvoje ptice nisu eumo jer nisu recesivno vezane.
Gost- Gost
- Post n°28
Naziv nema veze kad su ptice podpuno identicne samo je razlika u nasljedjivanju i u tome kako sta nazvati, za mene "spolno vezani" je pravilan naziv jer se radi o mutaciji identicnog izgleda koja je za razliku od autosomalnog - spolno vezana,ne samo u mom slucaju nego i u 99% slucajeva kod drugih ticara. Da nenabrajam sada nacine na koje se bas ovakva ptica moze uvjek ukrstati i dobijati ista,mada to nije nikako interesatno ni preporucljivo,to bi odvelo do smanjenja formata ptice i onda je to nista. Dajte da nastavimo ovo kada se sazna gdje se pojavio autosomalni i kako...
Vi ce te sigurno usporediti fotografije,pa ce te mi reci da ova moja zenka koju nazivam eumo,nije mozda ahat ili sl. ?
Jesu li ovo ledja i stomak ahata ili nisu ?
Vi ce te sigurno usporediti fotografije,pa ce te mi reci da ova moja zenka koju nazivam eumo,nije mozda ahat ili sl. ?
Jesu li ovo ledja i stomak ahata ili nisu ?
Boban NA- Broj postova : 324
Registration date : 19.04.2009
- Post n°29
Naziv nema veze kad su ptice podpuno identicne samo je razlika u nasljedjivanju - citat Eumox
Bas zbog toga to ne moze biti ista mutacija pa pastelna mutacija i kod nekih ptica razredjene daje fenotipski veoma slicne ptice ali zbog razlike u nasledjivanju to se smatra dvema mutacijama. E sad nazivi, mogu ih krstiti kako hoce, pa bili i pogesni, ali jednom mutacijom se ne moze nikako smatrati nesto sto ima dve naslednosti (to su onda dve razlicite mutacije), pa ih ne bi trebalo nazivati istim imenom. Tu je problem u ostalom se slazemo, makar se nadam.
Bas zbog toga to ne moze biti ista mutacija pa pastelna mutacija i kod nekih ptica razredjene daje fenotipski veoma slicne ptice ali zbog razlike u nasledjivanju to se smatra dvema mutacijama. E sad nazivi, mogu ih krstiti kako hoce, pa bili i pogesni, ali jednom mutacijom se ne moze nikako smatrati nesto sto ima dve naslednosti (to su onda dve razlicite mutacije), pa ih ne bi trebalo nazivati istim imenom. Tu je problem u ostalom se slazemo, makar se nadam.
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°30
Zato je nazvana jedna Eumo Maskerato, a druga samo Eumo
Gost- Gost
- Post n°31
Bobane,naravno da nije ista mutacija ako su nasljednosti razlicite, isto je samo sve ostalo pa zato i ovi nazivi sto je Ika stavio, i zato moj naziv "spolno vezani" , to je to
Boban NA- Broj postova : 324
Registration date : 19.04.2009
- Post n°32
Da u pitanju je bas ne srecno izabrana terminologija oko toga i to bas od strane tih kako crv kaze vodecih pticara("pticarskih nacija) u toj oblasi. Sto se tice bukvalnog shvatanja toga, pa nije bas tako jer ocigledno da ima nepravilnosti,ne samo oko eumo mutacije kod cesljugara.
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°33
EUMOx je napisao/la:Kad je to to, momci ja vas cekam kod "ok corala", 4 protiv 1,a jos imate i moderatora na vasoj strani,sto mene nemoze da zaplasi jer imam "vezu" u rukovodstvu
Ovako,malo smo se nasalili,ali sada od vas 4 neko bi konacno trebao znati nesto vise o genetici ptice koju pominjete posto ste preuzeli terminologiju eumo kanarinca a sto se mene tice mogli ste i od neke druge peradi,ili da ja zovem Caponea pa da ga pitam, to nerado radim,jer vecina ticara se na telefon "nastavi" samo tako,nema stajanja,i neznas kako ces ga ugasiti,na koje dugme...Zato je bolje da vi to sami saznate,da ja netrazim jer vi tu pticu plasirate a ne ja. (ticar, krivi eumo od rodjenja ima crvene oci,5-6 dana kada progleda,kod tog pravog na slici kod ERVINA nevidim crvene oci,niti bilo kakvu razliku prema krivom eumu,onda znaci ni ovaj nije pravi?)
zna se di je i kako nastao eumo (recesivni, samo ja neznam baš cijelu priču, Ima u jednom Alcedu razgovor sa uzgajivaćima koji su fiksirali tu mutaciju, pokušati ću nabaviti ili pronaći doma taj Alcedo jer nisam siguran u kojemu je, U knjizi le mutazioni del Cardellino ima opis i najosnovniji podaci o mutaciji, po opnome sa slika meni izgleda jednako kao i Eumo mascerato.
EUMOx je napisao/la:
1. Kada je ahat-nosioc satineta,krivi eumo - a ne "spolno vezani" kao sto ja smatram, sta onda on daje ponovnim parenjem sa satinetom?
KOliko sam ja shvatio ti brkaš ahat/satinet i eumo maskerato...to nije ista stvar - ovo što ti pokazuješ na slikama je eumo maskerato. Samim time ni nasljednost nije ista a da bi ti rekli šta češ dobiti iz navedene kombinacije moramo znati dali je mužjak eumo maskerato ili ahat/satinet
EUMOx je napisao/la:
2. Sta daje zenka iz legla ahat+satinet,kod parenja sa muzjakom satineta ?
ahat x satinet sve ženke su ahat normali,
satinet x ahat svi muški ahati nosioci satineta a ženke satinetke
EUMOx je napisao/la:
3. Koje su opticke razlike ahata-nosioca-satineta i PRAVOG euma autosomalnog-recesivnog ?
kopao sam po netu malo da nadjem reprezentativnu sliku ail nije baš lako...uglavnom razlika postoji i evidentna je, i kod tipičnih primjeraka se ljepo vidi, nekako mi je najjednostavnije objasniti kako ahat vuče više na sivo e eumo na svjetlo smedje, ta se razlika u živo jasno vidi.
EUMOx je napisao/la:
Sa moje strane sljedi slika zenke iz legla ahat-satinet, znaci zenka krivog euma,a imate sliku od ERVINA sa zenkom pravog euma.
po meni je ovo na slikama eumo maskerato ženka...žto bi značilo da ti taj ahat kojeg si pario sa satinetkom je ili eumo maskerato ili nosioc... da si pario čistog ahata sa satinetkom dobio biš čiste ahate :-)
Gost- Gost
- Post n°34
Deane,kako vidim ovo sta pises,ti si pobrkao a objasnit cu zasto.
Gdje god si me citirao,grijesio si,stvar nije u tebi nego u mom odabiru koji se nemoze lako uzeti iz nekih tabela i reci: dobija se to i to.
Ovako: odabrao sam ekstra svijetlog ahata,sa skoro bijelim stomakom,nista posebno nije nosio jer ja znam kako sam ga dobio(pario sam svijetlog-ahata sa zenkom koja je iz legla ahat/satinet,ista kao i ona sa slike),njega sam ostavio jer je bio "mrcina" i stavio na najvecu satinet zenku i dobio jako dobre ptice,i jedna od njih je i zenka koju sam juce uslikao. Ahat vuce na sivo,eumo na bjelu kafu, i svaki put dobijaju se zenke kao ona na slici,kao sto sam rekao u prijasnjim postovima - zenka je puno otisla od oca po boji. Zbog toga,za mene je to eumo,ili sto ti pises eumo maskerato. Muzjaci iz istog legla isto tako,nema veze sto nose satinet oni ce dati bar 20% ovakvih maskerato zenki,pored satinet zenki. Ja ptice ne ocjenjujem po proracunu to i to = to, nego ono sta vidim, i ova zenka nemoze nikako biti ahat,kao sto si i sam primjetio. Za mene,dobar svijetal ahat X satinet = eumo (spolno vezani),ili sto vi zovete maskerato,isto i u kombinaciji sa lutinom. Upari ti kombinacije o kojima govorim,ali pazljivo odaberi,pa ces vidjeti hoces li dobiti ciste ahat zenke,ili ovakvu sa slike.
PS. tesko ces primjetiti razliku ako budes kod mojih ptica trazio "da vuku na sivo",zenku vidis,pa zamisli i muzjake,nema sivog ni 0,1% ,nego bjela kafa,svijetlo smedje
Gdje god si me citirao,grijesio si,stvar nije u tebi nego u mom odabiru koji se nemoze lako uzeti iz nekih tabela i reci: dobija se to i to.
Ovako: odabrao sam ekstra svijetlog ahata,sa skoro bijelim stomakom,nista posebno nije nosio jer ja znam kako sam ga dobio(pario sam svijetlog-ahata sa zenkom koja je iz legla ahat/satinet,ista kao i ona sa slike),njega sam ostavio jer je bio "mrcina" i stavio na najvecu satinet zenku i dobio jako dobre ptice,i jedna od njih je i zenka koju sam juce uslikao. Ahat vuce na sivo,eumo na bjelu kafu, i svaki put dobijaju se zenke kao ona na slici,kao sto sam rekao u prijasnjim postovima - zenka je puno otisla od oca po boji. Zbog toga,za mene je to eumo,ili sto ti pises eumo maskerato. Muzjaci iz istog legla isto tako,nema veze sto nose satinet oni ce dati bar 20% ovakvih maskerato zenki,pored satinet zenki. Ja ptice ne ocjenjujem po proracunu to i to = to, nego ono sta vidim, i ova zenka nemoze nikako biti ahat,kao sto si i sam primjetio. Za mene,dobar svijetal ahat X satinet = eumo (spolno vezani),ili sto vi zovete maskerato,isto i u kombinaciji sa lutinom. Upari ti kombinacije o kojima govorim,ali pazljivo odaberi,pa ces vidjeti hoces li dobiti ciste ahat zenke,ili ovakvu sa slike.
PS. tesko ces primjetiti razliku ako budes kod mojih ptica trazio "da vuku na sivo",zenku vidis,pa zamisli i muzjake,nema sivog ni 0,1% ,nego bjela kafa,svijetlo smedje
- Post n°35
EUMOx je napisao/la: Za mene,dobar svijetal ahat X satinet = eumo (spolno vezani),ili sto vi zovete maskerato,isto i u kombinaciji sa lutinom.
ovo jednostavno NIJE MOGUĆE
ja neznam šta si ti spario,i kako nazivaš koju mutaciju, ja samo govorim što češ dobiti po onome što si napisao...
a iz gore navedene kombinacije znači homozigotni ahat x satinet ženka ne dobiješ eume :-)) jedino ja sumnjam da je taj tvoj "svjetli ahat" u stvari isto eumo, ili barem nosioc...imaš negdje sliku tog mužjaka ??
ERVINO- Broj postova : 628
Registration date : 02.12.2009
- Post n°36
EUMOx je napisao/la:Deane,kako vidim ovo sta pises,ti si pobrkao a objasnit cu zasto.
To je sve muguće ako je taj Tvoj svjetli ahat ustvari eumo spolno vezan ili bar nosioc euma ...upravo kako Dean kaže ...pozdrav
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
- Post n°37
Kako ćeš dobiti eume od ahat x satinet????
Pomješao si nešto eumoxe.
Eumoxe, nasljedjivanje mutacija (nama poznatih)je jasno kao dan .
Svaka mutacija mora imati svoja obilježja,karakteristike koje odredjenu mutaciju čine takvom kakva je .
Učestalim parenjem izmedju mutacija , ne gube se samo boja , i oblik ptice se mijenja.
Nosioc bilo koje mutacije čini pticu ,,drugačijom,, prepoznatljivijom da ,,nešto nosi,,.
Čak takva ptica može nositi obilježja nosioca više nego obilježja prave mutacije u kojoj je.
Ako znaš pouzdano da dobivaš ,,eume,, od tvog svjetlog grdelina , on je najvjerovatnije loše prepoznatljiv eumo.
Slikaj ga malo.
Pomješao si nešto eumoxe.
Eumoxe, nasljedjivanje mutacija (nama poznatih)je jasno kao dan .
Svaka mutacija mora imati svoja obilježja,karakteristike koje odredjenu mutaciju čine takvom kakva je .
Učestalim parenjem izmedju mutacija , ne gube se samo boja , i oblik ptice se mijenja.
Nosioc bilo koje mutacije čini pticu ,,drugačijom,, prepoznatljivijom da ,,nešto nosi,,.
Čak takva ptica može nositi obilježja nosioca više nego obilježja prave mutacije u kojoj je.
Ako znaš pouzdano da dobivaš ,,eume,, od tvog svjetlog grdelina , on je najvjerovatnije loše prepoznatljiv eumo.
Slikaj ga malo.
Gost- Gost
- Post n°38
Ja sam vam rekao sta sam imao,postavio sliku zenke kao dokaz, i naglasio iz kakve je kombinacije. Ko priznaje da to nije zenka ahata,priznaje i moju tezu o spolno vezanom eumu - neka bude i eumo maskirani,ko misli da je ahat on mora napraviti termin kod ocnog doktora. ,ja vise necu da diram ptice , sada neka miruju
ps. Pesti,nadam se da to sto mi napisa je bilo iz razloga sto smatras da nisam znao ? ili nesto drugo ? pa vidis zenku,pa ti vidi kako cu,slika ti govori , nemoj mene pitati nista ...
(nema tog tica trenutno,prodan je na 1 sezonu,stim da mora biti vracen poslje ove sezone,ziv ili mrtav,ima njegovih slika ali nema toliko dobrih u vezi ovog sto nas zanima)
@Deane,nerazumijem sta nije moguce,napisao sam ti sta je pareno i kako sam dobio oca od zenke sa slike, nerazumijem sta vam nije jasno...Otac mu je bio isto dosta svjetal ahat noosioc isabele,a zenka poput ove sa slike. Pa ljudi,ja biram tice koje sparujem,neradim ja to na ho-ruk .
ps. Pesti,nadam se da to sto mi napisa je bilo iz razloga sto smatras da nisam znao ? ili nesto drugo ? pa vidis zenku,pa ti vidi kako cu,slika ti govori , nemoj mene pitati nista ...
(nema tog tica trenutno,prodan je na 1 sezonu,stim da mora biti vracen poslje ove sezone,ziv ili mrtav,ima njegovih slika ali nema toliko dobrih u vezi ovog sto nas zanima)
@Deane,nerazumijem sta nije moguce,napisao sam ti sta je pareno i kako sam dobio oca od zenke sa slike, nerazumijem sta vam nije jasno...Otac mu je bio isto dosta svjetal ahat noosioc isabele,a zenka poput ove sa slike. Pa ljudi,ja biram tice koje sparujem,neradim ja to na ho-ruk .
- Post n°39
Eumoxe,nije u pitanju znaš li ili ne ,ovo je samo rasprava što možeš ili ne možeš dobiti u odredjenim kombinacijama ili u prepoznavanju mutacije.
Gost- Gost
- Post n°40
PESTI je napisao/la:Eumoxe,nije u pitanju znaš li ili ne ,ovo je samo rasprava što možeš ili ne možeš dobiti u odredjenim kombinacijama ili u prepoznavanju mutacije.
imas sliku ptice,pa vidis sta je, rekao sam iz kakve je kombinacije i nema tu moguce-nemoguce kad je to tako kako je, i sad sto toga nigdje nema po internetu ili nigdje nije zapisano,sta ja tu mogu,ovo je sve mali dokaz da nema sanse da se sa grdelinima moze uspjesno raditi pomocu nekakvih tebela,knjiga,i ostalog,bar sto se odabira parova tice. Bice jos takvih ptica kod mene pa cu jednom postaviti i m/z, ako Bizar pronadje u njegovoj riznici literature bilo sta gdje se u nekom kontekstu pominje spolno-vezani-eumo,on ce ukratko to iznjeti,bar da znam da nisam sam koji tako naziva ove ptice.
ps. i zaboravio sam da ima ovaj video na youtube,zenka sa slike je bas iz ove kombinacije,i od ovog para,mada muzjak na videu izgleda dosta tamnije:
- Post n°41
Ženka iz videa je satinet ili lutino (govorilo se o razlici izmedju tih ptica).
1....U slučaju da je ženka iz gnjezda LUTINO ,onda je njezin otac eumo nosioc lutina.
Tvoj rasvjetljeni grdelin je u ovom slučaju loš eumo nosioc lutina. Kad kažem loš eumo ,nije to loša ptica nego eumo karakteristike nisu vidljive na ptici.
To što nosi lutina mu daje svjetlinu .
2....U slučaju da je ženka iz gnjezda SATINET,onda je njezin otac ahat nosioc satineta.
Znaći ,bitno je što je ženka iz gnjezda , u ovom slučaju mogući satinet ,tada je njezin otac loš ahat ,tj toliko izbljedjen da je kao ahat neprepoznatljiv.
Eumo masherato nikako nemože biti otac satinet mutaciji ,ali ahat može.
Zbog toga su tablice bitne i ne griješe , može pogriješiti uzgajivać u prepoznavanju i razlikovanju izmedju lošeg euma nosioca lutina ili lošeg ahata nosioca satineta,ali kad takve ptice dobiju mlade onda je slagalica jednostavna.
U tvom slučaju trebaš znati što ti je ženka u gnjezdu (kći)jer u oba slučaja imamo spolno vezanu mutaciju preko nosioca.
1....U slučaju da je ženka iz gnjezda LUTINO ,onda je njezin otac eumo nosioc lutina.
Tvoj rasvjetljeni grdelin je u ovom slučaju loš eumo nosioc lutina. Kad kažem loš eumo ,nije to loša ptica nego eumo karakteristike nisu vidljive na ptici.
To što nosi lutina mu daje svjetlinu .
2....U slučaju da je ženka iz gnjezda SATINET,onda je njezin otac ahat nosioc satineta.
Znaći ,bitno je što je ženka iz gnjezda , u ovom slučaju mogući satinet ,tada je njezin otac loš ahat ,tj toliko izbljedjen da je kao ahat neprepoznatljiv.
Eumo masherato nikako nemože biti otac satinet mutaciji ,ali ahat može.
Zbog toga su tablice bitne i ne griješe , može pogriješiti uzgajivać u prepoznavanju i razlikovanju izmedju lošeg euma nosioca lutina ili lošeg ahata nosioca satineta,ali kad takve ptice dobiju mlade onda je slagalica jednostavna.
U tvom slučaju trebaš znati što ti je ženka u gnjezdu (kći)jer u oba slučaja imamo spolno vezanu mutaciju preko nosioca.
Gost- Gost
- Post n°42
Jos uvjek se nismo razumili,bar po onome sto pises to se jasno vidi. Ja sam stavio video,ne zato sto ja neznam svoje ptice tj. da je zenka satinet i da je muzjak svjetli ahat,nego da vidite roditelje od zenke sa strane 2. ove teme,koja je po svima a i meni eumo, eumo maskerato je talijanski naziv i neznam sta oni podrazumjevaju pod tim, ovdje kad kazes eumo zna se sta je,tipican primjer je ta zenka sa slike, to ce trajati bar toliko dugo dok se neprosiri taj novi eumo sa crvenim ocima. Vjerujem da ce i tada ostati naziv eumo za ovakvu pticu,samo se mora naglasiti da je spolno vezan i onda ce se znati na sta se odnosi. Ponavljam,nemoze se uvjek koristiti slagalica jer postoje izuzetci,i nepostoji slagalica koja vodi do neke neobicne ili nove ptice/mutacije.
Vise puta sam rekao kako sam dobio muzjaka (oca) zenke sa slike,majka je satinet, njegova majka je bila iz iste ovakve kombinacije,a otac ahat nosioc isabele medjutim on nije nosio isabelu,da jeste bilo bi i izabel zenki. Nista nije nemoguce i nemoze se uvjek koristiti neki unapred razradjen proracun,zna da prevari,ovo je jedan primjer toga. Nasao sam jos jednu stariju sliku tog muzjaka. https://2img.net/r/ihimizer/i/dsc04284h.jpg/
Ps. ako se dobro sjecam,i ti si negdje bio kupio euma, da nije onaj sa crvenim ocima recesivni,ili je ovaj krivi sto ga ja zovem eumo, spolno vezani, ?
Vise puta sam rekao kako sam dobio muzjaka (oca) zenke sa slike,majka je satinet, njegova majka je bila iz iste ovakve kombinacije,a otac ahat nosioc isabele medjutim on nije nosio isabelu,da jeste bilo bi i izabel zenki. Nista nije nemoguce i nemoze se uvjek koristiti neki unapred razradjen proracun,zna da prevari,ovo je jedan primjer toga. Nasao sam jos jednu stariju sliku tog muzjaka. https://2img.net/r/ihimizer/i/dsc04284h.jpg/
Ps. ako se dobro sjecam,i ti si negdje bio kupio euma, da nije onaj sa crvenim ocima recesivni,ili je ovaj krivi sto ga ja zovem eumo, spolno vezani, ?
ERVINO- Broj postova : 628
Registration date : 02.12.2009
- Post n°43
EUMOx, pozdrav jako se dobro razumijemo ,ptice koje ti imaš su EUMO spolno vezane koje Talijani nazivaju MASCERATO upravo zato da ih odvoje od RECESIVNO nasljednog EUMA.Rekao sam već da je PRVA EUMO ptica nastala križanjem ahat x satine ,ta ptica je stabilizirana i od nje je nastala nova mutacija nazvana EUMO spolno vezano,što ne znači da svako sparivanje ahat x satine daje eumo ptice - možda to tebe buni ? Da bi se neka nova mutacija priznala uvjet je da se točno zna nasljeđivanje...to što se usljed sparivanja heterozigotnih ptica (višestruko nasljedne ptice - nosioci nekoliko mutacija) u fenotipu pojavljuju neke karakteristike čistih mutacija ne znači da su te ptice genotipski čiste mutacije (genotip i fenotip nisu uvijek isti !!!)...želim ti reči da je sasvim normalno i često da se kod sparivanja ahata x izabele ,satinea,....pojavljuju dodatno "razrijeđene" ženke koje su po genotipu u stvari čisti ahati...toliko od mene... uživaj imaš predivne ptice
Gost- Gost
- Post n°44
ERVINO je napisao/la:EUMOx, pozdrav jako se dobro razumijemo ,ptice koje ti imaš su EUMO spolno vezane koje Talijani nazivaju MASCERATO upravo zato da ih odvoje od RECESIVNO nasljednog EUMA.Rekao sam već da je PRVA EUMO ptica nastala križanjem ahat x satine ,ta ptica je stabilizirana i od nje je nastala nova mutacija nazvana EUMO spolno vezano,što ne znači da svako sparivanje ahat x satine daje eumo ptice - možda to tebe buni ? Da bi se neka nova mutacija priznala uvjet je da se točno zna nasljeđivanje...to što se usljed sparivanja heterozigotnih ptica (višestruko nasljedne ptice - nosioci nekoliko mutacija) u fenotipu pojavljuju neke karakteristike čistih mutacija ne znači da su te ptice genotipski čiste mutacije (genotip i fenotip nisu uvijek isti !!!)...želim ti reči da je sasvim normalno i često da se kod sparivanja ahata x izabele ,satinea,....pojavljuju dodatno "razrijeđene" ženke koje su po genotipu u stvari čisti ahati...toliko od mene... uživaj imaš predivne ptice
ervino,ako se dobro sjecam,mislim da su krizali ahata i lutina, satineta kasnije,on je nesto mladji i dosao je od braona x lutina , ali nije ni vazno, dobro da se razumijemo i da znam sta vam je taj vas maskerato italiano
ma vidjeces sta kod mene ispada kod svjetlog ahata x satinet, zna se da muzjak mora biti eumo jer su i ahat i satinet na istom levelu stim sto ahat dominira,ali selektivno gledano to je spolno vezani eumo,nosioc satineta. Da budem jasniji,moji ahati nisu oni koje svaki dan vidimo,to su odabrane ptice "po boji" i samo takve daju ono sta ja volim da dobijem. Uzmi 10 ahata,i ovog jednog,ovaj ce ti upasti u oci medju tih 10,tako ja odabiram jer ja nemam bas prostora za mnogo ptica,znaci malo ali bogato.
- Post n°45
Gost- Gost
- Post n°46
Hvala momci,to i jeste to na sta sam mislio kada sam na pocetku rekao ERVINU,zenka je "eumo". Da zakljucimo:
tema je pocela da se siri zbog toga sto sam zenku nazvao eumo,a ne eumo maskerato, da zivim u italiji mozda nebi bio taj problem
ovdje u 99% slucajeva, kad se kaze eumo, misli se na spolno vezanu pticu a ni onaj 1% neznam da ce neko pomisliti na euma crvenih ociju, razgovarao sam sa dosta ljudi,uobste nisu ni znali za njega da ga ima,kao ni ja. Nije znacajna mutacija , ili se jos dovoljno nezna, mislim svaka autosomalna mutacija je laksa nego spolno vezana i odmah imas u najmanju ruku bar 100% nosioca iste...Ja ipak ostajem kod euma obicnog i krivo nazvanog,jer mi je ljepsi i korisniji.
tema je pocela da se siri zbog toga sto sam zenku nazvao eumo,a ne eumo maskerato, da zivim u italiji mozda nebi bio taj problem
ovdje u 99% slucajeva, kad se kaze eumo, misli se na spolno vezanu pticu a ni onaj 1% neznam da ce neko pomisliti na euma crvenih ociju, razgovarao sam sa dosta ljudi,uobste nisu ni znali za njega da ga ima,kao ni ja. Nije znacajna mutacija , ili se jos dovoljno nezna, mislim svaka autosomalna mutacija je laksa nego spolno vezana i odmah imas u najmanju ruku bar 100% nosioca iste...Ja ipak ostajem kod euma obicnog i krivo nazvanog,jer mi je ljepsi i korisniji.
Gost- Gost
- Post n°47
bizar je napisao/la:https://2img.net/r/ihimizer/img823/8859/scanqc.jpg
https://2img.net/r/ihimizer/img199/2217/scan0001mc.jpg
Na početku se ispričavam Eumox-u što kasnim sa postavljanjem slika.
Usput, ako sam pogriješio temu, stavite gdje već treba.
Znači, stavio sam (prva slika) tekst iz Batude iz 2007.godine, gdje se spominju nove mutacije i eumska mutacija kod češljugara, te se pozivaju na :"...precizne sheme nasljeđivanja za eumsku mutaciju obradio je Talijan Massimo Natale..."
Druga slika je iz knjige Massimo Natale, Il Cardellino,tekst vezan za EUMO mutaciju, ... molim neka netko prevede, ...ja nemam vremena, radna mi je subota.
Nadam se da sam pomogao. Pozzzzz
Gost- Gost
- Post n°48
Bizar, hvala na trudu , i ako moze cim budes imao vremena postavi scan o ahatu-nosiocu-satineta ili lutina,ako ima, tema je stim vezana jer to su ptice o kojima smo govorili (moje ptice)
Autor teksta na nasem jeziku,malo je pogrijesio kada kaze da Ahat ima crne oci od rodjenja,jer ja to nemogu da potvrdim,a proslo ih je jako puno kroz vrijeme, oni imaju crvene oci neko kratko vrijeme,nekoliko sati sigurno, dok nosioci satineta ili lutina barem 5-6 dana ,mozda i cijelu sedmicu. On govori da su te ptice eumo,sto je stvarno i tacno,iako je u startu pogresno nazvano,po kanarincu koji nosi autosomalno-recesivno i ima crvene oci. Nikada nisam pratio tacno vrijeme koliko ahat ima crvene oci u gnjezdu a koliko isti - nosioc satineta, ali kod redovnih kontrola gnjezda znam da je to kao sto sam gore napisao. Ovaj put mogu posebno obratiti paznju na to,mada mislim da nema potrebe ici u krajnost,sat ili dan,gore dole,bitna je veca rezlika koja postoji.
Autor teksta na nasem jeziku,malo je pogrijesio kada kaze da Ahat ima crne oci od rodjenja,jer ja to nemogu da potvrdim,a proslo ih je jako puno kroz vrijeme, oni imaju crvene oci neko kratko vrijeme,nekoliko sati sigurno, dok nosioci satineta ili lutina barem 5-6 dana ,mozda i cijelu sedmicu. On govori da su te ptice eumo,sto je stvarno i tacno,iako je u startu pogresno nazvano,po kanarincu koji nosi autosomalno-recesivno i ima crvene oci. Nikada nisam pratio tacno vrijeme koliko ahat ima crvene oci u gnjezdu a koliko isti - nosioc satineta, ali kod redovnih kontrola gnjezda znam da je to kao sto sam gore napisao. Ovaj put mogu posebno obratiti paznju na to,mada mislim da nema potrebe ici u krajnost,sat ili dan,gore dole,bitna je veca rezlika koja postoji.
bocka- Broj postova : 1656
Registration date : 23.11.2008
- Post n°49
Pošto dugo vremena nisam bio prisutan na forumu od određenih razloga evo sada dolazim na forum sa jedno iznanađenje.
Od pre nedelju dana postao sam odgajivač mutacija majora i to zahvaljujuči Zoranu Ptice Pevice koj mi je poklonio jedan par mutacije majora.
Ovom prilikom hteo bi javno da se zahvalim Zoranu sa kojim sam proveo jedan divan dan u Beogradu gde smo oba dvoica bili gosti našem poznatom ptičaru Raško stručnjaka za školovanje štiglica.
Evo da vidite poklonjene ptice : https://2img.net/r/ihimizer/g/dsc06303.jpg/
Pozdrav Bocka
Od pre nedelju dana postao sam odgajivač mutacija majora i to zahvaljujuči Zoranu Ptice Pevice koj mi je poklonio jedan par mutacije majora.
Ovom prilikom hteo bi javno da se zahvalim Zoranu sa kojim sam proveo jedan divan dan u Beogradu gde smo oba dvoica bili gosti našem poznatom ptičaru Raško stručnjaka za školovanje štiglica.
Evo da vidite poklonjene ptice : https://2img.net/r/ihimizer/g/dsc06303.jpg/
Pozdrav Bocka
seadriver- Moderator
- Broj postova : 919
Registration date : 14.06.2008
- Post n°50
Cestitam Bocka, jako lijepe ptice, jel ovo isabela zenka?